3 ani de Război, 3 ani de Ajutor: Povestea supraviețuirii, rezilienței și speranței unei familii de refugiați ucraineni în România
Trei ani de război. Trei ani de suferință, de lupte și de căutare disperată a unui colț de liniște. 3 ani de speranță și ajutor. De la primele bombardamente din 24 februarie 2022 și până astăzi, milioane de ucraineni au fost nevoiți să își părăsească casele, lăsând în urmă vieți, vise și amintiri. Printre acești se numără și familia Diachok, a cărei poveste este o mărturie a rezistenței umane, a speranței și a sacrificiului în fața unei tragedii care părea fără sfârșit.
În anul 2014, când Crimeea a fost anexată, familia Diachok a fost nevoită să fugă din calea pericolului, găsindu-și refugiu în regiune Herson. Acolo, au încercat să își construiască o viață nouă, să lase în urmă frica și incertitudinea. Însă, în 2022, războiul a ajuns și la ei – regiune Hersonului a fost dintre primele zone atacate și bombardate de forțele ruse. Focurile de armă și exploziile au devenit parte din realitatea lor zilnică, iar supraviețuirea era tot mai dificilă.
În haosul general, au reușit cu greu să ajungă langa Kiev. Aici, li s-a oferit o jumătate de casă în care condițiile din cauza bombardamentelor erau precare – fără apă, fără electricitate, fără hrană suficientă. Totuși, speranța nu i-a părăsit. În mijlocul disperării, au aflat despre un „culoar verde” care le-ar fi putut asigura un drum spre siguranță. Cu inima grea, dar hotărâți să își salveze viitorul, au fugit spre România, ajungând la începutul anului 2023.
În România, au căutat orașe unde să poată munci pentru a-și reconstrui viața. Prima oprire a fost Piteștiul, dar, în cele din urmă, s-au stabilit în București. Aici, la Romexpo, au fost primiți cu brațele deschise și ghidați către Asociația AIDRom, unde au găsit sprijin real de la întreaga echipă.
Întreaga familie formată dintr-o mamă puternică, un tată curajos, două fete și un băiat dornici să învețe și să își creeze un nou orizont și viitor, a primit alimente și sprijin material, dar și consiliere emoțională și spirituală datorită proiectului „Integrarea refugiaților din Ucraina în România”, derulat de AIDRom cu sprijinul financiar al Brot für die Welt. După cum povestesc chiar ei, trauma războiului îi urmărea: vise neliniștite, coșmaruri cu bombardamente și zile de foamete îi bântuiau în continuare, iar ședințele de consiliere primite de la echipa AIDRom au devenit o punte spre vindecare.
Cu timpul și cu sprijinul AIDRom, familia Diachok, la fel ca alte sute de familii care au primit ajutor prin proiectele derulate de AIDRom, a început să își recapete speranța. Fetele și băiatul au putut visa din nou la un viitor, departe de zgomotul războiului. În mijlocul suferinței, au găsit căldură, înțelegere și, mai presus de toate, o nouă „familie” și șansa la o viață mai bună.