T. C. Niciun comentariu

INTEGRIS: Inițiative de integrare a migranților în România desfășurate în Regiunea 5

INTEGRIS: Inițiative de integrare a migranților în România desfășurate în Regiunea 5

Echipa AIDRom, împreună cu partenerii săi, Asociația Filantropia Oradea, Instituția Prefectului Județul Timiș, Instituția Prefectului Județul Caras-Severin, Instituția Prefectului Județul Bihor, a început desfășurarea proiectului Proiectul „INTEGRIS: Inițiative de integrare a migranților în România – desfășurate în Regiunea 5”, în Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş Severin. În perioada 29.11.2024 – 28.11.2026, proiectul va sprijini integrarea socio-economică şi culturală a beneficiarilor de protecție internațională, a resortisanților țărilor terțe și a beneficiarilor de protecție temporară în societatea românească, în Regiunea 5, printr-o abordare integrată și complexă – prin furnizarea informaţiilor şi serviciilor de care aceştia au nevoie într-o singură locație și prin consolidarea colaborării și implicării active a autorităților și comunității locale în sprijinirea migranților în procesul de integrare. Prin intermediul acestui proiect se va continua activitatea celor 2 CRI, Centrul Regional de Integrare Timișoara și Centrul Regional de Integrare Oradea, fiind oferite, în mod gratuit, servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, se vor consolida reţele de voluntari, sesiuni de formare şi sesiuni de informare și conștientizare a fenomenului migrației în comunitatea locală.

T. C. Niciun comentariu

CONECTARE ȘI INCLUZIUNE SOCIALĂ ÎN REGIUNEA 6

Conectare și incluziune socială în Regiunea 6

Echipa AIDRom se alătură, în calitate de partener, echipei Asociației Global Help pentru a sprijini incluziunea socio-economică a migranților din Regiunea 6 a României. În cadrul noului proiect, desfășurat pe o perioadă de 24 de luni (29 noiembrie 2024 – 28 noiembrie 2026), vor fi oferite servicii integrate și personalizate beneficiarilor. Acestea includ cursuri de limbă și educație civică, asistență medicală și juridică, dar și sprijin în conturarea profilului ocupațional și facilitarea accesului pe piața muncii. Proiectul valorifică resursele comunității, extinzând colaborarea cu autoritățile locale, organizațiile neguvernamentale și sectorul privat, promovând totodată dialogul între migranți și societatea-gazdă.

Vă invităm să aflați mai multe detalii despre proiect din COMUNICATUL DE PRESĂ și din pagina proiectului de pe siteul www.aidrom.ro, disponibil AICI.

T. C. Niciun comentariu

Voluntari pentru Banca pentru Alimente: Colecta Națională de Alimente

Voluntari pentru Banca pentru Alimente: Împreună Hrănim Speranța!

Împreună cu colegii din societatea civilă, echipa AIDRom, s-a alăturat „Colectei Naționale de Alimente! Împreună Hrănim Speranța!”. Organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună cu Băncile regionale pentru Alimente din București, Roman, Cluj, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, în perioada 13-15 decembrie 2024, campania cea mai mare campanie de solidaritate la nivel național, cu un impact semnificativ în viața celor în nevoie.

În aceste zile vă puteți întâlni cu colegii noștri în magazine, unde informează oamenii despre importanta donațiilor de alimente neperisabile și despre cum pot să contribuie la această cauză nobilă. Fiecare gest de generozitate contează și poate face o diferență în viața celor care au nevoie de sprijinul nostru, dovadă este bucuria beneficiarilor noștri care au primit deja alimente de la Banca pentru Alimente!

Vă mulțumim tuturor celor care contribuiți și vă încurajăm să continuați să susțineți acțiunile noastre pentru cei aflați în dificultate! Felicitări colegilor care s-au implicat! Mulțumim Banca pentru Alimente!

