T. C. Niciun comentariu

Întâlnire cu studenții în Timișoara, aprilie 2025

Împreună cu studenții la Asistență Socială – Universitatea de Vest din Timișoara

Pe 8 aprilie 2025, echipa AIDRom Timișoara a avut plăcerea de a primi un grup de studenți din anul I de la Catedra de Asistență Socială – atât cu frecvență, cât și la distanță – la Universitatea de Vest din Timișoara. Întâlnirea a oferit o oportunitate specială pentru o discuție deschisă despre cine sunt refugiații și migranții, dar, mai important, despre modul în care un asistent social poate interveni eficient pentru a le oferi sprijin și demnitate.

Însoțiți de profesorul Loredana Trancă, studenții au învățat de la colegii noștri despre proiectele noastre și despre experiențele de teren din viața reală, în speranța că această întâlnire le va întări dorința de a schimba vieți și de a contribui la construirea unei societăți mai incluzive.

Unul dintre proiectele care s-a remarcat în cadrul întâlnirii a fost „INTEGRIS – Inițiative de Integrare pentru Migranți în România – Regiunea 5”, implementat de Filantropia Oradea în parteneriat cu AIDRom și instituții locale și regionale. Proiectul își propune să sprijine integrarea socio-economică și culturală a beneficiarilor de protecție internațională, resortisanților țărilor terțe și beneficiarilor de protecție temporară în societatea românească, în Regiunea 5. Utilizează o abordare integrată și cuprinzătoare – prin oferirea informațiilor și serviciilor necesare într-o singură locație și prin consolidarea colaborării și implicării active a autorităților locale și a comunității în sprijinirea migranților prin procesul de integrare.

Un alt proiect evidențiat a fost „Asistență refugiaților la centrul de tranzit Timișoara și sprijin pentru cetățenii veniți din Ucraina”, care oferă un sistem integrat de sprijin și servicii la Centrul de Tranzit de Urgență (ETC) din Timișoara și oferă servicii de integrare prin Centrul Multifuncțional AIDRom pentru persoanele strămutate forțat din Ucraina.

„Am fost impresionați de entuziasmul, deschiderea și dorința studenților de a învăța din experiențele din viața reală. Acești tineri au arătat că sunt gata nu doar să dobândească cunoștințe, ci și să se angajeze activ în construirea unei societăți mai incluzive și mai pline de compasiune”, a remarcat unul dintre colegii noștri la sfârșitul vizitei. Prin astfel de întâlniri, AIDRom își continuă misiunea de educație, informare și implicare, promovând incluziunea și sprijinul activ pentru cei aflați în situații vulnerabile.

Mulțumim studenților și profesorilor pentru vizită și deschidere.
Viitorul asistenței sociale pare promițător!

T. C. Niciun comentariu

UNHCR Output 2 -Târg de meșteșugari – Timișoara

Sprijin prin artă: Un târg de reziliență și talent pentru artizanii ucraineni din Timișoara

Pe 12 aprilie 2025, la sediul AMBASADA din Timișoara (Splaiul Peneș Curcanul 4-5), va avea loc un eveniment la care vor participa artizani ucraineni. Colegii noștri de la Centrul Multifuncțional AIDRom din Timișoara vor fi prezenți la târg, oferind suport logistic și organizatoric: „Este important ca persoanele refugiate să aibă sprijin material, dar și acces la oportunități care le pot reda încrederea în forțele proprii. Târgul acesta este despre visuri, talent și reziliență”, a declarat Francesca Joldea, membră a echipei AIDRom.

Acest târg va oferi o platformă sigură și vizibilă pentru artizanii ucraineni, unde își pot expune produsele și pot interacționa cu publicul local. Printre expozanți se numără artizani și artiști care prezintă bijuterii și picturi realizate manual, multe dintre ele din materiale reciclate, colecții festive de Paște, jucării croșetate, broșe, genți, lumânări parfumate și alte accesorii, flori din pietre până la păpuși artizanale. Vor fi prezente și creatoare de lumânări handmade din ceară de albine, plante uscate și uleiuri esențiale și creatoare de delicii dulci, de la acadele colorate la macarons franțuzești, mochi japonezi și biscuiți americani NY-style.

