Proiect:  “Integrare ACUM – Abordari complexe si unitare pentru migranti”

Organizatie Aplicant: AIDRom

Parteneri: Filantropia Oradea

Locuri de desfăşurare: Regiunea 5 (CRCPSA Timișoara): Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş Severin

Perioadă de implementare: 24 luni  (01.06.2017 – 01.06.2019).

Costul total eligibil al proiectului: 2.253.277,48 Lei

Obiectiv general: Proiectul își propune să sprijine integrarea socio-economică şi culturală a beneficiarilor de protecție internatională și resortisanți ai unor țări terțe, în societatea românească printr-o abordare integrată, în furnizarea informaţiilor şi serviciilor de  de care aceştia au nevoie  și prin consolidarea colaborării și implicării active a autorităților/instituţiilor, sectorului privat și altor entități cu atribuţii în domeniul integrării migranţilor.

Grupul tinta principal al proiectului este reprezentat de resortisantii tarilor terte cu drept de sedere pe teritoriul Romaniei (permis de sedere pe termen lung sau scurt) si a beneficiarilor de protectie internationala (BP), care necesita sprijin in vederea acomodarii si integrarii pe teritoriul Romaniei, asa cum sunt ei definiti in legislatia nationala si europeana.

 

Activitatile proiectului:

Activitatea nr.1. Constituirea echipei, activitati de management al proiectului, achizitii si evenimente de deschidere si finalizare proiect        

Activitatea nr. 2 Consilierea socială, juridica şi informarea beneficiarilor, activitati de accesare a piata muncii.

Activitatea nr. 3 – Acomodare culturală, activitati recreationale și învățarea limbii române

Activitatea nr. 4 –  Asistenta materială efectivă

Activitatea nr. 5: Consolidarea rețelelor de suport locale interinstituționale, rețelelor de voluntari și a membrilor reprezentativi din comunitățile de străini si dezvoltare personală și identificare de deprinderi profesionale pentru migranti.

Activitatea nr. 6.: Campanii locale de sensibilizare a opiniei publice,  diseminare si vizibilitate

Echipa de implementare:

Echipa de management1 Manager proiect AIDRom  – norma partiala,  1 Asistent de proiect– norma partiala, 1 Manager Local CRI Oradea– norma partiala, 1 Manager Loca CRI Timisoara – norma partial

CRI Timisoara AIDRom: 1 Asistent Social – norma intreaga, 1 Pedagog Social – norma intreaga, 1 Consilier Juridic – norma partiala, 1 Mediator Intercultural Timisoara  – norma partiala, 1 Responsabil financiar – norma partiala

CRI Oradea Filantropia: 1 Asistent Social – norma partiala, 1 Pedagog Social – norma partiala, 1 Consilier Juridic – norma partiala, 1 Responsabil financiar/resurse umane –personal auziliar – norma partiala, 1 Mediator Intercultural Bihor – norma partiala, 1 Mediator Intercultural Arad  – norma partiala

Contact:

Centrul Regional de Integrare AIDRom Timisoara

Str. Gheorge Sincai Nr. 9 Timisoara Timis – România

E-mail: ilioni.flavius@yahoo.ro

Tel: 0256.217.096 / 0740.040.032   

Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea

Str. Buzaului, nr. 2B Oradea, Bihor – România

E-mail: centru@filantropiaoradea.ro

Tel/fax: 0259/436 601

Comunicate de Presa Lansare Proiecte Iulie 2017

Timisoara

Oradea 

Proiecte Anterioare: Asistenta pentru integrarea migrantilor RTT din Romania 2016 – 2017

Proiect: „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protectie si pentru strainii cu sedere legala in Romania, in Regiunea de Vest”

LOGO refacut FINAL FINAL - Copy

Organizatie Aplicant: AIDRom

Parteneri: OIM si Filantropia Oradea  

Locuri de desfăşurare: Regiunea 5 (CRCPSA Timișoara): Timişoara, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş Severin

Perioadă de implementare: 12 luni de la semnarea contractului de finantare nerambursabila.

Costul total eligibil al proiectului: 1.053.664,88 Lei  

Obiectiv general: Cresterea nivelului de integrare a Resortisantilor Tari Terte (RTT) cu drept de sedere in Romania si a Beneficiarilor de Protectie Internationala ( BP), din Regiunea 5 prin implicarea comunitatilor si institutiilor locale si oferirea de servicii integrate complexe.  

