Refugiate din Ucraina au aflat despre “Concepte de bază despre violența bazată pe gen (Gender-based violence core concepts)”
Pe 5 decembrie, echipa AIDRom, în colaborare cu VOICE și Hias, a organizat o sesiune de instruire despre „Concepte de bază ale violenței bazate pe gen”. Această sesiune de formare, inlcusă în proiectul SAFE HUT, a fost organizată la sediul AIDRom din București. Cursul, care a cuprins trei secțiuni, a avut ca scop crearea de „spații sigure pentru emanciparea femeilor și fetelor (WGSS)”.
În prima secțiune, Mihaela Gheorghe, expert în probleme de gen și grupuri vulnerabile, a facilitat o discuție în care cele 21 de participante au explorat tipurile de violență, modalitățile de recunoaștere a acestora și instrumentele disponibile pentru protecție. Mihaela a subliniat importanța recunoașterii violenței economice, care reprezintă un risc semnificativ pentru persoanele vulnerabile și pentru refugiați, cu accent pe femei.
În cea de-a doua parte a întâlnirii, Elena Nițu, Project Expert la AIDRom, a prezentat participantele informații relevante despre proiectul SAFE HUT. Discuțiile au evidențiat riscurile și situațiile experimentate de refugiatele din Ucraina prezente la întâlnire, oferind totodată o oportunitate pentru identificarea potențialelor beneficiare WGSS.
„Violența economică este adesea trecută cu vederea sau nu este identificată ca violență. Grupurile vulnerabile precum femeile refugiate sunt și mai expuse. Organizarea unei astfel de sesiuni de către echipa AIDRom vine în sprijinl femeilor refugiate căci instrumentele de identificare a acestui tip de violență reprezintă primul pas pentru lupta împotriva ei”, precizează Elena Nițu, Project Expert la AIDRom.
Cele două sesiuni au fost realizate cu sprijinul colegei noastre Maryna Zaporozhan, o refugiată din Ucraina și actual membră a echipei AIDRom, care a asigurat traducerea acestui subiect important, însă delicat și bogat în terminologie specifică.
Ultima parte a întâlnirii a constat într-o masă rotundă cu personalul AIDRom implicat în activități de combatere a violenței bazate pe gen. Scopul acestei sesiuni de formare intitulată „Consolidarea cunoștințelor și abilităților lucrătorii umanitari pentru de a implementa bune practici în integrarea reducerii riscurilor de violență de gen în programe economice” a fost de a dota personalul de ajutor umanitar și femei refugiate din Ucraina cu cunoștințele și abilitățile necesare pentru a oferi servicii de răspuns la VBG supraviețuitoarelor și femeilor și fetelor expuse riscului de VBG.
În cadrul acestei discuții, s-au evidențiat provocările, nevoile și oportunitățile celor care se confruntă zilnic cu situații de violență de gen în rândul beneficiarilor asociației.
„Orice femeie poate experimenta violența de gen care este un abuz de putere bazat pe inegalitatea dintre femei și bărbați. Alături de organizații specializate, și echipa AIDRom este aici să ajute, iar dezvoltare capacităților noastre în acest sens este esențială”, a spus Cătălina Cătuți, managerul de proiect SAFE HUT.
Proiectul SAFE HUT – Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor (număr: 101100732) este „finanțat de Uniunea Europeană. Vederile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană, nici Comisia Europeană nu pot fi considerate responsabile pentru ele.”
Mihaela Gheorghe, reprezentanta VOICE Romania care a condus această sesiune de formare este feministă și formatoare dedicată problematicii VBG și integrarea perspectivei de gen în educație. Mihaela a absolvit Facultatea de Asistența Socială la Universitatea din București și a finalizat un Program de Formare destinat Activiștilor pentru Drepturile Omului la Universitatea Columbia și un Master în Gen și Instituții Europene (SNSPA, București). Din 1997, ea a fost implicată în programe axate pe promovarea drepturilor femeilor și copiilor, acoperind diferite sarcini, de la asistent de proiect la manager și de la formatoare și la consultant expert. A lucrat cu instituții internaționale importante (cum ar fi OSCE/ODIHR, UNDP, Consiliul Europei, Fundația pentru o Societate Deschisă) pentru a oferi asistență tehnică privind integrarea romilor, așa că a dobândit o bună expertiză la nivel european în drepturile omului, drepturile femeilor rome, incluziune socială, migrație, drepturile copiilor. În 2005, Mihaela a fost stagiară la Comisia Europeană, DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Egalitatea de Șanse, unde a avut ocazia să învețe despre mecanismele Fondurilor Structurale Europene. În ultimii 10 ani, Mihaela a lucrat cu ONG-ul ACEDO prin gestionarea de programe educaționale, abilitarea mamelor rome și desfășurarea de campanii de conștientizare privind prevenirea VBG și promovarea egalității de gen în școli.
VOICE Amplified este o organizație internațională feministă care lucrează să combată violența împotriva femeilor și fetelor în contexte de conflict de la nivel global. Echipa VOICE este activă în România începând cu anul 2022 cu scopul consolidării inițiativelor locale și naționale pentru siguranța fetelor și femeilor victime ale violenței de gen, cât și a femeilor rome, refugiate, persoane LGBTQIA+.
HIAS militează pentru o lume în care refugiații găsesc bun venit, siguranță și oportunități. HIAS este o organizație non-profit care oferă asistență și ajutor umanitar refugiaților și solicitanților de azil din întreaga lume și pledează pentru drepturile lor fundamentale, astfel încât aceștia să își poată reconstrui viața.