T. C. Niciun comentariu

Ziua Refugiaților 2023, UNHCR și AIDRom la CTU Timișoara

Speranță departe de casă – O lume în care refugiații sunt întotdeauna incluși

De Ziua Mondială a Refugiaților, UNHCR și AIDRom evidențiază importanța sprijinului și incluziunii pentru refugiați în România

Povestea, lupta și speranța milioanelor de oameni forțați să-și părăsească țările de origine din cauza conflictelor, a violenței și a persecuțiilor au fost aduse în prim-plan de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) în cadrul evenimentului special organizat pentru a marca Ziua Mondială a Refugiaților. Cu tema centrală preluată din tematica internațională a acestui an, „Speranță departe de casă – O lume în care refugiații sunt întotdeauna incluși”, evenimentul desfășurat ieri, 19 iunie, la Centrul de Tranzit în regim de Urgență din Timișoara (CTU), a dat voce refugiaților, subliniind importanța incluziunii în comunitatea gazdă.

În general,  noi vorbim despre această zi mai degrabă ca despre o omagiere și nu o celebrare, în ciuda tuturor evenimentelor frumoase pe care le organizăm pentru refugiații care în România sunt în siguranță și sunt tratați cu demnitate. Este o zi în care trebuie să ne amintim de milioanele de oameni din lumea întreagă care trebuie să își părăsească țara și casele pentru că sunt persecutați. Astăzi, omagiem curajul lor și puterea lor de a se reinventa. Omagiem forța lor, puterea lor și legătura dintre membrii familiilor lor, care îi face să se strămute împreună sau să dorească să se reunească. În acest an, ne concentrăm pe incluziune și pe importanța acesteia pentru toate societățile care îi primesc și care le dau șansa și speranța de a începe din nou”, afirmă Pablo Zapata, Reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați în România (UNHCR România).

Potrivit UNHCR, la sfârșitul anului 2022, augmentat de războiul din Ucraina, numărul persoanelor  strămutate forțat la nivel global din cauza conflictelor, violenței și persecuției a atins un nivel record de peste 100 de milioane. Pentru acești oameni, fuga este primul pas într-o călătorie lungă și dificilă în căutarea siguranței:

Am sfidat soarta: am migrat de pe un continent pe altul, din țară în țară. Am traversat uscatul și marea în căutarea mea pentru un loc în care să trăiesc liberă. M-am luptat cu valurile mării în care aproape am murit în căutarea unei vieți sigure pentru mine și copilul meu. Fiecare persoană din această lume are dreptul să viseze la o viață nouă și o speranță nouă”, mărturisește Najla, femeie refugiată din Yemen.

Acest număr record al strămutării  necesită un răspuns internațional prompt, din partea tuturor organizațiilor care trebuie să colaboreze pentru a le oferi refugiaților mai multă speranță și mai multe oportunități de integrare în timp ce se află departe de casă.

„Ziua Mondială a Refugiaților este și un bun prilej de a ne aminti toate eforturile remarcabile depuse de echipe precum AIDRom și UNHCR, Agenția ONU pentru refugia pentru a construi „o lume în care refugiații sunt întotdeauna incluși”. De peste 33 de ani, suntem aici să ajutăm și să facem auzită povestea și vocea refugiaților din întreaga lume, reafirmând că incluziunea este soluția pe termen lung. Prin parteneriatul nostru cu UNHCR, oferim sprijin atât refugiaților evacuați la  Centrul de Tranzit în regim de Urgență din Timișoara, cât şi persoanelor strămutate, fie  pentru a se întoarce în siguranță în țările lor de origine, fie pentru a se integra în noi comunități. Împreună oferim „speranță departe de casă”, îi ajutăm să își găsească un loc de muncă, să își înscrie copiii la școală, să aibă acces la servicii esențiale, precum locuințe și asistență medicală, și să învețe limba română”, declară Elena Timofticiuc, Secretar Executiv AIDRom.

La evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Refugiaților au participat reprezentanți din conducerea Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), Organizației Internaționale pentru Migrație (IOM România), Prefecturii Timiș, Consiliului Județean Timiș, Primăriei Timișoara și Arad, ai țărilor de relocare, societății civile din Timiș, Arad și Oradea.  Aceștia, alături de reprezentanții UNHCR România și AIDRom, împreună cu reprezentanți ai comunității de refugiați evacuați la CTU și alți refugiați stabiliți în Timișoara,  au subliniat importanța solidarității și a sprijinului oferit refugiaților și și-au exprimat aprecierea pentru munca deosebită realizată de toți angajații și voluntarii din Centrul de Tranzit în regim de Urgență din Timișoara, care, prin proiectele pe care le implementează, facilitează integrarea socială a persoanelor strămutate, asigurând o tranziție sigură către o viață stabilă.

Discursurile oficialilor, alături de mesajele refugiaților din Sudan, Siria, Yemen și Ucraina, au fost urmate de activități la care au participat oaspeții, refugiații și voluntarii prezenți la eveniment: exprimarea emoțiilor prin artă (atelier de pictură pe tricouri), degustarea mâncărurilor tradiționale pregătite de comunitatea de refugiați, pictură pe față și diferite jocuri în aer liber pentru copiii refugiați, teatru de păpuși, muzică și dansuri tradiționale ale comunității de refugiați din CTU.

