T. C. Niciun comentariu

GFFO – O seară magică la Galaxy Arena din Iași

Explorând lumi virtuale și creând amintiri reale la Galaxy Arena din Iași

Într-o seară de decembrie magică, Galaxy Arena din Iași a devenit locul unei experiențe de neuitat pentru 20 de tineri și copii de la Centrul Rezidențial Bucium, refugiați ucrainieni orfani, beneficiari ai proiectului „GFFO Contribution to the IOM Regional Appeal for Ukraine and Neighbouring Countries – 2023″. Înconjurați de tehnologie și bucuria jocului, au petrecut împreună cu echipa AIDRom din Iași trei ore pline de râsete, aventură digitală și camaraderie.

Pe durata activității, au avut ocazia să se relaxeze și să uite pentru câteva momente de greutățile lor, bucurându-se pur și simplu de compania celor din jur, de jocuri și de o masă cu prietenii. În mijlocul lumii digitale, cu toții au fost copii curioși și entuziaști, adunați pentru a crea amintiri magice ce vor străluci în inimile noastre pentru mult timp de acum încolo.

T. C. Niciun comentariu

GFFO – Atelier de Flori, Iasi, Crăciun

Atelier de decorațiuni florale de Crăciun

Colegii noștri din Iași pregătesc atmosfera de Crăciun! Vineri, 8 Decembrie 2023, a fost o zi specială în care au organizat un Atelier de decorațiuni florale de Crăciun, urmat de o ședință foto profesionistă. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Integrarea refugiaților din Ucraina în România” din Iași și a reunit 15 beneficiari, refugiați din Ucraina.

Participanții au avut ocazia să-și exprime creativitatea, să își dezvolte abilitățile și să se integreze social. Atmosfera a fost plină de bucurie și emoție, iar rezultatele muncii lor au fost deosebite. După atelier, a avut loc o ședință foto profesionistă, unde fiecare participant a avut șansa să-și etaleze creațiile și să păstreze amintiri frumoase. Unul dintre participanți a transmis un mesaj de recunoștință: „Bună ziua! Mulțumesc frumos pentru atelierul de flori, pentru buna dispoziție și sprijin! Ceea ce faceți este foarte valoros și plăcut pentru noi!”

T. C. Niciun comentariu

GFFO – Ateliere de Crăciun la Galați

„Dar de Crăciun”: 6 ateliere interactive pentru 120 de copii români și ucraineni

Echipa AIDRom din Galați, implicată în proiectul „Contribuția GFFO la apelul regional al OIM pentru Ucraina și țările învecinate”, pregătește o surpriză de Crăciun pentru 120 de copii români și ucraineni. Prin parteneriatul cu Palatul Copiilor din Galați, 60 de copii ucraineni și 60 de români vor participa la 6 ateliere artistice desfășurate pe parcursul a trei zile, între 15 și 17 decembrie 2023.

Cei mici vor explora împreună diverse forme de artă, inclusiv pictură, sculptură, și decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă, în cadrul Atelierelor de modelaj, de meșteșug, de lumânări decorative, bizantin (icoane, simboluri sacre), grafică / gravură și „iarnă glazurată” (decorare de turtă dulce). Coordonați de Alina Rus, profesor de sculptură și grafică la Palatul Copiilor, de Laura Cuțov, pasionată de decorarea turtei dulci, de XX și de colegi din AIDRom, copiii vor crea mici opere de artă,  icoane, simboluri sacre, felicitări, lumânări decorative, grafică, gravură pe lemn și pictură pe materiale textile. Pentru a le pune în valoare creativitatea și talentul micilor participanți, colegii noștri vor organiza și o expoziție unde prietenii și familiile lor vor putea admira talentul și creativitatea acestor tineri artiști.

„Participarea la aceste ateliere le oferă copiilor oportunitatea de a-și dezvolta creativitatea și abilitățile artistice și contribuie la promovarea dialogului intercultural și a prieteniei între cele două comunități. Am pregătit cu mult suflet aceste ateliere în care copiii români și cei ucraineni se vor juca împreună, vor învăța și vor lucra împreună. Toți colegii și oamenii frumoși și inimoși de la Palatul Copiilor au oferit cu generozitate din timpul lor și din cunoștințele lor. Echipa AIDRom a cumpărat toate materialele de bază pentru fiecare atelier în parte, iar fursecurile le voi face chiar eu”, spune Valentina Mihăluță, Pedagog Social AIDRom, Galați, coordonatoare acestui eveniment.

