09:00 – 17:00

Luni pana Vineri

Strada Ilarie Chendi

09:00 – 17:00

Luni pana Vineri

Strada Ilarie Chendi

Asistență și servicii integrate pentru solicitanții de azil din România – A.S.I.ST. RO.”

FAMI. 19.01.02

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, în parteneriat cu Consiliul Național Român pentru Refugiați – CNRR, anunță oficial demararea proiectului: Asistență și servicii integrate pentru solicitanții de azil din România – ASIST RO”.

Obiectivul general al proiectului:

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea situaţiei solicitanților de azil din România prin promovarea unui sistem de asistenţă socială și materială complementară şi servicii specializate în vederea creşterii nivelului de trai al acestora în țara noastră.

Proiectul: „Asistență și servicii integrate pentru solicitanții de azil din România – A.S.I.ST. RO”, îşi propune să acorde servicii specifice pentru solicitanții de azil din România, prin: furnizarea de informații și consiliere cu privire la drepturile si obligațiile legale în ceea ce privește: piața muncii, sistemul educațional, sistemul asigurărilor sociale, etc., consiliere socială și juridică care să îi ajute în soluționarea problemelor cu care se confruntă, accesarea serviciilor publice disponibile, facilitarea integrării sociale prin intermediul activităților socio – culturale, educaționale și recreative și prin furnizarea de cursuri de limba română, cât și asistență materială.

De asemenea, se vor pune la dispoziția solicitanților de azil 2 spații de cazare pentru persoane vulnerabile, în cele 2 centre AIDRom (București și Timișoara), ca alternativă la cazarea în spațiile oferite de Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din țară.

Solicitanții de azil vor participa la activități de acomodare în societatea românească, activități educaționale și recreaționale, cursuri de învățare a limbii române și vor beneficia de accesarea sistemului educațional.

Prin acordarea de asistență specifică solicitanților de azil, ne propunem integrarea beneficiarilor în societatea gazdă. 

Plecând de la experienţa vastă a celor două organizații partenere, proiectul își propune să abordeze următoarele arii principale de acţiune:

  1. Să ofere consiliere şi asistență socială și juridică (altele decât cele referitoare la procedura de azil).
  2. În acest sens, proiectul urmăreste să îşi atingă obiectivele oferind asistență, consiliere şi facilităţi complementare solicitanților de azil. Aceștia vor fi informați asupra ansamblului de drepturi socio-economice și obligaţii juridice (altele decât cele referitoare la procedura de azil) pe care le au; asistenţă materială efectivă în vederea îmbunătăţirii nivelului de trai al solicitanților de azil, cursuri de limba română pentru minori și adulți precum şi o serie de activităţi culturale şi recreative, dezvoltarea unor aptitudini profesionale, în vederea acomodării solicitanților de azil la caracteristicile societăţii româneşti. Numărul de beneficiari consiliați și informați vor fi de minim 600 de solicitanți de azil
  3. De asemenea, vor funcționa în continuare Centrele de Cazare și Consiliere de la București și Timișoara, unde vor beneficia de cazare și servicii de asistență, informare si consiliere categoriile de solicitanți de azil aparținând grupurilor vulnerabile în special: femei, familii monoparentale, familii cu copii, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, victimele traficului de persoane, persoane supuse torturii, violului sau altor forme grave de violență fizică, psihologică sau sexuală, precum și alte persoane aflate în situatii speciale, pentru a suplimenta numărul de locuri de cazare în regiunile aferente.
  4. Să acorde asistență materială efectivă solicitanților de azil în vederea îmbunătățirii condițiilor de recepție și a nivelului de trai al acestora.
  5. În mod specific, se va pune un accent deosebit pe asistența şi facilitaţile acordate solicitanților de azil, care aparţin categoriilor vulnerabile.
  6. Să acorde servicii educaționale, evenimente de acomodare culturală şi activităţi recreaţionale, precum și cursuri de limba română pentru minori și adulți

Locuri de desfăşurare:

– București și jud. Ilfov,

– Timișoara,

– Rădăuți,

Galați,

– Giurgiu,

– Șomcuta Mare,

– alte localități din țara unde există solicitanți de azil care vor necesita asistență.

Proiectul este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Consiliul Național Român pentru Refugiați – CNRR, și este finanţat de Uniunea Europeană şi de Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare.

Proiectul este implementat pe o perioadă de 12 luni: 13 august 2019 – 12 august 2020. Bugetul total al proiectului este de: 1.696.217,50 lei.

