Centrul AIDRom Timisoara a organizat Vineri 19 Decembrie 2014, a treia editie a Concertului de Craciun pentru migranti. Traditia inceputa in 2012, a adus impreuna solicitanti de azil, refugiati cu o forma de protectie, refugiati relocati din Turcia dar si resortisanti ai tarilor terte, la o seara de colinde, traditii si bucate romanesti.

In cadrul evenimentului a avut loc un recital de chitara si trompeta, a 4 colinde internationale, sustinut de catre 2 frati talentanti, vechi prieteni ai centrului: Lukas si Albert Ilioni. Si staff-ul AIDRom Timisoara, alcatuit din 6 angajati, i-au colindat pe cei peste 50 de migranti participanti la eveniment. Lectorul de limba romana, Laura Ceica Parvulescu a prezentat participantilor 3 traditii in preajma sarbatorilor de iarna: Colindele de Craciun, Impodobirea Bradului si Plugusorul.

Seara s-a incheiat cu un recital de melodii si colinde traditionale romanesti, sustinut de catre artisitul timisorean, Cristian Cazacu. S-au cantat piese ca: “ Saniuita fuge” , “Astazi s-a nascut Christos”, “ Florile Dalbe” si alte colinde traditionale romanesti. Traditia a cerut ca toata intalnirea sa se finalizeze cu o masa cu bucate traditional romanesti dar si internationale. S-au servit sarmale romanesti, salata de cartofi dar si mancare cu specific arab si african. Intalnirea s-a intins pe parcursul a 3 ore si a adus straini din: Egipt, Siria, Irak, Nigeria, Ghana, Afganistan, Camerun, Serbia, Palestina, Rusia, Tunisia si Maroc.

Evenimentul a fost organizat ca si actiune de acomodare culturala in cadrul proietelor: „Promovarea imaginii RTT in România si soluții eficiente de integrare a acsetora in societatea românească ” – REF .IF 11.01.-02.01/2013, Facilitarea integrarii si dezvoltarea deprinderilor pentru o viata independenta a persoanelor refugiate, relocate in Timisoara, prin crearea unei retele de suport local” – ERF/13.01-03.01 si “Asistenta si facilitati pentru solicitantii de azil din Romania. Imbunatatirea nivelului de trai al SA si modelul responsabilizarii acestora.”- ERF/11.01-01.02 / 2012

Craciunul pentru migranti - Video

Galerie Foto

2015 © Copyright - AIDRom

Pentru asistenta sau alte informatii sunati la      0740-123XYZ