Aproape 9 din 10 cetățeni europeni consideră inacceptabilă violența de gen și că ar trebuie întotdeauna pedepsită prin lege. Cum percep cetățenii UE violența de gen?
Percepția cetățenilor UE cu privire la violența de gen reflectă o conștientizare semnificativă a gravității acestei probleme și a nevoii de a lua măsuri concrete pentru a o combate. Iată câteva aspecte cheie din aceste statistici:
- Violența domestică nu este privată: faptul că 85% (380,5 milioane de persoane) dintre cetățenii UE nu consideră că violența domestică este o problemă privată arată o înțelegere importantă a faptului că aceasta nu trebuie să rămână ascunsă în familie sau în spatele ușilor închise. Această conștientizare este esențială pentru a încuraja victimele să caute ajutor și pentru a sancționa abuzatorii.
- Condamnarea categorică a violenței: 88% dintre europeni (394 milioane de persoane) consideră că violența împotriva femeilor și a bărbaților este “inacceptabilă și ar trebui întotdeauna pedepsită prin lege”, iar aceasta subliniază un consens puternic cu privire la intoleranța față de violența de gen în rândul cetățenilor UE. Aceasta arată nevoia și sprijinul pentru măsuri legislative puternice pentru combaterea violenței.
- Condamnarea violenței domestice: 98% (438,7 milioane de persoane) condamnă violența domestică împotriva femeilor și 97% împotriva bărbaților, ceea ce subliniază un nivel foarte ridicat de dezaprobare și respingere a acestui tip de violență. Acest sprijin din partea cetățenilor este esențial pentru a schimba percepția și cultura care permite perpetuarea violenței domestice.
Aceste statistici reflectă angajamentul societăților din UE în lupta împotriva violenței de gen și a violenței domestice. Ele arată că cetățenii sunt pregătiți să susțină măsuri concrete pentru a preveni și a combate aceste forme de violență și pentru a oferi sprijin victimelor. Este un semnal puternic pentru liderii politici și pentru organizațiile care lucrează în domeniul protecției drepturilor femeilor și al combaterii violenței de gen că există o nevoie urgentă de acțiune și de punere în aplicare a politicilor adecvate pentru a proteja și a sprijini victimele și pentru a educa societatea cu privire la această problemă gravă.
Cu toate acestea, numărul violențelor îndreptate împotriva femeilor este în creștere. AIDRom și partenerii din proiectul „SAFE HUT – Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor”, CESIE (Italia, coordonator), Centro Penc. Antropologia e Psicologia Geoclinica (Italia), International Rescue Commitee Irc (Germania), Kentro Merimnas Oikogeneias Kai Paidiou (Grecia), Kovos Su Prekyba Zmonemis Ir Isnaudojimu Centras Vsi (Lituania), Animus Association Foundation AAF (Bulgaria), implică părțile interesate, inclusiv organizații, grupuri și membri ai comunității, pentru o abordare colaborativă a protecției și sprijinului femeilor și fetelor la risc de violență sau trafic.
Partenerii din cadrul proiectului se asigură, între altele, că supraviețuitoarele traficului sau violenței au acces permanent la servicii de sprijin personalizate, prin parteneriate și colaborări cu furnizori de servicii specializați. Totodată, #SAFEHUT conectează supraviețuitoarele, prin intermediul WGSS, la resurse esențiale pentru călătoria lor către vindecare și independență.
Proiectul SAFE HUT – Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor (număr: 101100732) este „finanțat de Uniunea Europeană. Vederile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană, nici Comisia Europeană nu pot fi considerate responsabile pentru ele.”
Sursa informațiilor: site-ul Consiliului Europei: Eliminarea violenței împotriva femeilor – Consilium (europa.eu).