T. C. Niciun comentariu

ELCA – 3 Ani de Război

Regăsirea „umanității și a bunătății”
După trei ani de război Rusia-Ucraina, Lutheran Disaster Response continuă să fie alături de refugiați

Article preluat de pe: Livinglutheran.org

Autor: Louisa Ishida

În prima zi după invasia la scară largă a Ucrainei, Nadiia Kharytonova aprivit de la fereastra sa cum străzile se umpleau de oameni care fugeau din Odesa cu mașinile. La început, nu a vrut să-și părăsească locuința. „Dar, gândindu-mă la copiii mei, care erau speriați și traumatizați de sunetul sirenelor și al bombardamentelor, am decis să ne adunăm lucrurile, să ne împachetăm viața într-o geantă și să plecăm spre pace și siguranță”, a spus ea.

Kharytonova și soțul ei, care se afla în afara țării când au căzut primele bombe, s-au reunit în România. La sosirea sa, prioritățile ei au fost să găsească un loc de cazare și să obțină îngrijiri medicale, mai ales pentru fiica sa, care suferă de fibroză chistică și diabet insulino-dependent. O cunoștință a îndrumat-o către AIDRom, o organizație care primește sprijin din partea Lutheran Disaster Response (LDR).

Cu ajutorul AIDRom, familia Kharytonova a găsit un loc unde să locuiască, a primit alimente, medicamente și produse de igienă, și-a înscris copiii la școală și a aplicat pentru cetățenia română.

După ce nevoile familiei sale au fost satisfăcute, Kharytonova a fost hotărâtă să ajute alți refugiați. A început să facă voluntariat și a fost angajată curând ca traducător de către AIDRom. Acum, întâmpină refugiații noi, le ascultă poveștile – multe dintre ele asemănătoare cu a ei – și se asigură că primesc sprijin.

„Cel mai important lucru”, a spus ea, „este că, în cadrul proiectului finanțat de ELCA, am găsit o a doua casă, o a doua familie, unde pot fi o forță motrice pentru ajutor și schimbare.”

Deși poveștile pe care le aude uneori o lasă sfâșiată la sfârșitul zilei, ea este martoră și la speranță, văzându-și compatrioții ucraineni adaptându-se la noile lor comunități. „Nu cred că aș putea găsi cuvintele potrivite pentru a-mi exprima recunoștința și satisfacția”, a spus ea. „Dar aș putea spune, în numele meu și al refugiaților care au primit asistență prin acest proiect, că acesta a schimbat și continuă să schimbe vieți – și o face în cel mai bun mod posibil.”

În ultimii trei ani, LDR a sprijinit nenumărați oameni afectați de război, atât în Ucraina, cât și în țările vecine. Prin parteneriate cu biserici și organizații comunitare din Europa, impactul larg al Lutheran Disaster Response ajunge la oameni la nivel local.


“În cadrul proiectului finanțat de ELCA, am găsit o a doua casă, o a doua familie, unde pot fi o forță motrice pentru ajutor și schimbare.”


Helga (al cărei nume de familie este reținut) a ajuns la Budapesta împreună cu doi dintre fiii săi, în timp ce soțul ei, capelan militar, și fiul cel mare, soldat, au rămas în Ucraina. Printr-un program al Bisericii Evanghelice Luterane din Ungaria, sprijinit de LDR, familia sa a început să se integreze într-o comunitate gazdă.

Programul i-a oferit Helgăi asistență financiară inițială pentru a-și putea închiria un apartament și pentru a cumpăra rechizite școlare pentru fiii săi. Psihologul a primit, de asemenea, sprijin pentru redactarea unui CV în vederea găsirii unui loc de muncă.

„A fost o surpriză plăcută pentru mine să primesc o ofertă de a oferi consiliere psihologică și asistență unei tinere care a venit la mine din cauza unei afecțiuni de panică”, a spus Helga. „Așa că, fără nicio ezitare, am acceptat, iar în schimb, primesc și sprijin financiar pentru a face munca mea preferată.”

Cu fiii săi la școală și un loc de muncă pe care îl iubește, Helga poate acum să reflecteze asupra modului în care a fost primită la Budapesta: „Într-un moment dificil, a fost foarte plăcut să întâlnesc umanitate și bunăta.”