Evenimentul este găzduit cu generozitate de AMBASADA, un spațiu cultural alternativ și o întreprindere socială în cadrul Asociației Centrul Cultural PLAI și un catalizator pentru colaborare între comunitățile creative și cele non-profit.

Vă invităm să susțineți comunitatea ucraineană, să descoperiți produse unice și să vă lăsați inspirați de poveștile celor care și-au transformat pasiunea în artă.

📅 Data: Sâmbătă, 12 aprilie 2025
🕙 Ora: Începând cu 10:00
📍 Locație: AMBASADA, Splaiul Peneș Curcanul 4-5, Timișoara

T. C. Niciun comentariu

UNHCR – Output 1 – Activități recreative și culturale – dec. 2024 (4)

Sărbători pline de speranță pentru refugiații din Timișoara, la Centrul de Tranzit în Regim de Urgență

În perioada 23-31 decembrie 2024, Centrul de Tranzit în Regim de Urgență (CTU) din Timișoara a fost locul unde spiritul sărbătorilor de iarnă a adus refugiaților momente de bucurie, conexiune și speranță. Activitățile au fost organizate în cadrul proiectului „Asistența refugiaților la centrul de tranzit Timișoara și sprijinirea refugiaților ucraineni” – UNHCR ROU-23141Y24M181571-0001 (Output 1), derulat de AIDRom cu sprijinul UNHCR, și au fost gândite pentru a oferi un prilej de relaxare și integrare culturală.

Pe 23 decembrie, un grup format din 19 refugiați din Yemen și Siria a participat la o ieșire în oraș care le-a permis să exploreze spații noi și să se bucure de activități recreative. Ziua a inclus o vizită la o sală de biliard, explorarea Iulius Mall și a parcului din apropiere, precum și momente de socializare în jurul unei băuturi calde. Evenimentul a fost o oportunitate de a aduce un strop de normalitate în viețile participanților, oferindu-le momente prețioase de relaxare și de construire a unui sentiment de apartenență la comunitate.

Magia sărbătorilor a continuat în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, când echipa AIDRom a distribuit cadouri fiecărui membru al comunității de refugiați. Atmosfera caldă și emoționantă a fost completată de bucuria descoperirii cadourilor, care au adus zâmbete pe fețele tuturor. Copii, părinți și tineri au simțit că fac parte dintr-o comunitate unită de valorile universale ale iubirii și speranței, transformând Centrul într-un spațiu al bucuriei comune.

În perioada 23-31 decembrie, copiii refugiați au participat la sesiuni IT educative și recreative, unde au învățat să utilizeze calculatorul prin aplicații interactive, precum și prin jocuri educaționale. Media de participare a fost de 9 copii per sesiune, activitățile fiind supravegheate de pedagogi. Aceste sesiuni nu doar că le-au oferit copiilor momente de distracție, ci le-au și dezvoltat abilități esențiale pentru integrarea într-o societate digitalizată.

Pe 31 decembrie, 21 de refugiați au participat la o nouă ieșire la Iulius Mall și Parcul Iulius, locația fiind aleasă în urma consultării cu beneficiarii. Unii dintre participanți s-au bucurat de cumpărături, în timp ce alții au admirat decorațiunile festive, trăind astfel momente de relaxare într-o atmosferă sărbătorească.

Activitățile organizate de AIDRom în această perioadă au fost menite să ofere refugiaților nu doar o pauză de la provocările zilnice, ci și o oportunitate de a înțelege mai bine contextul cultural european. Prin evenimentele festive și momentele de socializare, beneficiarii au experimentat o integrare blândă în noua lor comunitate, descoperind valorile care îi pot ajuta să se adapteze mai ușor.