?????

Obiective specifice:

1: Cresterea nivelului de integrare sociala a BP si a RTT din Regiunea 5, prin dezvoltarea si sustinerea unor programe de integrare individualizate precum si accesul acestora la servicii sociale complexe.

2: Dezvoltarea si consolidarea retelelor de suport locale interinstitutionale pentru facilitarea integrarii BP si a RTT, in judetele: Bihor, Arad, Timis, Caras Severin, Hunedoara si Mehedinti.

3: Cresterea gradului de implicare a membrilor reprezentativi din comunitatile de straini precum si creerea si consolidarea unor retele de voluntari locali in vederea integrarii BP si a RTT, in judetele: Bihor, Arad, Timis, Caras Severin, Hunedoara si Mehedinti.  

Grupul tinta principal al proiectului este reprezentat de resortisantii tarilor terte cu drept de sedere pe teritoriul Romaniei (permis de sedere pe termen lung sau scurt) si a beneficiarilor de protectie internationala (BP), care necesita sprijin in vederea acomodarii si integrarii pe teritoriul Romaniei, asa cum sunt ei definiti in legislatia nationala si europeana.  

Activitatile proiectului:

1. Constituirea echipei, activitati de management al proiectului si evenimente de deschidere si finalizare proiect.

2.Deschiderea si Functionarea Centrelor Regionale de Integrare ( CRI ) la Timisoara si Oradea.

3. Consilierea socială, juridica şi informarea beneficiarilor, activitati de accesare a piata muncii.

4. Acomodare culturala si invatarea limbii romane.

5. Dezvoltarea si Consolidarea de Retelele de suport locale.

6. Servicii de formare pentru reprezentanţii instituţiilor locale cu atribuţii în domeniul integrării și mediatorii interculturali din Regiunea 5.

7. Asistenta materiala efectiva.

8. Asigurarea vizibilitatii surselor de finantare prin canale de informare si diseminarea semestriala a rezultatelor proiectului.

Contact:

Centrul Regional de Integrare AIDRom Timisoara

Str. Gheorge Sincai Nr. 9 Timisoara Timis – România

E-mail: ilioni.flavius@yahoo.ro

Tel: 0256.217.096 / 0740.040.032   

Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea

Str. Buzaului, nr. 2B Oradea, Bihor – România

E-mail: centru@filantropiaoradea.ro

Tel/fax: 0259/436 601

Descarca aici Brosurile de Integrare a Strainilor in Romania

Daca ai un permis de sedere emis de autoritatilor romane si beneficiezi de o forma de protectie a statului roman ( statut de refugiat sau protectie subsidiara ) sau ai un drept de şedere legală în România ( resortisant al terilor terte ) putem sa te ajutam gratuit in cadrul Centrelor Regionale de Integrare la Timisoara si Oradea cu:

 – Consilierea socială, juridica şi informare.
– Activitati de accesare a piata muncii si eealizarea de intalniri cu potentiali angajatori.
– Acomodare culturala si invatarea limbii romane
– Asistenta materiala pentru categorii vulnerabile.
– Decontarea serviciilor medicale si asigurari de sanatate si acompaniere institutii locale ( doar pentru persoanele cu o forma de protectie)
 
De asemenea derulam activitati specifice cu institutiile locale din zona de Vest a tarii:
– Incheierea de parteneriate strategice judetene.
– Activitatti de formare a funcționarilor din instituțiile locale si organizarea de grupuri de lucru trimestriale cu acestea.
 
Implicam si formam mediatori interculturali si echipe de voluntari care sa sustina serviciile de integrare oferite in cadrul proiectului.

_______________________________

Comunicate de presa Lansare Proiect  

Timisoara 13 Iunie 2016

Oradea 14 Iunie 2016

_______________________________

Imagini Conferinta de Lansare a proiectului la Timisoara

Relatari in presa locala a conferintei de lansare a proiectului la Timisoara: tion.ro  si pressalert.ro

 

Imagini Conferinta de Lansare a proiectului la Oradea

Relatari in presa locala a conferintei de lansare a proiectului la Oradea: jurnalulbihorean.ro si crisana.ro

 

_______________________________

Comunicate de presa Finalizare Proiect  

Timisoara 20 Aprilie 2017

Oradea 20 Aprilie 2016

_______________________________

Formare de Mediatori Interculturali

O componenta importanta in cadrul proiectului de integrare a strainilor cu un drept de sedere in Romania si a beneficiarilor de o forma de protectie a statului roman este implicarea a 10 reprezentanti ai comunitatilor de straini din cele 6 judete vizate, ca si mediatori interculturali. Acestea au participa la un training de formare in perioada 15 – 16 Septembrie 2016 care a avut loc la CRI Timisoara si a avut ca formator pe Romina Matei, formator Institutul Intercultural Timisoara. La curs a fost prezent si Dl Mircea Mocanu, Sef Birou OIM Romania.