T. C. Niciun comentariu

CHS – Întâlinire pentru consolidarea standardelor

Echipa AIDRom acționează pentru consolidarea Standardelor Umanitare (CHS) și creșterea impactului proiectelor derulate

Ieri, 11 decembrie, echipa AIDRom din București s-a reunit pentru a trece în revistă rezultatele evaluării CHS (Core Humanitarian Standards). Discuțiile au fost concentrate pe consolidarea capacităților organizaționale, eficientizarea proceselor interne și de feedback și creșterea impactului activităților derulate. Fiecare membru al echipei a contribuit cu idei valoroase privind gestionarea resurselor, implicarea comunităților și transparența în procesul decizional.

Această întâlnire reflectă angajamentul echipei AIDRom pentru îmbunătățirea continuă și pentru respectarea celor mai înalte standarde umanitare, asigurând astfel un sprijin mai eficient pentru beneficiarii proiectelor derulate.

T. C. Niciun comentariu

NEWSLETTER Decembrie 2024

Un nou newsletter aduce vești bune de la AIDRom

Vă invităm să parcurgeți noul newsletter AIDRom, dedicat activităților derulate în ultima lună.

NEWSLETTER

T. C. Niciun comentariu

Un gest de solidaritate care aduce speranță!

Un gest de solidaritate care aduce speranță!

Mulțumim părintelui Gabriel Cazacu de la Biserica Mănăstirea Cașin, coordonatorul Departamentului de Relații Intercreștine și Inter-religioase din cadrul AIDRom, pentru implicarea deosebită în organizarea și coordonarea unei donații generoase, care a ajuns la persoanele aflate în nevoie.
De asemenea, suntem recunoscători echipei noastre care, prin dedicare și profesionalism, a contribuit la buna distribuire a acestor produse esențiale.
Fiecare contribuție, oricât de mică, face o diferență uriașă în viețile celor care trec prin momente dificile!
T. C. Niciun comentariu

Slujbă de comemorare și de pomenire a victimelor conflictului din Ucraina și ale Holodomor-ului

1000 de zile de război: Slujbă de comemorare și de pomenire a victimelor conflictului din Ucraina și ale Holodomor-ului

Pentru a marca 1000 de zile de război în Ucraina, astăzi, 23 noiembrie 2024, la Biserica Mănăstirea Cașin din București a fost organizată o slujbă de comemorare și de pomenire a victimelor conflictului din Ucraina și ale Holodomor-ului la care au participat reprezentanți ai Ambasadei Ucrainei la București, ucrainieni fugiți din calea războiului și membri ai echipei AIDRom.  Momentul comemorativ a fost organizat de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) și de Ambasada Ucrainei în România. Parastasul a fost oficiat în limbile română și ucraineană de părintele Gabriel Cazacu, parohul bisericii gazdă și Coordonatorul Departamentului pentru Relații Intercreștine și Inter-religioase din cadrul AIDRom și de părintele Vladimir-Clement Malcovici, paroh al comunității ortodoxe ucrainene din București.

Mulțumim tuturor pentru implicare și în special Părintelui Gabriel Cazacu, coordonatorul Departamentului pentru Relații Intercreștine și Interreligioase AIDRom, de la Mănăstirea Cașin din București, precum și jurnaliștilor TRINITAS pentru reflectarea evenimentului.

T. C. Niciun comentariu

Mesajul lui Andrij Waskowycz, coordonatorul Forumului Alianței ACT din Ucraina la 1000 de zile de la începerea războiului

Ucraina 1.000 de zile mai târziu: Calea de urmat necesită angajamentul nostru neclintit

De Andrij Waskowycz,

Reprezentant Diakonie Katastrophenhilfe în Ucraina, Ukraine Forum Convener

 

Au trecut 1 000 de zile de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă din Ucraina, iar situația umanitară din țară s-a înrăutățit dramatic. Deteriorarea este cauzată în mare parte de intensificarea atacurilor cu drone și rachete ale rușilor.
Zi după zi și noapte după noapte, poporul ucrainean suportă raiduri aeriene constante și bombardamente neîncetate asupra orașelor sale, forțându-i pe mulți să trăiască în frică și incertitudine
Potrivit Misiunii de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, numai în luna septembrie au fost ucise peste 1 400 de persoane rănite în conflict – cel mai mare bilanț lunar de la începutul invaziei la scară largă.

