Asociatia AIDRom reprezentata la exercitiul “Combating Human Trafficking along Migration Routes” in Vicenza, Italia

Colegul nostru, Flavius Ilioni-Loga, manager local CRI AIDRom Timisoara, a participat in perioada 9-15 Decembrie 2018 la un training-simulare in Vicenza, Italia, organizat de OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe, în domeniul prevenirii traficului de persoane cu titlul “Combating Human Trafficking along Migration Routes.

Simularea a adus împreună 75 de profesioniști din 32 de țări din toata lumea, care au învățat prin practică, metode de identificare și asistență a victimelor traficului de persoane, provenind din rute migratorii.

Alături de actori, politie, procurori, reprezentanți în domeniul migrație, servicii sociale publice si UNHCR, participanții au lucrat in Dreamland, o țară imaginară, oferind servicii specializate în domeniul prevenție si asistenței victimelor traficului de persoane.

Asociatia AIDRom a fost singurul ONG din domeniul asistentei victimelor traficului de persoane din Romania selectata si prezenta la acest exercitiu, prin participarea lui Flavius Ilioni-Loga. Flavius lucreaza in domeniul preventiei si asistentei victimelor traficului de persoane si asistenta migrantilor, in TImisoara din anul 2012, fiind coordonator pentru diferite activitati non-formale de preventie a traficului de persoane in parteneriat cu ANTIP Timis cu ar fi: Cupa Justitiei – campionat de fotbal de preventie a traficului, Mars pentru Liberate 2018, Grup de Suport pentru victime si sesiuni de preventie non-formale in institutii de invatamant, din mediul rural.

Din Romania, la trainingul-simulare “Combating Human Trafficking along Migration Routes” au mai participat reprezentanti ai Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, DIICOT si Inspectia Muncii.

Campanii de prevenire a traficului de persoane in scopul exploatarii prin munca.

 In perioada: 12—16 noiembrie 2018, au avut loc campanii de prevenire a traficului de persoane in scopul exploatarii prin munca, in urmatoarele locatii:

Municipiul Reghin

  1. Liceul Tehnologic Petru Maior. La eveniment au participat:
  • Elevi ai  claselor a XII, profesori, reprezentanti ANITP: Inspector de specialitate – Somesan Nicoleta – Centrul Regional Tg. Mures, Sef Unitate de Implementare Programe– Comisar – Ionescu Maria Simona si Cristescu Alina –  Inspector de specialitate – ANITP Bucuresti. Din partea Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni – dl. Subsecretar de stat Victor Ionescu, Silvia Deaconu – Coordonator Centru Multifunctional AIDRom Bucuresti.
  • In cadrul campaniei a fost derulat filmul campaniei: “Cunoaste-ti drepturile, respecta-ti obligatiile” .
  • Au avut loc discutii interactive, la care elevii au primit raspunsuri la intrebari.
  • Au fost diseminate leafleturi si USB-uri personalizate cu datele campaniei de prevenire.
  1. Sediul Primariei Reghin

La eveniment au participat:

Reprezentanti ANITP: Inspector de specialitate – Somesan Nicoleta – Centrul Regional Tg. Mures, Sef Unitate de Implementare Programe– Comisar – Ionescu Maria Simona si Cristescu Alina –  Inspector de specialitate – ANITP Bucuresti. Din partea Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni – dl. Subsecretar de stat Victor Ionescu, primarul Mun. Reghin, consilieri, directori de scoli si licee din Reghin, profesori, reprezentanti DGASPC, reprezentanti ai Politiei Locale Reghin, Silvia Deaconu – Coordonator Centru Multifunctional AIDRom Bucuresti.

In cadrul campaniei a fost derulat filmul campaniei: “Cunoaste-ti drepturile, respecta-ti obligatiile”

Au avut loc discutii interactive, in timpul careia au fost primite raspunsuri la intrebari legate de prevenirea traficului de persoane prin munca.

  • A fost prezenta mass-media locala.
  • Au fost diseminate leafleturi si USB-uri personalizate cu datele campaniei de prevenire.

