Uniunea Europeană ia măsuri importante pentru combaterea violenței împotriva femeilor prin aderarea la Convenția de la Istanbul
Într-un pas decisiv către consolidarea drepturilor femeilor, Consiliul European a aprobat, la începutul lunii iunie a acestui an, aderarea Uniunii Europene la Convenția de la Istanbul. Acest eveniment marchează un angajament clar pentru eradicarea violenței asupra femeilor și violenței domestice, reprezentând un moment semnificativ în evoluția eforturilor de promovare a egalității de gen. Această Convenție este un pilon esențial în lupta împotriva violenței asupra femeilor și a violenței domestice deoarece:
- furnizează un cadru juridic amplu și coerent pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
- abordează o gamă diversă de aspecte cruciale, de la colectarea datelor și creșterea conștientizării publice, până la implementarea măsurilor legale pentru a sancționa multiple forme de violență de gen.
- protejează victimele și indică serviciile de sprijin necesare pentru femeile afectate de violență.
- se concentrează asupra unor provocări specifice legate de violența de gen în situații de azil și migrație, asigurând că nicio femeie nu este uitată sau lăsată în urmă în lupta pentru drepturile și securitatea ei.
Aderarea la Convenția de la Istanbul subliniază faptul că Uniunea Europeană ia în serios misiunea de a promova egalitatea de gen și de a proteja drepturile fundamentale ale femeilor. Tocmai de aceea, atât Consiliul, cât și Parlamentul European sunt angajați într-un proces de adoptare a unui act legislativ care vizează combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice. Acesta va include măsuri ferme, precum incriminarea infracțiunilor cum ar fi partajarea neconsensuală de imagini intime, mutilarea genitală și hărțuirea cibernetică, în întreaga Uniune Europeană.
Un parteneriat puternic pentru integrarea și abilitarea femeilor vulnerabile
În acest context, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) continuă să se implice împreună cu partenerii săi în proiectul „SAFE HUT – Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor” pentru a abilita și facilita integrarea socială și profesională a femeilor și fetelor din țări terțe care se află în situații de vulnerabilitate, inclusiv supraviețuitoare ale violenței și traficului de ființe umane. Partenerii în proiect sunt: CESIE (Italia, coordinator), Centro Penc. Antropologia e Psicologia Geoclinicit (Italia), International Rescue Commitee Irc (Germania), Kentro Merimnas Oikogeneias Kai Paidiou (Grecia), Kovos Su Prekyba Zmonemis (Irlanda) IsnaudojimuCentra (Lituania), Animus Association Foundation AAF (Bulgaria).
Descoperiți mai multe informații AICI.
Proiectul SAFE HUT – Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor (număr: 101100732) este „finanțat de Uniunea Europeană. Vederile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană, nici Comisia Europeană nu pot fi considerate responsabile pentru ele.”
