T. C. Niciun comentariu

Diakonia Württemberg: 30 de ani de la lansarea campaniei „Speranță pentru Europa de Est”

În cadrul unui eveniment festiv, reprezentanții Diakonia Württemberg au sărbătorit la Stuttgart, pe 28 septembrie 2023, împreună cu partenerii lor, cea de-a 30-a aniversare a campaniei „Speranță pentru Europa de Est”. Această campanie prin care se strâng donații, se concentrează asupra situațiilor de trai din țările din Europa de Est și, prin urmare, consolidează solidaritatea în interiorul Europei.

Printre invitații internaționali ai serii s-au numărat domnul Rolf Bareis, Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane din Georgia și Caucazul de Sud, doamna Wanda Falk, directoarea Diakonie din Polonia, domana Anna Brtka, directoarea Organizației Umanitare Ecumenice EHO din Serbia și doamna Elena Timofticuc, Secretar Executiv, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România, AIDRom.

În deschiderea serii festive, Consilier superior al bisericii, Dr. Annette Noller a reamintit că, în urmă cu 30 de ani, Biserica Evanghelică din Germania (EKD) a inițiat campania „Speranță pentru Europa de Est” pentru persoanele aflate în situații dificile în țările din Europa de Est. Din nefericire, lumea este „în multe locuri mai mult caracterizată de puterile haosului decât de faptele bune ale creației lui Dumnezeu”, a mai adăugat Dr. Annette Noller, care a punctat și faptul că „este sarcina creștinilor să se ridice împotriva nedreptății și pentru un mod uman de a se comporta unii cu alții”.

Prof. Dr. Klaus Gestwa, președinte și director al Institutului de Istorie a Europei de Est și Studii Regionale de la Universitatea Eberhard Karls din Tübingen, a vorbit despre Europa de Est între cele două puncte de cotitură din 1989 și 2022. Pentru o lungă perioadă de timp, perioada de cotitură din anii ’80 și ’90 a fost înțeleasă în primul rând ca o poveste de libertate și pace. Cu toate acestea, perioada de revoltă a lăsat în urmă, de asemenea, o mulțime de probleme nerezolvate – care au devenit acum vizibile.

„Am învățat multe de la parteneri”, a declarat domnul Klaus Rieth, Consilier Bisericesc, care a condus timp îndelungat Departamentul de Misiune, Ecumenism și Dezvoltare al Bisericii Regionale din Württemberg. Acesta a fost impresionat de cât de multe lucruri au reușit să realizeze partenerii în ciuda fondurilor reduse. Legăturile dintre biserică și diaconie au fost, de asemenea, deosebit de puternice, a spus el.

„Campania „Speranță pentru Europa de Est” este o dovadă vie a credinței în principiile creștine de compasiune, iubire și grijă față de ceilalți. De 30 de ani, prin efortul oamenilor deosebiți din Diakonie Württemberg, reușim, alături de alte 8 țări din Europa de Est, să dăm speranță oamenilor care au nevoie. Donațiile generoase făcute de oameni care au înțeles că „a ajuta aproapele care e departe de tine”, e un gest creștinesc au permis echipei AIDRom să poată să ajute și să dea speranță celor care se confruntă cu diverse dificultăți”, a declarat doamna Elena Timofticiuc, Secretar Executiv AIDRom, după eveniment.

În cadrul evenimentului au fost acordate Premiul pentru cercetare pentru Europa de Est, care au recompensat reportajele despre viața oamenilor din Europa de Est, precum și Premiul Research Award Eastern Europe.

 

Mai multe detalii despre eveniment: AICI

Mulțumim fotografului Manfred Neumann© pentru realizarea fotografiilor și acordul de a le folosi.