T. C. Niciun comentariu

Cea de-a 23-a Adunare Generală AIDRom a reiterat importanța bunei colaborări dintre Bisericile membre pentru îndeplinirea misiunii Asociației Ecumenice a Bisericilor din România

Membrii Consiliului de Administrație al AIDRom împreună cu delegații Bisericilor membre (Biserica Ortodoxă Română, Biserica Evanghelică CA din România, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică-Lutherană, Biserica Armeană) au participat joi, 30 mai 2023, la cea de-a 23-a Adunare Generală AIDRom. Întâlnirea, găzduită de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din București, a fost deschisă de Președintele AIDRom, domnul Reinhart Guib, Episcop al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România, cu sediul la Sibiu, care a mulțumit reprezentanților Bisericilor surori pentru comuniunea intercreștină, implicarea și susținerea manifestate „spre binele aproapelui nostru”, precum și tuturor celor care muncesc, se dăruiesc și sprijină prin gând, rugăciune și faptă misiunea de binefacere a AIDRom:

Datorită Adunării Generale, a Consiliului de Administrație, a personalului și colaboratorilor din centrele noastre din București, Iași și Timișoara și a partenerilor din țară, AIDRom a devenit un brand și o carte de vizită impresionantă pentru Bisericile membre și pentru noi toți. Proiectele pentru ajutorarea refugiaților ucraineni, a celor din alte țări și, totodată, a persoanelor vulnerabile din societatea noastră vor continua atât timp cât va fi nevoie pentru a integra, respectiv a reintegra, a asista, a servi și a ajuta pe cei aflați în cazuri de risc, de urgență, pe cei defavorizați, cu dizabilități, victime ale traficului și așa mai departe”.

Întâlnirea, condusă de Vicepreședintele AIDRom, preotul Michael Tița, Consilier Patriarhal, Biserica Ortodoxă Română, a dat posibilitatea trecerii în revistă a activităților derulate și a creat cadrul pentru discuții fructuoase despre activități viitoare care pot să sprijine și să îmbunătățească viața celor vulnerabili, pe care Asociația și Bisericile membre îi ajută.

Raportul de Activitate prezentat de Secretarul Executiv, doamna Elena Timofticiuc, a arătat efortul imens făcut de echipa AIDRom pentru asistarea a peste 45.000 de refugiați și a altor persoane aflate în nevoie în anul anterior. Au fost punctate principalele realizări, proiectele derulate de echipa AIDRom în 2022 și au fost trecute în revistă provocările întâmpinate, dar și oportunitățile unui an în care întreaga societate a fost afectată de războiul din Ucraina.

„Și în 2022 am sprijinit, coordonat și facilitat activitățile de dezvoltare durabilă pe termen lung și am avut o reacție imediată la criză umanitară din Ucraina. Am promovat incluziunea persoanelor marginalizate, am contribuit la reintegrarea socială a persoanelor cu risc ridicat, am asigurat egalitatea de șanse și am luptat împotriva traficului de persoane și a discriminării. Am oferit asistență refugiaților și migranților care au dorit să se integreze în România. Am întărit cooperarea ecumenică și interetnică pentru pace și stabilitate pentru a atenua segregarea în comunitățile multietnice și pentru a asigura respectarea drepturilor omului”, a declarat doamna Elena Timofticiuc, Secretar Executiv AIDRom.

În timpul ședinței, a fost punctată contribuția Departamentului pentru Relații Intercreștine  și Interreligioase la menținerea unui dialog interactiv cu reprezentanții bisericilor creștine din Romania, prin conferințele, consultațiile și evenimentele organizate, între care a fost menționată Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștină. De asemenea, a fost amintit faptul că prin sprijinul Pr. Gabriel Cazacu, Coordonatorul Departamentului pentru Relații Intercreștine și Inter-religioase, au fost ajutate prin donații 2.000 de persoane aflate în dificultate.

Întâlnirea a fost și un bun prilej de discuții și identificare de viitoare oportunități, dar și pentru evaluarea financiară și aprobarea bugetului pentru anul 2023.

Misiunea asumată de Bisericile fondatoare acum 32 de ani și de celelalte Biserici alăturate ulterior este urmărită zi de zi de echipa AIDRom, a cărei contribuție nu poate fi pusă la îndoială. AIDRom a crescut în fiecare an și ajuns acum să aibă 70 de oameni pasionați, care lucrează cu dăruire pe proiecte. Datorită lor, zeci de mii de oameni  veniți în România au fost ajutați să își găsească un cămin, să vadă că suntem o țară primitoare, în care merită să trăiești. Suntem și vom continua să fim alături de cei care au nevoie de ajutor, făcând lucrarea lui Dumnezeu și fiind ambasadorii lui pentru binele făcut aproapelui nostru, așa cum ne-a chemat însuși Hristos: „Tot ce ați făcut pentru aceștia foarte neînsemnați, frați ai mei, mie ați făcut”. Întoarcem acum ajutorul primit de români în anii ’90 când convoaie de tiruri cu ajutoare veneau din toate părțile lumii, noi acum fiind cei chemați să ajutăm. Și chiar dacă ne doare să vedem cu copii, femei, oameni în vârstă suferă sub povara războiului sau a emigrării din țările lor unde situația este dezastruoasă, este o mare bucurie să putem fi aici să ajutăm”, a conchis după întâlnire Președintele AIDRom, domnul Reinhart Guib, Episcop al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România.

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România „Ajutor Interbisericesc – Departamentul România” (AIDRom) lucrează din 1991 pentru a răspunde nevoilor societății în domenii precum reluarea dialogului ecumenic, reconcilierea interetnică și socială, combaterea discriminării, asistența socială și diaconia cu grupuri țintă specifice legate de problematica femeilor, a copiilor în situație de risc, a persoanelor cu dizabilități, vârstnice și, în general, marginalizate, a refugiaților, a persoanelor în situații de sărăcie în creștere sau de inegalități de gen, accesul la drepturi și la drepturile muncii, precum și problemele de mediu, efectele și victimele dezastrelor naturale. AIDRom este membru Act Alliancealături de peste 140 de organizații confesionale membre care lucrează în domeniul dezvoltării pe termen lung, al advocacy-ului și al asistenței umanitare, având o prezență activă în peste 120 de țări.

Mulțumim întregii echipe care a contribuit la buna organizare a Adunării Generale AIDRom din acest an, gazdei evenimentului, Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din București, precum și tuturor reprezentanților Bisericilor prezenți la eveniment.

Comunicat de Presă