 În acordarea facilităților din cadrul proiectului pentru solicitanții de azil din România, se va ține cont și de recomandările primite în acest sens de la ofițerii de integrare din cadrul Centrelor de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil, iar activitățile se vor desfășura în strânsă colaborare cu Inspectoratul General pentru Imigrări.

Componența grupului țintă este formată în principal:

– marea majoritate familii (aproximativ 35) și bărbați singuri (aproximativ 45),

– femei singure cu copii (aproximativ 15),

– minori neînsoțiți (aproximativ 5).

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi reprezentanţii organizaţiilor implicate în proiect:

AIDRom – Elena Timofticiuc, Manager Proiect, tel: 021.212.48.68, e-mail: et@aidrom.ro,

CNRR – Consiliul Național Român pentru Refugiați, Dl. Niculae Cârcu, Coordonator Proiect, e-mail: carcu@cnrr.ro.

 

Elena Timofticiuc,
Manager Proiect  – AIDRom 

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, în parteneriat cu Consiliul Național Român pentru Refugiați – CNRR, anunță oficial finalizarea proiectului: “Asistență și servicii integrate pentru solicitanții de azil din România – ASIST RO”.

Obiectivul general al proiectului:

Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de îmbunătățirea situaţiei solicitanților de azil din România prin promovarea unui sistem de asistenţă socială și materială complementară şi servicii specializate în vederea creşterii nivelului de trai al acestora în țara noastră.

Proiectul: „Asistență și servicii integrate pentru solicitanții de azil din România – A.S.I.ST. RO” și-a propus să acorde servicii specifice pentru solicitanții de azil din România, prin furnizarea de informații și consiliere cu privire la drepturile si obligațiile legale în ceea ce privește piața muncii, sistemul educațional, sistemul asigurărilor sociale, etc., prin consiliere socială și juridică care să îi ajute în soluționarea problemelor cu care se confruntă, prin sprijin pentru accesarea serviciilor publice disponibile, prin facilitarea integrării sociale cu ajutorul activităților socio-culturale, educaționale și recreative și prin furnizarea de cursuri de limba română, cât și prin furnizarea asistenței materiale.

 De asemenea, au fost puse la dispoziția solicitanților de azil 2 spații de cazare pentru persoane vulnerabile, în cele 2 centre de cazare AIDRom (București și Timișoara), ca alternativă la cazarea în spațiile oferite de Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din țară.

Solicitanții de azil au participat la activități de acomodare în societatea românească, activități educaționale și recreaționale, cursuri de învățare a limbii române și au beneficiat de accesarea sistemului educațional.

Prin acordarea de asistență specifică solicitanților de azil, ne-am propus integrarea beneficiarilor în societatea gazdă. 

Plecând de la experienţa vastă a celor două organizații partenere, proiectul și-a propus să abordeze următoarele arii principale de acţiune:

  1. Să ofere consiliere şi asistență socială și juridică (altele decât cele referitoare la procedura de azil).
  2. Să ofere asistență, consiliere şi facilităţi complementare solicitanților de azil. Aceștia au fost informați asupra ansamblului de drepturi socio-economice și obligaţii juridice (altele decât cele referitoare la procedura de azil) și au beneficiat de asistenţă materială efectivă în vederea îmbunătăţirii nivelului de trai, de cursuri de limba română pentru minori și adulți, precum şi de o serie de activităţi culturale şi recreative, și pentru dezvoltarea unor aptitudini profesionale, în vederea acomodării la caracteristicile societăţii româneşti. Numărul de beneficiari consiliați și informați a depășit 600 de solicitanți de azil.
  3. De asemenea, au funcționat Centrele de Cazare și Consiliere de la București și Timișoara, unde au beneficiat de cazare și servicii de asistență, informare si consiliere categoriile de solicitanți de azil aparținând grupurilor vulnerabile, în special: femei, familii monoparentale, familii cu copii, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, victimele traficului de persoane, persoane supuse torturii, violului sau altor forme grave de violență fizică, psihologică sau sexuală, și alte persoane aflate în situatii speciale, pentru a suplimenta numărul de locuri de cazare în regiunile aferente.
  4. Să acorde asistență materială efectivă solicitanților de azil în vederea îmbunătățirii condițiilor de recepție și a nivelului de trai al acestora.
  5. În mod specific, s-a pus accent pe asistența şi facilităţile acordate solicitanților de azil care aparţin categoriilor vulnerabile.
  6. Să acorde servicii educaționale, evenimente de acomodare culturală şi activităţi recreaţionale, precum și cursuri de limba română pentru minori și adulți.

Locuri de desfăşurare:

– Mun. București și jud. Ilfov,

– Timișoara,

– Rădăuți,

– Galați,

– Giurgiu,

– Șomcuta Mare,

– alte localități din țara unde există solicitanți de azil care vor necesita asistență.

