T. C. Niciun comentariu

Stagiune la final: Împreună cu Filarmonica Națională Georoge Enescu și Ateneul Român, am oferit bucuria muzicii și am sprijinit integrarea refugiaților ucraineni  prin cultură

În luna iunie, beneficiarii proiectului „Integrarea refugiaților din Ucraina în România”, derulat de AIDRom cu finanțare de la Brot für die Welt, au avut din nou ocazia să se bucure de spectacole deosebite la Ateneul Român. Pe 15 iunie, 30 de ucraineni, beneficiari ai proiectului nostru, au participat la spectacolul explicativ „Muzica pe Înțelesul Tuturor – Puccini 100”. Această prezentare, susținută de Lavinia Mamot, Mădălina Stan, Irina Ionescu, Laura Chera, Alexandrina Stan, Mihai Urzicana și Tudor Scripcariu la pian, a inclus fragmente celebre din operele lui Giacomo Puccini, precum „Que gelida manina” din La Bohème, „O mio babbino caro” din Gianni Schicchi și „Nessun dorma” din Turandot. Evenimentul a fost o oportunitate minunată pentru refugiați de a descoperi și înțelege mai bine muzica clasică, contribuind la bunăstarea lor emoțională și culturală. Tot pe 15 iunie, în aceeași zi, beneficiarii proiectului au fost încântați de recitalul de orgă „Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae IV HANNA DYS”, desfășurat între orele 19:00 și 21:00. Programul a inclus piese de Johann Sebastian Bach, cum ar fi Preludiul și Fuga în la minor, BWV 543, și Preludiul de coral „Schmücke dich, o liebe Seele”, BWV 654.

Pe 26 iunie, 20 de ucraineni au asistat la spectacolul „Triumful lui Carmen”, susținut de Athenaeum String Orchestra sub bagheta dirijorului Panagiotis Diamantis. Programul a inclus piese de Georges Bizet și Rodion Scedrin, iar Suita Carmen interpretată de Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner, a fost primită cu multă bucurie. Și soliștii Miruna Dascălu și Andrei Mihalcea au încântat publicul cu un program Carl Orff – Catulli Carmina.

Pe 29 iunie, 21 de beneficiari ai proiectului au avut ocazia să participe la Concertul de închidere al stagiunii Ateneului Român, susținut de Orchestra Simfonică de Stat din Salonic, dirijată de Yannis Pouspourikas, având-o ca solistă pe violonista Liya Petrova. Programul a inclus Concertul în Re major pentru vioară, orchestră op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia Christus de Harilaos Perpessas.

Mulțumim pe această cale Filarmonicii Naționale „George Enescu” și Ateneului Român pentru deschiderea deosebită arătată pe parcursul acestei stagiuni pentru beneficiarii proiectului nostru, care au avut astfel momente de relaxare și bucurie, dar au și învățat despre cultura noastră.