T. C. Niciun comentariu

Declarația ACT Alliance cu privire la războiul din Gaza și la încălcarea principiului umanitar de protecție a civililor în timpul conflictelor armate

ACT Alliance își exprimă profunda îngrijorare cu privire la atrocitățile care au loc în Palestina și în Israel, care au consecințe profunde pentru întreaga regiune și, de fapt, pentru întreaga lume. La 7 octombrie 2023, Hamas a ucis 1.200 de persoane și a răpit sute de israelieni într-o operațiune violentă organizată. Ca reacție, guvernul Israelului a lansat unul dintre cele mai atroce atacuri militare asupra Gaza, afectând cei peste 2,2 milioane de locuitori ai acesteia.

Potrivit UNHCR, până în prezent, în Gaza există 1,7 milioane de bărbați și femei, băieți și fete strămutați. Mai mult de 14.800 de bărbați și femei, băieți și fete, jurnaliști, medici, umanitari și lideri religioși, au fost uciși. Mii de oameni sunt încă dispăruți, iar peste 2000 de persoane sunt considerate moarte sub dărâmături.

Loviturile aeriene israeliene au avariat grav infrastructurile civile. Printre acestea se numără spitale, lăcașuri de cult, facilități conduse de ONU, școli și reședințe private. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Fâșia Gaza se luptă cu o situație intolerabilă, exacerbată de atacurile aeriene și de o lipsă severă de combustibil, apă și alimente, alături de accesul restricționat la facilitățile și proviziile medicale.

Violențele au izbucnit, de asemenea, în Cisiordania și în sudul Libanului. Sute de palestinieni au fost uciși și peste 2500 au fost arestați. Membrii noștri și UN- OCHA raportează că episoadele de violență din partea coloniștilor împotriva palestinienilor sunt în creștere, iar drepturile omului sunt încălcate.

ACT Alliance, o rețea globală formată din peste 150 de organizații religioase care operează în peste 120 de țări, solicită încetarea imediată a focului. Facem apel la guvernele care cred în dreptul umanitar și în drepturile omului, să respecte drepturile civililor consacrate în Convențiile de la Geneva.

Salutăm eliberarea femeilor, fetelor, bărbaților și băieților care au fost capturați de Hamas, precum și a copiilor și femeilor palestinieni prizonieri deținuți de Israel. Cu toate acestea, subliniem urgența de a pune capăt tuturor detențiilor arbitrare și ilegale. Solicităm eliberarea imediată a tuturor persoanelor reținute în mod ilegal și îndemnăm la eliberarea tuturor ostaticilor rămași în posesia Hamas.

Nici o “pauză umanitară”, nici o “zonă de siguranță” unilaterală sau un armistițiu parțial nu reprezintă soluții durabile acceptabile. Singura soluție pentru acest război tragic este o încetare a focului de lungă durată. Având în vedere situația umanitară revoltătoare din Fâșia Gaza, este necesar ca mai mult sprijin pentru populația civilă să ajungă la cei care au nevoie. Din acest motiv, solicităm tuturor guvernelor să pledeze pentru ca toate frontierele să fie deschise pentru operațiunile de asistență umanitară. Subliniem că acest lucru este esențial pentru ca celor care au nevoie de asistență medicală urgentă să li se permită să ajungă la unitățile medicale din Ierusalimul de Est. În prezent, peste 600 de pacienți bolnavi de cancer nu pot primi tratament, inclusiv pacienții pediatrici.

Găsim alinare în solidaritatea manifestată de milioane de oameni din întreaga lume față de cei afectați de acest război și ne alăturăm acestor apeluri la justiție.

Ne exprimăm sprijinul și solidaritatea față de colegii și membrii noștri și față de Forumul ACT Palestina, care se află în prima linie a operațiunilor de ajutor umanitar și care și-au pierdut membri de familie, colegi, case, locuri de muncă și de cult. Ne alăturăm vocile noastre milioanelor de oameni din întreaga lume care solicită cu fervoare încetarea imediată a focului și încetarea ocupației ilegale a Palestinei de către Israel.

Facem apel la comunitatea internațională și la toate organismele internaționale relevante să intervină imediat și să înceapă investigațiile necesare pentru a se asigura că cei responsabili de orice încălcare a dreptului umanitar internațional sunt trași la răspundere. De asemenea, solicităm comunității și organismelor internaționale să abordeze cauzele profunde ale conflictului dintre Israel și Palestina și îndemnăm toate părțile interesate să se angajeze într-un dialog constructiv și deschis pentru a se asigura că sunt semănate semințe de pace de lungă durată, pe baza dreptului internațional și a rezoluțiilor relevante ale ONU.

Articol preluat de pe siteul ACT Alliance.