T. C. Niciun comentariu

„Întâlnirea culturilor: Tradiții Pascale românești și ucrainene” – un eveniment special organizat de echipa AIDRom pentru refugiații ucraineni prin care am oferit bucuria sărbătorii și ocazia de a-și aminti de tradițiile lor de acasă

Echipa AIDRom a organizat astăzi, 07 aprilie, un eveniment special pentru ca mamele și copiii refugiați din Ucraina să simtă bucuria Sărbătorilor Pascale chiar și departe de țara lor. Participanții au aflat de la preoți români și ucraineni care sunt Tradițiile românești și ucrainene de Florii și de Paște, au vopsit ouă împreună și au pregătit ruladă (cozonac cu umplutură de dulceață) și Paska tradiționale ucrinene.

Încercăm să organizăm și evenimente în care să adunăm copii refugiați ori vulnerabili și să le facem mici bucurii și să le dăm mai multă atenție decât în programele pe care le derulăm la AIDRom, unde activitățile sunt foarte serioase: cursuri de limbă română, activități de cunoaștere a specificului local, de integrare și așa mai departe. Ne bucurăm să vedem că prin evenimentul de astăzi, la care au participat beneficiari înscriși în proiectele realizate de noi cu ajutorul finanțărilor primite de la ACT Alliance, Brot für die Welt și Kirchen Helfen Kirchen, atât copiii, cât și mămicile au legat noi prietenii și s-au simțit ca într-o familie”, a spus Elena Timofticiuc, Secretar Executiv AIDRom.

Evenimentul s-a bucurat de prezența  Ambasadorul Ucrainei la București, Excelența sa domnul Ihor Prokopchuk, care i-a îndemnat pe copilașii prezenți la eveniment să nu își piardă speranța în Hristos și li s-a alăturat lor vopsind un ou și făcând o coroniță de salcie. Excelența Sa a accentuat faptul că tradițiile religioase din această perioadă ale românilor și ale ucrainenilor au o legătură: „tradițiile noastre s-au împletit cu alte tradiții și pentru toți sărbătoarea Paștelui reprezintă triumful vieții asupra morții. Această sărbătoare este una plină de speranță pentru toată lumea (…). Este timpul reunirii în familie, cu emoții pozitive, cu timp petrecut împreună, bucurându-ne de viață și sperând să îndeplinim aspirațiile pozitive pe care le avem

Mamele și-au amintit cu drag cum petreceau Floriile și Paștele înainte de declanșarea războiului, au povestit cum vor petrece și anul acesta Sărbătorile Pascale departe de casă, cu multă nădejde în Hristos, au boit (vopsit) ouă, au  plămădit aluatul și au pregătit Paska și rulada (cozonacul ucrainean tradițional). Împreună cu copiii au decorat Paska în culori vesele, aducătoare de speranță.

„Astăzi am colorat ouă cu ei, le-am explicat semnificația creștină a acestei sărbători, am făcut coronițe de salcie. Mâine mergem în pelerinajul de Florii unde îi așteptăm pe toți, români și ucraineni pentru a ne bucura de primăvară și de solidaritatea umană și creștină din România. Le suntem recunoscători tuturor românilor care îi găzduiesc, îi ajută pe refugiați, instituțiilor de caritate, bisericilor, mânăstirilor care au răspuns într-un mod extraordinar de frumos atunci când Ucraina a intrat în acest război care a împlinit peste 400 de zile”, a menționat Preotul Gabriel Cazacu, Coordonatorul Departamentului Relații Intercreștine și Interreligioase AIDRom.

Evenimentul a fost un bun prilej de cunoaștere a tradițiilor românești și ucrainene. Participanții au aflat despre „cursa de ouă pe tobogan”, despre semnificația culorilor ouălor, despre dăruirea ouălor, despre sfințirea coșurilor cu merinde la slujba de Paște.

Simbolistica încondeierii ouălor în Ucraina, obicei regăsit în toate regiunile, este unul foarte vechi. Fiecare simbol folosit reprezintă o particularitate din viața de zi cu zi a creștinului de astăzi. Există simboluri diferite pentru ouăle care vor fi dăruite fetelor nemăritate, altele pentru copii și altele pentru cei în vârstă. În Ucraina, în prima zi de Paște există acest obicei de Paște ca înainte de a se ciocni ouăle, ele să fie dăruite”, a explicat Preotul Vladimir Malkovici, Parohia Ortodoxă Ucraineană din București și membru al echipei AIDRom.

La final copiii au gustat Paska, au ciocnit ouă și au primit cadouri de la iepuraș, obicei românesc, îndrăgit imediat: „Mami, mie îmi place mult aici în România: scrii o scrisoare lui Moș Crăciun și primești daruri. Scrii iepurașului și primești alte daruri”, a spus micul Sasha, așteptând cu nerăbdare Sărbătoarea Învierii.

Evenimentul la care au participat beneficiari înscriși în proiectele susținute de ACT Alliance, Brot für die Welt și Kirchen Helfen Kirchen, a beneficiat și de atenția jurnaliștilor cărora le mulțumim. Puteți urmări materialele difuzate de Trinitas TV și Digi 24 TV.