T. C. Niciun comentariu

Tradiții și obiceiuri în seara de Lăsatul Secului. Preotul Gabriel Cazacu, învățăminte pentru Postul Crăciunului

Mâine, 15 noiembrie 2023 începe Postul Crăciunului. După 40 de zile, acesta se va încheia în dimineața zilei de 25 decembrie.  Preotul Gabriel Cazacu, de la Mănăstirea Cașin din București, coordonatorul Departamentului pentru Relații Intercreștine și Interreligioase, AIDRom a dezvăluit în emisiunea „Dimineața cu Răzvan și Dani”, difuzată astăzi pe Antena 1, despre ce trebuie să facem pentru a ne fi mai uşor în perioada de post, dar şi despre cele mai importante reguli care trebuie respectate în această perioadă sfântă.

„Începe această frumoasă perioadă a anului bisericesc, cea dedicată Nașterii Domnului, iar astăzi este Lăsatul Secului. Se cuvine, așadar, să le spunem „La mulți ani” celor care se numesc Filip și Grigore. De mâine începe postul Nașterii Domnului, o perioadă binecuvântată, o perioadă în care renunțăm la mâncarea de dulce, adică fără carne, brânză, lapte, ouă și mâncăm doar vegetale. Nu ne limităm însă doar la mâncare, la renunțatul la aceste plăceri, ci îndesim fapta cea bună și ne concentrăm să ne împăcăm cu aproapele nostru față de care am greșit.

Este o perioadă frumoasă, plină de bucurii și de binecuvântări. Odată ce roadele toamnei au fost adunate, ne liniștim, venim la biserică, ne spovedim, ne împărtășim și facem fapte bune. Trebuie să facem milostenie, așadar vă îndemn pe toți să veniți la biserică, să vă vizitai prietenii și să nu uitați să fiți bun. Nimic fără Dumnezeu.”

Ce se face de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului

Există mai multe tradiții și obiceiuri care ne spun ce trebuie făcut de Lăsata Secului, adică pe data de 14 noiembrie 2023. Una dintre cele mai cunoscute datini spune că toți finii trebuie să meargă în această seară la nașii lor cu o găină la cuptor, care să fie savurată cu toți cei dragi lor. Părintele spune, astfel, că seara dinainte de începerea Postului Crăciunului trebuie petrecută în familie, alături de toți cei dragi, unde să fie puse pe masă toate alimentele care timp de 40 de zile nu vor mai fi degustate.

„Așa este, suntem binecuvântați cu aceste tradiții. Lăsatul secului înseamnă o reuniune de familie, cu familie extinsă, cu finii noștri și toți cei dragi, ne vedem la o masă, îi binecuvântăm și îi mulțumim lui Dumnezeu că avem aceste tradiții, care ne aduc aproape.”, mai spune el.

Postul Crăciunului, marcat de mai multe dezlegări la pește

Creștinii au toate motivele pentru care să țină Postul Crăciunului, spune preotul. Pe lângă curățarea și purificarea trupească pe care o vom obține în urma celor 40 de zile, există și foarte multe dezlegări la pește care fac ca această perioadă să fie una extrem de ușoară.

„De mâine dimineață, schimbăm vasele de dulce, cu cele de post și începem această călătorie. La capătul celor 40 de zile ne așteaptă slăvitul praznic al Nașterii Domnului. În această perioadă sunt binecuvântări, dezlegări, mâncăm 17 zile pește, nu este un post foarte greu. Fiți curioși, țineți 3 zile, 5 zile încercați să postiți și dumneavoastră ca să vedeți efectul binefăcător, care ne face trupul mai ușor și ne înalță trupul. Postul este despre iertate, împăcare, binecuvântare.”, a mai spus părintele Gabriel.

Sursă: antena3.ro

Alfați mai multe despre Postul Cărciunului urmărind materialul difuzat de Kanal D: