Abilitarea și sprijinirea femeilor și fetelor
Activitățile care promovează conștientizarea violenței bazate pe gen („GBV”), creează încredere și încurajează emanciparea în rândul femeilor și fetelor sunt esențiale pentru abordarea problemelor sensibile într-un mediu sigur și favorabil. Refugiații, fiind printre cei mai vulnerabili la GBV, au nevoie de instrumente, resurse și încredere pentru a face față provocărilor, a căuta sprijin și a porni pe calea vindecării și a emancipării. Împreună cu colegii noștri de la AIDRom din Timișoara, în cadrul proiectului „Asistența refugiaților la centrul de tranzit Timișoara și sprijinirea refugiaților ucraineni” (UNHCR ROU-23141Y24M181571-0001, Output 1 și 2), implementat de AIDRom cu sprijinul UNHCR, am desfășurat o serie de activități cu impact. Aceste inițiative evidențiază rolul esențial al acțiunilor de advocacy, al educației și al comunității în depășirea adversității, încurajarea rezilienței și abilitarea refugiaților de a-și reconstrui viața.
Pe 27 noiembrie 2024 a avut loc un atelier privind violența de gen, care a sensibilizat, a oferit resurse și a promovat siguranța pentru femeile ucrainene stabilite în vestul României. Participantele au învățat să identifice și să abordeze abuzurile, iar la finalul sesiunii simțindu-se mai informate și mai puternice. O parte dintre participante au solicitat ulterior sprijin suplimentar, aspect ce arată improtanța sesiunii în promovarea înțelegerii importanței luptei împotriva violenței de gen și a încrederii. „Sesiunea a fost o adevărate inspirație pentru mine, văzând cum participantele căpătă curajul să abordeze subiecte sensibile precum violența de gen și să plece cu un sentiment reînnoit de încredere în sine. Aceste ateliere ne amintesc de importanța creării unor spații sigure pentru dialog deschis și conștientizare”, a împărtășit unul dintre membrii echipei AIDRom. În cadrul campaniei „16 Days of Activism Against GBV”, a fost facilitată o sesiune de sprijin pentru un grup pentru femei, de la Centrul de Refugiați în Tranzit din Timișoara (ETC): #NoExcuse: Circle of Strength” (26.11.2024). Într-un mediu sigur și plin de susținere, șase femei și-au împărtășit experiențele de abuz și violență. Deschiderea lor, empatia și sprijinul reciproc au creat o atmosferă caldă în care vindecarea a putut începe. Sesiunea a subliniat puterea forței colective și a evidențiat importanța experiențelor comune. „Aceste sesiuni le permit femeilor să se sprijine reciproc, să rupă tăcerea și să ia măsuri pentru a-și reconstrui viața. Este un privilegiu să fim martorii curajului și rezilienței lor”, a remarcat unul dintre colegii noștri.
Eforturile de advocacy susținute de proiectul „SAFE HUT – Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor” amplifică și mai mult impactul acestor inițiative. Prin promovarea conștientizării, crearea de spații sigure și împuternicirea participanților pentru a-și reconstrui viețile, aceste activități subliniază puterea transformatoare a acțiunilor de advocacy și a educației în abordarea violenței bazate pe gen. Dedicarea echipei AIDRom din Timișoara demonstrează modul în care eforturile colective pot determina schimbări semnificative, asigurându-se că nicio femeie sau fată nu este lăsată în urmă în călătoria către vindecare, siguranță și emancipare.
Proiectul SAFE HUT – Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor (număr: 101100732) este finanțat de Uniunea Europeană. Vederile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană, nici Comisia Europeană nu pot fi considerate responsabile pentru ele.