În acest moment, peste 110 refugiați beneficiază  de asistență și servicii la Centrul de Tranzit în regim de Urgență din Timișoara, centru înființat în 2008 în urma Acordului semnat între Guvernul României, UNHCR și OIM.

Prin activitățile incluse în proiectul CTU, împreună cu IGI și AIDRom, partenerii UNHCR, oferim  refugiaților un mediu de viață sigur, cazare, îngrijire medicală adecvată, suport  psiho-social, iar, alături de țările de relocare cu care colaborăm, facilităm procedurile de relocare către alte țâri,” punctează Camelia Nițu-Frățilă, Field Coordinator UNHCR Timișoara. „În plus, asigurăm refugiaților și accesul la educație non-formală de calitate, adaptată nevoilor, intereselor și educației lor prealabile” a mai spus aceasta.

Ziua Mondială a Refugiaților a fost sărbătorită pentru prima dată la 20 iunie 2001, pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a Convenției din 1951 privind Statutul Refugiaților. Această celebrare promovează solidaritatea, empatia față de refugiați și înțelegerea situației dificile în care se află aceste persoane forțate să-și părăsească țările de origine. Pentru mai multe informații despre Ziua Mondială a Refugiaților, accesați pagina dedicată de pe site-ul www.unhcr.org.

Mulțumim tuturor colegilor din AIDRom și UNHCR care au contribuit la reușita evenimentului dedicat Zilei Mondiale a Refugiaților. Totodată, mulțumim jurnaliștilor care au propagat mesajul de speranță și incluziune. Mulțumiri speciale fotoreporterului Titul Emanuel Ilieși care ne-a permis să folosim din fotografiile realizate de el.

T. C. Niciun comentariu

Activitate speciala de 14 februarie la ETC/CTU

Activitate specială de 14 Februarie pentru refugiații de la CTU/ETC

Astăzi, 14 februarie, de Sărbătoarea Iubirii, colegii de la Centrul de Tranzit de Urgență din Timișoara au pregătit un atelier special, la care au participat  refugiați din Sudan și Irak. Psihologul Andrei Lehu, a ghidat participanții la această activitate pentru a înțelege mai bine aspecte ce țin de iubire, dar și de bolile sufletului: critica, vina și rușinea.

T. C. Niciun comentariu

Curs de limba engleză pentru refugiați

Curs de limba engleză pentru refugiații de la CTU/ETC

Refugiații rezidenți la Centrul de Tranzit de Urgență din Timișoara participă la activități educaționale: cursuri de limba română și engleză, cursuri de psiho-educație. Cursurile sunt susținute de reprezentanții AIDRom.

T. C. Niciun comentariu

Activități sportive

Activități sportive

Rezidenții Centrului de Tranzit de Urgență din Timișoara au participat astăzi la o sesiune de activități sportive organizată de echipa AIDRom. Exercițiile fizice, efectuate sub supervizarea unui instructor, au fost un bun prilej pentru legarea de noi prietenii, pentru descărcarea tensiunilor acumulate, și chiar pentru învățarea limbii engleze.

T. C. Niciun comentariu

Cursuri de Competențe Digitale

Cursuri de competențe digitale

Un grup de refugiați din Eritrea și Sudan au participat astăzi, cu mult entuziasm, la cursul de competențe digitale susținut de specialiștii AIDRom în cadrul Centrului de Tranzit în Regim de Urgență din Timișoara. Cursul face parte dintr-o serie de activități educaționale menite să îi familiarizeze pe refugiații asistați cu cele mai noi tehnologii de comunicare.

T. C. Niciun comentariu

Activități artistice

Activități artistice

Impresionat de găzduirea și asistența oferite refugiaților, un tânăr talent descoperit de echipa AIDRom a realizat, în timpul activităților artistice, o frumoasă reprezentare picturală a clădirii Centrului de Tranzit în Regim de Urgență din Timisoara.

T. C. Niciun comentariu

Activități religioase

Activități religioase

Rezidenții creștini aflați în Centrul de Tranzit în Regim de Urgență din Timișoara au participat la Liturghia oficiată cu ocazia sărbătorii Sfântului Dumitru, având astfel ocazia descopere o tradiție românească dar și să se reculeagă potrivit obiceiurilor proprii.

T. C. Niciun comentariu

Alimentație sănătoasă

Copiii de la CTU Timișoara învață despre alimentele benefice sănătății

Copiii refugiați cazați la CTU Timișoara au beneficiat de o sesiune educativă în cursul căreia au aflat informații interesante despre fructele, legumele și alte alimente care au impact în starea de sănătate a organismului uman. Cu ajutorul instructorilor implicați, ei au descoperit similarități între culturile de proveniență și cea europeană, dar și diferențe (de exemplu, în utilizarea legumelor precum fasolea verde și ardeiul galben). Cursul a fost educativ și distractiv!

T. C. Niciun comentariu

Sport la CTU TM

Sport cu copiii de la CTU Timișoara

Copiii refugiați cazați la CTU (Centrul de Tranzit de Urgență) Timișoara, cu vârste între 4 și 12 ani, învață Taekwondo de la o refugiată voluntară, cu suportul psihopedagogului. Prin mișcare și sport, copiii învață despre respectul și disciplina specifice artelor marțiale .