T. C. Niciun comentariu

CAMPANIE: 2 Ani de război în Ucraina. 2 Ani de Ajutor și Speranță

2 Ani de război în Ucraina. 2 Ani de Ajutor și Speranță

Pentru a marca 2 ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România AIDRom derulează o campanie dedicată refugiaților din Ucraina, angajaților și voluntarilor care au fost „aici să ajute” încă din prima zi. Comunicarea de pe rețelele de socializare va culmina cu un eveniment de comemorare care va avea loc în data de 24 februarie, la Mănăstirea Cașin din București, începând cu ora 11:00. În cadrul evenimentului preoții români și ucraineni vor oficia o slujbă de parastas, în limba română și ucraineană, iar refugiații, beneficiari ai proiectelor AIDRom, vor aduce și ei un omagiu celor care au căzut la datorie și celor care încă luptă pentru libertate.

AIDRom a fost printre primele organizații care a acordat asistență refugiaților ucraineni, încă de la începutul conflictului, asistând peste 51.000 de refugiați ucraineni.  Echipele asociației au fost prezente la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina din Siret, Isaccea, Sighetul Marmației și Sculeni, în centrele pentru refugiați și pe teren în București, Timișoara, Iași, Galați și oriunde a fost și încă este nevoie.

Prin proiectele derulate cu sprijinul donatorilor și finanțatorilor, precum ACT Alliance, Brot für die Welt, Kirchen Helfen Kirchen, EOM, IOM UN Migration, UNHCR, AIDRom continuă să se implice în susținerea și integrarea refugiaților oferind consiliere socială, juridică și împotriva traficului de persoane, asistență medicală și asistență pentru acces la drepturi, pachete cu alimente, produse de igienă și articole pentru copii, consiliere medicală și tichete pentru achiziția de medicamente unui număr și susținere și îndrumare pentru identificarea locurilor de muncă și a inserției profesionale. Totodată organizația oferă cursuri de limba română pentru adulți și ajută la înmatricularea copiilor în școli și grădinițe din România.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR ETC TM – output 3 – În așteptarea Sărbătorilor de Iarnă

În așteptarea Sărbătorilor de Iarnă

În cadrul proiectului „Servicii asistență pentru refugiații din centrul de tranzit Timișoara și refugiații din Ucraina în regiunea de Vest” (Output 3), susținut de UNHCR, solicitanții de azil cazați la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți au participat, pe 7 decembrie 2023, la o activitate recreativă în cursul căreia au realizat decorațiuni pentru sărbătorile de iarnă și au împodobit Bradul de Crăciun. Pe 12 decembrie, aceștia au vizitat Târgul de Crăciun din Baia Mare, activitate care i-a bucurat foarte mult pe copii. Tot pe 12 decembrie, de această dată la CRCPSA Șomcuta Mare, solicitanților de azil le-au fost prezentate obiceiurile și tradițiile românești de Crăciun. Ei au făcut repetiții și au învățat colinde pentru serbarea de Crăciun  la care vor participa toți beneficiarii cazați în Centru. Și la CRCPSA Rădăuți au fost prezentate tradițiile și obiceiurile românești de Crăciun, pe 15 decembrie, când solicitanții de azil au împodobit bradul și au cântat colinde. Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Șomcuta Mare a găzduit, pe 21 decembrie 2023, evenimentul cultural „Tradiții și obiceiuri de Crăciun”, la care au participat, pe lângă solicitanții de azil cazați în Centru, elevi ai Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare, reprezentanți ai ONG-urilor care activează în CRCPSA, precum și reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări. În cadrul evenimentului a fost prezentată o scenetă cu obiceiurile de Crăciun din Țara Chioarului, iar solicitanții au colindat în limbile spaniolă, franceză și română.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR ETC TM – Output 3 – Decembrie la Giurgiu

Sprijin în tranziția spre o nouă viață

În cadrul proiectului „Servicii asistență pentru refugiații din centrul de tranzit Timișoara și refugiații din Ucraina în regiunea de Vest” (Output 3), susținut de UNHCR, solicitanții de azil cazați la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Giurgiu, au participat pe 6 decembrie 2023 la o activitate recreațională, explorând Târgul de Crăciun din Piața Constituției, împreună cu reprezentanți ai AIDRom și ai Inspectoratului General pentru Imigrări. Grupul de solicitanți  de azil a vizitat, pe 13 decembrie, principalele obiective turistice și culturale din Centrul Capitalei, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și un centru comercial din cartierul Băneasa. Pe 14 decembrie, de această dată la sediul din Giurgiu, solicitanții de azil au împodobit bradul de Crăciun și au ascultat colinde, iar pe 20 decembrie au participat la prepararea cozonacilor și a gogoșilor în cadrul unei serbări în care au fost prezentate tradiții și obiceiuri românești de Crăciun. Aceste activități, derulate în colaborare cu Inspectoratul General pentru Imigrări, sunt deosebit de importante pentru refugiați, sprijinindu-i în procesul de adaptare la noua lor viață.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR ETC TM – Output 3 – Vine, vine Crăciunul. La București.

