Untitled-1

Proiectul “Impotriva exploatarii prin munca: Lupta împotriva noilor tendințe, Înțelegerea elemente noi si dezvoltarea de noi răspunsuri și parteneriate” este implementat de catre Confederația Sindicală Internațională (CSI), Departamentul de Egalitate (International Trade Union Confederation (ITUC), Equality Department ) in perioada Septembrie 2012 – August 2015.

Proiectul este finantat de catre Comisia Europeana prin fondul ISEC 2011 (HOME/2011/ISEC/AG/THB), HOME/2011/ISEC/AG/THB/4000002208.

Activitatile din cadrul proiectului sunt implementate in parteneriat cu Anti-Slavery International and CCME si cu o serie de parteneri nationali din Austria (Lefö) , Cehia (La Strada), Finlanda (Service Union United PAM), Irlanda(Migrants Rights Centre Ireland), Lituania(Caritas) si Spania (Unión General de Trabajadores UGT).

In Romania, Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania implementeaza acest proiect.

Proiectul “Impotriva exploatarii prin muncai: Lupta împotriva noilor tendințe, Înțelegerea elemente noi si dezvoltarea de noi răspunsuri și parteneriate”  vizează consolidarea cooperării între sindicate, organizații neguvernamentale, organizatii religioase și alți parteneri naționali pentru a reduce traficul de muncă forțată într-o serie de țări-cheie ale UE. O atentie sporta se acorda noilor tendințe în trafic – cum ar fi dimensiunea de gen a traficului forței de muncă, din ce in ce mai severa este si exploatarea de grupuri de lucrători migranți și noi metode de recrutare a traficului forței de muncă, prin utilizarea Internetului si a altor platform online.

Proiectul urmărește să extindă parteneriatele naționale în fiecare dintre țările participante; a împărți cunoștințe prin forumuri de trafic de muncă la nivelul UE și documente de lucru tematice (gen, cazuri de grup, recrutare) și să dezvolte parteneriate cu rețelele europene și internaționale existente.

Untitled-1G33GRaportul analizează ce rol joaca internetul in traficul de ființe umane în scopul exploatării prin munca. Acesta analizeaza metode speciale de recrutare on-line pentru locuri de muncă și se prezinta la studii de caz din mai multe state membre ale UE – Republica Cehă, Marea Britanie, Irlanda și România – și discută în ce măsură internetul joacă un rol in aceaste situatii și, dacă da, cât de important este internetul  în facilitarea traficului de ființe umane. Raportul oferă de asemenea exemple de potentiale soluții.  

Descarca aici Raportul. 

Untitled-1-1024x230

Mesajul Episcopului Vicar Pr. Dr. Daniel Zikeli, Biserica Evanghelică C.A. din România in cadrul Conferinţei Europeane “Recrutarea prin internet” din cadrul proiectului “Labour Trafficking – FINE TUNE Responses” 20 martie 2014, Bucureşti

1212

Înainte de a începe acestă prezentare, daţi-mi voie să aduc mulţumirile noastre, atât Camerei Deputaţilor, care a depus un efort  susţinut în vederea organizării conferinţei de astăzi, cât şi Agentiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, partenerii noştrii în toate activităţile de prevenire împotriva acestui flagel mondial – Traficul de fiinţe umane.

Prevenirea şi combaterea traficului de persoane continuă să rămână o prioritate pe agenda de lucru mondială şi a Uniunii Europene, iar diversitatea formelor sale de manifestare impune găsirea de noi modalităţi de abordare a acestui fenomen din perspectiva eforturilor pentru prevenirea şi combaterea cât mai eficientă a acestuia.

Bisericile Creştine din Europa şi din întreaga lume au reacţionat împotriva acestui flagel încă din anul 2000, odată cu lansarea campaniei “Bisericile spun NU traficului de fiinţe umane”, iniţiată de Conferinţa Europeană a Bisericilor – CEC.

În faţa sclaviei moderne, cum este denumit traficul de fiinte umane, Bisericile nu pot sta deoparte. Exemplu stau numeroasele programe de prevenire si consiliere desfasurate de catre Bisericile Crestine din Romania, dar si de catre Bisericile noastre surori din strainatate. Biserica joaca un rol important în conştientizarea societăţii civile asupra pericolului traficului de persoane şi în mod deosebit al exploatării prin muncă.

Citeste aici tot mesajul episcopului  Vicar Pr. Dr. Daniel Zikeli, Biserica Evanghelică C.A. din România.

