SAFE HUT
Crearea unor spații sigure pentru abilitarea femeilor și a fetelor
SAFE HUT este un proiect european menit să abiliteze și să faciliteze integrarea socială și profesională a femeilor și fetelor din țări terțe care se află în situații de vulnerabilitate, inclusiv supraviețuitoare ale violenței și traficului de ființe umane. Credem în puterea transformatoare a WGSS (Women and Girls Safe Spaces) de a împuternici femeile și fetele și de a le ghida către vindecare, dezvoltare personală și un viitor mai promițător.
Modelul WGSS
Nucleul proiectului SAFE HUT este reprezentat de implementarea modelului WGSS (Women and Girls Safe Spaces). Acest model se concentrează pe crearea de locuri în care siguranța fizică și emoțională a femeilor și a fetelor este respectată și în care femeile și fetele sunt sprijinite prin procese de abilitare pentru a căuta, împărtăși și obține informații și acces la servicii, pentru a se exprima și pentru a-și spori bunăstarea psihosocială, pentru a-și cunoaște și folosi pe deplin drepturile.
Obiectivele noastre
Să amplificăm vocile și pledăm pentru drepturi:
- Să încurajăm femeile și fetele din medii vulnerabile, inclusiv victime ale traficului, să își exprime nevoile, experiențele și aspirațiile.
- Să creștem gradul de conștientizare cu privire la drepturile lor și le oferim instrumentele necesare pentru a deveni susținători ai schimbării.
Să oferim acces la cunoștințe, abilități și sprijin psihosocial:
- Să oferim educație, formare profesională și informații vitale femeilor și fetelor.
- Să le echipăm cu seturi de cunoștințe și abilități, să le oferim sprijin psihosocial pentru a le îmbunătăți integrarea în societate.
Să oferim asistență și sprijin pe termen lung:
- Să ne asigurăm că supraviețuitoarele traficului sau violenței au acces permanent la servicii de sprijin personalizate, prin parteneriate și colaborări cu furnizori de servicii specializați.
- Să conectăm supraviețuitoarele, prin intermediul WGSS, la resurse esențiale pentru călătoria lor către vindecare și independență.
Să construim rețele de colaborare:
- Să promovăm colaborarea cu rețelele și inițiativele existente privind împuternicirea femeilor și fetelor și implicarea comunității.
- Să stabilim rețele de colaborare informală la nivel local pentru a aborda traficul și violența împotriva femeilor și fetelor.
- Să implicăm părțile interesate, inclusiv organizații, grupuri și membri ai comunității, pentru o abordare colaborativă a protecției și sprijinului.
Cine beneficiază de modelul WGSS al SAFE HUT?
Femeile și fetele din țări terțe: femeile și fetele din țări terțe, inclusiv supraviețuitoarele TFU afectate de criza umanitară din Ucraina, sunt beneficiarii principali ai modelului WGSS.
Părți interesate locale și naționale: organizațiile, grupurile și persoanele care lucrează la promovarea drepturilor femeilor și fetelor, precum și cei implicați în prevenirea și abordarea violenței împotriva femeilor și fetelor joacă un rol crucial în succesul modelului WGSS.
Rețele la nivel local, național și internațional: SAFE HUT colaborează activ cu organizații și persoane care abordează probleme legate de îmbunătățirea capacității femeilor și fetelor, precum și cu cei implicați în combaterea traficului și a violenței împotriva femeilor și fetelor.
Publicul larg: Prin activități de conștientizare, SAFE HUT își propune să implice publicul larg, creând o înțelegere mai largă a provocărilor cu care se confruntă femeile și fetele cu vulnerabilități.
Finanțare și Durată
SAFE HUT este finanțat de Comisia Europeană în cadrul Programului Fondului pentru Azil, Migrație și Integrare (FAMI) și se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni, de la 1 aprilie 2023 până la 31 martie 2025.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați http://www.socialhut.eu/ sau să ne contactați la relatiipublice@aidrom.ro.
Număr proiect: 101100732
„Finanțat de Uniunea Europeană. Vederile și opiniile exprimate sunt totuși doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene.
Nici Uniunea Europeană, nici Comisia Europeană nu pot fi considerate responsabile pentru ele.”
Impactul Proiectului
– 4 WGSS-uri înființate în Grecia, Lituania, România, Bulgaria pentru siguranța fizică și emoțională a femeilor și fetelor VoTs și sustenabilitatea WGSS din Palermo.
– Creșterea cunoștințelor și a gradului de conștientizare a femeilor și fetelor victime ale violenței de gen cu privire la drepturile și serviciile disponibile pentru a le sprijini, precum și cu privire la diferite subiecte de interes pentru ele.
– Îmbunătățirea competențelor profesionale specifice ale beneficiarilor pentru a-și îmbunătăți capacitatea de angajare prin recrutarea de către proiect ca educatori pentru îngrijirea copiilor și ofițeri de comunicare WGSS.
– Creșterea cunoștințelor și a gradului de conștientizare a furnizorilor de servicii, a autorităților locale, a societății civile, a comunităților și a publicului larg cu privire la traficul de persoane.
– Competențe sporite ale profesioniștilor de primă linie care lucrează pentru femeile și fetele victime ale violenței de gen, asigurând o asistență mai bună și un sprijin de calitate.
– Îmbunătățirea bunăstării psiho-sociale și creșterea oportunităților de participare pe piața muncii pentru femeile și fetele victime ale violenței de gen în țara de sosire.
Parteneri în proiect:
- CESIE (Italia, coordonator)
- Centro PENC. ANTROPOLOGIA E PSICOLOGIA GEOCLINICA ONLUS (Italia)
- International Rescue Committee (IRC) (Germania)
- KENTRO MERIMNAS OIKOGENEIAS KAI PAIDIOU (KMOP) (Grecia)
- KOVOS SU PREKYBA ZMONEMIS IR ISNAUDOJIMU CENTRAS VSI (KOPZI) (Lituania)
- ASOCIATIA ECUMENICA A BISERCILOR DIN ROMANIA A (AIDROM) (România)
- ANIMUS ASSOCIATION FOUNDATION (AAF) (Bulgaria)