ASISTENȚĂ ȘI SERVICII ACORDATE REFUGIAȚILOR LA CENTRUL DE TRANZIT DE URGENȚĂ DIN TIMIȘOARA, ROMÂNIA

 

Titlul proiectului:

Asistență și servicii acordate refugiaților la Centrul de tranzit de urgență din Timișoara, România
Anul bugetar: 2021
Numele partenerului: Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania – AIDRom
Data de începere a proiectului: 01.01.2020
Data de încheiere a proiectului planificat: 31.12.2020
Bugetul total al proiectului: RON 2.714.504,00
Operațiune / țară: Romania
Grupul (grupurile) de planificare a populației:

Refugiați și solicitanți de azil în România

Țările de relocare se confruntă cu obstacole de acces în unele țări din primul azil pentru a procesa cererile de relocare. ETC oferă posibilitatea depășirii acestor obstacole prin evacuarea refugiaților care au nevoie urgentă de reinstalare, care altfel nu ar fi procesată de țările de reinstalare. De asemenea, oferă posibilitatea evacuării rapide a refugiaților care necesită reinstalare de urgență din cauza nevoilor acute de protecție. Țările de relocare și UNHCR facilitează relocarea ulterioară a tuturor refugiaților evacuați la ETC, inclusiv identificarea soluțiilor alternative pentru cazurile prelungite.

Refugiații evacuați intră sub incidența unor dispoziții legale speciale, care nu le dau dreptul la indemnizație de subzistență guvernamentală și nu permit deplasarea în afara ETC, cu excepția cazului în care sunt însoțiți de personalul partener al UNHCR.

Refugiații ajung adesea la Timișoara fără obiecte de bază, casnice și / sau vestimentare. Unele cu condiții de sănătate care necesită asistență constantă și / sau asistență medicală specializată. Natura tranzitului acestor refugiați, mai ales dacă este prelungită, creează întârzieri suplimentare în accesarea educației formale. Mulți dintre acești refugiați lipsesc sau pierd oportunitățile de educație de bază sau vocaționale, dacă sunt blocați altfel în prima țară de azil fără perspective de soluții durabile pe termen mediu și lung. Incertitudinea prelungită a refugiaților, precum și aranjamentele de cazare comunală, împreună cu traumele lor din trecut, declanșează un risc ridicat de cădere psihologică și lipsă de abilități sociale. Un număr mare de refugiați în măsura în care sunt evacuați includ copii, refugiați vârstnici și alte persoane cu nevoi specifice.

Obiectiv

Obiectivul prezentului proiect este de a oferi un sistem integrat de asistență și servicii pentru cel puțin 400 de persoane care au nevoie de protecție internațională, cazate la Centrul de tranzit de urgență din Timișoara, cu o atenție specială asupra prevenirii față de pandemie cu COVID 19.

Serviciile furnizate în cadrul proiectului vizează reducerea riscurilor de discriminare, precum și a condițiilor de viață de zi cu zi, cu un accent deosebit pe persoanele cu nevoi specifice.

Acest sistem complex își propune să ofere asistență și servicii, centrate pe drepturile și nevoile grupului țintă.