       Galati

La eveniment au participat:

 Reprezentanti ANITP: Sef Unitate de Implementare Programe– Comisar – Ionescu Maria Simona si Cristescu Alina –  Inspector de specialitate – ANITP Bucuresti, Coordonatorul Centrului Regional ANITP  Galati – Dl. Comisar sef – Ionel Mereuta, Lup Crina –Inspector de specialitate al Centrului Regional ANITP Galati, Decanul Facultatii de Drept, Rectorul Universitatii Danubius, studenti, masteranzi, reprezentanti ai Politiei Locale, ai ONG-urilor, reprezentanti ai DGASPC, consilieri locali, directori de scoli, reprezentanti ai IPJ Galati, Silvia Deaconu – Coordonator Centru Multifunctional AIDRom Bucuresti.

Au avut loc discutii interactive, in timpul careia au fost primite raspunsuri la intrebari legate de prevenirea traficului de persoane prin munca.

  • Au fost diseminate leafleturi si USB-uri personalizate cu datele campaniei de prevenire.
  • In cadrul campaniei a fost derulat filmul campaniei: “Cunoaste-ti drepturile, respecta-ti obligatiile”.

Pentru PLANUL CAMPANIEI DE PREVENIRE A TRAFICULUI DE PERSOANE clic aici.

Primaria Reghin:

Liceul Tehnologic Petru Maior:

GALATI:

Activitati de prevenire a fenomentului traficului de persoane  si asistenta directa pentru victimele traficului de persoane in Bucuresti si Timisoara

presentation1Proiectul “ O persoana informata este o persoana protejata – Preventie impotriva traficului de persoana prin exploatare prin munca” este derulat in parteneriat cu Platforma Eures Romania si Diakonie Wurttemberg Germania.

In cadrul proiectului se organizeaza seminarii – mese rotunde cu reprezentantii retelei SENSE, reprezentanii ai bisericilor, sindicate, reprezentanti guvernamentali ( Agentia Nationala impotriva traficului de persoane, Ministerul Muncii, Platforma Eures )  pe tema preveniriii traficului de persoane prin exploatare prin munca. In cadrul intalniriilor se disemineaza informatii privind migratia de gen, riscurile persoanelor vulnerabile de a fi traficate, munca fortata, incluziune sociala pentru victimele traficului de persoana precum si campanii de prevenire a fenomenului de trafic.

De asemenea in cadrul proiectului se ofera consiliere individuala si de grup pentru persoanele vulnerabile sau / si persoanele traficate. Sesiunile de consiliere sunt sustinute la Bucuresti si Timisoara de persoanal calificat si cu experienta in domeniul traficului de persoane. De asemenea se organizeaza grupuri de suport pentru victime ale traficului de persoane pentru a depasi traumele suferite.

Un aspect important al proiectului este grupul resortisantilor tarilor terte din Bucuresti si Timisoara, grup cu care AIDRom are experienta in vederea integrarii in Romania, in randul caruia s-a indentificat un feniment de migratie in tarile UE pentru munca. Acesti migranti de cetatenie straina, au nevoie de consiliere pentru prevenire unor situatii de trafic, in special prin exploatare prin munca.


dsc_1239dsc_1177
dsc_1246

Cazare de urgenta pentru victimele traficului de persoane. 

AIDRom detine un centru de urgenta pentru victimele traficului de persoane, referite de ANITP in Romania. Centrul funtioneaza ca un apartament protejat, unde persoanele cazate beneficiaza de cazare gratuita si servicii integrate de asistenta sociala ( consiliere sociala si psihologica, grupuri de suport, activitati pentru deprinderi pentru o viata independenta, accesarea pietei muncii, reintegrare educationala, etc ). 

dsc_1253dsc_1258 dsc_1256

Untitled-1

Echipa management a proiectului:

Manager: Elena Timofticiuc

Elena-Timofticiuc

 

dhdhdggggggggggggggg

Contact:

AIDRom Bucuresti
Adresa: Bucuresti Str. Ilarie Chendi, Nr. 14, Sector 2, Romania
Tel. : +4.021.212.48.68 / Fax: +4.021.210.72.55
E-mail: aidrom@gmail.com, et@aidrom.ro
 
AIDRom Timisoara
Adresa: Timisoara, Str. Gherghe Sincai, Nr. 9, jud. Timis – Romania
Tel: +4.0256.217.096 / 0757.049.902
E-mail: flavius.ilioni@aidrom.ro