Vine! Vine Crăciunul!

Echipa multidisciplinară de la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil București, a organizat pe 8 decembrie 2023, împreună cu colegii de la Inspectoratul General pentru Imigrări și cu cei de la Fundația Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR),  o activitate recreativă pentru solicitanții de azil având în centrul atenției bradul de Crăciun și obiceiul românesc al împodobirii acestuia împreună cu familia, cu cei dragi, cu micro-comunitatea de apartenență. „Să împodobim bradul de Crăciun împreună!” au spus și solicitanții de azil de la CRPCSA Galați, pe 13 decembrie, iar ziua lor s-a umplut de lumină și de bucuria colindelor românești. Între timp, pe 12 decembrie, colegii de la București i-au implicat pe beneficiarii de la sediul din strada Stolnicul Vasile într-o activitate educativ-recreativă bazată pe materiale educaționale captivante iar cursurile introductive de limba română au continuat în ritm susținut. Pe 19 decembrie, solicitanții de azil de la București au vizitat Târgul de Crăciun din Parcul  Moghioroș, împreună cu reprezentanții minorilor de la DGASPC. Aceste activități, menite să reducă stresul relocării și să facă suportabil timpul petrecut în așteptarea derulării procedurilor legale, sunt derulate în cadrul proiectului „Servicii asistență pentru refugiații din centrul de tranzit Timișoara și refugiații din Ucraina în regiunea de Vest” (Output 3), susținut de UNHCR.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR ETC TM – Output 1 – Nou grup de refugiați

Refugiați în tranzit, oaspeții CTU pentru câteva săptămâni

Centrul de Tranzit de Urgență (CTU) din Timișoara găzduiește, din 24 noiembrie 2023, un grup un nou grup de refugiați din proveniți din Turcia. Este vorba despre familii formate din adulți și copii minori, precum și de cazuri individuale, persoane cu origini în Siria și Afganistan. Cele 88 de persoane vor ajunge la următoarea lor destinație, în Norvegia, până la mijlocul lunii decembrie. În timpul șederii lor la CTU Timișoara, echipa multifuncțională AIDRom le oferă îngrijire și asistență socială, educațională, psihologică, recreativă și medicală. În programul lor sunt incluse și o serie de evenimente culturale și recreative organizate de echipa AIDRom pentru a îi ajuta pe refugiați să managerieze mai ușor timpii de așteptare: prezentarea frumoasei urbe a Timișoarei și a unei părți din tradițiile românești de Crăciun în cursul unor vizite la Târgurile de Crăciun din Timișoara.

Aceste activități sunt fac parte din proiectul „Servicii asistență pentru refugiații din centrul de tranzit Timișoara si refugiații din Ucraina  în regiunea de Vest” (UNHCR PPA 106, Output 1). Centrul de Tranzit de Urgență (ETC) Timișoara, prima unitate de evacuare din Europa, și-a deschis porțile în mai 2008, ca parte a unui Acord tripartit între România, UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). Cu spațiu pentru a găzdui până la 200 de persoane, unitatea oferă adăpost temporar refugiaților care au nevoie de evacuare imediată din prima lor țară de refugiu.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR ETC TM – Output 2 – Peisaje în picturi

Peisaje în picturi – activitate recreativă pentru copii și părinți

De la sfârșitul lunii octombrie până la final de noiembrie, la Centrul Multifuncțional AIDRom au avut loc o serie de ateliere de inițiere în pictură pentru copii și părinți. Activitatea artistică realizată manual și implicând antrenarea creativității și a simțului estetic se dovedește, și în cazul refugiaților, un demers util și eficient pentru eliberarea și diminuarea stresului. Învățând să picteze cu vopsea acrilică peisaje simple, participanții au posibilitatea să își descopere și să își folosească abilitățile, lucrând într-un mediu încurajator, necompetitiv și necombativ în care principala preocupare este simțirea artistică și trăirea prezentului. Cei peste 30 de participanții au fost foarte mulțumiți de rezultatul muncii lor creative.