Aceste inițiative arată încă o dată puterea gesturilor mici, dar semnificative, de a transforma viețile celor aflați în nevoie, oferindu-le un strop de speranță și un motiv de a privi înainte cu încredere.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR ETC TM – Output 2 – BpA – colectă de alimente

Echipa AIDRom sprijină Colecta de Alimente de Crăciun la Timișoara

Între 13 și 15 decembrie 2024, echipa proiectului „Asistența refugiaților la centrul de tranzit Timișoara și sprijinirea refugiaților ucraineni” – UNHCR ROU-23141Y24M181571-0001 (Output 2), derulat de AIDRom cu sprijinul UNHCR, a participat ca voluntar la Colecta de Alimente de Crăciun organizată de Banca pentru Alimente Timișoara. Activitatea s-a desfășurat la un punct de colectare dintr-un magazin Kaufland din Timișoara, unde echipa AIDRom a contribuit la colectarea de produse neperisabile destinate refugiaților aflați sub asistența organizației.

Prima zi a campaniei, 13 decembrie, a beneficiat de sprijinul voluntarilor identificați de Banca pentru Alimente, iar în următoarele două zile, echipa AIDRom a asigurat prezența constantă în ture de voluntariat. Generozitatea comunității locale a fost impresionantă, fiind colectat un număr semnificativ de produse alimentare, care vor fi distribuite refugiaților în perioada următoare. Participarea la campanie a consolidat relația dintre AIDRom, Banca pentru Alimente și comunitatea locală, contribuind la susținerea celor aflați în situații de vulnerabilitate.

Colecta de Alimente de Crăciun face parte din cea mai mare campanie națională de solidaritate, organizată anual de Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR) și băncile regionale din mai multe orașe, printre care București, Cluj, Brașov și Timișoara. Campania are ca scop sprijinirea persoanelor aflate în dificultate, reducerea risipei alimentare și promovarea solidarității sociale, devenind un moment de conștientizare și mobilizare a comunității.

Prin implicarea sa activă, AIDRom și echipa proiectului susținut de UNHCR demonstrează angajamentul față de misiunea de a sprijini refugiații și de a contribui la incluziunea lor socială. Activitatea de voluntariat din cadrul Colectei de Alimente reflectă solidaritatea și parteneriatul strâns cu organizațiile locale și cu cetățenii, dovedind că gesturile de sprijin pot avea un impact real în viețile celor aflați în nevoie. Mulțumim Băncii pentru Alimente Timișoara pentru parteneriatul valoros și pentru sprijinul oferit. De asemenea, le suntem recunoscători tuturor celor care au donat și voluntarilor care ne-au fost alături!

T. C. Niciun comentariu

UNHCR – Output 1 – Activități recreative și culturale – dec. 2024 (2)

Spirit comunitar și integrare culturală pentru refugiații din Timișoara

În perioada 9-13 decembrie 2024, activitățile desfășurate la Centrul de Tranzit în regim de Urgență (CTU) din Timișoara, în cadrul proiectului „Asistența refugiaților la centrul de tranzit Timișoara și sprijinirea refugiaților ucraineni” – UNHCR ROU-23141Y24M181571-0001 (Output 1), au încurajat spiritul comunitar și integrarea refugiaților în cultura europeană. Petrecerile de rămas-bun pentru cei care au părăsit centrul și sărbătorirea zilelor de naștere ale copiilor au creat o atmosferă festivă și emoționantă, întărind legăturile dintre beneficiari și personal. Copiii au contribuit cu desene speciale, iar discursurile de rămas-bun ale refugiaților au subliniat conexiunile umane dezvoltate în cadrul centrului.

Printre activitățile săptămânii s-au numărat o ieșire la biliard și la Iulius Mall cu 29 de refugiați, care au explorat Parcul Iulius și mall-ul, având ocazia să interacționeze cu spațiile publice locale. De asemenea, o sesiune de film de Crăciun pentru toate vârstele a adus spiritul sărbătorilor europene în centru, oferindu-le refugiaților momente de relaxare și confort emoțional. Activitățile educative pentru copii au inclus pictură, desen, jocuri pe calculator și dansuri, având ca scop dezvoltarea creativității și a abilităților sociale.

