Comunicat de presa

Comunicat de presa diseminare CRI Oradea

Comunicat de presa diseminare CRI Timisoara

INFORMAȚII DESPRE PROIECT

Proiectul este implementat de:

Beneficiar: AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România

 

Parteneri:  Asociația Filantropia Oradea

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL TIMIȘ

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL BIHOR

Locuri de desfăşurare:

Regiunea 5 (CRCPSA Timișoara): Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş Severin

Proiectul se desfășoară pe 3 etape de implementare:

Durata implementare:  – Sept 2020 – Sept 2021

 • Sept 2021 – Sept 2022
 • Sept 2022 – Dec 2022

Prima etapă de implementare se desfășoară în perioada: 26 septembrie 2020 – 25 septembrie 2021.

Bugetul total al proiectului, pe cele 3 Etape de Implementare, este în valoare totală de: 3.163.283,80  lei.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

Grupul țintă principal al proiectului este reprezentat de  beneficiarii de protecție internațională (BP) și resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României (în baza unui permis de ședere pe termen scurt sau lung), care necesită sprijin în vederea integrării în România, așa cum sunt ei definiți în legislația națională și europeană.

Prin acest proiect se urmărește:

Obiectiv 1: Creșterea nivelului de integrare socială a BP și a RTT din Regiunea 5, prin accesul la servicii de integrare individualizate și complexe.

Obiectiv 2: Consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, suport comunitar, rețele de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini.

Obiectiv 3: Dezvoltarea capacităților profesionale ale actorilor implicați în asistarea grupului țintă.

Prin intermediul acestui proiect se va continua activitatea Centrelor Regionale de Integrare Timișoara și Oradea, fiind oferite, în mod gratuit, servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, se vor consolida reţele judeţene de voluntari, se vor crea grupuri de lucru, sesiuni de formare şi sesiuni de informare și conștientizare a fenomenului migrației în comunitatea locală.

Proiectul va asigura servicii de informare, consiliere şi asistenţă, la nivel local şi regional, în cadrul celor 2 CRI: Oradea și Timișoara, cat și în PRC din cadrul CRCPSA Timisoara, în întreaga zonă de competență a CRCPSA Timișoara, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile legale, precum şi sprijin direct în accesarea serviciilor publice disponibile pentru grupul ţintă în ceea ce priveşte: piaţa muncii, sistemul educaţional, sistemul medical (reguli de igienă), sistemul social, asistenţă juridică, învăţarea limbii române, orientare culturală, obţinerea unei locuinţe şi alte activităţi conform prevederilor legale din domeniul integrării străinilor în societatea românească.

Principalele direcții de asistență sunt:

 1. Asistarea directă a grupul țintă prin acordarea de servicii de: informare cu privire la drepturile și obligațiile beneficiarilor în România, servicii de consiliere socială și juridică: individuală sau de grup, asistență materială pentru persoanele vulnerabile, servicii de accesare a pieței muncii.
 1. Oferirea de servicii educaționale: Cursuri de limba română și acomodare culturală si activităţi sociale, culturale şi recreaţionale.

 

 1. Creșterea suportului comunitar: Prezentarea fenomenului migraționist din România comunitătilor locale, lupta împotriva prejudecătilor și discriminării și crearea unor căi de comunicare între comunitatea locală și străini, și implicarea activă a acestora, dar și implicarea voluntarilor și a mediatorilor interculturali în procesul de integrare a migranților.
 1. Consolidarea parteneriatul public-privat la nivel local în domeniul migrației între actori guvernamentali cu un rol în integrarea migranților si CRI-uri.
Cursuri de limba română CRI AIDRom Timișoara 

https://youtu.be/EmlW8MULI-Y

Cursuri de limba română CRI AIDRom Timișoara :

Lectorul de limba română alături de doi beneficiari la Centrul de Integrare Regional AIDRom din Timișoara. Tema întâlnirii a fost „Povestea mea”. Am vorbit despre țările de origine și România, am învățat cum să ne exprimăm trăirile în limba română.

Limba română este predată prin metode interactive la CRI AIDRom Timișoara.  În cadrul acestei întâlniri beneficiarii minori au făcut caleidoscoape cu lectorul de limba română și un prieten din comunitatea locală. Minorii au învățat vocabular în limba română (culori și ustensilele folosite) și tehnici de lucru manual.

O parte din echipa de la CRI Timișoara care a ajutat procesul de angajare a beneficiarilor studenți din Timișoara. Beneficiarilor li s-a oferit asistență în găsirea unui loc de muncă, au fost instruiți cum să se comporte la locul de muncă, au învățat lexic specific domeniului în care vor activa. În această poză puteți vedea doar o parte dintre beneficiarii angajați în luna iunie.

 

Activități culturale:

 

 • „Simbolul bradului în cultura românească” – activitate de plantare în grădină

Scopul activității: creşterea conştientizării rolului major pe care societatea ar trebui să-l joace în protecţia şi recrearea mediului AICI, ACUM, prin plantarea de copaci şi alte plante decorative. Acțiunea acesta a fost dedicată naturii, îndemnul la educație adresat celor care au participat, expresia unității și un simbol ce ne adună împreună.

 • „Reciclează azi pentru sănătatea ta de mâine!”

Pentru că mediul înconjurător este fragil și are nevoie de sprijin din partea noastră, am hotărât ca în această primăvară să ne arătăm grija pentru natură. Această activitate a avut loc pe malul râului Bega și pe câteva străzi din cartierul unde se află Centrul Regional de Integrare Timișoara. În câteva ore de muncă în echipă, beneficiarii participanți, alături de lectorul de limba română și de pedagogul social, au colectat deșeuri – sticle de plastic, cartoane, pungi etc.

 • Să cunoaștem România…prin excursii!

Emoția revederii și bucuria pe care cu toții am avut-o atunci când am plecat în excursie, s-a putut citi pe fețele noastre.

Oradea a intrat, fără îndoială, pe lista orașelor noastre preferate din România!

 • Ziua Mondială a Refugiatului – 20 Iunie 2021

Ziua Mondială a Refugiaților a fost o ocazie pentru a crește gradul de empatie și înțelegere față de refugiați și situația acestora, dar și pentru a recunoaște rezistența de care dau dovadă în reconstruirea vieții. A fost totodată o ocazie de a sărbători întoarcerea la normalitate prin muzică, dans, ateliere creative, yoga, karate, pictură și alte activități recreaționale.

 

 

 

Acces piata muncii:

One Day Job Shadowing

”O activitate ce a adus speranță”, așa a luat sfârșit una dintre cele mai interesante experiențe pe care o parte dintre beneficiarii noștri au trăit-o timp de o zi în Continental Automotive Romania, unde au avut ocazia să experimenteze o zi de muncă într-o companie multinațională de amploare.

 

Training AJOFM

Prefectura Județului Timiș prin intermediul instituțiilor colaboratoare din cadrul Grupului de Lucru a dezvoltat și implementat un training de consiliere vocatională pentru beneficiarii proiectului AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5. Astfel am discutat despre, găsirea unui loc de muncă și accesarea cursurilor vocaționale oferite de AJOFM. Beneficiarii au venit în număr mare, au ascultat, n-au ezitat să pună întrebări și să afle cât mai multe lucruri despre avantajele înscrierii la cursurile vocaționale.

Activități AIDRom Timișoara (octombrie – decembrie 2020)

În luna octombrie, împreună cu beneficiarii programului nostru, am sărbătorit toamna cu ateliere de creație, muzică și produse artizanale românești. Alături de Oana Sidorof, continuator al Școlii de Arte Românești Tradiționale, am realizat un atelier de jucării textile cu noduri – păpușa în port românesc.

 • În cadrul atelierului creativ cu tema „dovleci fermecați”, atât beneficarii adulți, cât și copiii, au sculptat și transformat dovlecii în felinare drăguțe, i-au decorat cu diferite elemente ori i-au pictat.

 • La începutul proiectului s-a implementat o sesiune de evaluare și orientare culturală care urmărește atât familiarizarea beneficiarilor cu pedagogul social, dar, mai important, cunoașterea gradului deja dobândit de integrare culturală a acestora în societatea românească.

Vizitarea celei mai tinere și diversificate zone a orașului, locul care a devenit „a doua casă” pentru unii dintre beneficiarii programului nostru – Complexul Studențesc. Discuțiile acestei vizite au fost centrate pe întrebarea „Cum se poate defini spiritul Timișoarei?”, fiind menite să scoată la iveală importanța, autenticitatea și frumusețea orașului. Această activitate s-a desfășurat cu scopul de a întări noțiuni despre istoria, specificul și spiritul Timișoarei, prin intermediul lucrărilor pictate pe clădiri, ce fac trimiteri spre latura culturală a orașului.

 • Pe fondul activităților educaționale, sociale, culturale și recreaționale, s-a ales vizionarea filmului „Once the dust settles”// “Când viața revine”. Acesta prezintă povești despre oameni care au supraviețuit războiului și dezastrului și care încearcă să-și refacă viața după ce orașele în care trăiesc nu mai sunt subiecte pentru știri. Prin intermediul acestui film, am reușit să deschidem o conversație despre reziliență, recuperare socială, speranță, crearea de oportunități în perioade de criză și, de asemenea despre aspectele socio-culturale ale celor trei orașe surprinse în film. Discuția de după film a fost găzduită în limba engleză, pe platforma Zoom, iar beneficiarii participanți au avut astfel oportunitatea de a interacționa cu reprezentanți ai Institutului Român pentru Pace – PATRIR, precum și cu alți studenți (români și străini) din Cluj și din București.

 • Pentru a respecta condițiile și restricțiile impuse, generate de pandemie, alături de mediatorul intercultural s-au realizat scurte filmări cu câțiva beneficiari care au dorit să transmită un mesaj de Ziua Națională. Textele au creionat răspunsuri la întrebarea „De ce iubesc România?”. Scurtele filmulețe realizate au fost editate cu ajutorul unui program și rezultatul final a fost postat pe pagina noastră de facebook, în data de 1 Decembrie 2020, dorind prin această implicare să combatem stereotipurile și să promovăm multiculturalitatea.

 • Vizitarea unei expoziții (la Faber, Timișoara) – „Lucruri care dor | Bitter things”: un proiect bazat pe cercetare, care explorează impactul migraţiei asupra noţiunilor de familie, din perspectiva unor migranți.

 • Pentru a marca Ziua Mondială a Salutului, în luna noiembrie am desfășurat o lecție interactivă în cadrul căreia s-a discutat despre forme și formule de politețe în România, despre bune maniere, despre faptul că forma de salut este influențată de varietatea de culturi, având diferite semnificații. Beneficarii au manifestat interes accentuat pentru diferențele dintre strângerea mâinii și sărutatul mâinii la femei, precum și pentru formele de salut în funcție de zona geografică.

 • Pentru beneficiarii minori, a avut loc un atelier de pictat pe căni – „Ceașca de cultură”. Fiecare participant a realizat un obiect unicat – o cană pe care a decorat-o în culorile drapelului românesc/ cu harta țării noastre/ cu numele lor. Copiii și-au manifestat curiozitatea și, pe parcursul acestui atelier, am vorbit despre Ziua Națională a României și despre simbolurile țării noastre, despre lucrurile pe care le iubim, despre cele pe care dorim să le schimbăm și cum putem contribui, însă și despre aspectele istorice importante (adaptând vocabularul nivelului de vârstă, pentru o înțelegere corespunzătoare).

 • Atelierul de împletit brățări din ațe speciale (în culorile drapelului românesc) a fost apreciat de beneficiarii majori, iar la finalul acestuia au specificat că a fost un mod creativ și relaxat de a-și petrece timpul și de a învăța despre cum sărbătoresc românii Ziua Națională și care sunt simbolurile României. La atelierul „Legăm ațe, legăm prietenii” s-a folosit o tehnică de lucru foarte simplă, iar scopul acestuia a fost de a întări (într-un mod creativ) cunoștințele despre Ziua de 1 Decembrie și despre aspectele istorice care au marcat această zi, despre geografie, dar și de a consolida procesul de integrare în cultura românească.

 • S-au realizat sesiuni de conștientizare a fenomenului migrației în rândul comunității locale, alăturându-ne programului „Lider Între Egali” (inițiat de Timișoara Capitală Europeană a Culturii). Astfel, pedagogul social a desfășurat două traininguri privind dezvoltarea competențelor pentru o cultură a democrației și interculturalității, pe subiectul „Modelul COE. O cultură a culturilor – proiecte și politici de integrare a migranților”. În cadrul acestor traininguri s-a creionat maniera în care putem integra valorile europene în comunitatea AIDRom, participanții s-au familizarizat cu terminologia din sfera migrației si cu proiectul pe care AIDRom îl implementează în Timisoara.

 • În chenarul evenimentelor de acomodare culturală, pe 1 Decembrie 2020 a avut loc online (pe platforma Zoom) activitatea „1 Decembrie – Semnificație, tradiții, obiceiuri” – activitate susținută de pedagogul social împreună cu lectorul de limba română.