Mămici din Ucraina și România vor juriza lucrările copiilor, iar autorii celor mai bine „cotate opere de artă” vor fi răsplătiți cu mici premii simbolice, reprezentative pentru atelierul la care au participat

Atmosferă festivă va fi întreținută de corul de copii „Stropi de Bucurie”, coordonat de Lucia Stoica. Glasurile celor 30 de copii, cu vârste între 5 și 16 ani, vor aduce spiritul Crăciunului prin colinde tradiționale românești.

Evenimentul va aduce magia Crăciunului, sărbătorit în acest an pentru prima dată în același timp de români și ucraineni va aduce bucurie copiilor care vor primi cadouri și va contribui la legarea unor prietenii și o mai bună integrare a celor două comunități.

Mulțumim reprezentanților Casei de Cultură a Studenților din Galați pentru găzduire, ai Palatului Copiilor care vor învăța copiii tainele meșteșugurilor fiecărui atelier, corului „Strop de bucurie” și echipei AIDRom Galați care face posibil un astfel de eveniment.

T. C. Niciun comentariu

GFFO – Emoții în lut

Emoții în lut

Folosindu-și mâinile, priceperea și emoțiile, 20 de refugiați ucraineni din Iași au încercat să demonstreze actualitatea renumitului literat cubanez José Martí (1853-1895), potrivit căruia „dragostea face din lut miracol”, dar și a principiilor cărora acesta și-a dedicat viața: libertatea, toleranța și dragostea, esențiale și în tumultul prezentului est-european la fel ca în Cuba sfârșitului de secol XIX. Sesiunea de olărit și modelaj în lut s-a desfășurat luni, 13 noiembrie 2023 la, la sediul Atelier Poteca din Iași, reprezentanților căruia le mulțumim pentru căldura cu care i-au primit pe beneficiarii ucraineni ai proiectului „Contribuția GFFO la apelul regional al OIM pentru Ucraina și țările învecinate”.

T. C. Niciun comentariu

50 de refugiați ucraineni în excursie în județului Vrancea

50 de refugiați ucraineni explorează istoria și frumusețea naturală a județului Vrancea

50 de refugiați din Ucraina, beneficiari ai proiectului GFFO contribution to the IOM Regional Appeal for Ukraine and neighbouring countries – 2023, au explorat pagini fascinante din istoria și cultura României. Excursia organizată în județul Vrancea de colegii noștri din Centrul AIDRom Galați, în data de 26 septembrie 2023 a fost o oportunitate pentru cei strămutați din Ucraina ca să înțeleagă mai bine țara care i-a primit cu brațele deschise în aceste vremuri dificile pentru ei. Locurile vizitate, Mausoleul de la Mărăști, casa lui Moș Ion Roată din Câmpuri, Mausoleul de la Soveja și Cascada Putnei de la Lepșa, au adus „la viață” o bucățică de istorie și au dezvăluit frumusețea naturală a locului care i-a bucurat pe participanți. Dovadă sunt mesajele de mulțumire primite de colegii noștri din Galați:

„Bună dimineața, Valentina.  Am fost cu tine în prima mea călătorie, mi-a plăcut foarte mult.  Mulțumesc pentru o asemenea oportunitate minunata. Mulțumiri imense tuturor organizatorilor și fetelor pentru o vacanță de neuitat.”

 

„Vreau să-mi exprim recunoștința pentru o excursie interesantă și informativă, o  masa delicioasă și priveliști foarte frumoase Tuturor organizatorilor, însoțitorilor, bucătarilor care ne-au hrănit cu o masa delicioasă, un mare mulțumesc pentru călătorie.”

Această activitate educațională și socio-culturală se înscrie în obiectivul principal al proiectului GFFO contribution to the IOM Regional Appeal for Ukraine and neighbouring countries – 2023, finanțat de Organizația Internațională pentru Migrațiune (OIM), de a sprijini cetățenii ucrainieni și din alte state terțe care au primit protecție temporară sau o altă formă de protecție internațională pe teritoriul României.