Campanii media de preventie a traficului de persoane in Romania

5u4

14494642_1771750939770420_4469439406887976031_n

13235287_1710464475899067_7002917851340372248_o

12087288_1633587030253479_2554917817899570861_o

54t

Activitati de preventie a traficului de persoane

Cupa Justitie 2016 – Preventie prin sport

Evenimentul de preventie impotriva traficului de persoane a avut loc în Timişoara, în data de 11 Iunie 2016, la Liceul Teoretic Iris, între orele 09:00-13:00 fiind organizat in parteneriat cu ANITP Timis, Inspectoratul Scolar Timis, Missio Link International si Fotbal de Strada.

Actiunea care a imbinat sportul cu sesiuni de informăre privind traficul de persoane si metodele prin care elevi se pot proteja impotriva acestui fenomen, a adus impreuna peste 150 de tineri din judetul Timis.

Au participat: Liceul Teoretic Iris Timisoara, Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu Timisoara, Liceul Teoretic Buzias, Liceul Teoretic “Vlad Tepes” Timisoara
Colegiul Economic Timisoara, Casa Debora Giarmata ( echipa de fete ) Real Timisoara ( echipa de fete ).

Pe langa meciurile de fotbal, au avut loc si alte activitati sportive ( jocuri cu mingea, tenis, tras cu arcul etc ) dar si activitati artistice (facepainting, etc).

Concert Antitrafic 17 Octombrie 2016 – Preventie prin arta

Pentru marcarea Zilei Europeana de Lupta Impotriva Traficului de Persoane, Centrul AIDRom Timisoara a sprijinit initiativa ANITP Timisoara, in colaborare cu MISIO Link International – Casa Debora de a desfasura un concert artistic impotriva traficului de persoane in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.
 
Au sustinut momente artistice:
-Diana Vasiu
– Choarda Libera
– Debbie Birgean si Evelyn Toader
– Casa Debora – Fundatia Missio Link International.
In cadrul evenimentului la care au participat peste 100 de persoane, a avut loc si reprezentantia unei piese de teatru cu ajutorul unor papusi pe tema preventie traficului de persoane. La actiune au participat si resortisanti ai tarilor terte dar si refugiati, aflati in asistenta Centrului AIDRom Timisoara. 

Sesiuni de informare impotriva traficului de persoane la Lugoj

AIDRom Timisoara a fost parte parte in campania de preventia a traficului de persoane “Lover Boy – Iubirea nu ar trebuie sa te transforme in sclav” derulata de Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane Timisoara. Pe data de 18 August, Flavius Ilioni – Loga, manager local AIDRom Timisoara si D-na Cordun Ana-Maria, ofiter ANITP Timisoara au diseminat informatii despre ce este traficul de persoane si cum sa prevenim acest fenomen, in cadrul unui centru pentru copii institutionalizati in Lugoj, judetul Timisoara.

Campania “Lover Boy – Iubirea nu ar trebuie sa te transforme in sclav” este derulata la nivelul judetului Timis, si aduce la cunostinta persoanelor vulnerabile traficului de persoane o metoda tot mai raspandita de racolare: seducerea victimelor de catre barbati si fortarea la prostitutie.

In Romania, in 2015, 880 de persoane au fost identificate ca victime ale traficului de persoane din care 86 in judetul Timis.

Campanie de preventie ” Rupe Lantul Sclaviei ” in judetul Timis

In Vestul Romaniei continua campania impotriva traficului de persoane, in data de 22 Octombrie 2015, echipa AIDRom Timisoara in parteneriat cu ANITP Timis au participat la o campanie de distribuire flayere cu mesajul ” Rupe Lantul Sclaviei ” in localitatea Biled, judetul Timis. De asemenea a avut loc o prezentarea impotriva traficului de persoane la liceul din localitate, la elevii de clasele IX – XI.

AIDRom a fost reprezentatata de Paula Dig, asistent social si Flavius Ilioni – Loga, coordonator AIDRom Timisoara.