Proiectul este implementat de: AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Consiliul Național Român pentru Refugiați CNRR, și este finanţat de Uniunea Europeană şi de Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare.

Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 12 luni: 13 august 2019 – 12 august 2020. Bugetul total al proiectului este de: 1.696.217,50 lei.

În acordarea facilităților din cadrul proiectului pentru solicitanții de azil din România, s-a ținut cont și de recomandările primite în acest sens de la ofițerii de integrare din cadrul Centrelor de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil, iar activitățile s-au desfășurat în strânsă colaborare cu Inspectoratul General pentru Imigrări.

Componența grupului țintă:

– marea majoritate familii (aproximativ 35) și bărbați singuri (aproximativ 45),

– femei singure cu copii (aproximativ 15),

– minori neînsoțiți (aproximativ 5).

 

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi reprezentanţii organizaţiilor implicate în proiect:

AIDRom – Elena Timofticiuc, Manager Proiect, tel: 021.212.48.68, e-mail:   et@aidrom.ro,

CNRR – Niculae Cârcu, Coordonator Proiect, e-mail: carcu@cnrr.ro.

 

Elena Timofticiuc,
Manager Proiect  – AIDRom 

”Asistență și servicii integrate pentru solicitanții de azil din România A.S.I.ST. SA.

FAMI 18.02.01

Obiectivul general al prezentei propuneri de proiect este reprezentat de îmbunătătirea situaţiei solicitanților de azil din România prin promovarea unui sistem de asistenţă socială și materială complementară şi servicii specializate în vederea creşterii nivelului de trai al solicitanților de azil în România.

În acest sens, proiectul urmăreste să îşi atingă obiectivele oferind asistență, consiliere şi facilităţi complementare solicitanților de azil, ce constau în informarea acestora asupra ansamblului de drepturi socio-economice şi obligaţii juridice (altele decât cele referitoare la procedura de azil) pe care le au, sprijin în accesarea serviciilor publice disponibile pentru minim 600 de solicitanți de azil în ceea ce priveşte: piaţa muncii, sistemul educaţional, sistemul medical, sistemul asigurărilor sociale, obţinerea  unei locuinţe şi orientare culturală; servicii de consiliere socială şi juridică (altele decât cele referitoare la procedura de azil), asistenţă materială efectivă în vederea îmbunătăţirii nivelului de trai al solicitanților de azil, cursuri de limba română pentru minori și adulți precum şi o serie de activităţi culturale şi recreative, dezvoltarea unor aptitudini profesionale, în vederea acomodării solicitanților de azil  la caracteristicile societăţii româneşti.

În mod specific, se va pune un accent deosebit pe asistență şi facilităţile acordate SA ce aparţin categoriilor vulnerabile.

De asemenea, vor funcționa în continuare Centrele de Cazare și Consiliere de la București și Timișoara, unde vor beneficia de cazare și servicii de asistență, informare și consiliere categoriile de solicitanți de azil apartinând grupurilor vulnerabile în special: femei, familii monoparentale, familii cu copii, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, victimele traficului de persoane, persoane supuse torturii, violului sau altor forme grave de violență fizică, psihologică sau sexuală, și alte persoane aflate în situatii speciale, pentru a suplimenta numărul de locuri de cazare în regiunile aferente.

Proiectul este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Consiliul Național Român pentru Refugiați CNRR, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare.

Proiectul este implementat pe o perioadă de 12 luni: 25 iulie 2018 – 24 iulie 2019. Bugetul total al proiectului aferent Etapei I este de: 1.729.878,87 lei.

Planul de asistenţă complementară are la bază principiul responsabilizării solicitanților de azil în timpul şederii lor în România precum şi iniţierea şi menţinerea unui dialog deschis şi eficient al SA cu reprezentanţi ai comunităţii-gazdă. Implicarea actorilor relevanţi din sectorul public, privat şi al societăţii civile este esenţială, pentru a putea oferi asistență și serviciile individualizate prezentate, în vederea eficientizării procesului de responsabilizare, implicare, educare, informare şi recreere a SA, precum şi al adaptării acestora la particularitătile culturale ale societăţii româneşti.