 • „Legenda anotimpurilor – România” : ne-am reamintit că fiecare an are 4 anotimpuri, iar fiecare anotimp e împărțit în 3 luni și am colorat. Am vorbit despre viața oamenilor și a animalelor în România – care se schimbă foarte mult odată cu anotimpurile și am ieșit în grădina din cadrul Centrului Regional de Integrare Timișoara pentru a observa transformările din natură.

 • În chenar de activități socio-educative, o altă temă abordată împreună cu beneficiarii minori a fost „Cosmosul, Soarele, Luna, Planetele”.

 • În decembrie a avut loc cursul de formare „Antreprenor migrant în România”, organizat fiind de Asociația Novapolis – Centrul de Analize și Inițiative pentru Dezvoltare. Au avut loc discuții libere, s-au pus întrebări și sesiunea a continuat cu Cecilia Gostin (trainer) pe tema ”Ce înseamnă să fii antreprenor migrant în România? Cum deschid o afacere? Elemente specifice României: legislație, proceduri, instituții. Planul de afaceri si conducerea afacerii”.

 • Prin intermediul activității de creare a „oamenilor de zăpadă” din vată, utilizând și diferite materiale din natură: conuri de brad, pietricele, frunze, flori, ramuri din copaci etc., beneficiarii au descoperit tradiții și jocuri românești ale copiilor în acest anotimp, putându-se bucura, într-o altă manieră, de acest aspect cultural specific iernii în România.

 • Plastilină modelăm, cântece cântăm, despre iarnă învățăm” – prin această activitate s-a reușit crearea unei atmosfere bazată pe o împletire de momente educaționale, sociale, culturale și recreaționale. De asemenea, pe fundal de colinde românești, beneficiarii au decorat/ pictat individual un mic brad de lemn, folosind abțibilduri, acuarele, beteală de diverse culori, materiale reciclabile etc. Creionând scopul acestei activități, minorilor li s-a explicat (corespunzător nivelului de înțelegere al vârstei) despre simbolistica bradului în cultura noastră, despre Moș Crăciun și despre cadouri, precum și despre simbolurile anotimpului iarna.

 • „Globuri decorăm, despre Crăciun învățăm” – ne-am adunat pentru a decora împreună un glob pentru bradul de Crăciun folosind pastă de zăpadă, sclipici, forme decupate, culori speciale pentru plastic etc. Într-o atmosferă relaxantă, prietenoasă și creativă, până în Ajunul Crăciunului, micul brad de la AIDRom a fost împodobit treptat cu globuri în diverse culori, pictate manual, cu mesaje/ urări scrise pe foi și puse în interiorul globurilor.

 • „Zâmbetul Interculturalității” – Moș Crăciun a ajuns și la copiii migranți din Timișoara. Prin această inițiativă, noi am dorit întărirea procesului de integrare în societatea românească. Păstrând tradiția și specificul sărbătorilor de iarnă, am dăruit personal cadourile împachetate cu grijă și plase cu alimente, produse igienico-sanitare, cărți, dulciuri, fructe, tichete de masă ș.a.

 • „Bubble Football” – un sport recreațional , în care jucătorii s-au folosit de baloane gonflabile care îi înconjoară, protejându-le partea superioară a corpului și capul. Această activitate a fost privită a fi recreativă, presupunând cooperare, strategie, comunicare, depășirea propriilor limite, dar și distracție. De ce am adus Bubble Football pe lista noastră de activități? Ce poate fi mai amuzant decât să joci un meci amical înfășurat într-o minge gigantică de plastic? Poti face orice mișcare îți dorești fără frica de a te lovi.

 • „Tumblin Tower” – un joc de societate ce presupune construirea unui turn din elementele avute și scoaterea pieselor fără a-l dărâma. Un element definitoriu care s-a sesizat cu ușurință a fost legat de cooperarea și răbdarea de care au dat dovadă beneficiarii, deoarece de fiecare dată când reușeau să extragă câte o piesă, trebuiau să răspundă la câte o întrebare legată de cultura românească (de pildă – „Când vine Moș Nicolae/ Crăciun?”).

 • O altă activitate care s-a putut desfășura în format fizic (deoarece ne-am împărțit în grupuri, în decursul unei zile), cu respectarea tuturor regulilor de protecție împotriva COVID-19, a fost reprezentată de desfășurarea unui atelier de făcut Baclava și Qatayef – un desert arab. Într-o atmosferă destinsă şi cordială, participanții au dobândit experienţă şi în acelaşi timp au avut parte de socializare. În jurul discuției centrate pe produse culinare specifice sărbătorilor de iarnă la români, am preferat promovarea multiculturalității și am oferit, astfel, puncte de plecare spre diverse curiozități din țările unde aceste două alimente sunt servite în mod obișnuit. Beneficiarii s-au prins în discuții, descoperindu-se asemănări culturale și culinare.

Miercuri, 18 noiembrie 2020

Lansarea proiectului – Centrul Regional de Integrare Timișoara

Miercuri, 18 noiembrie 2020, AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România, Centrul Regional de Integrare Timișoara, împreună cu Instituția Prefectului Județul Timiș și Instituția Prefectului Județul Caraș- Severin, au organizat on-line, conferința de lansare a proiectului: „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, FAMI 20.02.01.01 (05).
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

În cadrul evenimentului au fost discutate aspecte legate de obiectivul proiectului, activitățile pe care le derulăm, indicatori, provocări și mai ales importanța parteneriatelor locale cu actorii implicați în domeniul migrației.

Chiar dacă evenimentul a avut loc online, și chiar dacă trecem cu toții printr-o perioadă grea și plină de provocări, la eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor locale, aspect care încurajează și motivează foarte mult echipa locală în derularea proiectului.

Mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor, care ne sprijină în derularea activităților noastre și care ne sunt mereu aproape: Instituția Prefectului Județului Timiș, Instituția Prefectului Județului Caraș-Severin, Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, AJOFM Timiș, DSP Timiș, Serviciul Public de Creșe Timișoara, DAS Timiș, Universitatea de Vest, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Organizațiilor non-guvernamentale care iși desfășoară activitatea în domeniul migrației: Fundația ICAR, Institutul Intercultural, si altele!

Mulțumesc echipei locale de la CRI Timișoara pentru implicarea și dedicarea de care da dovadă, pentru ideile creative cu care membrii echipei vin de fiecare dată și mai ales pentru faptul că au reușit să țină mereu aproape, beneficiarii proiectului nostru!
Vă dorim mult succes în continuare!

Marti, 17 Noiembrie 2020

Lansarea proiectului – Centrul Regional de Integrare Oradea
Marti, 17 noiembrie 2020, Asociația Filantropia Oradea, împreună cu AIDRom – Asociașia Ecumenică a Bisericilor din România și Instituția Prefectului Județul Bihor, au organizat on-line, conferința de lansare a proiectului: „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”, FAMI 20.02.01.01 (05).
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.
Locuri de desfăşurare:
 Regiunea 5 (CRCPSA Timișoara): Timişoara, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş Severin

Ce aduce nou acest proiect, care sunt activitățile care se vor desfășura, cum ne putem implica, cât de importantă este colaborarea locală – sunt doar câteva dintre întrebările care și-au găsit răspuns în cadrul conferinței.

Chiar dacă evenimentul a avut loc online, și chiar dacă trecem cu toții printr-o perioadă grea și plină de provocări, la eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor locale, aspect care încurajează și motivează foarte mult echipa locală în derularea proiectului.

Mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor, care ne sprijină în derularea activităților noastre: Instituția Prefectului Bihor, Universitatea din Oradea, Serviciul pentru Imigrări Bihor Inspectoratul Școlar Județean Bihor, IPJ Bihor, ITPF Oradea, SPAPF “Avram Iancu” AJOFM Bihor, ANITP Bihor – CR Oradea, DAS Oradea, DGASPC Bihor, Spitalul Clinic Județean de Urgență, ITM Bihor, Fundația People to People și International School of Oradea!
Mulțumesc echipei locale de la CRI Oradea pentru implicarea și dedicarea de care da dovadă, pentru faptul că toți membrii echipei au reușit să se adapteze la această situație în care se află întreaga omenire și mai ales să țină aproape beneficiarii proiectului nostru!
Vă dorim mult success în continuare!

Timișoara – 18 Noiembrie 2020

– COMUNICAT DE PRESĂ –

Timișoara
18 Noiembrie 2020

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România va organiza conferinţa de lansare a proiectului: „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”.
Evenimentul va avea loc în format online pe platforma ZOOM:
În data de 18 Noiembrie 2020 între orele 11:00-13:00.
Link-ul de conectare pentru eveniment, va fi transmis în timp util.

INFORMAȚII DESPRE PROIECT
Proiectul este implementat de:
Beneficiar: AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România

Parteneri: Asociația Filantropia Oradea
INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL TIMIȘ
INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN
INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL BIHOR
Proiectul se desfășoară pe 3 etape de implementare:
Durata implementare: – Sept 2020 – Sept 2021
– Sept 2021 – Sept 2022
– Sept 2022 – Dec 2022
Prima etapă de implementare se desfășoară în perioada: 29 septembrie 2020 – 25 septembrie 2021.
Bugetul total al proiectului, pe cele 3 Etape de Implementare, este în valoare totală de: 3.163.283,80 lei.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.
Grupul țintă principal al proiectului este reprezentat de beneficiarii de protecție internațională (BP) și resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României (în baza unui permis de ședere pe termen scurt sau lung), care necesită sprijin în vederea integrării în România, așa cum sunt ei definiți în legislația națională și europeană.
Prin acest proiect se urmărește:
Obiectiv 1: Creșterea nivelului de integrare socială a BP și a RTT din Regiunea 5, prin accesul la servicii de integrare individualizate și complexe.
Obiectiv 2: Consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, suport comunitar, rețele de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini.
Obiectiv 3: Dezvoltarea capacităților profesionale ale actorilor implicați în asistarea grupului țintă.
Prin intermediul acestui proiect se va continua activitatea Centrului Regional de Integrare Timișoara, fiind oferite, în mod gratuit, servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, se vor consolida reţele judeţene de voluntari, se vor crea grupuri de lucru, sesiuni de formare şi sesiuni de informare și conștientizare a fenomenului migrației în comunitatea locală.

STATISTICI:
Conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Imigări, la data de 29.02.2020, numărul total al persoanelor străine din România care se încadrează în grupul țintă principal, a fost de 87.395 de migranți. Dintre aceștia, 3797 de persoane sunt beneficiari ai unei forme de protecție, refugiat sau protecție subsidiară. În județele de interes, situația străinilor este următoarea, majoritatea în creștere față de datele din 2018 și 2019:
• Bihor – 1687, Arad – 1858, Hunedoara -705
• Timiș – 5415, Caraș-Severin – 518, Mehedinți – 376
INVITAȚIE
Pentru mai multe informații, vă invităm Miercuri, 18 Noiembrie 2020, între orele 11:00-13:00, la evenimentul online de lansare a proiectului, unde vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări, ai autorităţilor locale cu atribuţii în procesul de integrare a migranţilor din judeţul Timiș si Caraș-Severin, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, companii, precum și reprezentanţi ai comunităţilor de străini din Timișoara. Linkul de participare va fi distribuit participanților pe baza de înregistrare prealabilă la numărul de telefon: 0742 128 579, sau la adresa de email oana.talos@aidrom.ro.

Oana Taloș
Manager – Centrul Regional de Integrare Timișoara
AIDROM – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România
oana.talos@aidrom.ro

Oradea – 17 Noiembrie 2020

Centre Regionale de Integrare
destinate beneficiarilor de protecție internațională și RTT în România

Lansare proiect: „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”

– COMUNICAT DE PRESĂ –

Oradea
17 Noiembrie 2020

Asociația Filantropia Oradea va organiza conferinţa de lansare a proiectului: „AIM 5 – Acțiuni de integrare a migranților în Regiunea 5”.

Evenimentul va avea loc online, pe platforma ZOOM:
• În data de 17 Noiembrie 2020 între orele 11:00-13:00.
• Link-ul de conectare pentru eveniment, va fi transmis în timp util.

