T. C. Niciun comentariu

AIDRom și partenerul său de proiect, DGASMB, premiate în cadrul GALEI PARTENERIATELOR

AIDrom și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București premiate în cadrul GALEI PARTENERIATELOR pentru un București Social și Solidar

Parteneriatul încheiat în urma proiectului „EoM – Comunități solidare și incluziune pentru migranții din România”, între Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom  și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), a obținut ieri, 19 septembrie 2023, locul 2 la secțiunea „Parteneriate APL-ONG din alte domenii relevante pentru dezvoltarea Municipiului București” din cadrul GALEI PARTENERIATELOR ONG-APL pentru un București Social și Solidar. Premiul ne onorează și ne bucură pentru că este o recunoaștere a eforturilor noastre comune pentru a ajuta refugiații și solicitanții de azil.

Parteneriatul nostru este despre solidaritate, colaborare și sprijin comunitar. Împreună cu DGASMB susținem migranții și solicitanții de azil din țările terțe precum Siria, Irak, Somalia, Afganistan, Uganda, Camerun etc. Din 2021 și până în prezent, am ajutat cu pachete cu alimente și articole de igienă câte mai mult 15 persoane la fiecare două săptămâni. Împreună am reușit să creăm modele de cooperare la nivel local, să includem tema migrației și integrării pe agenda locală, cu mult timp înainte ca această problematică să fie impulsionată de războiul din Ucraina și să abordăm chestiuni precum egalitatea de gen, drepturile omului și oportunitățile egale în strategiile noastre locale.

Amintim că înscrierile au fost jurizate de către experți din domeniul social, al dezvoltării comunitare, al economiei circulare, de mediu, din mediul academic și mass-media, care au evaluat și ierarhizat câștigătorii fiecărei secțiuni.

Transmitem felicitări și mulțumiri organizatorilor Ateliere Fara Frontiere (București social și solidar), Primaria Sectorului 3, Primăria Municipiului Bucureşti.

Am găsit în oamenii de la DGASMB niște parteneri adevărați, care au empatizat împreună cu noi față de mamele cu copii care fugeau din calea războiului din Siria, atunci când nimeni nu vorbea despre refugiați și nu oferea sprijin pentru astfel de persoane vulnerabile. Profesioniștii din DGASMB și AIDROM au înțeles însă că solidaritatea și implicarea pot schimba vieți și pot crea un impact profund în comunitate. Suntem mândri că acest parteneriat, inițiat în 2021 și care continuă și în prezent, a avut un rol de pionierat în problematica migranților, iar acum este recunoscut prin acest premiu obținut la GALA PARTENERIATELOR”, a declarat doamna Elena Timofticiuc, Secretar Executiv AIDROM.

„Parteneriatul cu AIDROM a adus în actualitate tematica migrației, care va deveni din ce în ce mai importantă din cauza evoluțiilor geo-politice și economice din multe zone de pe glob și a schimbărilor climatice. În 3-5 ani ne vom confrunta și noi în România cu dificultățile de integrare pe care țările din vestul Europei le-au experimentat deja de ani buni. Prin acest parteneriat, am reușit să înțelegem mai bine provocările și să anticipăm nevoile strategice pentru a putea răspunde cât mai bine acestei probleme complexe”, a punctat doamna Cosmina Simean, Director General DGASMB.

Mulțumim jurnaliștilor care au preluat comunicatul nostru de presă și succesul nostru:

AGERPRES

ROMÂNIA POZITIVĂ

ADMINISTRAȚIE.RO

PRWAVE.RO

T. C. Niciun comentariu

EoM Final Proiect – Broșură rezultate

Principalele rezultate ale Proiectului „EoM – Comunități solidare și incluzive pentru imigranți în România”

După 24 de luni, proiectul „EoM Comunități Solidare și Incluzive pentru imigranți în România” derulat de AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România împreună cu partenerii săi, Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare, Instituția Prefectului Județului Caraș-Severin, Instituția Prefectului Județului Timiș, a ajuns la final.

Proiectul a promovatimplicarea activă în problematica migrației și a refugiaților, încurajând atitudinea de acceptare, solidaritate și toleranță în protejarea drepturilor omului și în tratamentul egal al imigranților, în special solicitanți de azil și refugiați. Activitățile derulate au presupus conlucrarea la nivelul comunităților locale și derularea unor campanii de informare și conștientizare adresate copiilor și tinerilor și este conceput pentru a demonta prejudecățile în privința imigrației și pentru a ameliora procesul de integrare a imigranților în România.