Formarea viitorilor programatori

Pe lângă ajutorul acordat refugiaților pentru a se stabili într-o țară nouă, LDR sprijină și persoanele defavorizate din Ucraina. Poporul rom, un grup etnic marginalizat care trăiește în principal în Europa, s-a confruntat mereu cu discriminare. În Ucraina, LDR sprijină cursuri de alfabetizare digitală și programare, cunoscute sub numele de programul Afterschool Geekery, pentru copiii romi din comunități defavorizate.

Comunitatea romă din Tury’a Pasika era deja un loc dificil în care să crești. Băieții încep să lucreze alături de tații lor de la o vârstă fragedă, fetele ajută în gospodărie și uneori se căsătoresc devreme. Majoritatea copiilor nu ajung departe în educație. Ciclul se repetă generație după generație, a spus Nadia Fontosh, care predă în cadrul programului Afterschool Geekery.

Războiul dintre Ucraina și Rusia a agravat situația. Unii bărbați au fost înrolați, în timp ce alții s-au ascuns pentru a evita serviciul militar. Acest lucru a lăsat femeile să aibă grijă singure de familii, iar majoritatea nu pot lucra în afara casei.


“Vreau să le arăt că există o cale dincolo de luptele din tábor (tabăra romă) – un viitor în care pot citi, scrie, visa și construi o viață pe care și-o aleg singuri.”


Prin programul Afterschool Geekery, copiii romi învață abilități de programare care le oferă mai multe oportunități de angajare pe măsură ce cresc, crescând șansele lor de a ieși din acest ciclu al sărăciei.

„Cred cu adevărat că există speranță pentru acești copii și, atâta timp cât pot preda, ghida și iubi, va exista mereu speranță pentru un viitor mai bun”, a spus Fontosh. „Au atât de mult potențial. Sunt inteligenți, amabili și dornici să învețe.”

Mulți dintre elevi ajung devreme la Afterschool Geekery, nerăbdători să înceapă cursul, care are loc după școala obișnuită. Încep cu lucruri simple: folosesc un program de calculator pentru a desena flori sau fluturi. Apoi, Fontosh îi ghidează prin procesul de codare necesar pentru a-și anima desenele.

Experiența în programare nu doar că le oferă un avantaj în găsirea unui loc de muncă, dar îi ajută și la dezvoltarea gândirii critice, a rezolvării problemelor, a perseverenței și a creativității.

Ghidată de chemarea lui Hristos de a avea grijă de aproapele nostru, LDR este hotărâtă să fie alături de cei afectați de războiul în desfășurare. Fie că se stabilesc în noi țări sau rămân în Ucraina, familiile și indivizii dau dovadă de o rezistență incredibilă în aceste vremuri incerte

.

T. C. Niciun comentariu

ELCA – Eveniment Ziua independenței Ucrainei

Eveniment pentru marcarea Zilei Independenței Ucrainei organizat de echipele AIDRom și ACEDO

Ziua Independenței Ucrainei, sărbătorită mâine, 24 august, a fost marcată azi, 23 august 2024, printr-un eveniment special la sediul AIDRom. „Împreună cu partenerii noștri de la ACEDO am pregătit un eveniment pentru ca cei care au fost nevoiți să își părăsească țara din cauza războiului să poată celebra Ziua Independenței Ucrainei și să își păstreze vie speranța pentru un viitor mai bun”, a declarat Elena Nițu, asistent social AIDRom.

Te Deum-ul în limba uraniană și română, concertul de cântece din folclorul tradițional din Ucraina susținut de Grupul Coral de copii, beneficiari ai proiectelor AIDRom, „Rândunica”, au fost completate de activități pe tema „Pace și Libertate”, coordonate de colegele noastre implicate în proiectul ,,ELCA response to the Ukrainian refugee crisis from Romania” și de către Mihaela Gheorghe, expert în probleme de gen și grupuri vulnerabile, ACEDO.

Atelierul minunat organizat de echipele AIDRom și Centrul pentru Educație și Drepturile Omului, ACEDO, a adus multă emoție.  „Am râs, am plâns, am retrăit bucuria amintirilor unei țări îmbelșugate alături de persoane refugiate din Ucraina. Am întrezărit speranțe noi pentru un viitor de țară în pace și în bunăstare. Ne-am emoționat și noi la auzul cântecelor suave ale copiilor și al sloganurilor/simbolurilor de sărbătoare a Zilei Naționale: „Slavă Ucrainei! Slavă Maicii Domnului, Ocrotitoarea Ucrainei”! Participanții au creat și o hartă a țării ideale, în care au transformat lipsurile și sentimentele pe care le au acum  în imagini emoționante ale speranței pentru reîntoarcerea în țara mamă!” , a spus Mihaela Gheorghe, expert în probleme de gen și grupuri vulnerabile, la finalul evenimentului.