Proiectul vizează în principal acomodarea SA și oferirea unei scheme de asistență socială și servicii specializate orientate către nevoile beneficiarilor, pentru SA aflați pe teritoriul României. Modelul de asistență pe care dorim să-l implementăm vine în întâmpinarea nevoilor concrete ale SA, acesta fiind îmbunătățit pe parcursul celor 6 ani de asistență din cadrul proiectelor implementate de către AIDRom. De asemenea prin proiect încercăm să promovam bunele practici pe care le-am acumulat în decursul anilor anteriori și să îmbunătățim nivelul de asistență al SA printr-o strânsă cooperare a autorităților statului cu ONG-urile specializate în domeniul migrației, precum și cu comunitatea gazdă, expertiza acumulată de către AIDRom prin proiectele implementate în domeniul azilului și migrației.

În acordarea facilităților din cadrul proiectului pentru solicitanții de azil din România, se va ține cont și de recomandările primite în acest sens de la ofițerii de integrare din cadrul Centrelor de Cazare și Proceduri pentru SA ale IGI, iar activitățile se vor desfășura în strânsă colaborare cu Inspectoratul General pentru Imigrări.

Componența grupului țintă este formată în principal, după cum urmează:

– marea majoritate – familii (45),

– femei singure cu copii (25),

– bărbați singuri (25),

– minori neinsoțiți (5).

 

Pentru mai multe informaţii, contactaţi reprezentanţii organizaţiilor implicate în proiect:

AIDRom – Elena Timofticiuc, Coordonator Proiect, tel: 021.212.48.68, e-mail:   et@aidrom.ro

CNRR – Niculae Cârcu, E-mail: carcu@cnrr.ro.

 

Elena Timofticiuc,
Manager Proiect  – AIDRom

”Asistență și servicii pentru solicitanții de azil din România”

FAMI 16.03.02

Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, în parteneriat cu Consiliul Național Român pentru Refugiați – CNRR, anunță oficial finalizarea proiectului: “Asistență și servicii pentru solicitanții de azil din România”, în data de 6 iulie 2018.
Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de îmbunătățirea situaţiei solicitanților de azil din România prin promovarea unui sistem de asistenţă socială și materială complementară şi servicii specializate în vederea creşterii nivelului de trai al solicitanților de azil în România.
Proiectul a fost implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Consiliul Național Român pentru Refugiați – CNRR, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare.
Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 24 luni (Etapa I): 7 iulie 2016 – 6 iulie 2017, Etapa a II-a: 7 iulie 2017- 6 iulie 2018. Bugetul total al proiectului aferent celor 2 etape de implementare este de: 3.756.284,44 lei.
În acest sens, proiectul a urmărit să îşi atingă obiectivele oferind asistență materială și consiliere solicitanților de azil, informarea acestora asupra ansamblului de drepturi socio-economice şi obligaţii juridice (altele decât cele referitoare la procedura de azil) pe care le au, sprijin în accesarea serviciilor publice disponibile pentru cel puțin 90{4963f7bfdd53ec3f6d4e49ebab663773582e8ed85dbc2fd892d6fd3b03580d86} din numărul total de solicitanți de azil care se aflau în procedură pe perioada implementării proiectului, în România, în ceea ce priveşte: piaţa muncii, sistemul educaţional, sistemul asigurărilor sociale, obţinerea unei locuinţe şi orientare culturală; cursuri de limba română pentru minori, servicii de consiliere socială şi juridică (altele decât cele referitoare la procedura de azil), asistenţă materială efectivă în vederea îmbunătăţirii nivelului de trai al SA, precum şi o serie de activităţi culturale şi recreative, dezvoltarea unor aptitudini profesionale, în vederea acomodării SA la caracteristicile societăţii româneşti.
În mod specific, s-a pus un accent deosebit pe asistenţa şi facilităţile acordate SA (definite conform Legii Asistenței Sociale 292/2011) ce aparţin categoriilor vulnerabile..
De asemenea, au funcționat în continuare Centrele de Cazare și Consiliere – AIDRom, de la București și Timișoara, unde au beneficiat aproximativ 70 solicitanți de azil de cazare și servicii de asistență, informare și consiliere, categoriile de SA aparținând grupurilor vulnerabile în special femei, familii monoparentale sau persoane cu dizabilități, pentru a suplimenta numărul de locuri de cazare în regiune.
            În acordarea facilităților din cadrul proiectului pentru solicitanții de azil din România, s-a ținut cont și de recomandările primite în acest sens de la ofițerii de integrare din cadrul Centrelor de Cazare și Proceduri pentru SA ale IGI, iar activitățile au fost desfășurate în strânsă colaborare cu Inspectoratul General pentru Imigrări.
În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017, situația solicitanților de azil a fost următoarea:
– cereri de azil înregistrate: 4822
– principalele țări de origine ale solicitanților de azil: Irak (2752), Siria (933), Afganistan (257), Pakistan (248), Iran (206)
– locurile de depunere a cererilor de azil:
– centrele de cazare a străinilor luați în custodie publică (407);
– structurile județene de imigrări (960);
– centrele regionale de de proceduri și cazare a solicitanților de azil: 1127 (din care: 440 în Centrul București, 286 în Centrul Timișoara, 214 în Centrul Galați, 58 în Centrul Giurgiu, 80 în Centrul Șomcuta Mare, 49 în Centrul Rădăuți);
– formațiunile de poliție (698)
– inspectoratele județene ale Poliției de Frontieră (1612)
– penitenciare (6)
– puncte de trecere a frontierei (21)
– cereri de azil soluționate în etapa administrativă: 2079, din care: 770 respinse și 1309 aprobate (849 cazuri de acordare a statutului de refugiat și 460 cazuri de protecție subsidiară).*
Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi reprezentanţii organizaţiilor implicate în proiect:
AIDRom – Elena Timofticiuc, Coordonator Proiect, tel: 021.212.48.68, mobil:           0722 804 911, E-mail:   et@aidrom.ro
CNRR – Consiliul Național Român pentru Refugiați, Dl. Niculae Cârcu, E-mail: carcu@cnrr.ro
Elena Timofticiuc,
Manager Proiect  – AIDRom