INFORMAȚII DESPRE PROIECT
Proiectul este implementat de:
Beneficiar: AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România
Parteneri: Asociația Filantropia Oradea
Instituția Prefectului Județul Timiș
Instituția Prefectului Județul Caraș-Severin
Instituția Prefectului Județul Bihor
Proiectul se desfășoară pe 3 etape de implementare:
Durata implementare: – Sept 2020 – Sept 2021
– Sept 2021 – Sept 2022
– Sept 2022 – Dec 2022
Prima etapă de implementare se desfășoară în perioada: 29 septembrie 2020 – 25 septembrie 2021.
Bugetul total al proiectului, pe cele 3 Etape de Implementare este în valoare totală de: 3.163.283,80 lei.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.
Grupul țintă principal al proiectului este reprezentat de beneficiarii de protecție internațională (BP) și resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României (în baza unui permis de ședere pe termen scurt sau lung), care necesită sprijin în vederea integrării în România, așa cum sunt ei definiți în legislația națională și europeană.
Prin acest proiect se urmărește:
Obiectiv 1: Creșterea nivelului de integrare socială a BP și a RTT din Regiunea 5, prin accesul la servicii de integrare individualizate și complexe.
Obiectiv 2: Consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, suport comunitar, rețele de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini.
Obiectiv 3: Dezvoltarea capacităților profesionale ale actorilor implicați în asistarea grupului țintă.
Prin intermediul acestui proiect se va continua activitatea Centrului Regional de Integrare Oradea, fiind oferite, în mod gratuit, servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, se vor consolida reţele judeţene de voluntari, se vor crea grupuri de lucru, sesiuni de formare şi sesiuni de informare și conștientizare a fenomenului migrației în comunitatea locală.
STATISTICI:
Conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Imigări, la data de 29.02.2020, numărul total al persoanelor străine din România care se încadrează în grupul țintă principal, a fost de 87.395 de migranți. Dintre aceștia, 3797 de persoane sunt beneficiari ai unei forme de protecție, refugiat sau protecție subsidiară. În județele de interes situația străinilor, este următoarea, majoritatea în creștere față de datele din 2018 și 2019:
• Bihor – 1687, Arad – 1858, Hunedoara -705
• Timiș – 5415, Caraș-Severin – 518, Mehedinți – 376
INVITAȚIE
Pentru mai multe informații, vă invităm Marți, 17 Noiembrie 2019, în intervalul orar între orele 11:00-13:00, la evenimentul online de lansare a proiectului, unde vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări, ai autorităţilor locale cu atribuţii în procesul de integrare a migranţilor din judeţul Bihor, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, companii, precum și reprezentanţi ai comunităţilor de străini din Oradea.
Linkul de participare va fi distribuit participanților pe baza de înregistrare prealabilă la numărul de telefon: 0743 081 449 sau la adresa de email: adrianapopa@filantropiaoradea.ro.

Adriana Popa
0743 081 449
Manager Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea
Asociația Filantropia Oradea
adrianapopa@filantropiaoradea.ro

AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu:
Asociația Filantropia Oradea
INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL TIMIȘ
INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN
INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL BIHOR

demarează în perioada: 29 septembrie 2020- 31 decembrie 2022, proiectul: AIM 5 – Acțiuni de Integrare a Migranților în Regiunea 5.

Proiectul se desfășoară pe 3 etape de implementare:
Durata implementare: 12 luni (Anul I)
12 luni (Anul II)
3 luni (Anul III)
Prima etapă de implementare se desfășoară în perioada: 29 septembrie 2020 – 25 septembrie 2021.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

Grupul țintă principal al proiectului este reprezentat de beneficiarii de protecție internațională (BP) și a resortisanților țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României (în baza unui permis de ședere pe termen scurt sau lung /în baza pașaportului, până la primirea permisului de ședere), care necesită sprijin în vederea integrării în România, așa cum sunt ei definiți în legislația națională și europeană.
Obiectivele proiectului

Obiectiv general: Proiectul își propune să sprijine integrarea socio-economică şi culturală a beneficiarilor de protecție internatională și a resortisanților țărilor terțe, în societatea românească, în Regiunea 5, printr-o abordare integrată și complexă – prin furnizarea informaţiilor şi serviciilor de care aceştia au nevoie într-o singură locație și prin consolidarea colaborării și implicării active a autorităților și comunității locale în sprijinirea migranților în procesul de integrare.

Obiective specifice:

Obiectiv 1: Creșterea nivelului de integrare socială a BP și a RTT din Regiunea 5, prin accesul la servicii de integrare individualizate și complexe.
Obiectiv 2: Consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, suport comunitar, rețele de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini.
Obiectiv 3: Dezvoltarea capacitățiilor profesionale a actorilor implicați în asistarea grupului țintă.

Raport eveniment de diseminare – CRI Timișoara

În data de 27 iulie 2020, a avut loc la Timișoara, conferința de închidere a proiectului: “Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”. Evenimentul a avut loc la Complex Restaurant Flonta, în aer liber, pentru a asigura toate măsurile de prevenție necesare împotriva COVID-19. Conferința a reunit participanți din cadrul instituțiilor publice, reprezentanți ai diferitelor ONG-uri care operează în domeniul migrației, membrii echipei locale, precum și echipa de management din București.

La eveniment au fost prezentate rezultatele proiectului, diferitele elemente ale activităților desfășurate, dar și provocările întâlnite.

S-au folosit în acest sens diferite metode, precum prezentări foto, video, discursuri și jocuri de rol.

S-au discutat de asemenea diferite planuri de viitor și idei de îmbunătățire a activităților desfășurate pentru integrarea beneficiarilor de protecție internațională și resortisanților țărilor terțe.

Pe parcursul conferinței a fost prezentată activitatea Asociației Ecumenice a Bisericilor din România, a Filantropiei Oradea, cât și a celor 2 Instituții ale Prefectuctului: de Timiș și Caraș Severin, în cadrul acestui proiect, în care obiectivul principal a fost o cât mai bună integrare socio-culturală a persoanelor care imigrează în România, resortisanți ai țărilor terțe și beneficiari de protecție internațională.

Managerul de proiect, Niculescu Cătălina, managerul local, Oana-Anca Taloș, cât și întreaga echipă a Centrului Regional de Integrare Timișoara au prezentat serviciile concrete de care au beneficiat cetățenii străini în cadrul proiectului: cursuri de limba română și de acomodare culturală prin care beneficiarii reușesc să depășească barierele de limbă și cultură; consiliere socială și sprijin în găsirea unui loc de muncă sau a unei louințe, facilitarea colaborării cu diverse instituții; consiliere juridică, desfășurarea de evenimente culturale la care beneficiarii să se simtă parte a comunității noastre și la care să socializeze, să-și facă prieteni. De asemenea, pe parcursul proiectului a fost acordată asistență materială pentru persoanele vulnerabile.

Un rol important în facilitarea procesului de integrare au avut și sesiunile de informare și conștientizare a fenomenului migrației organizate în comunitatea locală. Rețeaua de voluntari s-a implicat în atingerea obiectivelor proiectului, iar instituțiile cu care a colaborat Centrul Regional de Integrare Timișoara au fost de un real sprijin în integrarea cetățenilor străini.

Centre Regionale de Integrare pentru integrarea cetățenilor străini în România

 Încheiere proiect: „Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”

 

– COMUNICAT DE PRESĂ –

Oradea
10 Iulie 2020

 Asociația Filantropia Oradea va organiza conferinţa de încheiere a proiectului: „Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți.

Evenimentul va avea loc în:

Oradea, în data de 21 Iulie 2020, la sediul Instituției Prefectului Județului Bihor, între orele 11:00-14:30.

*Adresă Instituția Prefectului Județul Bihor: Parcul Traian, nr. 5, Oradea

 

INFORMAȚII DESPRE PROIECT

Proiectul este implementat de:

      Beneficiar: AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România

      Parteneri:  Asociația Filantropia Oradea

                   Instituția Prefectului Județul Timiș

                   Instituția Prefectului Județul Caras-Severin

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. Bugetul total al proiectului, pentru o perioadă de 12 de luni (13.08.2019 – 12.08.2020) este de: 1.145.597,90 lei.

Grupul țintă principal al proiectului a fost reprezentat de beneficiarii de protecție internațională (BP) și resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României (în baza unui permis de ședere pe termen scurt sau lung), care necesită sprijin în vederea integrării în România, așa cum sunt ei definiți în legislația națională și europeană.

Prin acest proiect s-a urmărit:

Obiectiv 1: Creșterea nivelului de integrare socială a BP și a RTT din Regiunea 5, prin accesul la servicii de integrare individualizate și complexe.

Obiectiv 2: Consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, suport comunitar, rețele de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini.

Obiectiv 3: Dezvoltarea capacităților profesionale ale actorilor implicați în asistarea grupului țintă.

Prin intermediul acestui proiect s-a continuat activitatea Centrului Regional de Integrare Oradea, fiind oferite, în mod gratuit, servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, s-au consolidat reţele judeţene de voluntari, s-au creat grupuri de lucru, sesiuni de formare şi sesiuni de informare și conștientizare a fenomenului migrației în comunitatea locală.

STATISTICI:

Conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Imigări, la data de 29.02.2020, numărul total al persoanelor străine din România care se încadrează în grupul țintă principal a fost de 87.395 de migranți. Dintre aceștia, 3797 de persoane sunt beneficiari ai unei forme de protecție, refugiat sau protecție subsidiară. În județele de interes situația străinilor este următoarea, majoritatea în creștere față de datele din 2018:

 • Bihor – 1687, Arad – 1858, Hunedoara -705
 • Timiș – 5415, Caraș-Severin – 518, Mehedinți – 376

În cadrul proiectului: “Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, în cele 6 județe de jurisdicție, până la finalul lunii iunie au fost asistate un număr de 164 de cetățeni străini la nivelul Centrului Regional de Integrare Oradea și 193 la nivelul Centrului Regional de Integrare Timișoara.

 

INVITAȚIE

Pentru mai multe informații, vă invităm Marți, 21 iulie 2020, la sediul Instituției Prefectului Județului Bihor, între orele 11:00-14:30, la evenimentul de încheiere și diseminare a rezultatelor proiectului, unde vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări, ai autorităţilor locale cu atribuţii în procesul de integrare a migranţilor din judeţul Bihor, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, companii, precum și reprezentanţi ai comunităţilor de străini din Oradea.

Adriana Popa
Manager – Centrul Regional de Integrare Oradea
Asociația Filantropia Oradea
0743 081 449

Centre Regionale de Integrare pentru integrarea refugiaților și migranților în România

 Încheiere proiect: „Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”

 

– COMUNICAT DE PRESĂ –

Timișoara
13 Iulie 2020

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România va organiza conferinţa de încheiere a proiectului: „Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți.

Evenimentul va avea loc în:

Timișoara, în data de 27 Iulie 2020, la Complex Restaurant Flonta, adresa Str. Trandafirilor nr. 200, Giroc, între orele 11:00-14:30.

INFORMAȚII DESPRE PROIECT

Proiectul este implementat de:

      Beneficiar: AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România

      Parteneri: Asociația Filantropia Oradea

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL TIMIȘ

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL CARAS-SEVERIN

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. Bugetul total al proiectului, pentru o perioadă de 12 de luni a fost de: 1.145.597,90 lei.

Grupul țintă principal al proiectului a fost reprezentat de  beneficiarii de protecție internațională (BP) și resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României (în baza unui permis de ședere pe termen scurt sau lung), care necesită sprijin în vederea integrării în România, așa cum sunt ei definiți în legislația națională și europeană.

 

Prin acest proiect s-a urmărit:

Obiectiv 1: Creșterea nivelului de integrare socială a BP și a RTT din Regiunea 5, prin accesul la servicii de integrare individualizate și complexe.

Obiectiv 2: Consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, suport comunitar, rețele de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini.

Obiectiv 3: Dezvoltarea capacităților profesionale ale actorilor implicați în asistarea grupului țintă.

Prin intermediul acestui proiect s-a continuat activitatea Centrului Regional de Integrare Timișoara, fiind oferite, în mod gratuit, servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, s-au consolidat reţele judeţene de voluntari, s-au creat grupuri de lucru, sesiuni de formare şi sesiuni de informare și conștientizare a fenomenului migrației în comunitatea locală.

STATISTICI:

Conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Imigări, la data de 29.02.2020, numărul total al persoanelor străine din România care se încadrează în grupul țintă principal a fost de 87.395 de migranți. Dintre aceștia, 3797 de persoane sunt beneficiari ai unei forme de protecție, refugiat sau protecție subsidiară. În județele de interes situația străinilor este următoarea, majoritatea în creștere față de datele din 2018:

 • Bihor – 1687, Arad – 1858, Hunedoara -705
 • Timiș – 5415, Caraș-Severin – 518, Mehedinți – 376

În cadrul proiectului: “Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, în cele 6 județe de jurisdicție, a fost asistat un număr de 357 de beneficiari, în perioada: August 2019 – Iulie 2020.

  

INVITAȚIE

Pentru mai multe informații, vă invităm Luni, 27 iulie 2020, la Complex Restaurant Flonta, adresa Str. Trandafirilor nr. 200, Giroc, între orele 11:00-14:30, la evenimentul de încheiere și diseminare a rezultatelor proiectului, unde vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări, ai autorităţilor locale cu atribuţii în procesul de integrare a migranţilor din judeţul Timiș si Caraș-Severin, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, companii, precum și reprezentanţi ai comunităţilor de străini din Timișoara.

Oana Taloș
Manager – Centrul Regional de Integrare Timișoara
AIDROM – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România
oana.talos@aidrom.ro

Marți, 21.07.2020, Asociația Filantropia Oradea a organizat la Instituția Prefectului Bihor conferința de încheiere a proiectului: ,,Integrare Acum II- Abordări complexe și unitare pentru migranți “, număr de referință FAMI 19.01.04 (05), proiect finanțat prin Programul Național- Fondul Azil, Migrație și Integrare.
În cadrul acestui eveniment au participat reprezentanți din diferite organizații și instituții din județul Bihor, dar și beneficiari ai proiectului, în total 28 persoane: reprezentanți ai Instituției Prefectului Bihor, AIDRom, I.T.P.F Oradea, DAS Oradea, I.S.J Bihor, AJOFM Bihor, DSP BH, I.P.J BH, Școala de Poliție ,,Avram Iancu”, A.N.I.T.P- C.R. Oradea, Asociația Filantropia și reprezentați ai presei de la Jurnalul Bihorean și Cotidianul Crișana.