Mulțumiri tuturor voluntarelor și colegelor care, prin aceste evenimente memorabile, redau demnitatea și frumusețea persoanelor refugiate!

T. C. Niciun comentariu

Ziua Internațională a Refugiatului marcată la Sediul AIDRom

Ziua Internațională a Refugiatului marcată la Sediul AIDRom: O Sărbătoare a Solidarității și Diversității Culturale

Astăzi, 20 iunie, am marcat Ziua Internațională a Refugiatului la sediul AIDRom, alături de femei din Ucraina și din alte țări, implicate activ în comunitățile lor. Evenimentul, organizat împreună cu ACEDO, a fost o manifestare vibrantă a solidarității și diversității culturale, reunind femei din diverse colțuri ale lumii într-o atmosferă de sărbătoare și solidaritate.

Sărbătoarea a fost animată de un program artistic divers și captivant. Am avut plăcerea de a asista la un dans tradițional rrom din Ucraina, la un concert de muzică populară susținut de un grup coral ucrainean și la un micro recital de clarinet interpretat de un tânăr talentat din România.

„Este minunat să vedem cum comunitatea se unește pentru a susține refugiații și pentru a celebra cultura și tradițiile lor, Aceste momente artistice ne arată cât de bogată și variată este cultura refugiaților și ne ajută să apreciem frumusețea diversității” a declarat unul dintre membrii echipei AIDRom.

Pe lângă programul artistic, evenimentul a inclus și degustări de preparate tradiționale, oferind participanților ocazia de a savura orez cu pui pregătit de un grup de femei din Siria și gogoși delicioase preparate de femei din Ucraina. „Am fost încântată să împărtășesc o parte din cultura mea cu toți cei prezenți. Este un sentiment minunat de apartenență și acceptare,” a mărturisit una dintre femeile siriene implicate în pregătirea mâncării.

Toate participantele la eveniment au primit diplome de participare, în semn de apreciere.

Mulțumim pentru implicare și susținere reprezentanților ACEDO și Banca pentru Alimente și membrilor echipei AIDRom care au făcut posibilă această activitate.

T. C. Niciun comentariu

KHK / ELCA/ACT ALLIANCE/DIAKONIE: De Ziua Mondială a Refugiatului, AIDRom evidențiază importanța solidarității și a soluțiilor pentru refugiați în România

De Ziua Mondială a Refugiatului, AIDRom evidențiază importanța solidarității și a soluțiilor pentru refugiați în România

Cu prilejul Zilei Internaționale a Refugiatului, sărbătorită anual pe 20 iunie, AIDRom va organiza o serie de evenimente speciale în care va spune povestea, lupta și speranța milioanelor de oameni forțați să își părăsească țările de origine din cauza conflictelor, a violenței și a persecuțiilor și va aduce în prim-plan solidaritatea și soluțiile pe care comunitățile gazdă le oferă.

Seria de evenimente AIDRom va începe pe 19 iunie, la București, cu Masă Rotundă „Solidaritate și soluții pentru refugiați”, va continua cu activități dedicate refugiaților în București și Timișoara (20 iunie) și se va încheia cu un eveniment care va facilita cunoașterea și interacțiunea directă între refugiați și reprezentanți ai instituțiilor locale și ai societății civile, în Oradea (25 iunie).

Evenimentele din București sunt realizate cu sprijinul  Brot für die Welt,  Kirchen Helfen Kirchen, ELCA, Diakonie Württemberg și ACT Alliance.

Vă invităm să aflați mai multe detalii din COMUNICATUL DE PRESĂ disponibil AICI.