Casele, spitalele și școlile au fost avariate sau distruse, iar serviciile esențiale precum alimentarea cu apă, încălzirea și electricitatea au fost întrerupte. Aceste atacuri deliberate asupra infrastructurii civile esențiale sunt menite să îi lase pe ucraineni fără apă, lumină și căldură în timpul lunilor geroase de iarnă, când temperaturile pot coborî până la -15 grade Celsius.

 

Aceste 1 000 de zile reprezintă o perioadă prelungită de suferință profundă pentru oamenii din Ucraina. Copiii au fost lipsiți de copilărie, femeile poartă povara imensă de a-și îngriji familiile în condiții groaznice, în timp ce soții lor luptă pe front, iar persoanele în vârstă – care ar trebui să se bucure de liniștea pensionării – sunt forțate să își părăsească casele, căutând siguranță în Ucraina sau în străinătate. Milioane de oameni au devenit strămutați în interiorul țării, în timp ce nenumărați alții au căutat refugiu în alte țări. Mulți sunt profund marcați, suferind traume din cauza atacurilor cu rachete și drone, a distrugerii caselor lor, a pierderii celor dragi și a ororilor neîncetate ale violenței.

Cu toate acestea, aceste 1 000 de zile au scos la iveală și o rezistență și o solidaritate extraordinare. Ucrainenii au fost alături unii de alții în cele mai negre momente, împărțind puținul pe care îl aveau cu cei aflați în nevoie. În întreaga lume, comunitățile au dat dovadă de compasiune și generozitate remarcabile, mobilizându-se pentru a sprijini cele 3,67 milioane de persoane strămutate în interiorul Ucrainei și cele 6,2 milioane de refugiați forțați să își părăsească țara natală.
Chiar înainte de invazia la scară largă din 2022, membrii Alianței ACT au fost în fruntea eforturilor umanitare din Ucraina, oferind sprijin esențial celor aflați în nevoie. Atunci când invazia s-a intensificat, aceștia au reacționat rapid, mobilizând sprijin esențial pentru zonele îndepărtate și grav afectate. De-a lungul timpului, aceștia și-au adaptat continuu eforturile pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare de pe teren.

Membrii Alianței ACT au distribuit ajutor umanitar și asistență în numerar, au desfășurat proiecte de protecție, au evacuat civili din linia frontului și au reconstruit case, școli și adăposturi distruse de conflict. Activitatea lor se extinde acum la acțiunile umanitare împotriva minelor, abordând probleme critice de siguranță și răspunzând în același timp nevoilor urgente ale comunităților din întreaga Ucraină.

Astăzi, când nevoile umanitare cresc în timp ce resursele scad, apelul Ucrainei la solidaritate rămâne urgent. Calea de urmat necesită un angajament neclintit. Nu putem privi în altă parte.Trebuie să rămânem fermi alături de poporul ucrainean, asigurându-ne că suferința lor nu este întâmpinată cu tăcere, ci cu acțiune. Să ne reînnoim hotărârea de a furniza ajutor umanitar esențial, de a reconstrui comunitățile distruse și de a amplifica apelul pentru pace.

Eforturile continue ale membrilor Alianței ACT au făcut deja o diferență semnificativă. Dar munca este departe de a se fi încheiat. Acum, mai mult ca niciodată, oamenii din Ucraina au nevoie de sprijinul nostru.

Împreună, putem aduce speranță, reziliență și recuperare celor care au cea mai mare nevoie de ele. Împreună, ne putem asigura că solidaritatea prevalează asupra disperării.

T. C. Niciun comentariu

Povestea Olenei la 1000 de zile de la începerea războiului

„Acum 1000 de zile mi-am luat copilul în brațe, câteva lucruri esențiale și am fugit spre necunoscut…”

Așa s-a schimbat viața Olenei, o mamă care și-a părăsit casa din Harkov într-o dimineață de coșmar, cu gloanțe deasupra capului și frică în suflet. De la zile întunecate petrecute în subsoluri, la drumuri nesigure prin Ucraina și, în cele din urmă, la o nouă viață în România, familia Olenei a trăit ceea ce cei mulți dintre noi nici nu ne putem imagina.

Descoperiși mai jos povestea emoționantă a familiei ei și cum a primit din nou speranță.

