Regăsirea „umanității și a bunătății”
După trei ani de război Rusia-Ucraina, Lutheran Disaster Response continuă să fie alături de refugiați
Article preluat de pe: Livinglutheran.org
Autor:
În prima zi după invasia la scară largă a Ucrainei, Nadiia Kharytonova aprivit de la fereastra sa cum străzile se umpleau de oameni care fugeau din Odesa cu mașinile. La început, nu a vrut să-și părăsească locuința. „Dar, gândindu-mă la copiii mei, care erau speriați și traumatizați de sunetul sirenelor și al bombardamentelor, am decis să ne adunăm lucrurile, să ne împachetăm viața într-o geantă și să plecăm spre pace și siguranță”, a spus ea.
Kharytonova și soțul ei, care se afla în afara țării când au căzut primele bombe, s-au reunit în România. La sosirea sa, prioritățile ei au fost să găsească un loc de cazare și să obțină îngrijiri medicale, mai ales pentru fiica sa, care suferă de fibroză chistică și diabet insulino-dependent. O cunoștință a îndrumat-o către AIDRom, o organizație care primește sprijin din partea Lutheran Disaster Response (LDR).
Cu ajutorul AIDRom, familia Kharytonova a găsit un loc unde să locuiască, a primit alimente, medicamente și produse de igienă, și-a înscris copiii la școală și a aplicat pentru cetățenia română.
După ce nevoile familiei sale au fost satisfăcute, Kharytonova a fost hotărâtă să ajute alți refugiați. A început să facă voluntariat și a fost angajată curând ca traducător de către AIDRom. Acum, întâmpină refugiații noi, le ascultă poveștile – multe dintre ele asemănătoare cu a ei – și se asigură că primesc sprijin.
„Cel mai important lucru”, a spus ea, „este că, în cadrul proiectului finanțat de ELCA, am găsit o a doua casă, o a doua familie, unde pot fi o forță motrice pentru ajutor și schimbare.”
Deși poveștile pe care le aude uneori o lasă sfâșiată la sfârșitul zilei, ea este martoră și la speranță, văzându-și compatrioții ucraineni adaptându-se la noile lor comunități. „Nu cred că aș putea găsi cuvintele potrivite pentru a-mi exprima recunoștința și satisfacția”, a spus ea. „Dar aș putea spune, în numele meu și al refugiaților care au primit asistență prin acest proiect, că acesta a schimbat și continuă să schimbe vieți – și o face în cel mai bun mod posibil.”
În ultimii trei ani, LDR a sprijinit nenumărați oameni afectați de război, atât în Ucraina, cât și în țările vecine. Prin parteneriate cu biserici și organizații comunitare din Europa, impactul larg al Lutheran Disaster Response ajunge la oameni la nivel local.
“În cadrul proiectului finanțat de ELCA, am găsit o a doua casă, o a doua familie, unde pot fi o forță motrice pentru ajutor și schimbare.”
Helga (al cărei nume de familie este reținut) a ajuns la Budapesta împreună cu doi dintre fiii săi, în timp ce soțul ei, capelan militar, și fiul cel mare, soldat, au rămas în Ucraina. Printr-un program al Bisericii Evanghelice Luterane din Ungaria, sprijinit de LDR, familia sa a început să se integreze într-o comunitate gazdă.
Programul i-a oferit Helgăi asistență financiară inițială pentru a-și putea închiria un apartament și pentru a cumpăra rechizite școlare pentru fiii săi. Psihologul a primit, de asemenea, sprijin pentru redactarea unui CV în vederea găsirii unui loc de muncă.
„A fost o surpriză plăcută pentru mine să primesc o ofertă de a oferi consiliere psihologică și asistență unei tinere care a venit la mine din cauza unei afecțiuni de panică”, a spus Helga. „Așa că, fără nicio ezitare, am acceptat, iar în schimb, primesc și sprijin financiar pentru a face munca mea preferată.”
Cu fiii săi la școală și un loc de muncă pe care îl iubește, Helga poate acum să reflecteze asupra modului în care a fost primită la Budapesta: „Într-un moment dificil, a fost foarte plăcut să întâlnesc umanitate și bunăta.”
Formarea viitorilor programatori
Pe lângă ajutorul acordat refugiaților pentru a se stabili într-o țară nouă, LDR sprijină și persoanele defavorizate din Ucraina. Poporul rom, un grup etnic marginalizat care trăiește în principal în Europa, s-a confruntat mereu cu discriminare. În Ucraina, LDR sprijină cursuri de alfabetizare digitală și programare, cunoscute sub numele de programul Afterschool Geekery, pentru copiii romi din comunități defavorizate.
Comunitatea romă din Tury’a Pasika era deja un loc dificil în care să crești. Băieții încep să lucreze alături de tații lor de la o vârstă fragedă, fetele ajută în gospodărie și uneori se căsătoresc devreme. Majoritatea copiilor nu ajung departe în educație. Ciclul se repetă generație după generație, a spus Nadia Fontosh, care predă în cadrul programului Afterschool Geekery.
Războiul dintre Ucraina și Rusia a agravat situația. Unii bărbați au fost înrolați, în timp ce alții s-au ascuns pentru a evita serviciul militar. Acest lucru a lăsat femeile să aibă grijă singure de familii, iar majoritatea nu pot lucra în afara casei.
“Vreau să le arăt că există o cale dincolo de luptele din tábor (tabăra romă) – un viitor în care pot citi, scrie, visa și construi o viață pe care și-o aleg singuri.”
Prin programul Afterschool Geekery, copiii romi învață abilități de programare care le oferă mai multe oportunități de angajare pe măsură ce cresc, crescând șansele lor de a ieși din acest ciclu al sărăciei.
„Cred cu adevărat că există speranță pentru acești copii și, atâta timp cât pot preda, ghida și iubi, va exista mereu speranță pentru un viitor mai bun”, a spus Fontosh. „Au atât de mult potențial. Sunt inteligenți, amabili și dornici să învețe.”
Mulți dintre elevi ajung devreme la Afterschool Geekery, nerăbdători să înceapă cursul, care are loc după școala obișnuită. Încep cu lucruri simple: folosesc un program de calculator pentru a desena flori sau fluturi. Apoi, Fontosh îi ghidează prin procesul de codare necesar pentru a-și anima desenele.
Experiența în programare nu doar că le oferă un avantaj în găsirea unui loc de muncă, dar îi ajută și la dezvoltarea gândirii critice, a rezolvării problemelor, a perseverenței și a creativității.
Ghidată de chemarea lui Hristos de a avea grijă de aproapele nostru, LDR este hotărâtă să fie alături de cei afectați de războiul în desfășurare. Fie că se stabilesc în noi țări sau rămân în Ucraina, familiile și indivizii dau dovadă de o rezistență incredibilă în aceste vremuri incerte
.