Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC) pregătește o Conferință mondială despre „Credință și Ordine” în 2025, pentru a marca cea de-a 1700-a aniversare a primului Conciliu Ecumenic de la Niceea din 325, un moment cheie în istoria credinței creștine și pentru călătoria ecumenică de astăzi.
Reunit la Château de Bossey, în apropiere de Geneva, un grup de coordonare Niceea 2025, format din teologi din diferite regiuni și tradiții bisericești, s-a reunit în perioada 9-13 octombrie pentru a elabora planuri pentru conferința mondială, care va avea loc probabil în al treilea trimestru al anului 2025.
Organizată de Comisia pentru credință și ordine a CMB, conferința este planificată să se întrunească în jurul temei „Unde ne îndreptăm acum pentru unitatea vizibilă?”, cu accent pe problemele legate de credință, unitate și misiune.
Conferința mondială va reuni lideri bisericești și teologi din diferite tradiții și are ca scop reafirmarea angajamentului CMI de a ajuta bisericile în demersul lor de a se chema reciproc la unitatea vizibilă și de a promova unitatea umanității și a întregii creații.
„Divizarea lumii, lumea aflată în conflicte și războaie profunde, este un scandal”, a declarat moderatorul Comisiei Credință și Ordine, Rev. Prof. Dr. Stephanie Dietrich, în deschiderea reuniunii grupului de conducere. „La fel este și dezbinarea Bisericii creștine”, a continuat Dietrich, de la Biserica Norvegiei.
Primul Conciliu Ecumenic a fost o adunare a episcopilor creștini la Niceea, astăzi İznik, în actuala Turcie, fiind prima încercare de a ajunge la un consens în cadrul bisericii printr-o adunare care să reprezinte întreaga creștinătate.
Acesta a fost un „moment definitoriu pentru biserică”, a declarat moderatoarea grupului de conducere Niceea 2025, Rev. Prof. Dr. Sandra Beardsall, din partea Bisericii Unite a Canadei, în discursul său introductiv la reuniune. „A fost un moment pe care nici măcar cel mai plin de speranță creștin nu și l-ar fi putut imagina cu două decenii înainte”.
În Niceea, creștinii care doar recent și-au văzut cărțile arse, clădiri jefuite și lideri închiși, torturați și martirizați, au putut acum să se adune sub patronajul Împăratului pentru a-și defini credința și mărturia față de societatea din jurul lor. Sinodul de la Niceea a condus la Crezul de la Niceea, care începe „Cred într-unul singur Dumnezeu” și este recitat de creștini din multe tradiții bisericești diferite. De asemenea, a stabilit o dată comună pentru ca Bisericile să sărbătorească Paștele, deși de-a lungul timpului creștinismul oriental și occidental utilizează acum calendare diferite pentru a calcula data Paștelui, iar sărbătorile lor nu coincid de obicei.
La Bossey, grupul de conducere a fost adresat de secretarul general al WCC, reverend prof. dr. Jerry Pillay. El a menționat că, alături de conferința mondială, evenimentele care vor marca aniversarea de la Niceea în 2025 vor include Săptămâna de rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (marcată în perioada 18-25 ianuarie 2025 în emisfera nordică), cu accent pe Crezul de la Niceea. Anul 2025 este, de asemenea, unul dintre anii în care bisericile răsăritene și occidentale vor sărbători Paștele în aceeași dată (20 aprilie).
Membrii grupului de coordonare au oferit reflecții menite să aprofundeze luarea în considerare a temei conferinței mondiale. Subiectele au inclus credința apostolică în contextul creștinismului mondial, sărbătorirea comună a Paștelui, relevanța contemporană a credinței de la Niceea, modele de unitate bisericească, conciliaritate și sinodalitate, iubirea triună a lui Dumnezeu ca model misiologic, relația dintre biserici și imperială. puterile și problema rolului femeii și Niceea. „Credința de la Niceea rămâne fundamentul vieții noastre creștine, unind creștinii până astăzi”, a spus dr. Andrej Jeftić, directorul Credinței și Ordinii. „Prin urmare, este logic să luăm Niceea ca punct de plecare pentru a reflecta asupra căutării noastre pentru unitatea vizibilă astăzi.”
Conferințele mondiale despre Credință și Ordine au avut loc în momente cheie din istoria mișcării ecumenice. Prima astfel de conferință a avut loc în 1927 la Lausanne, Elveția, iar mișcarea Credință și Ordine a fost unul dintre fluxurile care au condus la crearea WCC în 1948. Cea mai recentă conferință a fost în 1993 la Santiago de Compostela în Spania.
Articol preluat de pe: World conference to gather in 2025 to reaffirm goal of visible unity for churches | World Council of Churches (oikoumene.org)