Violența de gen în statistici
Datele agregate din diverse cercetări comandate de Parlamentul European și de Comisia Europeană arată că o potențială cercetare realizată pe un eșantion de 10-20 de femei din UE ar produce date statistice, foarte îngrijorătoare, ce evidențiază amploarea gravă a violenței de gen în Uniunea Europeană (UE). Ele subliniază nevoia urgentă de a acționa pentru a proteja femeile și pentru a preveni aceste forme de violență. Iată câteva aspecte-cheie legate de aceste statistici:
- Violența fizică și sexuală: faptul că 2 din 10 femei din UE au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale comise de partener sau prieten este o problemă gravă. Aceste acte de violență afectează grav sănătatea fizică și psihică a victimelor și pot avea efecte pe termen lung asupra lor.
- Violența în cadrul familiei: statistica ar arăta că 3 din 10 femei din UE au fost supuse violenței de către o rudă sau membru al familiei, evidențiind faptul că violența domestică este încă o problemă larg răspândită. Este important să existe suport și servicii disponibile pentru femeile care se confruntă cu astfel de situații.
- Hărțuirea sexuală: statistica ar indica faptul că 10 din 20 de femei din UE au fost supuse hărțuirii sexuale, subliniind cât de frecventă este această problemă. Hărțuirea sexuală afectează calitatea vieții și poate crea un mediu ostil și intimidant pentru femei în diferite aspecte ale vieții lor.
- Uciderea de parteneri sau membri ai familiei: faptul că cel puțin 2 femei sunt ucise în fiecare zi în UE de către partenerul intim sau un membru al familiei este tragic și arată amploarea violenței domestice și a abuzului în cadrul familiei.
Aceste statistici subliniază importanța unor politici și măsuri eficiente de prevenire a violenței de gen, precum și a sprijinului adecvat pentru victime. Este crucial ca societatea să continue să lucreze împreună pentru a schimba aceste cifre și pentru a asigura siguranța și bunăstarea tuturor femeilor din UE și din întreaga lume.
În cadrul proiectul „SAFE HUT – Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor”, AIDRom și partenerii din proiect, CESIE (Italia, coordonator), Centro Penc. Antropologia e Psicologia Geoclinica (Italia), International Rescue Commitee Irc (Germania), Kentro Merimnas Oikogeneias Kai Paidiou (Grecia), Kovos Su Prekyba Zmonemis Ir Isnaudojimu Centras Vsi (Lituania), Animus Association Foundation AAF (Bulgaria), încurajează femeile și fetele din medii vulnerabile, inclusiv victime ale traficului, să își exprime nevoile, experiențele și aspirațiile și acționează pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la drepturile lor, oferind și instrumentele necesare pentru a deveni susținători ai schimbării.
Proiectul „SAFE HUT – Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor” (număr: 101100732) este „finanțat de Uniunea Europeană. Vederile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană, nici Comisia Europeană nu pot fi considerate responsabile pentru ele.”
Sursa informațiilor: site-ul Consiliului Europei: Eliminarea violenței împotriva femeilor – Consilium (europa.eu)