Puteți afla mai multe detalii despre rezultatele proiectului parcurgând această BROȘURĂ pregătită de partenerii noștri din proiect, Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare.

Mulțumim echipei AIDRom, partenerilor, finanțatorilor și instituțiilor care ne-au susținut pentru a atinge rezultatele planificate în proiect!

T. C. Niciun comentariu

EoM – Conferința de Încheiere

Conferința de Încheiere a proiectului „EoM – Comunități solidare și incluzive pentru imigranți în România”

Conferința de Încheiere a proiectului „EoM – Comunități solidare și incluzive pentru imigranți în România” va avea loc la București, în data de 03 aprilie 2023.

Informații specifice despre activitățile derulate și despre indicatorii urmăriți vor fi prezentate de reprezentanții partenerilor din cadrul proiectului: Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare, Instituția Prefectului județul Timiș, Instituția Prefectului județul Caraș-Severin. Conferința va fi și un prilej de dialog între invitați și reprezentanți ai autorităților publice, ai societății civile, ai organizațiilor internaționale, ai Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) și ai finanțatorilor și partenerilor din proiect.

T. C. Niciun comentariu

Infotainment – Facultatea de Geografie București

Despre migrație și refugiați, cu studenții Facultății de Geografie din București

Până acum am aflat din cărți și filme despre război, dar a fost o experiență mult mai emoționantă să aflu direct de la ei povestea lor și ce au trăit. A fost de 1000 de ori mai interesant să îi auzi, să le vezi expresiile, mimica. Cartea îți dă posibilitatea doar să îți imaginezi, pe când astfel realizezi prin ce traume trec oamenii aceștia și câte au de făcut (să învețe limba etc.) și cum sunt forțați să se adapteze într-o nouă societate”, a arătat Carmen F., participantă la evenimentul organizat de AIDRom la Facultatea de Geografie pe 15 martie 2023.

În cadrul evenimentului public de informare pe tema migrației desfășurat în format infotainment, cei 50 de studenți și profesori ai Facultății de Geografie, împreună cu reprezentanții AIDRom și cei 6 invitați, migranți ucraineni, au abordat teme generale privitoare la migrație, dar și subiectul actual al ucrainenilor care fug din calea războiului și se refugiază în România. Migranții au împărtășit o parte din experiențele trăite în ultimul an, iar studenții au intervenit cu întrebări.

Pentru ca tinerii să accepte un fenomen precum migrația, au nevoie mai întâi să îl înțeleagă. Iată de ce organizăm aceste sesiuni de informare și conștientizare cu elevii și cu studenții, în cadrul cărora le aducem informații noi și autentice, le expunem situații reale cu ajutorul invitaților noștri, migranți și refugiați”, a arătat Dana Gavril, reprezentant al AIDRom și vorbitor în cadrul evenimentului.

Exprimându-și îngrijorarea pentru viitorul lor și al copiilor lor, migranții i-au ajutat pe studenți să înțeleagă nu doar perspectiva de ansamblu, ci și detaliile cotidiene ale vieții lor: de la dificultatea comunicării cu autoritățile cauzată de bariera de limbă, la greutățile în găsirea unui adăpost sau în asigurarea asistenței medicale.

Am mai auzit cum vorbesc refugiații ucraineni pe internet despre cum a fost experiența dar a fost prima data când am putut sa interacționez direct cu ei și să pun întrebări. Nu știam că refugiații trebuie să rupă orice legătură cu țara lor de origine și că nu se pot întoarce acolo atunci când primesc statutul de refugiat. Nu credeam că le este atât de greu să găsească un loc de muncă dacă nu vorbesc limba română” (Rareș B., student).

Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări organizate în cadrul proiectului „EoM – Comunități solidare și incluzive pentru imigranți în România”, derulat de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, în parteneriat cu Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare, cu Instituția Prefectului Județului Caraș-Severin cu Instituția Prefectului Județului Timiș, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România.

Proiectul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Durata proiectului este de 24 de luni, acesta implementându-se în perioada aprilie 2021 – aprilie 2023. Scopul proiectului este de a promova implicarea activă, pluridimensională și multi-sectorială și a unei atitudini de acceptare, solidaritate și toleranță în protejarea drepturilor omului și a tratamentului egal al imigranților, în special solicitanți de azil și refugiați, prin conlucrarea atât la nivelul comunităților locale, cât și prin campanii de informare și conștientizare privind imigrația în rândul copiilor și tinerilor din unitățile de învățământ din comunitățile cu mai mulți migranți.