Conferința a început cu o rugăciune și un cuvânt de deschidere rostite de Președintele Asociației Filantropia Oradea-Lazăr Laurențiu.

Pe parcursul conferinței a fost prezentată activitatea Asociației Filantropia Oradea în cadrul acestui proiect, în care obiectivul principal a fost o cât mai bună integrare socio-culturală a persoanelor care imigrează în România, resortisanți ai țărilor terțe și beneficiari de protecție internațională.

Managerul de proiect, Niculescu Cătălina, și întreaga echipă a Centrului Regional de Integrare Oradea au prezentat serviciile concrete de care au beneficiat cetățenii străini în cadrul proiectului: cursuri de limba română și de acomodare culturală prin care beneficiarii reușesc să depășească barierele de limbă și cultură; consiliere socială și sprijin în găsirea unui loc de muncă sau a unei louințe, facilitarea colaborării cu diverse instituții; consiliere juridică, desfășurarea de evenimente culturale la care beneficiarii să se simtă parte a comunității noastre și la care să socializeze, să-și facă prieteni. De asemenea, pe parcursul proiectului a fost acordată asistență materială pentru persoanele vulnerabile.

În continuare, au fost reliefate dificultățile întâmpinate pe parcursul proiectului, dar și minunatele realizări.

În total în perioada august 2019-iunie 2020 – 164 cetățeni străini au beneficiat de servicii de integrare în cadrul proiectului.

Un rol important în facilitarea procesului de integrare au avut și sesiunile de informare și conștientizare a fenomenului migrației organizate în comunitatea locală. Rețeaua de voluntari s-a implicat în atingerea obiectivelor proiectului, iar instituțiile cu care a colaborat Centrul Regional de Integrare Oradea au fost de un real sprijin în integrarea cetățenilor străini.

La conferință au luat cuvântul și doi beneficiari: Afin din Indonezia și Alya din Turcia, ambii studenți care au relatat despre experiența lor în România și au mulțumit descriind activitatea Asociației Filantropia printr-un cuvânt sugestiv: perfecțiune (nota autorului: suntem în cautarea perfecțiunii, dar multumim pentru apreciere).

Conferința s-a încheiat cu discuții libere, propuneri, recomandări, servirea prânzului într-o atmosferă relaxantă, deschisă și comunicativă (cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19).

S-au adresat mulțumiri participanților și s-a încurajat continuarea colaborării pentru a eficientiza serviciile oferite beneficiarilor.

1. Jocuri Outdoor si Lectura Povesti in parc pentru copiii refugiati

Data: 03.09.2019

Locatie: Parcul Padurice Timisoara

4 copii refugiati originari din Gambia, Afganistan si Irak, alaturi de alti 4 copii din comunitatea romaneasca au luat parte la activitati si jocuri de competitie intr-un parc din Timisoara. A fost jucat un joc cu litere, pe echipe, cu sarcina de a realiza cat mai multe cuvinte din literele primite. Copiilor le-a fost citita o poveste si s-au purtat discutii privind personajele principale. In final, copii s-au jucat in parc, alaturi de alti copii.


2. Educatie rutiera pentru copiii refugiati din Timisoara

Data: 10.09.2019

Locatia: CRI AIDRom Timisoara

Minorii prezenti la intalnirea de la CRI AIDRom Timisoara au fost informati, sub forma unui concurs cu premii care sunt semnele de circulatie si care sunt informatiile necesare pentru copii atunci cand se afla pe strada.


3. Excursie Obiective Istorice judetul Arad

Data: 12.09.2019

Locatie: Lipova, Ghioroc, Arad

13 migranti au participat intr-o excursie de 1 zi, in care au fost vizitate obiective istorice din judetul Arad: Cetatea Soimos (atestata istoric la 1400), Manastirea Catolica Maria Radna (ridicata in anul 1520), Lacul Ghioroc – cunoscut si ca litoralul vestului si orasul Arad – cunoscut ca si Mica Viena. Au fost diseminate informatii despre istoria si geografia Romaniei, precum si diferite traditii si obiceiuri ale locurilor vizitate. Evenimentul a fost organizat de pedagogul social Ilioni Loga Falvius si mediatorul intercultural Dl Alshahnazi Karwan.


4. Atelier de Gatit Mancare Internationala

Data: 14 – 15.09.2019

Locatie: Muzeul Satului Banatean – Festivalul Plai

La invitatie Asociatiei PLAI, a fost organizat un atelier de gatit mancare internationala in cadrul Festivalului PLAI din Timisoara, desfasurat la Muzeul Satului Banatean. Atelierele derulate pe parcursul a 2 zile, au inclus si cate un bucatar cu statut de protectie din Siria si Afganistan. S-a gatit mancare traditionala, alaturi de aproximativ 30 de cetateni romani care au invatat atat despre bucataria traditionala araba si afgana dar si despre fenomenul migratiei fortate in Timisoara. Pedagogul social Ilioni Loga Falvius a prezentat statistici despre refugiatii care traiesc in Romania si a raspuns la intrebari specifice. Participantii au gatit si au servit impreuna mancarea gatita.


5. Eveniment de diseminare informatii despre fenomenul migratiei la Resita

Data: 18.09.2019

Locatia: Libraria Semn de Carte Resita

In cadrul proiectului: “Integrare ACUM II”,  a fost organizat un eveniment de diseminare informatii despre fenomenul migratiei, pentru 28 de elevi din cadrul: Colegiului Economic al Banatului Montan, din Resita. Prezentarea a avut urmatoarele capitole:  1) Ice-breaking: “Tu ce ai lua cu tine”? 2) Cine sunt refugiati? 3) Fete ale refugiatilor din Timisoara 4) Concluzii, despre non-discriminare 5) Intrebari & Raspunsuri. La eveniment au participat si reprezentati ai librariei: Semn de carte, reprezentanti ai Institutiei Prefectului de Caras-Severin, reprezentanti ai Agentiei Nationala Impotriva Traficului de Persoane.


6. Curs de Acomodare Culturala pentru 4 refugiati originari din Siria

Data: 22.09.2019

Locatia: CRI AIDRom Timisoara

Refugiatii care se stabilesc in Romania participa la un curs care cuprinde 11 lectii despre cultura, istoria, Geografia si normele sociale din Romania. Cursul la Timisoara este organizat de Flavius Ilioni Loga, in cadrul CRI AIDRom Timisoara.


7. Vizita Muzeul de Arta Timisoara

Data: 10.10.2019

Locatie: Muzeul de Arta Timisoara

Participantii au vizitat Muzeul de Arta din Timisoara, unde au vizionat toate expozitiile prezente dar in mod special expozitia: “Presence, Essence, Identity” de Magdalena Abakanowicz. Expoziția a prezentat o selecție impresionantă de lucrări din toate etapele creației artistei, de la începutul anilor ’70, până la sfârșitul anilor 2000. Una dintre cele mai importante artiste de pe scena artei mondiale, Magdalena Abakanowicz și-a câștigat notorietatea internațională în anii 1960, prin experimentele sale extrem de neobișnuite la acea vreme, sculpturi gigantice din fibră textilă, intitulate generic Abakans. Aceste structuri fluide, țesute din materiale organice, au extins semnificativ sensul tradițional al sculpturii, transformând suprafața plană a unei tapiserii într-o formă dinamic organizată în spațiu, care declanșează experiențe vizuale și tactile complexe. Beneficiarii au fost interesati de exponate, fiind incurajati sa isi formuleze propriile interpretari legate de arta.


8. Concert “West meets East”

Data: 15.10.2019

Locatie: Filarmonica Banatului Timisoara

Concertul eveniment: “West Meets East”, a reunit artiștii Udhai Mazumdar, Rohan Dasgupta și Bhaskar Das, alături de violonistul francez Gilles Apap, muzician spectaculos și creativ, renumit în toată lumea, care au explorat legătura profundă dintre muzica clasică a Indiei și cea românească. Beneficiarii participanti au avut ocazia să asculte compoziții de Ravi Shankar, de pe celebrele albume premiate cu Grammy în 1968. Muzica Transilvaniei a fost prezentata prin intermediul unor variațiuni pentru vioară și instrumente indiene realizate de Udhai Mazumdar, elevul lui Ravi Shankar. Alături de muzica clasică a Indiei, concertul a inclus compoziții de Béla Bartók și George Enescu.


9. Seara Interculturala Traditii de Toamna

Data: 19.09.2019

Locatie: CRI AIDRom Timisoara. Conform traditiei de peste 6 ani de zile, la AIDRom Timisoara, la inceputul toamnei am organizat o seara interculturala privind traditiile de toamna la romani. In cadrul evenimentului am diseminat 2 obiceiuri la romani: Culesul Viei si Ruga Satului. Au fost prezentate participantilor imagini cu aceste 2 traditii si am discutat impreuna diferente si similitudini intre culturile participante. In cadrul serii a avut loc si un recital de muzica internationala, sustinut de Dl Zaher Al Ani, beneficiar al unei forme de protectie din Irak alaturi de trupa lui muzicala. Dupa eveniment participanti au putut degusta mancare traditionala romanesca si araba gatita de beneficiari ai proiectului si echipa de proiect. La eveniment a participat si Dna Catalina Niculescu, manager proiect.


10. Seara Interculturala cu Traditii si Mancare Romaneasca

Data: 06.11.2019

Locatie: CRI AIDRom Timisoara

Evenimentul a avut ca scop acomodarea strainilor beneficiari in cadrul proiectului, cu traditiile si societatea romaneasca. In cadrul intalnirii a participat un grup muzical condus de Lisa Lazarov, studenta la Medicina, originara din Germania alaturi de alti muzicieni migranti (Italia, India, Germania). Acestia au sustinut un recital de muzica contemporana. In cadrul intalnirii, a fost  realizata o prezentare privind Geografia romaneasca, poezie romaneasca si forma de guvernamant in Romania, sub forma unui concurs cu premii. S-a gatit mancare traditionala romaneasca, iar un restaurant cu specific arab (Miral Timisoara) au donat mancare traditionala araba. La eveniment au participat 23 de migranti, echipa locala CRI AIDRom Timisoara si reprezentati ai comunitatii locale din Timisoara (voluntari, vecini, muzicieni).


11. Vizionare Film Artistic “Norm de la Polul Nord”

Data: 14.11.2019

Locatie: Cinema City – Iulius Mall Timisoara

Beneficiarii participanti au fost invitati la o activitata recreationala: sa urmareasca un film de desen animan: “Norm de la Polul Nord”.


12. Atelier Handmade cu specific de Toamna

Data: 27.11.2019

Locatie: CRI AIDRom Timisoara

Atelierul de creatie la care au participat 5 beneficiari ai unei forme de protectie dar si reprezentanti ai comunitatii locale, a fost organizat alaturi de 1 voluntar din Germania: Inken Jessen. In cadrul intalnirii, participantii au confectionat o coronita din frunze de toamna si un spiridus din mere si frunze. Dupa atelier, un beneficiar participant, a servit participantii cu o prajitura originara din Siria gatita special pentru acest eveniment.


13. Atelier Hand Made de Craciun

Data: 11.12.2019

Locatie: CRI AIDRom Timisoara

Beneficiarii participanti au avut ocazia sa picteze decoratiuni de Craciun, forme turnate din ipsos, sa deseneze planse tematice de Craciun si sa discutam despre traditiile de Craciun la romani. La eveniment au participat 5 beneficiari BP originari din Irak si Siria dar si membri din comunitatea locala.


14. Christmas for Migrants Editia 8 / 2019

Data: 19.12.2019

Locatie: CRI AIDRom Timisoara

Editia a 8 a evenimentului de acomodare culturala, Craciunul pentru Migranti, a avut loc la sediul Centrului Regional de Integrare AIDRom Timisoara. Intalnirile tematice de sarbatori de iarna au fost lansate in anul 2012, cu scopul prezentarii traditiilor de Craciun a romanilor, dar si de a aduce impreuna comunitatea locala alaturi de refugiati si migranti. In cadrul intalnirii, a avut loc o sesiune de muzica contemporana de Craciun, alaturi de Joel Benson, un musician local care sustine proiectele AIDRom de multi ani si care sustine concerte musicale cu titlu voluntar pentru AIDRom. De asemenea s-au cantat colinde traditionale in romaneste interpretate de voluntarii: Simona Ilioni Loga si Andreea Iuliabo din Timisoara. In cadrul evenimentului au avut loc 2 prezentari de acomodare culturala:

 • 30 de ani de la Revolutia Romana: s-a prezentat istoria Revolutiei Romane, inceputa in Decembrie 1989, la Timisoara si s-au purtat discutii privind similaritatea revoltei populare din Romania cu evenimentele din Siria si Irak. A fost proiectat un film documentar privind cei 30 de ani de la Revolutia Romana
 • 4 Traditii la Romani de Sarbatorile de Iarna. Participantii au putut afla despre cum sarbatoresc romanii Craciunul si ce semnifica bradul de Craciun, dar si ce inseamna colindatul. Se asemenea s-au prezentat traditiile de Anul Nou si Plugusorul.