Mulțumim Oleanei, care este una dintre miile de beneficiare ale proiectului „Integrarea refugiaților din Ucraina în România”, derulat de AIDRom cu finanțare de la Brot für die Welt , pentru tăria și puterea de a-și dezvălui povestea și a împărtăși din rănile lăsate de război.

Înainte de război. Eram fericită, mulțumită, aveam prieteni, serviciu și familie, acum doar îmi amintesc cum era să am planuri. Și știu că acum oricum nu le pot îndeplini.

До войны. Полномасштабной. Я была счастливая, довольная, имела друзей, работу и семью  сейчас вспоминаю как это: иметь планы и не могу( не понимаю как это планировать теперь свою жизнь.

Fiica mea înainte de război, un copil iubit și fericit.

Моя доченька до войны) любимый и счастливый ребенок.

Ne-am trezit de la cinci dimineața din cauza unei explozii. Ne-am apucat să împachetă și am pornit apoi spre  casa părinților soțului meu de lângă Harkov. Bunicul meu a venit să ne ia cu o mașină. Am plecat din Harkov la 8 dimineața. La început a fost calm acolo, apoi avioanele inamice au început să zboare chiar pe deasupra capetelor noastre. A fost înfricoșător. Am stat mult timp la subsol. Nu am aprins luminile, am intrat în panică, nu am avut mâncare.

Plângeam atunci, plâng și acum…

Ne-am ținut tare de dragul copilului, dar a fost înfricoșător. Am văzut rachete deasupra capului și am auzit avioane care bombardau Harkovul chiar deasupra noastră.

Уезжаем из Харькова в 8 утра, за нами приехал дедушка на машине, собирались с 5 утра, когда проснулись от взрывов и уехали в дом родителей мужа под Харьковом. Сначала там было спокойнее, потом начали вражеские самолёты летать прям над нашими головами. Было очень страшно. Сидели в подвале, подолгу. Не включали свет, паника, нет еды, готовили из запасов.

Рыдаю, и тогда и сейчас…

Мы держались ради ребёнка, но это было очень страшно. Мы видели над нашимиголовами ракеты и слышали самолёты, бомбящие Харьков прям над головами

Pe 8 martie am plecat ca voluntari în orașul Dnipro, Acolo nu era atât de înfricoșător. Nu se trăgea deasupra noastră. Era mai ușor pentru suflet și minte. De acolo am plecat cu alți voluntari în vestul Ucrainei. Părăsisem Harkov de multe luni, de frică și deznădejde. Am cunoscut în Dnipro o mulțime de oameni buni. Am fost norocoși că ne-am făcut prieteni noi în vestul Ucrainei. În decembrie 2022 când Rusia trăgea în instalațiile electrice și erau întreruperi de curent de câte 4-6 ore o dată, soțul meu, care are un handicap, a decis să plecam în România. A fost foarte greu. Dar am înțeles că era mai bine așa. Este foarte trist să privești aceste fotografii acum…

8 марта уехали с волонтёрами в город  Днепр, оттуда ехали с другими волонтёрами на западную часть Украины. Там было не так страшно, там не стреляли над головами, там было легче душе и уму. Отходили много месяцев от Харькова, от страха и от безнадежности. Встретили на западной Украине много хороших людей, новых друзей,  нам очень везло. В Румынию уехали в декабре 2022 года когда россия стреляли по енергообьектам и отключения света были по 4-6 часов подряд. Муж имеет инвалидность и решили ехать сюда. Очень тяжело было. Но понимали что так лучше. Сейчас очень грустно смотреть на эти фотографии.

În România, am fost întâmpinați de o gazdă care ne-a oferit apartamentul, i-a dăruit fiicei mele jucării, căldură și afecțiune. A fost o adevărată fericire! Pentru prima dată de la începutul războiului am ieșit în oraș și ne-am plimbat sub cerul unde nu zburau avioane de luptă. Apoi au fost foarte mulți oameni buni în jur, de la care am primit mult ajutor. Am cunoscut mulți oameni interesanți, am participat la activități pentru mame și copii. Ne-am făcut prieteni, am găsit o scoală și am început cursuri de limba română. E bine cum, dar suntem foarte triști: ne e dor de casă și de Ucraina.

