T. C. Niciun comentariu

Cele două fețe ale aceleiași monede: Justiția climatică și justiția de gen

Dubai, Emiratele Arabe Unite – Justiția climatică și justiția de gen sunt două fețe ale aceleiași monede – nu poate exista justiție climatică fără justiție de gen. Urgența climatică nu este neutră din punctul de vedere al genului. Femeile și fetele, în toată diversitatea lor, se află în prima linie, fiind adesea primele și cele mai afectate de criza climatică.

Cercetările au arătat că femeile și fetele au de 14 ori mai multe șanse de a muri în urma unui dezastru decât bărbații și știm că multe dezastre sunt rezultatul urgenței climatice. Pe măsură ce aceste dezastre devin tot mai frecvente și mai grave, pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească, există riscul ca inegalitățile de gen să fie exacerbate, dacă nu se iau măsuri de transformare a genului, inclusiv în ceea ce privește finanțarea pentru climă.

Modelele economice extractive, încălcările drepturilor omului și ale terenurilor, precum și barierele structurale de gen necesită lupte transformative și interconectate pentru justiție.

ACT Alliance a publicat astăzi un nou raport Finanțarea climei și genul: Lecții din eforturile nordice de integrare a egalității de gen în finanțarea dezvoltării legate de climă. Recomandările din raport pentru țările nordice includ acțiuni de advocacy, urmărirea finanțării din perspectiva de gen, utilizarea unor abordări de gen transformative și multe altele. Raportul poate fi descărcat de aici.

ACT Alliance face apel la COP28 :

  • să îndeplinească promisiunile legate de drepturile omului care reprezintă o parte esențială a Planului de acțiune actualizat privind egalitatea de gen adoptat la COP25.
  • să se asigure că deciziile de finanțare a climei din cadrul COP28 sunt sensibile la dimensiunea de gen și că finanțarea ajunge la femei și fete în toată diversitatea lor.
  • să se asigure că Planul de acțiune privind egalitatea de gen influențează toate procesele decizionale din cadrul COP28.

Citate

Gloria Pua Ulloa, SEDI Asociacion Civil, Argentina:

„Nu există justiție climatică dacă femeile și fetele, în toată diversitatea lor, nu sunt incluse în toate procesele decizionale legate de schimbările climatice.”

Hanna Soldal, Act Church of Sweden, Suedia:

„Justiția de gen și justiția climatică sunt două fețe ale aceleiași monede. Femeile și fetele au de 14 ori mai multe șanse de a muri din cauza dezastrelor provocate de schimbările climatice decât bărbații. Nu poate exista justiție climatică fără justiție de gen.”

Christina Cosby, Presbyterian Church of the USA:

„Tinerii, femeile indigene și comunitățile locale, cele mai afectate de schimbările climatice, oferă o înțelepciune valoroasă pentru soluții inovatoare. În ceea ce privește finanțarea climei la COP28, angajamentul lor trebuie să treacă de la “implicare” la acțiuni semnificative pentru o politică mai echitabilă și mai fructuoasă. Bazându-se pe tradițiile noastre de credință, ei ne ghidează prin înțelegerea trecutului nostru, au cheia către unde trebuie să ne îndreptăm și înțelepciunea de a ajunge acolo. Finanțarea climei și justiția de gen sunt două fețe ale aceleiași monede – nu poți avea una fără cealaltă.”

Contact media:

Simon Chambers, Director de Comunicare, ACT Alliance
WhatsApp: +1-416-435-0972
E-mail: simon.chambers@actalliance.org

Material preluat de pe siteul ACT Alliance.