In cadrul intalnirii, ca in fiecare an, au fost daruite copiilor migranti, cadouri primite din partea organizatiei ShoeBox Romania. De asemenea familii de refugiati au fost incurajati sa gateasca mancare traditionala araba dar s-a gatit si mancare romaneasca, la finalul intalnirii participantii fiind incurajati sa guste bucatele. La eveniment au participat si alti membri ai echipei CRI AIDRom Timisoara.


15. Participare: Atelierul “Advocacy Seminar Snapshots from the Borders” Bucuresti

Data: 03.10.2019

Locatia: Bucuresti

In cadrul intalnirii organizate de Asociatia Novapolis si Centrul pentru Inovare Publica din Romania, pedagogul social, Ilioni Loga a prezentat importanta activitatilor de acomodare culturala, oferite in cadrul CRI AIDRom Timisoara in procesul de integrare a refugiatilor din Romania si activitatile proiectului.


16. Atelier de gatit pizza pentru copiii refugiati din Timisoara

Data: 26.09.2019

Locatia: CRI AIDRom Timisoara

Alaturi de voluntari, copiii refugiati din Timisoara alaturi de alti copii din comunitatea gazda, au pregatit ingredientele si au asezat pe aluat pentru a gati pizza. Inainte de pregatire, publicul a fost informat cu privire la istoria faimoasei retete italiene. Ateliere de gatit au loc frecvent in cadrul CRI AIDRom Timisoara datorita interesului copiilor pentru gatit. Lucrand impreauna si dezvoltandu-si dexteritatea individuala dar si abilitatea de a lucra in echipa, o activitate culinara devine o activitate educationala importanta pentru copii.

Conferință lansare proiect integrare ACUM II – FAMI 19.01.04 (05)

Marți, 15.10.2019, Asociația Filantropia Oradea a organizat în spațiul Comuniteca aparținând Fundației Comunitare Oradea conferinta de lansare a proiectului “Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, număr de referință FAMI 19.01.04 (05), proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. În cadrul acestui eveniment au participat reprezentanți din diferite instituții, organizații, dar și reprezentanți din rândul migranților, un număr total de 43 persoane. Dintre cei prezenți amintim: reprezentanți ai Serviciului pentru Imigrări Bihor, AIDRom, Instituției Prefectului Bihor, Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Universității din Oradea, DSP Bihor, ITPF Oradea, AJOFM Bihor, DAS Oradea, AJPIS Bihor, DGASPC Bihor, Adecco, Mihai Neșu Foundation, ADLO, ITM Bihor. Conferința de lansare a început cu un cuvânt de deschidere al președintelui Asociaței Filantropia Oradea și al managerului Centrului Regional de Integrare (CRI) Oradea, urmat de prezentarea participanților (un tur de nume), pentru a facilita comunicarea și colaborarea între cei prezenți. Managerul de proiect, Niculescu Catalina a prezentat obiectivele, activitățile și indicatorii proiectului.  

Link FACEBOOK

Conferință lansare proiect integrare ACUM II – FAMI 19.01.04 (05)

Luni, 14 octombrie 2019, Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania, in parteneriat cu:

 • ASOCIATIA FILANTROPIA ORADEA
 • INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL TIMIȘ
 • INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL CARAS-SEVERIN

a organizat la sediul Instituției Prefectului Județului Timiș, conferinta de lansare a proiectului: “Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, număr de referință FAMI 19.01.04 (05), proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. În cadrul acestui eveniment au participat reprezentanți din diferite instituții, organizații nonguvernamentale, active in domeniul migratiei.

Dintre cei prezenți amintim: reprezentanți ai: Institutiei Prefectului Jud. Timis, AJPIS Timis, DASTM Timis, Directia de Asistenta Sociala Timis, IPJ Timis, DGASPC Timis, DSP Timis, CJRAE Timis, ONG-uri: Salvati Copiii, JRS Romania, etc.

In cadrul conferintei, dl. Subprefect Frantescu Daniel Cristian si managerul de proiect, Niculescu Catalina au deschis conferinta cu un cuvant de deschidere. Ulterior, au fost au fost prezentate de către managerul de proiect: obiectivele, activitățile, grupul țintă și indicatorii proiectului. De asemenea, reprezentati ai partenerilor de la cele 2 Prefecturi: Timis si Caras-Severin au prezentat pe larg activitatile pe care le vor implementa in cadrul proiectului.

În continuare, asistenții sociali, au realizat câte o scurtă prezentare despre specificul serviciilor de consiliere și asistență socială în cadrul CRI Timisoara, lectorul de limba romana a vorbit despre provocările de predare a cursurilor de limba română, pedagogul social a prezentat specificul activitatilor socio-culturale si recreationale cu beneficiarii proiectului, iar mediatorul intercultural a relatat despre experiența si provocarile in aceasta activitate, precum și despre necesitatea derulării unor astfel de proiecte și rolul esențial pe care îl au ONG-urile în facilitarea procesului de integrare a cetățenilor străini care vin în România. Conferința s-a încheiat cu discuţii libere, propuneri, recomandări, concluzii și prânz.

Multumim tuturor celor care ne sunt mereu alaturi in munca noastra cu beneficiarii proiectului nostru!

 

Descoperind Cetatea Oradea

(Exhibition about history and ethnography in Oradea)

5 septembrie 2019

Pentru a înțelege un oraș, trebuie să-i parcurgi istoria, nu doar străzile. Oradea este un oraș din ce în ce mai apreciat și din ce în ce mai atractiv, care-și promovează atracțiile turistice tuturor celor deschiși să descopere.

Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea a lansat o invitație cetățenilor străini care locuiesc în Oradea de a descoperi și înțelege mai bine istoria orașului printr-un tur organizat în Cetatea Oradea.

Astfel, am fost întâmpinați de un ghid (vorbitor de limba engleză) care ne-a prezentat Muzeul Orașului Oradea, precum și o serie de legende locale. Am admirat  expoziția de fragmente arhitecturale sculptate descoperite în diferite campanii de cercetare arheologică, am descoperit viața pe front în Primului Război Mondial,Sala cu Griffons, Muzeul Pâinii, istoria fotografiei în Oradea / Colecția de tehnică și artă fotografică, Istoria Bisericii Reformate din Oradea, iar la final ne-am bucurat de un picnic în parcul cetății.

Fotografiile realizate pe durata evenimentului  pot fi vizualizate pe pagina locală de facebook (International Integration Collection) la albumul intitulat: Exhibition about history and ethnography in Oradea.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Integrare ACUM II- Abordări complexe și unitare pentru migranți” FAMI/19.01.04 (05), finanțat prin Programul Național – Fondul Azil, Migrație și Integrare, toate cheltuielile fiind acoperite prin bugetul proiectului.

Foto link: https://www.facebook.com/pg/International-Integration-Collection-615762998586928/photos/?tab=album&album_id=1386511481512072

Centre Regionale de Integrare pentru

integrarea refugiaților și migranților în România

 Lansare proiect: „Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”

 

– COMUNICAT DE PRESĂ –

Oradea

08 Octombrie 2019

 

Asociația Filantropia Oradea va organiza conferinţa de lansare a proiectului: „Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți.

Evenimentul va avea loc în:

Oradea, în data de 15 Octombrie 2019, la Fundația Comunitară Oradea, (noul sediu: str. Republicii, nr. 30, în incinta Crișul Shopping Center) între orele 10:00-14:30.

 

INFORMAȚII DESPRE PROIECT

Proiectul este implementat de:

Beneficiar: AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România

 

Parteneri: Asociația Filantropia Oradea

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL TIMIȘ

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL CARAS-SEVERIN

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. Bugetul total al proiectului, pentru o perioadă de 12 de luni este de: 1.145.597,90 lei

Grupul țintă principal al proiectului este reprezentat de  beneficiarii de protecție internațională (BP) și a resortisanților țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României (în baza unui permis de ședere pe termen scurt sau lung), care necesită sprijin în vederea integrării în România, așa cum sunt ei definiți în legislația națională și europeană.

Prin acest proiect se urmăreşte:

Obiectiv 1: Creșterea nivelului de integrare socială a BP și a RTT din Regiunea 5, prin accesul la servicii de integrare individualizate și complexe.

Obiectiv 2: Consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, suport comunitar, rețele de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini.

Obiectiv 3: Dezvoltarea capacităților profesionale ale actorilor implicați în asistarea grupului țintă.

Prin intermediul acestui proiect se va continua activitatea Centrului Regional de Integrare Filantropia Oradea, fiind oferite, în mod gratuit servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, se vor consolida reţele judeţene de voluntari, se vor crea grupuri de lucru, sesiuni de formare şi sesiuni de informare și conștientizare a fenomenului migrației în comunitatea locală.

STATISTICI:

Conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Imigări, la data de 31.12.2018, în România existau 4157 permise de ședere emise pentru beneficiarii unei forme de protecție, respectiv: 2532 pentru statut de refugiat și 1625 pentru protecție subsidiară.

Numărul total al persoanelor străine din România care se încadrează în grupul țintă principal este de 69.182 de migranți. În județele de interes situația străinilor este următoarea:

 • Bihor – 1405, Arad – 1327, Hunedoara – 561
 • Timiș – 4337, Caraș-Severin – 400, Mehedinți – 898

În toate cele 6 județe se observă o creștere a numărului de migranți față de datele din 2016: Arad – 733, Bihor – 1246, Caraș Severin – 333 Hunedoara – 590, Mehedinți – 326, Timiș – 3955.

 

INVITAȚIE

Pentru mai multe informații, vă invităm Marți, 15 Octombrie 2019, în intervalul orar 10:00 – 14:30, la Fundația Comunitară Oradea, (noul sediu: str. Republicii, nr. 30, în incinta Crișul Shopping Center, etaj 1) la evenimentul de lansare a proiectului, unde vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări, ai autorităţilor locale cu atribuţii în procesul de integrare a migranţilor din judeţul Bihor, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, companii, precum și reprezentanţi ai comunităţilor de străini din Oradea.

Adriana Popa

0743 081 449

Manager Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea

Asociația Filantropia Oradea

adrianapopa@filantropiaoradea.ro

Centre Regionale de Integrare pentru

integrarea refugiaților și migranților în România

 Lansare proiect: „Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți”

 

– COMUNICAT DE PRESĂ –

Timișoara

08 Octombrie 2019

 

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România va organiza conferinţa de lansare a proiectului: „Integrare ACUM II – Abordări complexe și unitare pentru migranți.

Evenimentul va avea loc în:

Timișoara, în data de 14 Octombrie 2019, la sediul Instituției Prefectului Județului Timiș, (Adresa: Bd. Revoluției din 1989 nr. 17 A), între orele 10:00-14:30.

 

INFORMAȚII DESPRE PROIECT

Proiectul este implementat de:

Beneficiar: AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România

Parteneri: Asociația Filantropia Oradea

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL TIMIȘ

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL CARAS-SEVERIN

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. Bugetul total al proiectului, pentru o perioadă de 12 de luni este de: 1.145.597,90 lei.

Grupul țintă principal al proiectului este reprezentat de  beneficiarii de protecție internațională (BP) și a resortisanților țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României (în baza unui permis de ședere pe termen scurt sau lung), care necesită sprijin în vederea integrării în România, așa cum sunt ei definiți în legislația națională și europeană.

Prin acest proiect se urmăreşte:

Obiectiv 1: Creșterea nivelului de integrare socială a BP și a RTT din Regiunea 5, prin accesul la servicii de integrare individualizate și complexe.

Obiectiv 2: Consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, suport comunitar, rețele de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini.

Obiectiv 3: Dezvoltarea capacităților profesionale ale actorilor implicați în asistarea grupului țintă.

Prin intermediul acestui proiect se va continua activitatea Centrului Regional de Integrare Filantropia Timișoara, fiind oferite, în mod gratuit servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, se vor consolida reţele judeţene de voluntari, se vor crea grupuri de lucru, sesiuni de formare şi sesiuni de informare și conștientizare a fenomenului migrației în comunitatea locală.

STATISTICI:

Conform datelor furnizate de către Inspectoratul General pentru Imigări, la data de 31.12.2018, în România existau 4.157 permise de ședere emise pentru beneficiarii unei forme de protecție, respectiv: 2.532 pentru statut de refugiat și 1.625 pentru protecție subsidiară.

Numărul total al persoanelor străine din România care se încadrează în grupul țintă principal este de 69.182 de migranți. În județele de interes situația străinilor este următoarea:

 • Bihor – 1405, Arad – 1327, Hunedoara – 561
 • Timiș – 4337, Caraș-Severin – 400, Mehedinți – 898

În toate cele 6 județe se observă o creștere a numărului de migranți față de datele din 2016: Arad – 733, Bihor – 1246, Caraș Severin – 333, Hunedoara – 590, Mehedinți – 326, Timiș – 3955.