Campania ” Rupe Lantul Sclaviei” este inititata de ANITP Timis in parteneriat cu reteaua de ONG-uri locale, printre care si AIDRom si se desfasoara in perioada Octombrie – Decembrie 2015 in 3 judete: Timis, Arad si Caras Severin.

Campania ANITP ” Fata Invizivila”

Echipa AIDRom Timisoara a participat in data de 19 Mai 2016 la un eveniment de preventie a traficului de persoane la Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu” din Timisoara. Actiunea organizata in parteneriat cu Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timisoara face parte din campania nationala “Fata Invizibila”.

Peste 100 de elevi cu varste intre 14 – 18 ani au partipat la eveniment. Momentul de preventie a fost sustinut de Jason Durst, voluntar AIDRom Timisoara, din Canada care desfasoara un stagiu de internship de 3 luni la AIDRom.

De asemenea peste 120 de elevi de la Liceul Teoretic Buzias si Grup Scolar “Mihai Eminescu” Jimbolia au luat parte in perioada 21 – 13 Mai 2016 la prezentari interactive asupra fenomenului de trafic de persoane dar mai ales asupra modalitatilor de preventie.

Campania de preventie Aeroport Timisoara

La Aeroportul Traian Vuia din Timisoara a avut loc pe data de 5 Noiembrie 2015 o campanie de prevenire a traficului de persoane prin exploatare prin munca.

Peste 160 de pasageri ai cursei Timisoara – Spania au fost informati cu privire modalitati de a nu fi exploatati prin munca, in cazul in care doresc sa munceasca in straintate, atat ei cat si cunoscuti. Au fost distribuite pliante informative cu sfaturi practice dar si date de contact, in caz de nevoie.

Campania a fost organiziata de Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timisoara si Brigada de Combatere a Criminalitati Organizate Timis in parteneriat cu Centrul AIDRom Timisoara, reprezentat de Flavius Ilioni – Loga, coordonator local.

Campania a continaut pentru 2 zile la Aeroportul Traian Vuia din Timisoara dar si la Vama din Nadlac, judetul Arad.

Sesiune de preventie elevi judetul Timis 2014 

Peste 200 de elevi din clasele VII – IX din localitatile Deta si Denta, judetul Timis au luat parte, in data de 21 Noiembrie 2014, la 3 sesiuni de preventie impotriva traficului de persoane. Campania a fost organizata de ANITP Timis in colaborare cu Centrul AIDRom Timisoara.

In cadrul intalnirii au fost expuse informatii relevante despre traficul de persoane, pasi de prevenire a riscului de deveni o victima, vizionarea Documentarului MTV Exit cu Angelia Jolie, dar si o tombola cu materiale promotionale ( tricouri, stik-uri memorie, etc ).

Sesiunile de informare au fost moderate de Flavius Ilioni coordonator AIDRom Timisoara si Simona Loga, psiholog. La intalnire au participat si 2 voluntare, Anca si Sorina, originare din Denta, localitate vizata.

Campanie informare autoritati locale 2014 judetul Timis

O campanie de informare reprezentanti autoritati locale ( Politie si Departamentul Social Primarie) si informare cetateni cu privire la riscul traficului de persoane prin exploatere prin munca  a avut loc in Jimbolia, judetul Timis,  in data de 13.05.2014. De asemenea a avut loc o informare la elevi clasa a-X-a din cadrul Colegiului Tehnologic Jimbolia despre riscul traficului de persoane.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului ” O persoana informata este o persoana protejata – Preventie impotriva traficului de persoane prin exploatare prin munca ” de catre AIDRom Timisoara si ANITP Timisoara.

Preventie in cadrul unei scolii pentru copii cu dizabilitati in Timisoara

O intalnire pentru informarea unui grup de elevi din cadrul Centrului Scolar Pentru Educatie Incluziva “Dumitru Ciumageanu’ din Timisoara, a avut loc in luna Februarie 2014. 

Evenimentul organizat in partneriat cu ANITP Timis, a avut ca scop informarea printr-un limbaj accesibil si interactiv, a minorilor care invata in cadrul centrului scolar. 

Cu ajutorul jocurilor de rol, competitii si o tombola cu cadouri, elevi au fost invatati cum sa se protejeze impotriva traficantilor precum si sa aiba o atentia sporita cu privire la persoanele in care au incredere.