T. C. Niciun comentariu

ELCA: Vizită monitorizare

Vizita reprezentanților ELCA a motivat și mai mult echipa noastră să continue sprijinul pentru integrarea refugiaților

În perioada 25-27 aprilie 2024 am fost vizitați de doamna Sarah Grow, reprezentanta ELCA Europe. Colegii noștri din proiectul ,,ELCA response to the Ukrainian refugee crisis from Romania”, au oferit informații despre progresul proiectului și au primit la rândul lor feedback foarte valoros, au avut discuții productive cu reprezentanta partenerilor noștri, consolidând colaborarea și schimbul de idei pentru viitorul proiectului.

Pentru a înțelege și mai bine situația și nevoile persoanelor strămutate din Ucraina, a fost organizată o discuție, sub forma unui focus grup, la care au participat 15 femei refugiate. Acestea au povestit experiențele lor și au oferit feedback direct despre nevoile lor și despre importanța ajutorului primit prin intermediul proiectului implementat de echipa AIDRom și susținut de Biserica Evanghelică Luterană din America (ELCA). Și activitățile culturale organizate de colegii noștri au fost, de asemenea, un bun prilej pentru a înțelege importanța susținerii refugiaților în procesul de integrare.

Doamna Sarah Grow  a vizitat, împreună cu colegii noștri, și Centrul pentru Refugiați din sectorul 2 – Cămin Tei C2, subordonat Primăriei Sectorului 2. Această vizită a adus o perspectivă și mai profundă asupra realităților și nevoilor comunității refugiaților ucraineni din București.

Această vizită a fost o adevărată oportunitate de a întări colaborarea cu ELCA pentru a continua și mai motivați munca noastră prin care sprijinim comunitatea de ucraineni stabiliți în țara noastră și pentru a promova integrarea lor armonioasă în societate.

T. C. Niciun comentariu

ELCA – Tichete

Aproape 700 de persoane vulnerabile din Ucraina, ajutate cu tichete valorice

Cu ajutorul finanțării primite prin proiectul „ELCA response to the Ukrainian refugee crisis from Romania”, colegii noștri din echipa AIDRom au ajutat începând cu 01 martie și până acum,  692 de ucrainieni vulnerabili, fugiți din calea războiului, cu tichete valorice, un suport necesar pentru a face față dificultăților prin care trec. Voucherele pot fi utilizate în orice supermarket și în farmacii, oferind posibilitatea achiziției de alimente, haine, produse de igienă, medicamente etc.

Criteriile de selecție pentru cei care primesc sunt stricte și urmăresc susținerea celor mai vulnerabile persoane.

T. C. Niciun comentariu

ACT Alliance / ELCA: Vernisaj Expoziție Pictură

Culoare, tablouri și multă bucurie! Vernisajul expozițeiei „Around my being” și expoziție cu lucrările micilor pictori din Ucraina

Pe 9 martie, la sediul AIDRom din București, a avut loc vernisajul Expoziției „Around my being”, a pictoriței Anastasia Somina, refugiată din Ucraina. A fost un motiv de bucurie și emoție, în care culorile și compozițiile tablourilor Anastasiei au fascinat și încântat publicul prezent.

Alături de tabolurile Anastasiei, au expus lucrări și micii pictori, copii refugiați din Ucraina, beneficiari ai proiectelor ptoiectelor „AIDRom – Răspuns de urgență pentru comunitățile afectate de conflictul din Ucraina”, finanțat de ACT Alliance și „ELCA response to the Ukrainian refugee crisis from Romania”, realizat cu sprijinul Bisericii Evanghelice Luterane din America (ELCA). Lucrările lor au fost admirate și evaluate de un juriu format din doamna Daniela Popescu, Vicepreședinte a Federația Mondială a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, Președinte Alumnus Club, doamna Mihaela Varga, critic și istoric de artă, editor de carte, doamna Doina Ghițescu, actriță și doamna Elena Stanca, editor de carte, soția scriitorului George Stanca. Talentul celor mici a fost apreciat, aceștia primind diplome din partea juriului.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Federația Națională a Asociaților pentru UNESCO din Japonia.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit la succesul evenimentului, mulțumim doamnelor din juriu și felicităm expozanții!

T. C. Niciun comentariu

Expoziție de pictură

AIDRom vă invită la Expoziție de pictură, Anastasia Somina, Ucraina

Sâmbătă, 09 martie 2024, la sediul AIDRom, din strada Ilarie Chendi, nr. 14, va avea loc vernisajul expoziției „Around my being”, al pictoriței Anastasia Somina, refugiată din Ucraina. Evenimentul este organizat în colaborare cu Federația Națională a Asociațiilor pentru UNESCO din Japonia.