 

INVITAȚIE

Pentru mai multe informații, vă invităm Luni, 14 Octombrie 2019, la sediul Instituției Prefectului Timiș, (Adresa: Bd. Revoluției din 1989 nr. 17 A) între orele 10:00-14:30, la evenimentul de lansare a proiectului, unde vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări, ai autorităţilor locale cu atribuţii în procesul de integrare a migranţilor din judeţul Timiș si Caraș-Severin, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, companii, precum și reprezentanţi ai comunităţilor de străini din Timișoara.

Oana Taloș

Manager – Centrul Regional de Integrare Timișoara

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România

oana.anca.talos@gmail.com


Descoperind județul Bihor (comuna Bratca) – o experiență românească autentică

(Experience Romanian Authentic Countryside)

17-18 iunie 2019

Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea a organizat pe parcursul a două zile o experiență rurală românească autentică pentru beneficiarii proiectului „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” FAMI/17.02.05.02. Cetățeni străini originari din India, Venezuela, China, Indonezia, Turcia, Egipt, Arabia Saudită și Republica Moldova au avut prilejul să petreacă două zile memorabile în comuna Bratca, județul Bihor

Pe parcusul celor două zile au fost organizate o serie de activități: plimbări pe un traseu în Vadu Crișului, vizită peștera Zmeului, vizitarea peșterii Unguru Mare din Șuncuiuș, vizită la Biserica de Lemn din Beznea, la Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Bratca și activități recreative la Căminul pentru Persoane Vârstnice Ponoară, serviciu rezidențial adiministrat de Asociația Filantropia Oradea.

După servirea mesei de seară, cazarea beneficiarilor a fost asigurată în mod gratuit la persoane din comunitate cu care s-a discutat în prealabil, cetățenii străini au avut astfel prilejul să experimenteze “viața la țară” într-un mod autentic.

A doua zi, după servirea micului dejun, beneficiarii ne-au împărtășit experiența pe care au avut-o și activitățile pe care le-au derulat cu gazdele (cules legume din grădină, mulsul vacii, hrănirea animalelor etc). În continuare, alături de un ghid local, am continuat explorarea satului Ponoară într-un traseu de cca 3 ore, activitate de recreere foarte apreciată de beneficiari.

După servirea prânzului pregătit de angajații Căminului pentru Persoane Vârstnice Ponoară, beneficiarii au avut posibilitatea să mai descopere una din atracțiile turistice ale zonei, respectiv Cascada Boiului din Lorău, Bihor. Pentru această ultimă aventură, beneficiarii au fost provocați de echipa Centrului Regional de Integrare Filantropia Oradea să colaboreze și să se spijine reciproc, întrucât traseul prin pădure a fost unul destul de dificil din cauza vremii, provocare acceptată și dusă la bun sfârșit de către toți participanții.

Feedback-ul oferit de beneficiari pentru toată tabăra a fost unul excelent, aceștia declarându-se încântați și surprinși de frumusețea locurilor descoperite. Fotografiile realizate pe durata excursiei pot fi vizualizate pe pagina locală de facebook (International Integration Collection) la albumul intitulat: Experience Romanian Authentic Countryside.

Menționăm că excursia a fost gratuită pentru participanți, toate cheltuielile fiind acoperite prin bugetul proiectului „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” FAMI/17.02.05.02, finanțat prin Programul Național – Fondul Azil, Migrație și Integrare

Foto link: https://www.facebook.com/pg/International-Integration-Collection-615762998586928/photos/?tab=album&album_id=1325462507616970

Activitate Acomodare Culturala: Excursie Sat Borlova, jud. Caras-Severin

In perioada 30 Aprilie – 03 Mai 2019, a fost organizata o excursie in Satul Borlova, jud.Caras-Severin, unde a participat un numar de 19 beneficiari din: Siria, Irak, Afganistan si Yemen. 

Conform activitatilor proiectului, o importanta majora in selectarea participantilor a fost gradul de implicare in activitatile de integrare derulate de CRI AIDRom Timisoara, existand astfel o componenta de responsabilizare si recompensare. 

Locatia aleasa pentru excursie, se afla la poalele Muntelui Mic, din Munții Retezat-Godeanu, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Meridionali. Statiunea este aproape de orasul Caransebes, este usor de vizitat, cu pasuni alpine si peisaje naturale. 

Obiectivele Excursiei:

 1. Prezentarea culturii romanesti si exersarea cunostintelor de limba romana.
 2. Socializarea beneficiarilor si recrearea acestora.
 3. Interactiunea parinti-copii.

Activitatile derulate:

 1. Jocuri non-formale cu toti participantii
 2. Ateliere Migrant Kids Club pentru copii. In fiecare zi au avut loc ateliere pentru cei 11 minori participanti, respectiv: ateliere de sport, jocuri indoor si outdoor, plimbari in natura, proiectii de filme de desene animate, etc.
 3. Proiectii de film. Pe parcursul celor 3 seri au fost proiectate filme artistice, adecvate atat pentru minori cat si pentru adulti. 
 4. Concert de Muzica de Flaut cu Erika Klem. 
 5. Lunch Club – Learning Romanian by cooking. Beneficiarii, atat femeile cat si barbatii, au gatit impreuna, folosind elementele activitatii: “Lunch Club”, de comunicare, exclusiv in limba romana, cu ajutorul pedagogului social, Simona Ilioni Loga.
 6. Ateliere educatioanle pentru parinti. Pedagogul social, Ilioni Loga Simona,  a sustinut 2 intalniri doar cu parintii, in cadrul careia au fost prezentate modele de parenting, forme de comunicare intre parinti si copii, provocarile adolescentei. Parintii au apreciat foarte mult aceste intalniri si au solicitat continuarea lor si in cadrul CRI AIDRom Timisoara, in perioada urmatoare.
 7. Plimbari in natura. Avand in vedere specificul natural al locatiei, echipa de implementare a incurajat cat mai multe vizite in natura 
 8. Ateliere de arta pentru parinti si copii. 

In cadrul proiectului: “Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” număr de referință FAMI/17.02.05.02, vor avea loc evenimente de diseminare a informațiilor privind activitățile și rezultatele proiectului: in data de 7 mai 2019 – in cadrul CRI Oradea, iar in data de 8 mai 2019 – in cadrul CRI Timisoara.

Pentru mai multe informatii, mai jos pot fi descarcate cele 2 comunicate de presa.

Comunicat de presa – CRI Oradea                                  Comunicat de presa – CRI Timisoara

In cadrul proiectului: „ACUM – Abordari complexe si unitare pentru migranti”, FAMI 17.02.05.02, am realizat un ghid de integrare, care a fost tradus in limbile: franceza, engleza si araba.

Prin structura şi tipul de informaţii pe care le conţine, manualul este un instrument de lucru ce va susţine  programul de integrare, sesiunile de acomodare şi orientare culturală. Prin realizarea acestui material ne propunem facilitarea procesului de integrare a RTT şi BT în Romania, prin furnizarea de informaţii clare şi concise privind aspectele legate de diferite aspecte esentiale in procesul de integrare, cum ar fi: intrarea si sederea in Romania, obtinerea, prelungirea si schimbarea permiselor de sedere (termene, documente, sanctiuni in caz de nerespectare a termenelor), reunificarea familiala, reintregirea familiei, aspecte culturale, lingvistice şi civice de bază ale societăţii româneşti.

Manualul abordeaza informații despre:

 • Sederea legala in Romania (tipuri de permise de sedere, documente necesare, taxe, termene, sanctiuni in caz de nerespectare a diferitelor dispozitii legale, prelungirea permiselor de sedere, etc);
 • Accesul la piata fortei de munca;
 • Dezvoltarea unei afaceri;
 • Serviciile educationale;
 • Accesarea serviciilor de sanatate si a programelor nationale de sanatate;
 • Servicii financiare;
 • Informatii actualizate si precise despre Inspectoratul General pentru Imigrari (servicii, structuri specializate in domeniul  asigurarii serviciilor catre beneficiari, etc);
 • Institutii si Autoritati cu responsabilitati in domeniu

Echipa de proiect AIDRom 

 1. Bucuresti:
 • Manager Proiect: Catalina Niculescu
 • Asistent Proiect: Liana Popescu
 • Contabil/Responsabil financiar: Florentina Buruiana
 • Responsabil activitati integrare: Valentina Antonie
 1. CRI Timisoara – AIDRom
 • Manager Formare: Ilioni-Loga Flavius
 • Asistent social: Georgiana Palcu
 • Pedagog social: Simona Ilioni-Loga
 • Responsabil financiar: Oniga Oana-Mihaela
 • Mediator Intercultural: Hussein Ibrahem Gamal
 • Consilier Juridic: Fivi-Gabriela Cioanca

   3. CRI Oradea

 • Manager Local: Adriana Popa
 • Asistent social: Tomuta Marcela Ecaterina
 • Pedagog social: Hering Rodonia Iemima
 • Responsabil financiar: Lucaciu Cornelia
 • Consilier Juridic: Curtui Ioana Claudia
 • Mediator intercultural: Grosu Valeria
 • Mediator intercultural: Heredia De Szabo Angelina

Have Some Fun Under The Sun – 16.07.2018 (Hidiselul de Sus)

     Scopul acestei activități recreaționale a fost acela de a recreere, socializare și de a utiliza limba română prin intermediul jocurilor în aer liber, concentrate pe activități interactive și pe munca în echipă.
     În cadrul evenimentului s-au desfășurat jocuri de cunoaștere. Unul dintre acestea, presupune așezarea participanților în cerc. Fiecare participant trebuie să își spună numele, după care să mimeze hobby-ul preferat și să îl spună în limba română. După ce toți participanții au avut șansa de a se prezenta în acest fel, cateva persoane curajoase încearcă să repete, urmând sensul ceasului, numele fiecărui participant și activitatea mimată și rostită în românește.
     Cu scopul de a integra în egală măsură și copiii participanților, s-au derulat, de asemenea, activități precum: jocuri de ștafetă, meciuri de fotbal, atelier de desenat, jocuri cu baloane etc.
     Atracția principală a evenimentului a constat într-un picnic la care a contribuit fiecare participant și prin care au fost încurajate atât destinderea atmosferei cât și crearea unui mediu propice dezvoltării de noi relații și interacționării prin discuții și împărțirea unor gustări în aer liber.

Tabăra ACUM 2 Maramureș 08-12 septembrie 2018 (Moisei, Maramureș)                

        10 cetățeni străini, beneficiari ai proiecului „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți”,  FAMI/17.02.05.02, au participat la tabăra organizată în perioada 08-12.09.2018 în Moisei, județul Maramureș și au avut astfel posibilitatea să se bucure în mod absolut gratuit de un program variat, antrenant și interactiv susținut 100% din fondurile proiectului

        Tabăra a fost organizată în jurul a 3 obiective principale:

 1.  Socializarea și recreerea beneficiarilor
 2.  Prezentarea culturii românești
 3.  Exersarea cunoștințelor de limba română

        Beneficiarii au avut oportunitatea pe parcursul taberei să se descopere, să descopere preocupările, preferințele, calitățile celorlalți prin jocurile organizate, dar și să descopere o parte din bogăția culturală a României prin vizite la diferite obictive turistice, precum:

 • Muzeul Țării Oașului (Muzeul Satului Oșenesc) – Negrești-Oaș, județul Satu Mare
 • Cimitirul Vesel – Săpânța, Maramureș
 • Memorialul Durerii – Sighet, Maramureș
 • Mănăstirea Bârsana –Bârsana, pe Valea Izei, Maramureș
 • Cascada Cailor – Borșa, Munții Rodnei, Maramureș
 • Plimbare cu Mocănița – Vișeu de Sus, Maramureș
 • Muzeul Țărăncii Române – Dragomirești, Maramureș
 • Moara din Săcel – Săcel, Maramureș
 • Mănăstirea Moisei – Moisei, Maramureș
 • Casa Olarului – Baia Sprie, Maramureș

        Pe parcursul taberei cetățenii străini s-au putut bucura de două ateliere care au împletit în mod inedit creativitatea beneficiarilor și tehnicile moderne cu tradițiile românești:

–  un atelier de pictură prin care cetățenii străini au fost încurajați să se exprime liber și să-și personalizeze tricourile albe primite așa cum își doresc;

– un atelier de împletituri tradiționale din fibre textile și piele întoarsă – beneficiarii au împletit și răsuscit împreună materialele primite pentru obținerea unor produse precum brățări și elemente decorative. Aceștia au reușit să-și confecționeze propriile produse și au învățat cuvinte noi precum: cingătoare, grumaz, zgardă tradițională etc.

În plus, a existat o componentă importantă de comunicare și interacțiune cu comunitatea locală în cadrul celor două prezentări culturale – prin care beneficiarii au oferit o scurtă prezentare despre cultura țării de origine – organizate la Școala Gimnazială „Dragoș Vodă”, Moisei și la Școala Gimnazială nr. 1 Moisei.