Întrebari frecvente: traficul de fiinte umane prin exploatare prin munca si  abordarea cazurilor de grup

Ce este traficul prin munca ?

Traficul prin muncă include adesea recrutarea persoanelor, prin utilizarea de înșelăciune, amenințare sau folosirea de constrângere sau abuzului de vulnerabilitate – în scopul exploatării prin muncă, inclusiv munca forțată.
Munca forțata este “orice muncă sau serviciu care este extras de la orice persoană sub amenințarea unei pedepse și pentru care persoana respectivă nu s-a oferit voluntar.”

Care sunt cazuri de grup în contextul traficului de ființe umane?

Acestea sunt cazurile în care un grup mai mare de persoane este exploatat, ca urmare a traficului de ființe umane, și a suferit în condiții similare în mâinile acelorași autorilor) – simultan (de exemplu, un grup de muncitori în același timp) sau consecutiv (. ex. lucrătorii individuali exploatati de același infractor (e) într-o perioadă de timp). Pentru a ajuta, a cauta o o soluție pentru întregul grup, în special în ceea ce privește orice cerere de compensare, ar putea fi o opțiune mai bună, mai degrabă decât să caute o soluție pentru fiecare individ afectat. Grupurile pot varia în dimensiuni – de la grupuri mai mici de 3, 4 persoane la grupurile de – în cazuri extreme – mai multe sute de persoane.

Cum ajung persoanele sa fie traficate ?

Adesea recrutarea este efectuată dintr-o altă țară și oamenii sunt înșelați cu privire la condițiile de muncă, în alte cazuri condițiile inițiale de angajare par OK și deterioreaza în timp. Există cazuri în care lucrătorii semnaza contracte fără a înțelege limba în care sunt scrise, pentru a găsi ulterior ca locul lor de muncă nu este un loc de muncă real, ci de exemplu, e vorba de o perioada de ucenicie și nu remunerată. De asemenea, o tactică comună este de a taxa lucrătorii cu diverse costuri de recrutare și de subzistență (cum ar fi taxele pentru oferta de locuri de muncă, de călătorie, produse alimentare, locuință, taxe administrative etc.) acești lucrători ajung sa nu mai primeasca nici un salar si sa aiba o datorie continua catre angajatori.

Descarca aici o analiza completa a traficului de persoane prin exploatare prin munca.

Raport al Forumului National: Raspunsurile traficului de fiinte umane prin exploatare prin munca FINE TUNE

Elena Tomofticiuc, coordonator national AIDRom

Elena Timofticiuc

Întâlnirea a avut loc pe 21 martie 2013 și s-au adunat 20 de participanți, reprezentanți ai autorităților de stat, psihologi specializati în lucrul cu victimele traficului de persoane, precum și personal din cadrul agentiilor  regionale ANITP, ONG-uri, reprezentanți ai sindicatelor din București și reprezentanți ai Ministrul Muncii.

Evenimentul a fost organizat de către AIDRom, în colaborare cu Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.

Forumul a fost deschis de către coordonatorul național, doamna Elena Timofticiuc, care a invitat participanții să prezinte proiectele legate de subiect.

 După o scurtă prezentare a Agenției, directorul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, a dat informații relevante cu privire la situația de victime ale traficului de forță de muncă a înregistrat în 2012.

Din totalul de 1100 victime înregistrate, 410 au fost traficate în scopul forței de muncă. Originea județele victimelor au fost: regiunea Moldova și sudul România.

Țările de destinație: Germania (85 – constructii, agricultura, munca la domiciliu, baruri și restaurante), Italia (67 de persoane – agricultura, constructii, hoteluri și de muncă interne), Spania 60, Cipru 21, Grecia 26, Irak 13, etc …

Exploatarea muncii apare cel mai adesea în sectoarele economice în care locurile de muncă fără forme legale sunt la niveluri deosebit de ridicate, ceea ce face dificil de a investiga astfel de muncă ilegală și forțată: agricultură, construcții, servicii hoteliere,  munca “domestica” sau de vânzare.

În ultimele luni, 26 de victime au fost repatriate din diferite țări europene, cu măsurile corespunzătoare luate de către autoritățile judiciare străine, serviciile sociale din țările de destinație, ambasadele sau consulatele românești, ONG-uri străine sau ONG-uri românești care acționează pe informațiile primite de la partenerii străini .

Descarca aici raportul complet al intalnirii. 

sigla raport engleza 23

capture-20151017-104926Afla mai multe despre Confederatia Internationala  a Sindicatelor official web site