Нас встретила хозяйка квартиры, подарила дочке игрушки, тепло и заботу. Это было настоящее счастье. Первый раз с начала войны вышли в город и прогулялись под небом, где летали не боевые, а мирные самолёты.

А дальше было много хороших людей вокруг, много помощи, интересных знакомств и занятий для мам и деток. Мы нашли друзей, нашли школу, нашли курсы румынского языка. Но мы очень грустно по дому и по Украине.

T. C. Niciun comentariu

Cele mai frumoase mulțumiri sunt poveștile beneficiarilor noștri

1000 de zile de când suntem aici să ajutăm, iar cele mai frumoase mulțumiri sunt poveștile beneficiarilor noștri

De peste 1000 de zile, colegii noștri din AIDRom sunt alături de ucrainenii nevoiți să fugă din calea războiului. Sunt aici să ajute, cu inima deschisă, iar misiunea lor este să  readuce speranța acolo unde părea pierdută, să redea demnitatea oamenilor și să creeze oportunități pentru o viață nouă.

Cele mai frumoase mulțumiri sunt poveștile beneficiarilor noștri. Vă invităm să citiți câteva dintre mărturiile beneficiarilor noștri din proiectul  „Integrarea refugiaților din Ucraina în România”, derulat de AIDRom cu finanțare de la Brot für die Welt:

„Cursurile de limba română m-au ajutat enorm să mă simt mai încrezătoare în viața de zi cu zi. Am început să înțeleg mai bine ce se vorbește în jurul meu, să pot întreba în magazin sau la farmacie și chiar să socializez cu colegii de muncă. Încetul cu încetul, mă simt mai integrată și mai confortabilă în România.” —participantă la cursuri de limba română

„Prin participarea la activitățile culturale organizate de AIDRom, am avut ocazia să descopăr Bucureștiul, să vizitez muzee și să particip la evenimente culturale speciale. Aceste experiențe nu doar că mi-au oferit o mai bună înțelegere a culturii românești, dar m-au ajutat să cunosc oameni noi și să creez legături frumoase.” — beneficiar al activităților culturale

„Sprijinul pe care l-am primit a fost neprețuit. Ajutorul material și consilierea mi-au oferit nu doar soluții practice, ci și liniște sufletească. Am simțit că nu sunt singură, că există oameni care îmi înțeleg dificultățile și care îmi oferă suport în procesul meu de adaptare.” —participantă la programele de sprijin

„Atelierele de lucru manual mi-au oferit nu doar o activitate creativă, ci și un moment de relaxare. Am învățat să lucrez cu mărgele și fetru, și în același timp, am avut ocazia să socializez cu alți participanți. Aceste ateliere au fost o adevărată evadare din rutina zilnică și o modalitate de a-mi dezvolta noi abilități.” —participantă la atelierele de handmade

„Fiul meu a participat la cursurile organizate de Aidrom, iar acest lucru i-a oferit mai multă încredere în sine. Fie că este vorba de limba română sau activități educaționale, am simțit un sprijin real în adaptarea sa la școală și în viața socială. Suntem foarte recunoscători pentru ajutorul primit.” — mamă și participantă la activitățile AIDRom

„Mi-am pus în practică sfaturile primite la terapie. Am început să scriu jurnalul, așa cum mi-a recomandat psihologul, și asta m-a ajutat să îmi organizez gândurile și să mă simt mai bine. De asemenea, am început să mă plimb mai mult în natură, ceea ce îmi aduce o stare de liniște.”

„Terapia m-a ajutat să comunic mai bine cu familia mea. Vorbesc mai calm cu rudele și am reușit să gestionez mai bine conflictele. Am învățat să ascult și să înțeleg dorințele celor dragi, ceea ce a îmbunătățit semnificativ relațiile cu ei.”

„Datorită terapiei, am învățat să analizez calm fiecare situație. Am realizat că există o soluție pentru fiecare problemă, trebuie doar să fiu răbdătoare. Acum mă bucur de fiecare zi și îmi mențin o atitudine pozitivă, indiferent de provocări.”