Această activitate face parte din proiectul „Servicii asistență pentru refugiații din centrul de tranzit Timișoara și refugiații din Ucraina în regiunea de Vest” (Output 2), susținut de UNHCR.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR ETC TM – Output 2 – Decorațiuni creative

Decorațiuni creative

De-a lungul lunii noiembrie, echipa AIDRom a organizat patru ateliere creative în care beneficiarii ucraineni au realizat frumoase decorațiuni de Crăciun: brazi de hârtie, oameni de zăpadă din ață, rame foto decorate etc.

Hârtia colorată și ață, împreună cu muzica, dulciurile, voia bună și debordanta creativitate a celor peste 50 de participanți au contribuit la realizarea unor decorațiuni frumoase și a unor amintiri și mai frumoase. Aceste activități sunt incluse în proiectul „Servicii asistență pentru refugiații din centrul de tranzit Timișoara și refugiații din Ucraina în regiunea de Vest, UNHCR PPA 106” (output 2), sprijinit de UNHCR.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR ETC TM – Output 3 – Activități Educaționale pentru Integrare

Activități Educaționale pentru Integrare

În cadrul proiectului „Servicii asistență pentru refugiații din centrul de tranzit Timișoara și refugiații din Ucraina în regiunea de Vest” (Output 3), susținut de UNHCR, Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil București a găzduit o serie de activități educaționale menite să faciliteze integrarea beneficiarilor în societatea românească. De-a lungul lunii octombrie, în zilele de 11, 16, 17, 18 și 26, echipa AIDRom a organizat cursuri de limba română, pe parcursul cărora participanții au avut oportunitatea să se familiarizeze cu echipa de predare, să participe la activități interactive care au promovat interacțiunea și schimbul de informații, să învețe numerele și calculele de bază, pentru a facilita cumpărăturile și gestionarea situațiilor cotidiene. De asemenea, participanții au avut ocazia să își dezvolte abilitățile de comunicare și scriere în limba română, și au învățat despre lunile anului, anotimpuri și exprimarea orelor. Aceste cursuri au inclus și o dimensiune interculturală, beneficiarii refugiați împărtășind cunoștințe despre cultura lor cu solicitanții de azil, contribuind astfel la un mediu educațional divers și interactiv.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR ETC TM – Output 3 – Schimburi culturale de Halloween

Schimburi culturale de Halloween

Într-o atmosferă marcată de culoare și de creativitate, Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil București a găzduit o petrecere de Halloween îmbogățită cu un atelier de pictură și schimb cultural. Activitatea dedicată solicitanților de azil și refugiaților a avut loc în cadrul proiectului „Servicii asistență pentru refugiații din centrul de tranzit Timișoara și refugiații din Ucraina în regiunea de Vest” (Output 3), susținut de UNHCR. Astfel, pe 31 octombrie 2023, 7 solicitanți de azil și 2 refugiați au participat la această inițiativă specială. Atmosfera festivă a fost întreținută de activități tematice de Halloween, precum și de un atelier de pictură, oferind participanților posibilitatea de a-și exprima creativitatea și de a explora noi forme de exprimare artistică. Prin astfel de activități, proiectul continuă să promoveze integrarea și să ofere oportunități unice de interacțiune și schimb cultural, sprijinind refugiații în procesul lor de adaptare la o nouă viață.

T. C. Niciun comentariu

UNHCR ETC TM – Output 3 – Antipa

La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

În cadrul eforturilor continue de integrare și oferire a unor experiențe educative și recreative, echipa multidisciplinară de la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil București, a organizat o vizită la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în cadrul proiectului „Servicii asistență pentru refugiații din centrul de tranzit Timișoara și refugiații din Ucraina în regiunea de Vest” (Output 3), susținut de UNHCR. Astfel, în data de 27 octombrie 2023, solicitanții de azil au avut privilegiul să exploreze unul dintre cele mai frumoase și captivante muzee din București. Vizitând expozițiile, aceștia au descoperit specii de animale dispărute în prezent, au explorat diversitatea florei și faunei românești și au aflat informații valoroase despre protejarea mediului și importanța patrimoniului național.

Această experiență nu doar îmbogățește cunoștințele participanților, ci contribuie și la consolidarea legăturilor culturale și la promovarea conștientizării asupra importanței conservării naturii și a patrimoniului cultural.