T. C. Niciun comentariu

EOM – Eveniment Infotainment București

Sesiune de informare despre imigranți și refugiați organizată de AIDRom la București, pentru tineri

AIDRom organizează marți, 15 martie 2023,  la Facultatea de Geografie a Universității din București, evenimentul public de informare pentru tineri despre imigranți și refugiați pe teme ce privesc drepturile omului, egalitatea de gen și violența bazată pe gen, stereotipurile privind imigranții și refugiații. Evenimentul este inclus în proiectul „EoM – Comunități solidare și incluzive pentru imigranți în România”. Aflați mai multe detalii din Comunicatul de Presă care poate fi accesat aici.

T. C. Niciun comentariu

EOM – Infotainment Rădăuți

Elevii de liceu din Rădăuți au învățat de la migranți despre fenomenul imigrării  și despre comunitățile solidare și incluzive

„Activitatea la care am avut plăcerea să particip m-a ajutat să realizez anumite lucruri. Am avut parte de o experiență deosebită, fiind impresionată de poveștile și trăirile imigranților. Le-am simțit curajul, frica și optimismul, și sper că ONG-urile vor continua să-i susțină și să-i ajute în dezvoltarea și adaptarea lor în țara noastră”, a spus Ana Marciuc, elevă participantă la evenimentul pe tema migrației, organizat de AIDRom, în data de 7 martie 2023 , la Colegiul National Eudoxiu Hurmuzachi, Rădăuți.

Evenimentul public de informare, de tip infotainment, la care au participat 46 elevi de liceu, profesori de la Colegiul, migranti din Afganistan, Egipt și Ucraina, părintele Ilie Sfirniciuc, doamna Mihaela Breaban și reprezentanți ai AIDRom, face parte dintr-o serie de manifestări organizate în cadrul proiectului „EoM – Comunități solidare și incluzive pentru imigranți în România”, derulat de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, în parteneriat cu Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare, cu Instituția Prefectului Județului Caraș-Severin cu Instituția Prefectului Județului Timiș, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România.

Participanții au avut oportunitatea de a afla noi informații, cu ajutorul cărora să înțeleagă și să accepte fenomenul migrației. Evenimentul a fost deschis de intervenția lui Ionuț Zota, care a oferit detalii despre acțiunile AIDRom, accentuând aspectele specifice ale proiectului „EoM – Comunități solidare și incluzive pentru imigranți în România”.

Bianca Marginean și Mihaela Breaban au prezentat concepte generale despre migratie și au punctat dificultățile pe care un migrant le are atunci când ajunge într-o nouă țară și cum pot fi ei ajutați.

Focusul principal al evenimentului a fost însă un dialog deschis între invitații migranți, care și-au spus povestea, și elevii care au fost foarte curioși și doritori să afle cat timp le-a luat să învețe limba română, să se acomodezi aici, ce constrângeri au avut în țara lor și ce i-a determinat să plece?

Succesul evenimentului a făcut ca la final participanții să ne împărtășească opinii precum:

Vă spun că am fost foarte fericit că am avut oportunitate să fiu acolo să vorbesc despre călătoria pe care am avut-o din țara mea de origine până aici. Mi-a plăcut că elevi au fost deschiși și întrebările pe care le-au pus au fost utile ca să înțeleagă mai bine prin ce trece un migrant. Mă bucur că ei au vrut să știe multe lucruri despre migranți, refugiați care vin în România”, Aqazada sayed Jawad refugiat din Afganistan.

În urma activității la care am participat, desfășurată pe 7 martie 2023, am rămas plăcut impresionată de această Asociație și de faptul că ajută atât de mulți oameni. Faptul că și câțiva migranți  ne-au vorbit atât de frumos și cald despre ce se întâmplă cu cei care sunt imigranți, refugiați ori azilanți,  m-au făcut la rândul meu să zâmbesc și să cred că încă mai există speranță” a supus Alessia Lavric, elevă a Colegiului National Eudoxiu Hurmuzachi, Rădăuți.

Următorul eveniment de acest tip va avea loc la București, în data de 15 martie 2023 la Facultatea de Geografie a Universității din București.

