T. C. Niciun comentariu

ORADEA EXPRESS

ORADEA EXPRESS

Beneficiari ai proiectului „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5, FAMI 22.02.10 (05)”, au participat, în 20 mai 2023, la circuitul turistic ORADEA EXPRESS, organizat pentru a-i introduce în istoria, cultura și arta culinară locală. Activitatea a luat forma unei vânători de comori iar participanții, proveniți din țări precum Ucraina, Nigeria, India, Siria, Pakistan, SUA, Regatul Unit și Africa de Sud, au format echipe și au interacționat pentru a solicita ajutor de la trecători, pentru a găsi răspunsuri la ghicitori și soluții la provocări. Câștigătorii  au fost premiați, iar toți cei implicați au primit diplome de mulțumire.

T. C. Niciun comentariu

AIM 5 – FAMI 22.02.10 (05) – lansare – Filantropia Oradea – 28 feb 2023

Conferința de lansare a proiectului ,,AIM 5- Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, cod FAMI 22.02.10 (05), la Asociația Filantropia Oradea

Asociația Filantropia Oradea a organizat în data de 28 februarie 2023, conferința online de lansare a proiectului ,,AIM 5- Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, cod FAMI 22.02.10 (05).

Acest proiect este implementat, pe o perioadă de 10 luni (27.12.2022-26.10.2023), de Asociația Filantropia Oradea alături de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Instituția Prefectului Bihor, Instituția Prefectului Timiș și Instituția Prefectului Caraș-Severin.

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană și de Inspectoratul General pentru Imigrări prin Programul Național – Fondul Azi, Migrație și Integrare.
T. C. Niciun comentariu

AIM 5 – FAMI 22.02.10 (05) – Timișoara

Conferința de lansare a proiectului ,,AIM 5- Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, cod FAMI 22.02.10 (05), la Timișoara

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom a organizat în 27 februarie 2023, în format on-line, conferinţa de lansare a proiectului: AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, cod FAMI 22.02.10 (05). Proiectul este implementat de AIDRomAsociația Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Asociația Filantropia Oradea, Instituția Prefectului Județul Timiș, Instituția Prefectului Județul Caraș-Severin și Instituția Prefectului Județul Bihor.

La eveniment au participat peste 40 de persoane, reprezentanţi ai CRCPSA Timişoara, ai autorităţilor locale cu atribuţii în procesul de integrare a migranţilor din judeţele Timiş și Caraș-Severin, precum și reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale care lucrează cu migranţi.

Prin intermediul acestui proiect se va continua activitatea Centrului Regional de  Integrare Timișoara, fiind oferite, în mod gratuit, servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect.

T. C. Niciun comentariu

AIM 5 – 2023 – FAMI 22.02.10 (05)

Un nou proiect „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5” (Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin)

FAMI 22.02.10 (05)

În cele 10 luni de implementare (27.12.2022 – 26.10.2023), proiectul „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, va sprijini integrarea socio-economică şi culturală a beneficiarilor de protecție internațională și a resortisanților țărilor terțe în societatea românească, în Regiunea 5, din care fac parte județele Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin (arondate CRPCSA Timișoara).

Proiectul prevede atât asistență directă și servicii educaționale destinate grupului țintă, cât și creșterea suportului comunitar și consolidarea parteneriatul public-privat. Astfel, partenerii din cadrul proiectului vor furniza activităţi educaţionale (zilnic, pentru susţinerea activităţilor şcolare ale persoanele minore şi săptămânal, pentru adulţi), activități socio-culturale (săptămânal) şi recreaţionale (bilunar), organizate la nivel regional. Se va urmări intensificarea și diversificarea contactelor și a legăturilor comunităţilor de străini cu populaţia locală şi cu societatea civilă românească, iar evenimente și acțiunile socio-culturale vor susține cunoștințele teoretice dobândite în cadrul sesiunilor de acomodare culturală desfășurate de către IGI sau de către personalul din cadrul proiectului. Totodată, vor fi organizate cursuri intensive de limba română pentru tot grupul ţintă (beneficiarii unei forme de protecţie, străinii cu şedere legală), cu implicarea Inspectoratelor Școlare Județene (ISJ) care vor colabora constant cu Centrele Regionale de Integrare (CRI).

Cursurile de limba română precum și Cursul de acomodare culturală (sesiunile de acomodare culturala) vor fi susținute pe baza resurselor educaționale elaborate de către Institutul Intercultural Timișoara, în cadrul proiectului „REACT.RO – Resurse educaționale pentru învățarea limbii române și orientare culturală a BPI și RTT în România”, materiale ce vor fi asigurate de către IGI, în format electronic.