„Asistență și servicii complexe pentru solicitanții de azil din România” 

FAMI 15.01.02

 
Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania AIDRom a implementat un proiect de servicii sociale intitulat „„Asistenta si servicii complexe pentru solicitantii de azil din Romania” pentru o perioada de 6 luni. Proiectul a fost implementat in parteneriat cu Consiliu National Roman pentru Refugiati si a fost finantat de catre Inspectoratul General pentru Imigrari.
Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătătirea situaţiei solicitantilor de azil din Romania prin promovarea unui sistem de asistenţă sociala si materiala complementară şi servicii specializate în vederea creşterii nivelului de trai al solicitantilor de azil în Romania.
Proiectul s-a derulat la nivel national, cu precadere in cadrul celor 6 centre de cazare si proceduri pentru solicitanti de azil din Romania, din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari, respectiv: Bucuresti, Timisoara, Giurgiu, Galati, Somcuta Mare si Radauti.
Principalele activitati din cadrul proiectului au fost:
Activitatea nr. 1 – Consilierea socială, juridica şi informarea SA cu privire la drepturile şi obligaţiile lor legale în Romania şi care nu au legătură directă cu procedura de azil
Activitatea nr. 2.: Asistentă acordată SA cazaţi în Centrele de Consiliere si Cazare pentru S.A. gestionate de AIDRom
Activitatea nr. 3 – Asistenţă în vederea integrării cultural-educaţionale
Activitatea nr. 4 – Asistenta materiala efectiva
Activitatea nr. 5. – Asigurarea vizibilitatii proiectului si actualizarea paginilor web ale aplicantului si partenerului
Activitatea nr. 6 –  Activitati de coordonare a proiectului
In cadrul fiecarui centru a fost angajata o echipa de asitenti sociali, pedagogi sociali si juristi cu experienta in domeniul migratiei care au oferit consiliere sociala si juririca, ajutor financiar, activitati pentru integrarea culturala a solcitantilor de azil si alte activitati educative pentru copiii solicitanti de azil.
De asemenea in cadrul proiectului a fost inaugurat un Centrul de Cazare si Consiliere AIDRom la Bucuresti, unde solicitantii de azil, care apartin categoriilor vulnerabile, beneficiaza de servicii rezidentiale. Centrul de Cazare si Consiliere AIDRom din Timisoara a continuat si in cadrul acestui proiect asistenta prin servicii de cazare, derulate fara intrerupere inca din August 2012.
Proiectul „Asistenta si servicii complexe pentru solicitantii de azil din Romania” a fost finantat prin linia de buget: Fondul Azil, Migrație și Integrare cu număr de referinţă: FAMI/15.01.
Valoare totală a proiectului aprobata a fost de 1.103.921,08 lei sursele de finantare fiind de 75{4963f7bfdd53ec3f6d4e49ebab663773582e8ed85dbc2fd892d6fd3b03580d86} din fondurile asigurate de Comisia Europeană, 20{4963f7bfdd53ec3f6d4e49ebab663773582e8ed85dbc2fd892d6fd3b03580d86} din fondurile asigurate din bugetul naţional, 5{4963f7bfdd53ec3f6d4e49ebab663773582e8ed85dbc2fd892d6fd3b03580d86} contribuţia beneficiarului.
Perioada de implementare a fost de 6 luni: 11.12.2015 – 10.06.2016
Top