Universul artistic al pictoriței Anastasia Somina este o călătorie fascinantă în lumea culorilor și formelor, unde fiecare tablou spune o poveste unică și emoționantă. Prin lucrările sale, Anastasia împărtășește o parte din sufletul său și aduce în lumină sensibilitatea sa interioară. Fiecare pensulă și fiecare nuanță sunt alese cu grijă pentru a transmite emoții vibrante, iar rezultatul poartă privitorul într-o călătorie captivantă prin imaginație și expresie artistică. Prin expoziția „Around my being”, Anastasia ne invită să pășim în lumea ei și să ne bucurăm de frumusețea și profunzimea artei sale.

Totodată, vor fi expuse și lucrări realizate de copii refugiați din Ucraina, beneficiari ai proiectelor ptoiectelor „AIDRom – Răspuns de urgență pentru comunitățile afectate de conflictul din Ucraina”, finanțat de ACT Alliance și „ELCA response to the Ukrainian refugee crisis from Romania”, realizat cu sprijinul Bisericii Evanghelice Luterane din America (ELCA).

Vă așteptăm la expoziție!

T. C. Niciun comentariu

EVENIMENT: 2 Ani de Război în Ucraina. 2 Ani de Ajutor și Speranță

AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România marchează alături de refugiați ucraineni „2 Ani de Război în Ucraina. 2 Ani de Ajutor și Speranță”

Angajații și voluntarii AIDRom au rememorat momentele pline de emoție în care ajutorul dat a alinat puțin suferința zecilor de mii de oameni care au fugit din calea războiului și s-au stabilit la noi în țară, printr-un eveniment comemorativ „2 An ide război în Ucraina. 2 Ani de Ajutor și Speranță”, care a avut loc astăzi, 24 februarie la Mănăstirea Cașin din București.  Evenimentul a marcat astfel doi ani de la începerea războiului în Ucraina, dar și unul dintre cele mai ample răspunsuri umanitare din istoria contemporană, în care Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) s-a implicat încă de la început, asistând până în prezent aproximativ 51.000 de refugiați ucraineni.

La eveniment au participat refugiați ucraineni, angajați și voluntari AIDRom, reprezentanți ai partenerilor, ai Patriarhiei Române, ai mass-media, precum și  Excelența Sa, Ambasadorul Ucrainei la București, domnul Ihor Prokopchuk, care a punctat că „24 februarie va rămâne întotdeauna în memoria fiecărui ucrainean. Comemorăm astăzi eroii care luptă pentru patrie, dar și jertfele mamelor și copiilor care și-au pierdut viața în acest război. Această slujbă oficiată în limba română și ucraineană este un simbol al prieteniei dintre poporul român și cel ucrainean care a fost demonstrată în acești doi ani grei, când femei, copii, oameni în vârstă și-au găsit refugiul în România. Oamenii simplii și-au deschis inimile și casele, Bisericile au primit ucraineni cu brațele deschise, iar asociații, precum AIDRom au ajutat și continuă să o facă. Le mulțumesc tuturor.

În cadrul evenimentului „2 Ani de război în Ucraina. 2 Ani de Ajutor și Speranță”, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cei căzuți pe front, soldați, civili, în limba română și ucraineană, urmată de un omagiu adus de refugiați din Ucraina, beneficiari ai proiectelor AIDRom.