Programul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Durata proiectului este de 24 de luni, acesta implementându-se în perioada aprilie 2021 – aprilie 2023. Scopul proiectului este de a promova implicarea activă, pluridimensională și multi-sectorială și a unei atitudini de acceptare, solidaritate și toleranță în protejarea drepturilor omului și a tratamentului egal al imigranților, în special solicitanți de azil și refugiați, prin conlucrarea atât la nivelul comunităților locale, cât și prin campanii de informare și conștientizare privind imigrația în rândul copiilor și tinerilor din unitățile de învățământ din comunitățile cu mai mulți migranți.

T. C. Niciun comentariu

EOM – Eveniment informativ Rădăuți

Sesiune de informare pentru tineri despre imigranți și refugiați, organizată de AIDRom la Rădăuți

AIDRom organizează marți, 7 martie 2023,  la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți, evenimentul public de informare pentru tineri despre imigranți și refugiați, inclus în proiectul „EoM – Comunități solidare și incluzive pentru imigranți în România”. Aflați mai multe detalii din Comunicatul de Presă care poate fi accesat aici.

T. C. Niciun comentariu

Campanie 1 AN – Panotaj Stradal

Campania AIDRom pentru creșterea vizibilității problematicii refugiaților ucraineni ajunge și pe străzile din București

Peste 3,5 milioane de refugiați ucraineni au tranzitat deja România, dintre care peste 110.000, majoritatea femei cu copii, au rămas în țara noastră și trebuie ajutați să se integreze. AIDRom oferă ajutor chiar din primele zile ale războiului,  asigurând produse alimentare, de igienă și vouchere, consilierea juridică, psihologică și pentru găsirea de locuri de muncă, facilitarea de acces la servicii medicale, cursuri de limba română și ajutor financiar pentru cursuri școlare. Acest suport este posibil cu ajutorul proiectelor finanțate de parteneri precum ACT Alliance, Brot für die Welt, Kirchen Helfen Kirchen, EOM, IOM UN Migration și a autorităților care ne-au susținut în demersul nostru de-a lungul anului 2022.

Problematica refugiaților ucraineni trebuie să fie în continuare în atenția societății din România, aspect susținut de campania AIDRom ce marchează 1 an de la declanșarea războiului, derulată în mediul digital și panotaj stradal în București.

Mulțumim tuturor celor implicați!

T. C. Niciun comentariu

1 An de război. 1 An de ajutor și speranță. Eveniment 24 februarie 2023

AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România a marcat, alături de refugiați ucraineni, „1 An de Război în Ucraina. 1 An de Ajutor și Speranță”

Angajații și voluntarii AIDRom au rememorat momentele pline de emoție în care ajutorul dat a alinat puțin suferința zecilor de mii de oameni care au fugit din calea războiului, printr-un eveniment comemorativ „1 An de război în Ucraina. 1 An de Ajutor și Speranță”, care a avut loc astăzi, 24 februarie la Mănăstirea Cașin din București.  Evenimentul a marcat astfel un an de la începerea războiului în Ucraina, dar și unul dintre cele mai ample răspunsuri umanitare din istoria contemporană, în care Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) s-a implicat încă de la început, asistând aproximativ 30.000 de refugiați ucraineni.

La eveniment au participat refugiați ucraineni, angajați și voluntari AIDRom, reprezentanți ai instituțiilor și partenerilor, ai Ambasadei Franței, precum și  Excelența Sa, Ambasadorul Ucrainei la București, domnul Ihor Prokopchuk, care a punctat:

 „Anul trecut a fost un an de stoicism și curaj exemplar al forțelor de apărare ucrainene și al întregii națiuni ucrainene. Anul care a trecut a arătat, de asemenea, unitatea comunității internaționale , a României și a altor țări, cu Ucraina (…). Am convingerea fermă că vom reuși să obținem victoria în acest război nedrept împotriva Ucrainei. Profit de această ocazie pentru a mulțumi poporului român care i-a primit cu căldură pe ucrainenii care au fost nevoiți să fugă din calea războiului, încă din primele zile, din primele ore. Au găsit aici căldură, au găsit ospitalitate, au găsit confort. Și asta înseamnă foarte mult. Războiul continuă și va fi necesar să continuăm să luptăm pentru dreptate și pentru pace. Rămânând împreună, putem face acest lucru.”