Săptămâna a marcat și încheierea campaniei United Against GBV, printr-o expoziție de lucrări realizate de refugiați și imagini care au surprins momente esențiale ale campaniei. Activitățile din această săptămână au contribuit la reducerea izolării, la promovarea incluziunii sociale și la consolidarea sentimentului de apartenență la o comunitate.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR – Output 2 Asistență socială, consiliere și activități de dezvoltare personală

Asistență socială, consiliere și activități de dezvoltare personală pentru ucrainenii din vestul țării

În perioada 9-13 decembrie, colegii noștri de la Centrul Multifuncțional AIDRom din Timișoara au desfășurat noi activități destinate  sprijinirii familiilor de ucraineni stabiliți în vestul țării. Astfel, zece ucraineni din Timișoara și Bihor au primit informații utile și sprijin social. 18 persoane au primit vouchere sociale, iar 36 de persoane din 11 familii au primit pachete alimentare. De asemenea, 59 de gospodării din Timișoara și Oradea au fost sprijinite cu bunuri esențiale. Pe 13 decembrie, colegii noștri au desfășurat o acțiune de distribuție de bunuri de bază, consolidând încrederea comunitară și sprijinind incluziunea socială. Pe 11 decembrie, consilierul juridic AIDRom a organizat un atelier profesional în Oradea pentru 11 ucraineni, care au învățat să confecționeze lumânări, o activitate care poate fi și o posibilă sursă de venit.

Aceste activități de susținere au fost completate de grija pentru bunăstarea emoțională și mentală. Întâlnirile clubului de seniori au continuat cu o sesiune (12.12) axată pe recunoștință și speranță, care a oferit un spațiu de reflecție și consolare, întărind sentimentul de conexiune și sprijin reciproc datorită căruia participanții au plecat motivați și plini de speranță. Patru femei ucrainene au participat la o sesiune de terapie somatică (10.12) axată pe dialogul interior pozitiv, învățând să transforme gândurile negative în afirmații constructive, sporindu-și astfel încrederea în sine, iar alte opt femei au explorat cum anxietatea afectează corpul lor, descoperind mecanisme eficiente de gestionare a stresului.

Aceste activități sunt incluse în proiectul „Asistența refugiaților la centrul de tranzit Timișoara și sprijinirea refugiaților ucraineni” – UNHCR ROU-23141Y24M181571-0001 (Output 2), derulat de AIDRom cu sprijinul UNHCR.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR – Output 1 – Activități recreative și culturale – dec. 2024 (1)

Activități educative și recreative pentru refugiați, desfășurate la Timișoara

În perioada 2-6 decembrie 2024, la Centrul de Tranzit în Regim de Urgență (CTU) din Timișoara, refugiații au participat la o serie de activități educative, recreative și de sprijin emoțional, organizate în cadrul proiectului „Asistența refugiaților la centrul de tranzit Timișoara și sprijinirea refugiaților ucraineni” – UNHCR ROU-23141Y24M181571-0001 (Output 1), derulat de AIDRom cu sprijinul UNHCR.

Pe 2 decembrie, a avut loc sesiunea “United Against GBV – Men as Allies”, o întâlnire dedicată implicării bărbaților în prevenirea și combaterea violenței de gen, cu participarea a 14 beneficiari și a 3 membri ai echipei AIDRom. Pe 3 decembrie, psihologii AIDRom au organizat sesiunea de art-terapie “Colours of Healing”, în cadrul căreia refugiații au desenat mandale. Activitatea a creat un mediu relaxant, favorabil exprimării emoțiilor și reducerii stresului. Tot pe 2 și pe 3 decembrie au avut loc cursuri de IT dedicate atât adulților, cât și copiilor. Adulții au învățat să folosească emailul, iar copiii au participat la jocuri educative care le-au antrenat memoria și atenția. Media de participare la aceste sesiuni a fost de 9 persoane per sesiune. Pe 2 și pe 6 decembrie, au avut loc sesiuni de croșetat, activități săptămânale care oferă participanților oportunitatea de a învăța tehnici noi de croșetat, dar și de a socializa într-un cadru relaxat, cu o medie de participare de 8 persoane pe sesiune. Pe 4 decembrie, 59 de refugiați au participat la o ieșire în oraș ce a inclus o vizită la Târgul de Crăciun din Timișoara și o întâlnire la SPICC (un ONG local care sprijină drepturile femeilor).