„Astăzi, am marcat 2 ani de suferință, dar și de speranță pentru cei care au fost afectați de războiul din Ucraina. În acești 2 ani, AIDRom a fost mereu alături de ei, oferindu-le sprijin material, spiritual și emoțional. Suntem mândri de angajații și voluntarii noștri care au arătat compasiune și solidaritate față de cei care au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Cu ajutorul donatorilor care au susținut proiectele noastre, precum ACT Alliance, Brot für die Welt, Kirchen Helfen Kirchen, ELCA, EOM, IOM UN Migration, UNHCR, a partenerilor și a autorităților, am reușit să oferim sprijin pentru peste 51.000 de refugiați ucraineni. Ne rugăm pentru pace și reconciliere și știm însă că acțiunile noastre trebuie să continue. Trebuie să fim aici, să ajutăm ca cei care fug din calea războiului să poată să își construiască o viață, să se integreze”,  a declarat Zoltani Katalin, Secretar Executiv AIDRom.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment de reculegere în memoria celor uciși în război, iar Preotul Gabriel Cazacu, coordonatorul Departamentului pentru Relații Intercreștine și Interreligioase AIDRom, de la Mănăstirea Cașin din București, a amintit celor prezenți că „astăzi, în România, în mod tradițional se sărbătorește Dragobetele, care este o sărbătoare legată de primăvară și de iubire. Însă, în Ucraina, în acest moment, în unele zone din țară sunt bombardamente intense. Oamenii locuiesc în adăposturi subterane. În marile orașe, sunetul sirenelor înspăimântează copiii și bătrânii, iar dronele rănesc pământul zi și noapte. Ne rugăm ca în scurt timp, pacea să domnească peste tot, iar ucraineni să poată să revină acasă. Multe milioane de ucraineni au traversat România. Peste o sută de mii au rămas și s-au stabilit aici. Și am văzut zâmbet de copil ucrainean, dătător de multă speranță. Aș vrea să mulțumesc familiilor de români, tuturor Bisericilor, tuturor organizațiilor caritabile care timp de doi ani au înțeles că cea mai mare prioritate este să își deschidă porțile și caselor și inimilor și să ofere ajutor familiilor care s-au refugiat din calea războiului. Le mulțumim tuturor românilor care ajută în continuare, pentru că este nevoie să continuăm să ne rugăm și să ajutăm.

AIDRom a fost printre primele organizații care a acordat asistență refugiaților ucraineni, încă de la începutul conflictului, asistând peste 51.000 de refugiați ucraineni.  Echipele asociației au fost prezente la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina din Siret, Isaccea, Sighetul Marmației și Sculeni, în centrele pentru refugiați și pe teren în București, Timișoara, Iași, Galați și oriunde a fost și încă este nevoie. Prin proiectele derulate, AIDRom continuă să se implice în susținerea și integrarea refugiaților oferind consiliere socială, juridică și împotriva traficului de persoane, asistență medicală și asistență pentru acces la drepturi, pachete cu alimente, produse de igienă și articole pentru copii, consiliere medicală și tichete pentru achiziția de medicamente unui număr și susținere și îndrumare pentru identificarea locurilor de muncă și a inserției profesionale. Totodată organizația oferă cursuri de limba română pentru adulți și ajută la înmatricularea copiilor în școli și grădinițe din România.

De la declanșarea războiului din Ucraina, țara noastră a fost tranzitată de aproximativ 7,3 milioane de ucraineni[1], majoritatea femei și copii, dintre care peste 144.3 mii[2] s-au stabilit temporar în țara noastră.

În martie 2022, UE a activat Directiva privind protecția temporară, un sistem de urgență al UE utilizat în circumstanțe excepționale în contextul unui aflux masiv pentru acordarea de protecție imediată și colectivă persoanelor strămutate și pentru reducerea presiunii asupra sistemelor naționale de azil ale țărilor UE.

[1] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/peste-7-milioane-de-ucraineni-au-intrat-in-romania-de-la-inceputul-invaziei-ruse-2682633

[2] https://www.consilium.europa.eu/ro/infographics/ukraine-refugees-eu/

T. C. Niciun comentariu

ELCA: Sprijin pentru ucrainenii foarte vulnerabili

Sprijin esențial pentru persoanele foarte vulnerabile din comunitatea de refugiați ucraineni din România

De la începutul acestui an, în cadrul proiectului „ELCA response to the Ukrainian refugee crisis from Romania” am ajutat peste 1.000 de refugiați din Ucraina cu consiliere socială, juridică, acomodare culturală și cursuri de integrare. Am organizat săptămânal diverse activități psihosociale (ateliere de art-terapie, terapie ocupațională), consiliere psihologică și terapie pentru persoane afectate de anxietate, depresie, stres posttraumatic etc. Săptămânal am acordat consiliere vocațională și ocupațională și am sprijinit cu informații, consiliere și asistență persoane în căutarea unui loc de muncă.

Prin acest proiect urmărim să ajutăm în principal cele mai vulnerabile persoane din rândul comunităților de ucraineni: mame cu peste 3 copii, femei însărcinate, persoane cu afecțiuni cronice, dizabilități, populație Rromă, victime ale traficului de persoane, ale violenței domestice.