Colegul nostru, Flavius Ilioni-Loga a vizitat Miercuri, 26 August 2015,  frontiera dintre Ungaria si Serbia, acolo unde din iunie 2015 si pana astazi, peste 20.000 de refugiati au trecut granita in cautarea unui trai mai bun. Dorinta oamenilor pentru o viata mai buna ii impinge spre actiuni disperate. Refugiati pe care i-a intalnit astazi, colegul nostru, sunt un caz fericit. Nu toti insa au aceias poveste.

Exodul refugiatilor care cauta o viata mai buna continua in Ungaria, acolo unde zeci de oameni trec frontiera din Serbia, in pofida gardului ridicat de autoritatile maghiare care doresc sa opreasca valurile de refugiati as intre pe teritoriul tarii. Refugiati trec frontiera pe jos, pe linia ferata care face legatura intre Serbia si Ungaria. In 30 de minute, la frontiera am numarat aproape de 200 de refugiati. Sunt femei, copii, batrani, barbati care vin din Siria, Afganistan, Pakistan sau Bangladej.

Doar in ultimele 24 de ore peste 2300 de refugiati au trecut, pe la Roske in Ungaria. Refugiati sunt preluati de autoritatile maghiare si directionati spre tabere de cazare pentru solicitanti de azil din Ungaria. Dar majoritatea nu raman acolo ci isi continua calatoria spre alte tari.

In gara din Szeged la orele diminetii ieri erau peste 40 de refugiati afgani si sirieni care asteptau sa se imbarce intr-um tren spre Budapesta. De unde, doresc sa ajunga in Austria, Germania sau Suedia. In gara, o mana de tineri voluntari unguri ofera refugiatilor: ceai, apa si mancare. Kekesi Mark Zoltan, unul din liderii grupului de voluntari, spune ca ideea de a ajuta i-a venit atunci cand a realizat ca noaptea gara din Szeged este inchisa si peste 100 de refugiati asteptau afara in frig si ploaie. 

Doar din iunie 2015 conform unor estimari peste 20.000 de refugiati au intrat pe teritoriul Ungariei.  In Romania, in prima jumatate a anului au fost depuse um numar de doar 800 de cereri de azil. La vecini nostri unguri, prin zona localitatii de frontiera Roske doar ieri au intrat peste 2300 de refugiati.

Ascultati aici un reportaj audio, realizat de Flavius Ilioni Loga, coordonator AIDRom Timisoara:

2015 © Copyright - AIDRom

Pentru asistenta sau alte informatii sunati la      0740-123XYZ