Activitățile desfășurate în această perioadă au avut un impact pozitiv asupra refugiaților, contribuind la reducerea sentimentului de izolare și sprijinindu-le integrarea în comunitatea locală. De la sesiuni de sprijin emoțional și cursuri de IT, până la activități de socializare și ieșiri culturale, toate au avut scopul de a promova bunăstarea psihologică și integrarea socială. Proiectul derulat de AIDRom și UNHCR rămâne un exemplu de sprijin concret oferit refugiaților, contribuind la incluziunea acestora în societatea locală.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR: Output 2 Evenimente culturale și educative

Consolidarea comunității și a bunăstării emoționale a ucrainienilor prin activități culturale și educaționale la Centrul Multifuncțional AIDRom din Timișoara

Anul acesta, 375 de ucraineni au participat la evenimente culturale și educaționale organizate de echipa noastră de la Centrul Multifuncțional AIDRom din Timișoara, mulți dintre ei participând regulat. Aceste activități încurajează incluziunea, bunăstarea emoțională și sentimentul de comunitate, oferind ieșiri creative și sprijin social. Săptămâna trecută, colegii noștri au continuat să dezvolte sentimentul de apartenență, reziliența emoțională și integrarea în comunitate, oferind momente de bucurie, conectare și speranță pentru ucrainenii din partea de vest a României.

  • 25.11 – Atelier creativ: Decorațiuni de Crăciun. Zece ucraineni s-au alăturat unei sesiuni de confecționare a decorațiunilor de sărbători. Această activitate semnificativă a permis familiilor să creeze legături, să creeze ornamente festive și să sărbătorească sezonul cu demnitate, indiferent de mijloacele financiare. Aceasta a încurajat creativitatea, a creat legături și a promovat bunăstarea emoțională.
  • 26.11 – Atelier de creație în lut dedicat Crăciunului. Zece participanți au confecționat artizanal globuri din lut, aducând bucurie și căldură în sezonul sărbătorilor. Activitatea a încurajat speranța și demnitatea, permițând refugiaților să sărbătorească Crăciunul exprimându-și creativitatea și trăind spiritul sărbătorilor.
  • 28.11 – Eveniment pentru creșterea coeziunii sociale: Experiență de cățărare. Trei ucraineni au participat la o sesiune de escaladă condusă de pedagogul social la o sală de sport locală. Activitatea a promovat munca în echipă, încrederea și sprijinul reciproc, încurajând legăturile dintre refugiați și comunitatea gazdă. Participanții au construit relații, au dezvoltat noi prietenii și au creat amintiri de durată.
  • 29.11 – Atelier creativ: Creații din aluat de Crăciun. Nouă copii ucraineni au creat forme festive folosind aluat, încurajând imaginația și abilitățile motorii fine. Sesiunea a oferit un mediu vesel și relaxant, permițând copiilor să se exprime artistic și să sărbătorească în mod semnificativ sezonul sărbătorilor.

Activitatățile sunt incluse în proiectul „Asistența refugiaților la centrul de tranzit Timișoara și sprijinirea refugiaților ucraineni” – UNHCR ROU-23141Y24M181571-0001 (Output 2), derulat de AIDRom cu sprijinul UNHCR.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR: Output 2 Activități pentru bunăstarea mentală

Promovarea rezilienței și vindecării: Activități de bunăstare mentală pentru ucraineni în Timișoara

Săptămâna trecută, colegii noștri de la Centrul Multifuncțional AIDRom din Timișoara au organizat mai multe ateliere și sesiuni cu ucrainenii stabiliți în partea de vest a țării. Aceste activități au oferit o ușurare emoțională imediată, au echipat participanții și cu instrumente pe termen lung pentru reziliență și au promovat un sentiment de abilitare, conexiune și vindecare emoțională.