        Prin această tabără echipa CRI Oradea a încercat să ofere beneficiarilor o experiență cât mai autentică, mai interesantă și utilă care să faciliteze procesul de integrare în România și să recompenseze implicarea în cadrul proiectului; pentru pagina facebook: clic aici.

Frumusetile Banatului descoperite de 3 familii de refugiati din Afganistan si Siria stabiliti in Timisoara

Timişoara

29 August 2018

14 persoane care beneficiaza de protectia statului roman, refugiati din Siria si Afganistan au participat in perioada 19 – 23 August 2018 intr-o tabara de cunoastere a culturii romanesti, invatare a limbii romane si vizitare atractii turistice din zona de Vest a tarii, organizata de Centrul Regional de Integrare AIDRom Timisoara.

Tabara a fost organizata in cadrul proiectului: “Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” număr de referință FAMI/17.02.05  implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

În cadrul acestui proiectul sunt oferite la CRI Oradea și CRI Timişoara servicii specializate de: consiliere socială şi juridică, asistenţă materială, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect.

Grupul cu varste intre 2 ani si 50 de ani au locuit pentru 4 nopti la poalele Muntelui Mic, in localitatea Borlova intr-o casa de vacanta, identificata de AIDRom prin intermediul Bisericii din Timisoara. Refugiatii au explorat statiunea montana Muntele Mic, statiunea Herculane, Biserica Piatra Scrisa, Cascada Bigar si Cazanele Dunarii.

L. 25 ani, refugiata din Afganistan: „Plimbarea cu barca pe Dunare, la Cazane a fost cel mai frumos loc din Romania, unde am fost. Ma bucur mult sa fiu aici, mai ales ca saptamana aceasta noi, in Afganistan sarbatorim Eid Al-Adha – o sarbatoare importanta islamica. Noi sarbatorim impreuna cu familia, si asa ne-am simtit si aici”.

Participantii au luat parte si la alte activitati educationale de practicare a limbii romane si conversatie. O modalitate informala folosita de catre Centrul Regional de Integrare AIDRom Timisoara este: „International Caffe”, unde migrantii trebuie sa raspunde la un set de intrebari in limba romana, intr-un format de cafenea si prin schimbarea partenerilor de conversatie. Si gatitul poate fi o modalitate buna de conversatie in limba romana si invatarea de noi cuvinte. „Lunch Club” presupune ca migrantii sa propuna o retata de gatit, in limba romana, dupa care sa pregateasca lista de ingrediente si apoi sa cumpere si sa gateasca mancarea propriu-zisa. Aceste metode folosite cu succes in procesul de integrare a refugiatilor in tari europene sunt folosite cu succes in relationarea cu persoanele refugiate in Timisoara.

Flavius Ilioni Loga, manager CRI AIDRom Timisoara: „ Aceasta tabara de 5 zile am dorit sa fie mai mult decat o excursie de descoperire a Romaniei, si o posibiltiate de a invata mai multe despre culturala si traditiile romanesti pe de-o parte, si de a descoperi mostenirea culturala a migrantilor stabiliti in Timisoara. Prin arta, muzica, gatit, jocuri am vrut sa construim punti intre comunitati si sa imbunatatim nivelul de integrare in societatea timisoreana a refugiatilor care au primit protectia statului roman”.

Toti refugiatii participanti la aceasta tabara locuiesc de mai multi ani in Romania si vorbesc limba romana. O parte dintre adulti lucreaza, iar copiii participa la cursuri scolare in institutii de invatamant din Timisoara. O tanara refugiata din Afganistan, este inscrisa la Facultatea de Informatica la Universitatea Politehnica, la locuri bugetare.

Fotografii de la activitati cultural-educative si recreationale

Oradea

13 Aprilie 2018

 Cetățeni străini sprijiniți de organizaţii non-guvernamentale în zona de Vest a ţării pentru a se integra în România

  – COMUNICAT DE PRESĂ –

Asociația Filantropia Oradea va organiza conferinţa de încheiere a etapei I de implementare a proiectului: „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți”.

Evenimentul va avea loc în data de 08 Mai 2018, la Primăria Oradea  între orele 10:30-14:00.

Proiectul: “Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” număr de referință FAMI/17.02.05 este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare, în perioada: 01.06.2017 – 31.05.2018 (Etapa I de implementare) și 01.06.2018 – 31.05.2019 (Etapa a II-a de implementare). Bugetul total al proiectului, pentru prima etapă de implementare este de: 1.097.642,92 lei.

Începând din Iunie 2017, timp de 12 luni, resortisanţi ai ţărilor terţe – RTT (migranţi cu o formă legală de rezidenţă pentru studii, căsătorie cu cetăţeni români, muncă, etc) şi beneficiari ai unei forme de protecţie internaţionale – BP (statut de refugiat sau protecţie subsidiară) au fost asistaţi prin servicii specifice de incluziune socială pentru a dobândi un grad ridicat de integrare în România, servicii oferite de Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea și Centrul Regional de Integrare AIDRom Timişoara. Centrele oferă asistenţă pentru migranţi în judeţele, Bihor, Arad şi Hunedoara respectiv Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

În cadrul proiectului au fost oferite la CRI Oradea și CRI Timişoara servicii specializate de: consiliere socială şi juridică, asistenţă materială, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, în cadrul proiectului au fost formaţi 10 mediatori în cadrul unui seminar de formare şi angajaţi 3 mediatori interculturali. Au fost formați 20 voluntari în cadrul unui seminar, care a condus la crearea de reţele judeţene de voluntari. Au fost semnate 6 parteneriate cu instituţii publice din cele 6 judeţe, cu atribuţii în domeniul asistenţei migranților.

STATISTICI:

În anul 2017 în România, au fost depuse 4.820 de cereri de azil, în creștere față de anul trecut cu 161%. Au fost soluționate  2.079 de cereri de protecție internațională în etapa administrativă și, în 1.309 de cazuri, a fost acordată o formă de protecție, pentru 849 beneficiari, cărora le-a fost recunoscut statutul de refugiat și la 460 de beneficiari  le-a fost acordată protecția subsidiară[1].

Totodată, la nivel național, în perioada de referință, 1.553 de persoane au fost înscrise în programul de integrare, care provin din țări ca: peste 805 sunt din Siria, 492 din Irak, 79 din Afganistan, precum și alte țări.

În Timişoara, în anul 2017, au fost depuse 3.164 de cereri de azil. Peste 1.900 de persoane care au depus cereri de azil la C.R.C.P.S.A. Timișoara au fost transferați și cazați în celelalte centre din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări. Cei mai mulți dintre solicitanții de azil au fost, în 2017, din: Siria, Irak, Pakistan și Afganistan. Au fost soluționate peste 1.200 de cereri de protecție internațională în etapa administrativă, iar în 76 de cazuri a fost acordată o formă de protecție. Din totalul persoanelor care au dobândit o formă de protecție, pe parcursul anului 2017, 27 au urmat programele de integrare derulate sub coordonarea Inspectoratului General pentru Imigrări[2].

În ceea ce privește situația la nivelul Centrului Regional de Integrare Filantropia Oradea, menționăm că în perioada iunie 2017- aprilie 2018 au fost oferite servicii unui număr total de 241 de migranți din județele Bihor, Arad și Hunedoara, serviciile fiind adaptate și personalizate în funcție de nevoile fiecărui individ în parte.

Pentru mai multe informații, vă așteptăm marți 08.05.2018, în intervalul orar 10:30 – 14:00 la Primăria Oradea; evenimentul va reuni reprezentanţi ai CRCPSA Timişoara, Serviciului pentru Imigrări Bihor, reprezentanți ai autorităţilor locale cu atribuţii în procesul de integrare al migranţilor din judeţul Bihor, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, reprezentanţi ai comunităţilor de străini din zona de vest a ţării, precum şi reprezentanţi media.

În cazul în care doriţi să participaţi la acest eveniment vă rugăm să ne trimiteţi confirmarea dvs. până în data de 04 Mai 2018 la următoarele date de contact:

Popa Adriana,

Manager local Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea

Telefon: 0743 081 449

E-mail: adrianapopa@filantropiaoradea.ro

[1] Comunicat de Presa Inspectoratul General pentru Imigrari – 13 Februarie 2018  http://igi.mai.gov.ro/ro/comunicat/evaluarea-activit%C4%83%C8%9Bii-poli%C8%9Bi%C8%99tilor-de-imigr%C4%83ri-%C3%AEn-anul-2017

[2] http://www.tion.ro/peste-3-000-de-cereri-de-azil-gestionate-de-politistii-de-la-imigrari-in-2017/1965684

.

 – COMUNICAT DE PRESĂ –

Timişoara

10 Aprilie 2018

Începând din Iunie 2017, timp de 12 luni, resortisanţi ai ţărilor terţe – RTT (migranţi cu o formă legală de rezidenţă pentru studii, căsătorie cu cetăţeni români, muncă, etc) şi beneficiari ai unei forme de protecţie internaţionale – BP (statut de refugiat sau protecţie subsidiară) au fost asistaţi prin servicii specifice de incluziune socială pentru a dobândi un grad ridicat de integrare în România, oferite de Centrul Regional de Integrare AIDRom Timişoara şi Centrul Regional de Integrare Oradea. Centrele oferă asistenţă pentru migranţi în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi respectiv Arad, Bihor şi Hunedoara.

Proiectul: “Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” număr de referință FAMI/17.02.05 este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare, în perioada: 01.06.2017 – 31.05.2018 ( Etapa I de implementare) și 01.06.2018 – 31.05.2019 ( Etapa II de implementare). Bugetul total al proiectului, pentru prima etapă de implementare, este de: 1.097.642,92 lei.

În cadrul proiectului au fost oferite la CRI Oradea și CRI Timişoara servicii specializate de: consiliere socială şi juridică, asistenţă materială, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, în cadrul proiectului au fost formaţi 10 mediatori în cadrul unui seminar de formare şi angajaţi 3 mediatori interculturali. Au fost formați 20 voluntari în cadrul unui seminar, care au participat la  crearea de reţele judeţene de voluntari. Au fost semnate 6 parteneriate cu instituţii publice din cele 6 judeţe, cu atribuţii în domeniul asistenţei migranților.

STATISTICI:

În anul 2017 în România, au fost depuse 4.820 de cereri de azil, în creștere față de anul trecut cu 161%. Au fost soluționate  2.079 de cereri de protecție internațională în etapa administrativă și, în 1.309 de cazuri, a fost acordată o formă de protecție, pentru 849 beneficiari, cărora le-a fost recunoscut statutul de refugiat și la 460 de beneficiari  le-a fost acordată protecția subsidiară[1].

Totodată, la nivel national, în perioada de referință, 1.553 de persoane au fost înscrise în programul de integrare, care provin din țări ca: peste 805 sunt din Siria, 492 din Irak, 79 din Afganistan, precum și alte țări.

În Timişoara, în anul 2017, au fost depuse 3.164 de cereri de azil. Peste 1.900 de persoane care au depus cereri de azil la C.R.P.C.S.A. Timișoara au fost transferați și cazați în celelalte centre din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări. Cei mai mulți dintre solicitanții de azil au fost, în 2017, din Siria, Irak, Pakistan și Afganistan. Au fost soluționate peste 1.200 de cereri de protecție internațională în etapă administrativă, iar în 76 de cazuri a fost acordată o formă de protecție. Din totalul persoanelor care au dobândit o formă de protecție, pe parcursul anului 2017, 27 au urmat programele de integrare derulate sub coordonarea Inspectoratului General pentru Imigrări[2].

În cadrul proiectului, a fost asistat un număr de 359 beneficiari, în perioada iunie 2017-februarie 2018.

Pentru o mai multe informații, vă așteptăm miercuri, 25 aprilie 2018, în intervalul orar 11:30 – 14:00 va avea loc la Hotel Ambasador, Strada Mangalia 3, Timișoara evenimentul de încheiere a etapei I de implementare a proiectului, unde vor participa reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări Timişoara, ai autorităţilor locale cu atribuţii în procesul de integrare a migranţilor din judeţul Timiş, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale care lucrează cu migranţi, reprezentanţi ai comunităţilor de străini din zona de vest a ţării, precum şi reprezentanţi ai mediei locale.

În cazul în care doriţi să participaţi la acest eveniment vă rugăm să ne trimiteţi confirmarea dvs. până în data de 23 Aprilie 2018 la următoarele date de contact:

Flavius Ilioni – Loga,

Manager local Centrul Regional de Integrare AIDRom Timişoara

Telefon: 0757.049.902

E-mail: ilioni.flavius@yahoo.ro

[1] Comunicat de Presa Inspectoratul General pentru Imigrari – 13 Februarie 2018  http://igi.mai.gov.ro/ro/comunicat/evaluarea-activit%C4%83%C8%9Bii-poli%C8%9Bi%C8%99tilor-de-imigr%C4%83ri-%C3%AEn-anul-2017

[2] http://www.tion.ro/peste-3-000-de-cereri-de-azil-gestionate-de-politistii-de-la-imigrari-in-2017/1965684

Descarca aici ghidurile de integrare in limba:
ROMÂNĂ                 ENGLEZĂ             FRANCEZĂ

Proiect:  “Integrare ACUM – Abordari complexe si unitare pentru migranti”

Organizatie Aplicant: AIDRom

Parteneri: Filantropia Oradea

Locuri de desfăşurare: Regiunea 5 (CRCPSA Timișoara): Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş Severin

Perioadă de implementare: 24 luni  (01.06.2017 – 01.06.2019).

