20 de refugiati irakieni relocati din Turcia la Timisoara au fost asistati, in perioada Iunie 2014 – Iunie 2015, prin servicii sociale complexe de catre AIDRom pentru a se integra in Romania. 

descarca prezetare

Proiect: “Facilitarea integrării şi dezvoltarea deprinderilor pentru o viaţă independentă a persoanelor refugiate, relocate în Timişoara, prin crearea unei reţele de suport local.”

Relocarea este o soluţie durabilă pentru refugiaţi si un instrument vital al solidarităţii internaţionale si al împărţirii responsabilităţii între state în ceea ce priveste protecţia refugiaţilor. Relocarea constă în selecţia si transferul refugiaţilor din prima ţară de azil, unde nu beneficiază de protecţie efectivă si unde integrarea locală nu este posibilă, într-o altă ţară. Atunci când viaţa refugiaţilor este în pericol si în ţara de azil, sau nu se pot integra în această ţară, iar repatrierea voluntară nu este posibilă, relocarea într-o ţară sigură este singura soluţie pentru ei

Potrivit unor dacoperta-ra-web-page-001 sitete statistice furnizate de UNHCR, in anul 2013, in Turcia a fost inregistrat un numar de 24.320 de refugiati. Potrivit sursei citate, războiul rămâne principala cauză a acestui fenomen, 55% din numărul total de refugiaţi provenind din doar cinci ţări afectate de război: Afganistan, Somalia, Irak, Siria şi Sudan.

40 dintre acesti refugiati de origine irakiana, au fost selectati si relocati in Romania, 20 in Bucuresti si 20 in Timisoara, acestea de pe urma facand obiectul proiectului “Facilitarea integrării şi dezvoltarea deprinderilor pentru o viaţă independentă a persoanelor refugiate, relocate în Timişoara, prin crearea unei reţele de suport local.”, Număr de referinţă: ERF/13.01- 03.01;, Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania – AIDRom in parteneriat cu Asociatia Serviciul Apel ofera asistenta in vederea integrarii a 20 de refugiati irakieni relocati din Turcia in Timisoara, Romania.

Proiectul este cofinantat prin Fondul European pentru Refugiaţi de catre Uniunea Europeana si Inspectoratul General pentru Imigrari Romania.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de servicii complexe de consiliere si asistenta socio-economica, facilitand integrarea si crearea unei retele de suport pentru a sprijini persoanele refugiate, relocate in localitatea Timisoara. Scopul proiectului il reprezinta implementarea unor metode de lucru complexe pentru cresterea nivelului de integrare al beneficiarilor prin crearea unor parghii functionale in comunitatea unde vor locui acestia.

Proiectul se desfasoara in Timisoara in perioada de implementare: 24.04.2014 – 30.06.2015. In cadrul proiectului se ofera servicii de asistenta sociala prin consiliere, acompaniere insitutii, intermediere accesare piata muncii, asistenta materiala ( plata cazare, alimente, imbracaminte, servicii medicale) si cursuri de limba romana si acomodare culturala. De asemenea copii refugiati si adulti beneficiaza de servicii psihologice de specialitate.

Valoare totală: 353.458,20 lei sursele de finantare fiind de 75% din fondurile asigurate de Comisia Europeană, 20% din fondurile asigurate din bugetul naţional, 5% contribuţia beneficiarului.

Echipa de implementare a proiectului este alcatuita din: Manager: Catalina Niculescu – ( AIDRom ), Coordonator: Oana Talos – ( Apel ), Asistent social: Georgiana Palcu, Lector: Luiza Maria Mohamed, Psiholog: Simona Ilioni – Loga si Jurist: Catalina Catuti

Activitati din cadrul proiectului

Intalnire de evaluare situatie beneficiari la Timisoara cu echipa de implementare a proiectului – 07 Aprilie 2015

Proiectie film romanesc despre migratie in Centrul AIDRom Timisoara – 01 Aprilie 2015

 

Prezentare Traditii si Obiceiuri Romanesti din preajma sarbatorilor pascale – 27 Martie 2015

 

Drepturi si obligaţii ale persoanelor cu o formă de protecţie în România

Drepturi:

– să îsi aleagă locul de resedinţă si să circule liber, în condiţiile stabilite de lege pentru străini; – să fie angajat de persoane fizice sau juridice, să exercite activităţi nesalarizate, să exercite profesiuni libere si să efectueze acte juridice, să efectueze acte si fapte de comerţ, inclusiv activităţi economice în mod independent, în aceleasi condiţii ca si cetăţenii români; – să îsi transfere bunurile pe care le-a introdus în România pe teritoriul unei alte ţări, în vederea reinstalării; – să beneficieze de tratamentul cel mai favorabil prevăzut de lege pentru cetăţenii străini în ceea ce priveste dobândirea proprietăţilor mobiliare si imobiliare; – să beneficieze de protecţia proprietăţii intelectuale, în condiţiile stabilite de lege; – să beneficieze de asigurări sociale, de măsuri de asistenţă socială si asigurări sociale de sănătate, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români; – să aibă acces la toate formele de învăţământ, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români;

Descarca Aici Gratuit Documentul Complet privind Drepturi si obligaţii ale persoanelor cu o formă de protecţie în România:

romana IN LIMBA ROMANAarabaIN LIMBA ARABA

Teatru de papusi pentru copiii refugiati din Irak, la Teatrul Merlin din Timisoara – 21 Martie 2015

 

Concert de Colinde de Craciun si degustare de bucate traditionale romanesti de iarna – 19 Decembrie 2015

 

Institutii de interes pentru refugiati relocati

Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) – Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitanţii de Azil – TIMISOARA, Adresa: Str. Armoniei nr.33, Timișoara, județul TIMIȘ, Telefon: 0256.421.240 / Fax: 0256.421.240 / E-mail: ctimisoara.ori@ mai.gov.ro

Direcţia Generală de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului Timis, Adresa: Piaţa Regina Maria nr.3 cod.300004 Timisoara, Telefon: 0256- 490281, 0256-494030 / Fax: 0256-407066, E-mail: dgaspctm@gmail.com / Web: www.dgaspctm.ro

AJPIS Timis, Adresa institutiei: Strada Florimund de Mercy nr. 2, Timisoara, CP 300085, jud. Timis

Inspectoratul Scolar Judeţean Timis, Adresa: Bulevardul Constantin Diaconovici Loga 3, Timișoara 300020 / Telefon: 0256. 305.799

UNHCR România, Adresa: UN House, Bd. Primaverii 48A, sector 1, 011975 Bucuresti, România Telefon: + 40 21 201 7872 / 73 / Fax: + 40 21 210 1594, E-mail: rombu@unhcr.org

ASOCIAȚIA SERVICIUL APEL Timisoara, Adresa: Str. Take Ionescu, nr. 51, biroul 2, Cod Postal 300016, Timisoara, jud. Timis, Tel/Fax: 0040/ 256.498.869 / E-mail: office.tm@apelngo.ro

AIDROM Timisoara, Adresa: Str. Gheorghe Sincai, Nr. 9, Telefon: 0256.217.096, E-mail: georgiana.palcu@yahoo.com /  www.aidrom.ro

Participare la Ruga Banateana: dansuri si porturi populare romanesti – 12 Octombrie 2014

 

Vizita la Gradina Zoologica din Timisoara – 24 Septembrie 2014

 

Expozitie de preparate culinare traditionale romanesti si arabe la Centrul AIDRom – 08 August 2014

 

Galerie Foto

 

PROIECT COMPLEMENTAR: “Servicii de cazare pentru 20 refugiati de origine irakiana, relocati in municipiul Timisoara”

De asemenea AIDRom – Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania  in parteneriat cu  Asociatia Serviciul APEL implementeaza proiectul  “Servicii de cazare pentru 20 refugiati de origine irakiana, relocati in municipiul Timisoara”

Linia de buget: Fondul european pentru refugiaţi / Număr de referinţă: ERF/13.02, pentru o perioada de 9 luni.

