T. C. Niciun comentariu

Începutul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor

(Articol semnat de Diac. Vasile Robert Nechifor, preluat de pe site-ul ziarului Lumina).

Catedrala Romano‑Catolică „Sfântul Iosif” din București a găzduit joi seara, 18 ianuarie, prima întâlnire a Săptămânii (Octavei) de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18‑25 ianuarie 2024), care anul acesta are ca temă „Să‑L iubești pe Domnul Dumnezeul tău…, și pe aproapele tău ca pe tine însuți!” (Luca 10, 27). Cu acest prilej a fost oficiată o ceremonie religioasă romano‑catolică pentru unitatea creștinilor, la care au participat reprezentanți ai mai multor culte creștine. Din partea Patriarhiei Române a fost prezent Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a rostit un cuvânt de învățătură.

În cadrul ceremoniei religioase oficiate în Catedrala „Sfântul Iosif” și prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, au fost rostite rugăciuni pentru unitatea creștinilor de către reprezentanții Bisericii Romano‑Catolice, Bisericii Greco‑Catolice, Bisericii Armene, Bisericii Evanghelice Luterane C.A. (Confesiune Augustană – de limbă germană), Bisericii Evanghelice Luterane S.P. (de limbă maghiară), Bisericii Reformate Calvine și Bisericii Anglicane.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învățătură după lecturarea textului evanghelic în care este ilustrată Pilda Samarineanului milostiv (Luca 10, 25‑37), din care este inspirată tema ediției din acest an a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, în care a subliniat importanța descoperirii și slujirii aproapelui după modelul samarineanul milostiv.

„Evanghelia pe care am ascultat‑o este tulburătoare și mai actuală ca niciodată. Se vorbește de 2000 de ani despre «aproapele» nostru. Mântuitorul i‑a recomandat învățătorului de Lege și ne recomandă și nouă să facem și noi asemenea celui care s‑a dovedit a fi, nu celui care se credea a fi aproapele celui căzut în mâna tâlharilor. Iubirea față de Dumnezeu se arată mai întâi în iubirea față de cei de alături. Deși de multe ori cuvintele acestea rămân doar enunțate, fără a fi trăite, va trebui mereu să ne străduim să îl vedem pe cel de alături ca fiind aproapele nostru, nu după simpatii sau antipatii, nu după obârșie, nu după confesiune, ci privind la felul în care Mântuitorul Iisus Hristos S‑a purtat în vremea propovăduirii Evangheliei. (…) Acest mesaj îl primim și noi și, dacă am putea reformula, ar trebui să ne întrebăm nu cine este aproapele nostru, ci ar trebui să ne străduim să devenim aproapele cuiva. Chiar dacă nu-i vom putea ajuta pe toți, măcar pe unii din cei pe care îi întâlnim”, a spus Preasfinția Sa.

Următoarele întâlniri din timpul ediției din acest an a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor vor fi găzduite de Catedrala Episcopală Armeană (19 ianuarie), Biserica Evanghelică Luterană Germană C.A. (20 ianuarie), Catedrala Episcopală Greco‑Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” (22 ianuarie), Biserica Reformată Calvineum (23 ianuarie), Biserica Anglicană (24 ianuarie) și biserica Parohiei „Parcul Domenii”‑Cașin (25 ianuarie).