Costul total eligibil al proiectului: 2.253.277,48 Lei

Obiectiv general: Proiectul își propune să sprijine integrarea socio-economică şi culturală a beneficiarilor de protecție internatională și resortisanți ai unor țări terțe, în societatea românească printr-o abordare integrată, în furnizarea informaţiilor şi serviciilor de  de care aceştia au nevoie  și prin consolidarea colaborării și implicării active a autorităților/instituţiilor, sectorului privat și altor entități cu atribuţii în domeniul integrării migranţilor.

Grupul tinta principal al proiectului este reprezentat de resortisantii tarilor terte cu drept de sedere pe teritoriul Romaniei (permis de sedere pe termen lung sau scurt) si a beneficiarilor de protectie internationala (BP), care necesita sprijin in vederea acomodarii si integrarii pe teritoriul Romaniei, asa cum sunt ei definiti in legislatia nationala si europeana.

 

Activitatile proiectului:

Activitatea nr.1. Constituirea echipei, activitati de management al proiectului, achizitii si evenimente de deschidere si finalizare proiect        

Activitatea nr. 2 Consilierea socială, juridica şi informarea beneficiarilor, activitati de accesare a piata muncii.

Activitatea nr. 3 – Acomodare culturală, activitati recreationale și învățarea limbii române

Activitatea nr. 4 –  Asistenta materială efectivă

Activitatea nr. 5: Consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, rețelelor de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini si dezvoltare personală și identificare de deprinderi profesionale pentru migranti.

Activitatea nr. 6.: Campanii locale de sensibilizare a opiniei publice,  diseminare si vizibilitate

Echipa de implementare:

Echipa de management1 Manager proiect AIDRom  – norma partiala,  1 Asistent de proiect– norma partiala, 1 Manager Local CRI Oradea– norma partiala, 1 Manager Loca CRI Timisoara – norma partial

CRI Timisoara AIDRom: 1 Asistent Social – norma intreaga, 1 Pedagog Social – norma intreaga, 1 Consilier Juridic – norma partiala, 1 Mediator Intercultural Timisoara  – norma partiala, 1 Responsabil financiar – norma partiala

CRI Oradea Filantropia: 1 Asistent Social – norma partiala, 1 Pedagog Social – norma partiala, 1 Consilier Juridic – norma partiala, 1 Responsabil financiar/resurse umane –personal auziliar – norma partiala, 1 Mediator Intercultural Bihor – norma partiala, 1 Mediator Intercultural Arad  – norma partiala

Contact:

Centrul Regional de Integrare AIDRom Timisoara

Str. Gheorge Sincai Nr. 9 Timisoara Timis – România

E-mail: flavius.ilioni@aidrom.ro

Tel: 0256.217.096 / 0740.040.032   

Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea

Str. Buzaului, nr. 2B Oradea, Bihor – România

E-mail: centru@filantropiaoradea.ro

Tel/fax: 0259/436 601

Comunicate de Presa Lansare Proiecte Iulie 2017

Timisoara

Oradea 

Proiecte Anterioare: Asistenta pentru integrarea migrantilor RTT din Romania 2016 – 2017

Proiect: „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protectie si pentru strainii cu sedere legala in Romania, in Regiunea de Vest”

LOGO refacut FINAL FINAL - Copy

Organizatie Aplicant: AIDRom

Parteneri: OIM si Filantropia Oradea  

Locuri de desfăşurare: Regiunea 5 (CRCPSA Timișoara): Timişoara, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş Severin

Perioadă de implementare: 12 luni de la semnarea contractului de finantare nerambursabila.

Costul total eligibil al proiectului: 1.053.664,88 Lei  

Obiectiv general: Cresterea nivelului de integrare a Resortisantilor Tari Terte (RTT) cu drept de sedere in Romania si a Beneficiarilor de Protectie Internationala ( BP), din Regiunea 5 prin implicarea comunitatilor si institutiilor locale si oferirea de servicii integrate complexe.  

?????

Obiective specifice:

1: Cresterea nivelului de integrare sociala a BP si a RTT din Regiunea 5, prin dezvoltarea si sustinerea unor programe de integrare individualizate precum si accesul acestora la servicii sociale complexe.

2: Dezvoltarea si consolidarea retelelor de suport locale interinstitutionale pentru facilitarea integrarii BP si a RTT, in judetele: Bihor, Arad, Timis, Caras Severin, Hunedoara si Mehedinti.

3: Cresterea gradului de implicare a membrilor reprezentativi din comunitatile de straini precum si creerea si consolidarea unor retele de voluntari locali in vederea integrarii BP si a RTT, in judetele: Bihor, Arad, Timis, Caras Severin, Hunedoara si Mehedinti.  

Grupul tinta principal al proiectului este reprezentat de resortisantii tarilor terte cu drept de sedere pe teritoriul Romaniei (permis de sedere pe termen lung sau scurt) si a beneficiarilor de protectie internationala (BP), care necesita sprijin in vederea acomodarii si integrarii pe teritoriul Romaniei, asa cum sunt ei definiti in legislatia nationala si europeana.  

Activitatile proiectului:

1. Constituirea echipei, activitati de management al proiectului si evenimente de deschidere si finalizare proiect.

2.Deschiderea si Functionarea Centrelor Regionale de Integrare ( CRI ) la Timisoara si Oradea.

3. Consilierea socială, juridica şi informarea beneficiarilor, activitati de accesare a piata muncii.

4. Acomodare culturala si invatarea limbii romane.

5. Dezvoltarea si Consolidarea de Retelele de suport locale.

6. Servicii de formare pentru reprezentanţii instituţiilor locale cu atribuţii în domeniul integrării și mediatorii interculturali din Regiunea 5.

7. Asistenta materiala efectiva.

8. Asigurarea vizibilitatii surselor de finantare prin canale de informare si diseminarea semestriala a rezultatelor proiectului.

Contact:

Centrul Regional de Integrare AIDRom Timisoara

Str. Gheorge Sincai Nr. 9 Timisoara Timis – România

E-mail: ilioni.flavius@yahoo.ro

Tel: 0256.217.096 / 0740.040.032   

Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea

Str. Buzaului, nr. 2B Oradea, Bihor – România

E-mail: centru@filantropiaoradea.ro

Tel/fax: 0259/436 601

Descarca aici Brosurile de Integrare a Strainilor in Romania

Daca ai un permis de sedere emis de autoritatilor romane si beneficiezi de o forma de protectie a statului roman ( statut de refugiat sau protectie subsidiara ) sau ai un drept de şedere legală în România ( resortisant al terilor terte ) putem sa te ajutam gratuit in cadrul Centrelor Regionale de Integrare la Timisoara si Oradea cu:

 – Consilierea socială, juridica şi informare.
– Activitati de accesare a piata muncii si eealizarea de intalniri cu potentiali angajatori.
– Acomodare culturala si invatarea limbii romane
– Asistenta materiala pentru categorii vulnerabile.
– Decontarea serviciilor medicale si asigurari de sanatate si acompaniere institutii locale ( doar pentru persoanele cu o forma de protectie)
 
De asemenea derulam activitati specifice cu institutiile locale din zona de Vest a tarii:
– Incheierea de parteneriate strategice judetene.
– Activitatti de formare a funcționarilor din instituțiile locale si organizarea de grupuri de lucru trimestriale cu acestea.
 
Implicam si formam mediatori interculturali si echipe de voluntari care sa sustina serviciile de integrare oferite in cadrul proiectului.

_______________________________

Comunicate de presa Lansare Proiect  

Timisoara 13 Iunie 2016

Oradea 14 Iunie 2016

_______________________________

Imagini Conferinta de Lansare a proiectului la Timisoara

Relatari in presa locala a conferintei de lansare a proiectului la Timisoara: tion.ro  si pressalert.ro

 

Imagini Conferinta de Lansare a proiectului la Oradea

Relatari in presa locala a conferintei de lansare a proiectului la Oradea: jurnalulbihorean.ro si crisana.ro

 

_______________________________

Comunicate de presa Finalizare Proiect  

Timisoara 20 Aprilie 2017

Oradea 20 Aprilie 2016

_______________________________

Formare de Mediatori Interculturali

O componenta importanta in cadrul proiectului de integrare a strainilor cu un drept de sedere in Romania si a beneficiarilor de o forma de protectie a statului roman este implicarea a 10 reprezentanti ai comunitatilor de straini din cele 6 judete vizate, ca si mediatori interculturali. Acestea au participa la un training de formare in perioada 15 – 16 Septembrie 2016 care a avut loc la CRI Timisoara si a avut ca formator pe Romina Matei, formator Institutul Intercultural Timisoara. La curs a fost prezent si Dl Mircea Mocanu, Sef Birou OIM Romania.

Intalniri de lucru interinstitutionale trimestriale

In fiecare din cele 6 judete vizate de proiect ( Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Arad, Hunedoara si Bihor ) se organizeaza trimestrial cate un grup de lucru cu reprezentantii institutiilor cu un rol in integrare migrantilor. Rolul acestor intalniri este de a prezenta drepturile si obligatiile legislative pe care migrantii le au in Romania precum si a identifica diverse provocari cu care acestea se confrunta in accesarea serviciilor autoritatilor locale. Intalanirile sunt organizate in parteneriat cu Prefecturile din fiecare judet si sunt preconizate sa aiba loc in Septembrie 2016, Decembrie 2016 si Aprilie 2017. 

Pliante Informative privind drepturile si obligatiile strainilor in Romania

Componenta diseminarii de informatii privind drepturile si obligatiile beneficiarilor proiectului este de o mare importanta in cadrul activitatilor proiectului. Pe langa sedintele de consiliere si informare derulate de catre asistentii sociali si juristii angajati in cadrul CRI Oradea si CRI Timisoara, informatii privind aspectele legislative legate de integrarea migrantilor in Romania se deruleaza si prin intermediul pliantelor informative. Brosurile publicate in 7 limbi, cele mai des intalnite in comunitatile de migranti din Romania, aduc informatii despre sistemul de sanatate, invatamant, accesarea pietei muncii, asigurarile de sanatate si alte informatii importante. Pliantele se distribuie atat la sediul CRI Oradea si Timisoara cat si la sediul Inspectoratelor Generale pentru Imigrari din cele 6 judete vizate. 

Descarca aici Brosura Lb. Romana

Proiecte Anterioare: Asistenta pentru integrarea migrantilor RTT din Romania 2012 – 2015

In cadrul proiectului ““Promovarea imaginii RTT in Romania si solutii eficiente in vederea integrarii acestora in societatea romaneasca.”, Număr de referinţă: IF 11.01-02.01/2012 , Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania – AIDRom ( partener ) in parteneriat cu ARCA – Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti ( beneficiar) a oferit asistenta in vederea integrarii resortisantilor tarilor terte – cetateni care provin din afara UE si detin drept de sedere legal in Romania

Proiectul a fost cofinantat prin Fondul european de integrare a resortisantilor tari terte de catre Uniunea Europeana si Inspectoratul General pentru Imigrari Romania.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat facilitarea integrării resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) cu drept de şedere în România prin oferirea de asistenţă socio-ecomonică şi educaţională precum şi prin promovarea şi îmbunătăţirea imaginii acestora în societatea românească.

Proiectul s-a desfasurat in 3 locatii din Romania: Bucuresti, Timisoara si Iasi. In cadrul proiectului s-au oferit servicii de asistenta sociala prin consiliere, acompaniere insitutii, intermediere accesare piata muncii, asistenta materiala ( plata cazare, costuri pentru reintregire familiala si servicii medicale) si cursuri de limba romana si acomodare culturala. De asemenea proiectul a urmarit îmbunătătirea imaginii resortisanţilor ţărilor terţe în Romania prin intermediul unei ample campanii media nationale care sa sensibilizeze societatea civila cu privire la grupul tinta.

Fiecare locatie a avut ca angajati, asistenti sociali si lectori de limba romana.

In cadrul activitatilor din Bucuresti, a functionat si Clubul Migrantilor – o actiune care aduce impreuna migrantii din capitala pentru activitati de cunoastere a culturi romanesti dar si activitati sportive, competitii, vizite la muzeu, etc.

Echipa management a proiectului:

Manager: Razvan Samoila
Coordonator: Elena Timofticiuc
Asistent Proiect: Sandu Iulian

Scan_2015072913171600

Brosuri Prezentare 2012 - 2015

Scan_2015072913125600

Brosura Engleza

Brosura Romana

Brosura Franceza

Urmariti pe Facebook

facebook_like_thumb

Urmareste pe facebook activitatile din cele 3 centre:

Clubul Migrantilor ARCA Bucuresti

Centrul AIDRom Timisoara

Centrul AIDRom Iasi

?????????????

Prezentari video Evenimente de Acomodare Culturala pentru Migrantii RTT:

Galerie Foto Activitati 2012 - 2015