Obiectivul general al proiectului este integrarea străinilor care au obţinut o formă de protecţie în România prin asigurarea cazării a 20 de refugiaţi irakieni transferaţi în Timişoara în cadrul  unei operaţiunii de relocare. Grupul ţintă este reprezentat de 20 de refugiaţi irakieni transferaţi în Timişoara în cadrul  unei operaţiunii de relocare.

Datorita relocarii persoanelor refugiate care au locuit deja intr-un mediu in care integrarea si asimilarea acestora a fost dificila si greu de realizat, aceste persoane ajung in Romania cu foarte multe insuficiente: nevoi materiale, necunoasterea limbajului si al culturii tarii de origine unde vor fi transferati, lipsa unei perspective datorita necunoasterii functionarii unui sistem in tara de origine.

Intrucat obiectivul specific al proiectului il reprezinta facilitarea integrarii acestora in societatea gazda, un element extrem de important pentru realizarea acestuia este oferirea unui standard de viata in conditii decente,respectiv asigurarea cazarii si plata utilitatilor.

Buget: 75.941,10 lei

PROIECT COMPLEMENTAR: “Asistenta in vederea integrarii sociale a beneficiarilor unei forme de protectie in Romania”.

Linia de buget: Fondul european pentru refugiaţi

Număr de referinţă: ERF/13.06

Obiectivul general  al prezentei propuneri de proiect este reprezentat de acordarea unor servicii de asistenta materiala,medicala si activitati recreationale, menite sa faciliteze integrarea sociala a beneficiarilor unei forme de protectie in Romania.

Obiective  specifice:

Obiectivele specifice ale proiectului sunt conturate in cadrul a 3 componente:

  1. Asistenta materiala pentru acoperirea nevoilor de baza a beneficiarilor- pentru achizitionarea produselor alimentare, articole de imbracaminte, rechizite,etc.
  2. Asistenta medicala. Pentru beneficiarii unei forme de protectie, prin suport financiar, oferind în acest sens servicii specializate, în cazuri de reală necesitate sau urgentă, cum ar fi stomatologie, ortopedie, gastroenteorologie, dermatologie etc,. Acest aspect se va concretiza şi prin acoperirea costurilor de bază ale tratamentelor de urgenţă, în alte situaţii decât cele în care viaţa este ameninţată iminent, bolilor cronice etc.
  3. Activitati recrectiv-culturale. Va fi organizata o tabara de 5 nopti, pentru beneficiarii proiectului.

În mod specific, refugiaţii relocaţi în Timisoara  vor beneficia de serviciile acestui proiect. In ceea ce priveste persoanele refugiate si relocate conform programului national de relocare, un numar de 5 persoane cu o forma de protectie vor necesita in continuare suportul sectorului nonguvernamental in procesul de integrare in Romania prin oferirea unei noi scheme integrate de asistenta si servicii, pornind de la dificultatile de integrare in tara de tranzit.

Considerăm că activităţile propuse spre implementare, prin aplicarea cu prioritate la nevoile specifice ale persoanelor refugiate transferate ar putea reprezenta un pas important în realizarea si in finalizarea cu succes a procesului complex de integrare. Aceste masuri contribuie pe de o parte la reducerea vulnerabilitatii şi riscului marginalizării sociale si totodată la incurajarea beneficiarilor in acomodarea si stabilirea definitiva în societatea românească, fiind totodata în acord cu normele şi standardele internaţionale în acest domeniu.

Integrarea, ca proces legal, este o conditie a realizarii cu succes a celor trei dimensiuni: economica, sociala si culturala, si consta in oferirea progresiva, de catre statul gazda, de drepturi  refugiatilor, trecand prin realizarea unitatii familiale, obtinerea rezidentei si in final obtinerea cetateniei.

Integrarea refugiatilor este un instrument de protectie internationala si luand in calcul ipoteza ca acestia vor ramane permanent in tara de azil, unde incep o noua viata, acesta este un proces de schimbare dinamica in doua directii: se cere o pregatire si disponibilitate din partea refugiatilor de a se adapta la specificul societatii gazda, dar si o adaptare a societatii gazda si a institutiilor sale la nevoile refugiatilor.

Galerie foto tabara de vara pentru refugiatii irakieni relocati din Turcia la Timisoara