În cadrul evenimentului „1 An de război în Ucraina. 1 An de Ajutor și Speranță”, a fost oficiată o slujbă de parastas, în limba română și ucraineană, urmată de un scurt concert în onoarea celor care luptă pentru țara lor, susținut de Corul de Copii refugiați, cu vârste între 4 și 14 ani, din Ucraina, pregătit de echipa AIDRom. Evenimentul s-a încheiat cu un moment de reculegere în memoria celor uciși în război, urmat de o manifestare de solidaritate, în fața Bisericii, în care participanții au primit baloane în culorile steagului ucrainean.

„Astăzi, la împlinirea unui an de când Rusia a invadat Ucraina, când, din păcate, nu se întrevede sfârșitul luptelor sau al suferințelor pentru milioanele de oameni care au fugit din calea războiului, ne-am rugat cu toții pentru pace. Cu ajutorul donatorilor care au susținut proiectele destinate zecilor de mii de refugiați ucraineni, precum ACT Alliance, Brot für die Welt, Kirchen Helfen Kirchen, EOM, IOM UN Migration, a partenerilor și a autorităților care ne-au susținut în demersul nostru de-a lungul anului 2022, am oferit sprijin pentru peste 30.000 de refugiați, contribuind la primirea celui mai mare flux de refugiați din istoria modernă a României. Știm însă că acțiunile noastre trebuie să continue. Trebuie să fim aici, să ajutăm ca cei care fug din calea războiului să poată să își construiască o viață, să se integreze”,  a declarat Elena Timofticiuc, secretar executiv AIDRom.

România s-a implicat încă de la început în criza umanitară declanșată de războiul din țara vecină, fiind tranzitată de peste 3,5 milioane de ucraineni, majoritatea femei și copii, dintre care aproximativ 100.000 s-au stabilit temporar în țara noastră. AIDRom a fost printre primele organizații care a acordat asistență refugiaților ucraineni, încă de la începutul conflictului, asistând aproximativ 30.000 de refugiați ucraineni. Echipele asociației au fost prezente la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina din Siret, Isaccea, Sighetul Marmației și Sculeni, în centrele pentru refugiați și pe teren, oriunde a fost și încă este nevoie, oferind consiliere socială, juridică și împotriva traficului de persoane, asistență medicală și asistență pentru acces la drepturi. De la izbucnirea conflictului, AIDRom a consiliat peste 30.000 de refugiați, a asigurat peste 10.000 de pachete de urgență, a oferit pachete cu alimente, produse de igienă și articole pentru copii pentru 6.000 de refugiați, a găsit cazare, împreună cu Biserica Ortodoxă Română, pentru peste 3.000 de refugiați, a asigurat consiliere socială pentru peste 9.000 de refugiați (pachete cu alimente, cu produse dedicate copiilor, vouchere sociale, produse de igienă și de curățenie) și consiliere juridică pentru peste 3.000 de persoane, a oferit asistență medicală și tichete pentru achiziția de medicamente unui număr de peste 1.000 de refugiați și a ajutat peste 500 de persoane pentru identificarea unui loc de muncă. Totodată organizația a ajutat la înmatricularea a 200 de copii în școli și grădinițe din România.

T. C. Niciun comentariu

EoM – Training Constanța

Training „Discursul public și comunicarea privind migrația și integrarea”

Trainingul „Discursul public și comunicarea privind migrația și integrarea”, organizat în cadrul proiectului „EoM – Comunități solidare și incluzive pentru imigranți în România”, contract nr. RO2020/ACF-A5_MM_16, a adus împreună reprezentanți ai autorităților și ai mass-media cu scopul de dezvolta capacitățile de comunicare, de identificare a fake-news și de realizare a unor campanii de informare corecte a cetățenilor privind problematica migrației și integrării refugiaților.

Trainingul s-a desfășurat în perioada 30.09 – 02.10.2022, la Constanța și a fost organizat de Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare, alături de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, de Instituția Prefectului Județului Caraș-Severin și de Instituția Prefectului Județului Timiș.

Proiectul „EoM – Comunități solidare și incluzive pentru imigranți în România” este derulat de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, în parteneriat cu Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare, cu Instituția Prefectului Județului Caraș-Severin cu Instituția Prefectului Județului Timiș, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România.  Programul este finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Durata proiectului este de 24 de luni, acesta implementându-se în perioada aprilie 2021 – martie 2023.