Stereotipuri și prejudecăți „demolate” de un nou curs SAFE HUT
Astăzi, 21 noiembrie 2023, echipa AIDRom a participat la o nouă sesiune captivantă de formare organizată de colegi din cadrul proiectului SAFE HUT. Trainingul cu trei secțiuni importante, Metodologie de mediere culturală. Modelul competenței de comunicare interculturală. Managementul diversității în mediile interculturale (Cultural Mediation Methodology. Cross-cultural communication competence model. Diversity management in cross-cultural settings), a reunit aproximativ 100 de participanți interesați și dedicați. Aceștia au avut oportunitatea de a benefica de expertiza la psihoterapeutul expert în MHPSS, GBV și etnopsihologie, Maria Chiara Monti și de la formatorul în domeniul managementului diversității și al competențelor interculturale pentru profesioniștii din societatea civlă, Roberta Lo Bianco, care au împărtășit cunoștințele și experiența lor.

Pe lângă informații de bază, trainingul a oferit și exemple concrete, aplicate din care participanții au putut afla:
- Rolul mediatorilor culturali în cadrul WGSS, principalele sarcini și responsabilități
- Concepte de bază privind abordarea bazată pe traume atunci când se tratează cu femei și fete supraviețuitoare ale traficului de persoane sau expuse riscului de exploatare/VIH
- Principiile-cheie ale comunicării
- Principalele provocări în ceea ce privește comunicarea transculturală
- Cum răspund oamenii la diversitate? De ce reacționează oamenii la diversitate?
- Analiza șocului cultural și metodologia incidentelor critice vor fi instrumentele care ne vor permite să înțelegem ce abilități sunt necesare în activitatea de conectare cu persoane din medii culturale, lingvistice, religioase și valorice diferite.
Consolidarea capacităților este concepută de IRC (Italia și Germania), CESIE (Italia) și Centro Penc (Italia) pentru a oferi formare și pentru a facilita schimbul de cunoștințe pentru organizațiile partenere care implementează Safe Space, inclusiv pentru tot personalul implicat în proiectul SAFE HUT. Acest proiect are ca scop furnizarea de spații sigure pentru femei și fete, cu un accent special pe nevoile potențialelor victime ale traficului de persoane, și care se derulează în Grecia (KMOP), Lituania (KOPZI), Bulgaria (Animus) și România (AIDRom).
Proiectul SAFE HUT – Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor (număr: 101100732) este „finanțat de Uniunea Europeană. Vederile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană, nici Comisia Europeană nu pot fi considerate responsabile pentru ele.”

