T. C. Niciun comentariu

Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC) este solidar cu patriarhii și capii bisericilor din Ierusalim, care condamnă atacurile aeriene israeliene care au explodat la 19 octombrie în incinta Bisericii Ortodoxe Sfântul Porfirie din Gaza.

„Aceste explozii au dus la prăbușirea bruscă și catastrofală a două săli de biserică în jurul zecilor de refugiați, inclusiv femei și copii, care dormeau înăuntru”, se arată într-o declarație a Patriarhilor și a Șefilor Bisericilor din Ierusalim. „Zeci de persoane s-au trezit instantaneu strivite sub dărâmături”.

Optsprezece persoane au murit, dintre care nouă copii.

„Condamnând acest atac împotriva unui loc sacru de refugiu, nu putem ignora faptul că acesta nu este decât cel mai recent caz de civili nevinovați care sunt răniți sau uciși ca urmare a atacurilor cu rachete împotriva altor adăposturi de ultimă instanță”, se arată în declarație. “În ciuda devastării provocate asupra propriilor noastre și a altor instituții sociale, religioase și umanitare, noi, patriarhii și conducătorii bisericilor, rămânem totuși pe deplin angajați în îndeplinirea datoriei noastre sacre și morale de a oferi asistență, sprijin și refugiu acelor civili care vin la noi în această nevoie disperată.”

Declarația subliniază faptul că biserica trebuie să acționeze în special ca biserică în timp de război.

„Prin urmare, solicităm comunității internaționale să aplice imediat în Gaza protecția sanctuarelor de refugiu, cum ar fi spitalele, școlile și lăcașurile de cult”, se arată în declarație. „Și solicităm o încetare imediată a focului umanitar, astfel încât alimentele, apa și proviziile medicale vitale să poată fi livrate în condiții de siguranță agențiilor de ajutorare care se ocupă de sutele de mii de civili strămutați în Gaza, inclusiv cele operate de propriile noastre biserici.

„În cele din urmă, facem apel la toate părțile implicate în război să de-escaladeze violența, să înceteze să mai atace fără discriminare civili din toate părțile și să opereze în conformitate cu regulile internaționale de război”, încheie declarația.

Secretarul general al WCC, Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay, și-a exprimat solidaritatea cu patriarhii și șefii bisericilor din Ierusalim. „Acest atac asupra unui loc de refugiu este atât lipsit de sens, cât și sfâșietor”, a declarat Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay, secretar general al WCC. „Suntem alături de bisericile din Ierusalim și de multe alte biserici din întreaga lume, care fac apel la protejarea locurilor de refugiu, la încetarea rănirilor și uciderii oamenilor nevinovați și la deschiderea mai multor coridoare umanitare.”

Domnul Pillay a făcut apel la respectarea dreptului internațional – inclusiv a Convenției de la Geneva -, a dreptului umanitar internațional și a drepturilor omului, pentru a proteja toți civilii și pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor deținuți în Gaza și a prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Domnul Pillay a concluzionat: „Facem apel la toți liderii să lucreze pentru o pace dreaptă în Țara Sfântă. Numai dreptatea va duce la pace, siguranță și securitate pentru toți.”

 

Articol preluat de pe: WCC stands in solidarity with Jerusalem heads of churches in urgent call to protect places of refuge | World Council of Churches (oikoumene.org)