Totodată, în urma unor anchete, vor fi oferite pachete de asistență materială care vor acoperi :

  • Asigurări de sănătate pentru o perioadă de maxim 6 luni, decontarea serviciilor medicale, contravaloarea medicamentelor și/sau a obiectelor/materialelor medicale;
  • Acordarea de stimulente sau recompense beneficiarilor unei forme de protecţie în cuantum de maximum 250 lei/persoană adultă, pentru participarea pe o perioadă de cel puțin 3 luni la activitățile de integrare cum ar fi: cursuri de limba română, acomodare culturală, consiliere în privința drepturilor și a obligațiilor, a accesului pe piața forței de muncă, activități socio-educaționale;
  • Rechizite și alte materiale necesare în procesul de învăţământ;
  • Decontarea cheltuielilor de masă percepute în creșe, grădiniţe, after-school, internate școlare precum și a costurilor generate de participarea la activitățile extrașcolare întreprinse de unitățile de învățământ;
  • Pachete Financiare de Urgență;
  • Suportarea cheltuielilor cu chiria pentru persoanele care obțin o formă de protecție, sunt înscrise în programul de integrare și sunt cazate în Centrul Regional al IGI Timișoara, până la acordarea ajutorului material nerambursabil din partea statului roman, dacă nu există altfel de finanțare din fonduri europene;
  • Servicii de interpretariat și de traducere a documentelor pentru beneficiari sau pentru activităţile directe ale proiectului;
  • Sprijin și asistenţă materială în vederea reunificării familiale;
  • Consiliere şi asistenţă juridică pentru obţinerea dreptului de şedere permanentă şi a cetăţeniei române;
  • Sprijin în vederea recunoaşterii şi echivalării diplomelor de studii / de calificare sau a ajutorului material de care persoanele din grupul ţintă pot beneficia, prin informare şi asistenţă juridică, asistenţă materială pentru traducerea, legalizarea și apostilarea actelor de stare civilă şi/sau a diplomelor.
T. C. Niciun comentariu

Activități în cadrul proiectului AIM5 la Timișoara, în Noiembrie 2022

Activități în cadrul proiectului AIM5 la Timișoara, în Noiembrie 2022

În cadrul Etapei a III-a de desfășurare a proiectului „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, beneficiarii din Timișoara ai proiectului au participat în cursul lunii noiembrie la activități menite să îi familiarizeze cu aspecte ale culturii românești, să îi ajute să învețe limba română, să consolideze legăturile acestora cu membri ai comunității locale. Activitățile au fost organizate cu participarea specialiștilor AIDRom: lectori de limba română, pedagogi, mediatori culturali și asistenți sociali. Accentul a fost plasat pe învățarea limbii române participanții fiind implicați în exerciții fizice, exerciții de lucru manual și de creativitate, jocuri interactive.

T. C. Niciun comentariu

Activități AIM5 – etapa III – Oradea

Activități în cadrul proiectului AIM5 la Oradea, în Noiembrie 2022

În cadrul Etapei a III-a de desfășurare a proiectului „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, beneficiarii din Oradea ai proiectului au participat la activitățile recreaționale și educative organizate de AIDRom la „Magic Garden” (Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea). Refugiații au fost ghidați într-o lume a fanteziei, a luminilor şi a culorilor, prin intermediul căreia au aflat informații despre o parte din istoria Oradiei. De asemenea, beneficiarii proiectului au participat la un atelier de creație organizat la GEKKO PUB (Oradea), în cadrul căruia și-au exersat priceperea în producerea de obiecte de artă artizanală și, mai apoi, în reproducerea unor piese muzicale, bucurându-se de o seară de karaoke.

T. C. Niciun comentariu

„AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5” – lansare etapa III – TM

„AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5” – lansare a etapei a III-a , 13 Octombrie 2022,  Timișoara.

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom a organizat în 13 Octombrie 2022  conferinţa de lansare a etapei a III-a a proiectului: AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, la sediul AIDROM din Timișoara.

Proiectul este implementat de AIDRom, împreună cu partenerii săi, Asociația Filantropia Oradea, Instituția Prefectului Județului Timiș, Instituția Prefectului Județului Caraș-Severin, Instituția Prefectului Județului Bihor, iar a 3-a etapă de implementare se desfășoară  în perioada: 26 septembrie 2022 – 25 decembrie 2022.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană şi de Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

Grupul țintă principal al proiectului este reprezentat de beneficiarii de protecție internațională (BP) și resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României (în baza unui permis de ședere pe termen scurt sau lung), care necesită sprijin în vederea integrării în România, așa cum sunt ei definiți în legislația națională și europeană.

T. C. Niciun comentariu

Filantropia ORADEA – acțiuni AIM 5

Evenimente organizate de Asociația Filantropia Oradea în sprijinul cetățenilor străini

În cadrul proiectului ,,AIM 5 – acțiuni de integrare ale migranților în regiunea 5”, Asociația Filantropia Oradea oferă cetățenilor străini un mediu familiar și încurajator, în care beneficiază de diverse servicii gratuite care îi sprijină în procesul de integrare în România.

 

Evenimentele organizate de Asociația Filantropia Oradea sunt proiectate pentru ca aceste persoane, care întâmpină diverse bariere (necunoașterea limbii române, lipsa unui loc de muncă, dar, mai ales, lipsa familiei și a prietenilor), să poată să socializeze și să primească informații importante despre cultura și tradițiile din România, să câștige noi prieteni și să se simtă ,,ca acasă”. Astfel, dorim să le insuflăm sentimentul apartenenței la grupul Filantropia Oradea, un  sentiment care poate să le dea motivație și încredere în viitor.

