Pe 7 octombrie, guvernul Israelului a declarat război, după ce grupuri armate palestiniene au încălcat bariera de securitate în mai multe puncte, provocând pierderi semnificative de vieți omenești, lansând în același timp o serie de rachete asupra Israelului. Declarația de război a inițiat o serie de atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza, dens populată. Această ofensivă a dus la pierderea a mii de vieți palestiniene, dintre care peste 50% sunt femei și copii, și la rănirea a peste 6 mii de persoane. Ostilitățile în curs de desfășurare au creat o criză umanitară extrem de gravă, casele, școlile, unitățile medicale și infrastructura critică fiind grav avariate sau distruse.
Impactul acestui conflict a forțat aproximativ 400 000 dintre cei 2,2 milioane de locuitori din Gaza să își părăsească locuințele, fie de teamă pentru viața lor, fie din cauza distrugerilor provocate de atacurile aeriene. Mulți s-au refugiat în școlile și bisericile UNRWA, chiar dacă unele dintre aceste adăposturi au fost, de asemenea, avariate de raidurile aeriene. Se anticipează că numărul celor afectați de ostilități va crește. La 13 octombrie, guvernul israelian le-a cerut palestinienilor să se “mute imediat în sudul Fâșiei Gaza”, fără nicio garanție pentru siguranța sau întoarcerea lor, ceea ce privește aproape 1,2 milioane de persoane care locuiesc în partea de nord a Fâșiei Gaza.
În plus, autoritățile israeliene au întrerupt aprovizionarea cu apă în Gaza, ceea ce a agravat o penurie deja gravă de apă potabilă. Un asediu complet ordonat de guvernul israelian a întrerupt accesul la electricitate, alimente și combustibil, agravând și mai mult situația umanitară gravă. În prezent, locuitorii din Gaza au acces la electricitate doar 3-4 ore pe zi, ceea ce împiedică funcționarea unităților sanitare și tratarea răniților.
Ca urmare a războiului din Gaza, a avut loc o escaladare a tensiunilor, ceea ce a dus la o creștere a violențelor în Cisiordania și în Ierusalimul de Est, inclusiv confruntări, victime, violențe legate de coloniști și atacuri asupra asistenței medicale, pentru a șaptea zi consecutivă.
Membrii Forumului ACT Palestina DSPR, LWF și ELCJHL solicită activarea mecanismului umanitar al ACT pentru un apel de răspuns la nevoile urgente, cu accent special pe persoanele care au fost afectate direct de conflictul actual.