Terapie somatică pentru sănătatea mentală (26.11.2024): Trei femei ucrainene au participat la o sesiune de „ Dialog pozitiv cu sine”, explorând modul în care dialogul lor interior influențează bunăstarea mentală. Acestea au discutat despre transformarea gândurilor negative în gânduri constructive, pozitive, pentru a spori încrederea și a reduce stresul. Participantele au plecat cu instrumente practice pentru a-și schimba modul de gândire, raportând o mai bună conștientizare de sine și o mai mare responsabilizare.

Sesiune de autoîngrijire (27.11.2024): Cinci femei din Ucraina, stabilite în vestul țării, au lucrat cu un consilier de dezvoltare personală pentru a explora modul în care frica se manifestă în corp și afectează bunăstarea emoțională. Ele au eliberat tensiunea fizică prin exerciții ghidate și au raportat că se simt mai ușoare și mai conectate la corpurile lor. Deși anxietatea nu a dispărut complet, participantele s-au simțit mai bine echipate pentru a face față provocărilor viitoare. La sfârșitul sesiunii, aceștia au primit sprijin practic sub formă de produse de îngrijire personală.

Atelier de lucru privind violența pe bază de gen (VBG) (27.11.2024 ):În vederea sensibilizării, furnizării de resurse și promovării siguranței, a fost organizat un atelier privind violența de gen pentru ucrainenii stabiliți în vestul țării. Participanții și-au exprimat recunoștința pentru faptul că au învățat să identifice și să abordeze abuzurile și s-au simțit mai informați și mai puternici. Mulți au plecat cu un sentiment reînnoit de conectare, iar câțiva au căutat ulterior sprijin suplimentar. Sesiunea a promovat cu succes vindecarea și încrederea în rândul participanților.

Grupul de support pentru Seniori (28.11.2024 )Șase seniori ucraineni au participat la o sesiune de meditație axată pe speranță și pace interioară. Sesiunea s-a încheiat cu un exercițiu de recunoștință, prin care participanții au fost încurajați să reflecteze asupra aspectelor pozitive ale vieții lor, indiferent cât de mici ar fi acestea. La final, participanții au spus că se simt mai calmi, mai eliberați și mai optimiști, apreciind sentimentul de comuniune și de ușurare oferit de sesiune.

Activitățile sunt incluse în proiectul „Asistența refugiaților la centrul de tranzit Timișoara și sprijinirea refugiaților ucraineni” – UNHCR ROU-23141Y24M181571-0001 (Output 2), derulat de AIDRom cu sprijinul UNHCR.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR: Output 2 Consiliere socială și juridică și asistență materială și medicală de bază

Sprijinirea ucrainenilor din vestul României: asistență și servicii esențiale oferite de AIDRom în Timișoara

Echipa AIDRom de la Centrul Multifuncțional Timișoara, ca parte a proiectului „„Asistența refugiaților la centrul de tranzit Timișoara și sprijinirea refugiaților ucraineni” – UNHCR ROU-23141Y24M181571-0001 (Output 2), a continuat să ofere sprijin esențial ucrainenilor stabilți în vestul României, în perioada 25-29 noiembrie. Activitățile au inclus consiliere socială și asistență pentru 30 de ucraineni, distribuirea de pachete cu alimente pentru 22 de persoane și articole de primă necesitate pentru 43 de familii. Sesiunile de consiliere juridică specializată au abordat aspecte critice precum recunoașterea diplomelor, în timp ce patru persoane au beneficia de asistență medicală personalizată. Aceste eforturi au îmbunătățit în mod semnificativ accesul la serviciile esențiale, au consolidat încrederea comunității și au permis refugiaților să facă față mai eficient provocărilor.