În cadrul celei de a II-a etape a proiectului ,,AIM 5- acțiuni de integrare ale migranților în regiunea 5”, echipa CRI Oradea a organizat o serie de evenimente la care au participat numeroși beneficiari.

T. C. Niciun comentariu

AIM 5 – etapa II – incheiere – TM – 13 sept 2022

Conferința de încheiere a etapei a II-a a proiectului „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, CRI Timișoara

AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România, a organizat marți, 13.09.2022, la Reciproc Cafe din Timișoara, Conferința de încheiere a etapei a II – a proiectului: „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, proiect finanțat de Uniunea Europeană și Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Național – Fondul Azil, Migrație și Integrare.

Evenimentul a fost deschis de alocuțiunea domnului Sorin Gabriel Ionescu, subprefect de Timiș,  urmată de prezentarea de către doamna Catalina Niculescu și a doamnei Oana Talos, manager local, a obiectivelor, a activităților realizate, a grupului țintă, a materialele realizate, a rezultatele și a indicatorilor proiectului.

Evenimentul a continuat cu scurte intervenții ale reprezentanților Instituției Prefectului Caras-Severin. Doamna Ramona Jula, Șef Serviciu, a menționat aspecte relevante și de actualitate din sfera migrației, iar domnului Robert Gurgu, director adjunct CRCPSA, a prezentat situația BPI si RTT in Regiunea de Vest.

În cea de a doua parte a evenimentului echipa locală CRI Timișoara a împărtășit participanților detalii despre munca efectivă în cadrul proiectului, iar beneficiarii prezenți (din țări precum Ucraina, Siria etc) au povestit celor prezenți din experiența lor de viață și au dat exemple concrete privind șederea și integrarea lor în România.

Conferința s-a încheiat cu discuții libere, propuneri, recomandări și concluzii într-o atmosferă deschisă și multiculturală.

Alături de AIDRom, la conferință au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului jud. Timiș, Instituției Prefectului jud. Caras-Severin, CRCSPA Timiș, DGASPC Timiș, DSP Timiș, Consiliul Județean Timiș, Fundația ICAR, CNRR, Salvați Copiii, Arhiepiscopia Timișoarei.

Mulțumim tuturor colaboratorilor, instituții și organizații care au răspuns atât invitației de participare la conferință, cât și invitației de sprijinire a procesului de integrare a cetățenilor străini în România.

T. C. Niciun comentariu

AIM 5 – conferinta incheiere – etapa II – Oradea

Conferința de încheiere a etapei a II-a a proiectului „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, CRI Oradea

Asociația Filantropia Oradea, împreună cu AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România, a organizat, luni, 12.09.2022, la sediul Instituției Prefectului Bihor Conferința de încheiere a etapei a II-a a proiectului AIM 5 – Acțiuni de integrare a migrnților în Regiunea 5”, finanțat de Uniunea Europeană și Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul National – Fondul Azil, Migrație și Integrare.

Conferința a fost deschisă de domnul Laurențiu-Ioan Lazăr, președintele Asociație Filantropia Oradea și de managerul CRI Oradea. Cătălina Niculescu, manager de proiect, a prezentat participanților obiectivele, activitățile, grupul țintă, materialele realizate, rezultatele și indicatorii proiectului. Evenimentul a continuat cu scurte intervenții ale reprezentanților Instituției Prefectului Bihor. Doamna Ligia Oala, director al Cancelariei Prefectului, a menționat aspecte relevante și de actualitate din sfera migrației, iar reprezentanții Transconti Management au împărtășit celor prezenți din experiența lor cu privire la facilitării plasării pe piața muncii a cetățenilor non-europeni (din Sudan) și importanța serviciilor de integrare pentru cetățenii veniți să lucreze în România.

În cea de a doua parte a evenimentului, echipa locală CRI Oradea a împărtășit participanților detalii despre munca efectivă în cadrul proiectului, iar beneficiarii prezenți (din țări precum Ucraina, Turcia, Venezuela și Brazilia), au povestit aspecte privind experiența lor de viață și au dat exemple concrete privind șederea și integrarea lor în România.

La finalul conferinței au fost discuții libere, propuneri, recomandări și concluzii într-o atmosferă deschisă și multiculturală.

La conferință au participat reprezentanți AIDROm, ai Instituției Prefectului Bihor, IPJ Bihor, ITPF Oradea, DSP Bihor, ISU Bihor, SPAPF „Avram Iancu”, Oradea, DASO, AJPIS Bihor, Fundația Lampas, ANITP – CR Oradea, AJOFM Bihor, DGASPC Bihor, Transconti Management.

Mulțumim tuturor colaboratorilor, instituții și organizații care au răspuns atât invitației de participare la conferință, cât și invitației de sprijinire a procesului de integrare a cetățenilor străini în România.