Intalniri de lucru interinstitutionale trimestriale

In fiecare din cele 6 judete vizate de proiect ( Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Arad, Hunedoara si Bihor ) se organizeaza trimestrial cate un grup de lucru cu reprezentantii institutiilor cu un rol in integrare migrantilor. Rolul acestor intalniri este de a prezenta drepturile si obligatiile legislative pe care migrantii le au in Romania precum si a identifica diverse provocari cu care acestea se confrunta in accesarea serviciilor autoritatilor locale. Intalanirile sunt organizate in parteneriat cu Prefecturile din fiecare judet si sunt preconizate sa aiba loc in Septembrie 2016, Decembrie 2016 si Aprilie 2017. 

Pliante Informative privind drepturile si obligatiile strainilor in Romania

Componenta diseminarii de informatii privind drepturile si obligatiile beneficiarilor proiectului este de o mare importanta in cadrul activitatilor proiectului. Pe langa sedintele de consiliere si informare derulate de catre asistentii sociali si juristii angajati in cadrul CRI Oradea si CRI Timisoara, informatii privind aspectele legislative legate de integrarea migrantilor in Romania se deruleaza si prin intermediul pliantelor informative. Brosurile publicate in 7 limbi, cele mai des intalnite in comunitatile de migranti din Romania, aduc informatii despre sistemul de sanatate, invatamant, accesarea pietei muncii, asigurarile de sanatate si alte informatii importante. Pliantele se distribuie atat la sediul CRI Oradea si Timisoara cat si la sediul Inspectoratelor Generale pentru Imigrari din cele 6 judete vizate. 

Descarca aici Brosura Lb. Romana

Proiecte Anterioare: Asistenta pentru integrarea migrantilor RTT din Romania 2012 – 2015

In cadrul proiectului ““Promovarea imaginii RTT in Romania si solutii eficiente in vederea integrarii acestora in societatea romaneasca.”, Număr de referinţă: IF 11.01-02.01/2012 , Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania – AIDRom ( partener ) in parteneriat cu ARCA – Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti ( beneficiar) a oferit asistenta in vederea integrarii resortisantilor tarilor terte – cetateni care provin din afara UE si detin drept de sedere legal in Romania

Proiectul a fost cofinantat prin Fondul european de integrare a resortisantilor tari terte de catre Uniunea Europeana si Inspectoratul General pentru Imigrari Romania.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat facilitarea integrării resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) cu drept de şedere în România prin oferirea de asistenţă socio-ecomonică şi educaţională precum şi prin promovarea şi îmbunătăţirea imaginii acestora în societatea românească.

Proiectul s-a desfasurat in 3 locatii din Romania: Bucuresti, Timisoara si Iasi. In cadrul proiectului s-au oferit servicii de asistenta sociala prin consiliere, acompaniere insitutii, intermediere accesare piata muncii, asistenta materiala ( plata cazare, costuri pentru reintregire familiala si servicii medicale) si cursuri de limba romana si acomodare culturala. De asemenea proiectul a urmarit îmbunătătirea imaginii resortisanţilor ţărilor terţe în Romania prin intermediul unei ample campanii media nationale care sa sensibilizeze societatea civila cu privire la grupul tinta.

Fiecare locatie a avut ca angajati, asistenti sociali si lectori de limba romana.

In cadrul activitatilor din Bucuresti, a functionat si Clubul Migrantilor – o actiune care aduce impreuna migrantii din capitala pentru activitati de cunoastere a culturi romanesti dar si activitati sportive, competitii, vizite la muzeu, etc.

Echipa management a proiectului:

Manager: Razvan Samoila
Coordonator: Elena Timofticiuc
Asistent Proiect: Sandu Iulian

Scan_2015072913171600

Brosuri Prezentare 2012 - 2015

Scan_2015072913125600

Brosura Engleza

Brosura Romana

Brosura Franceza

Urmariti pe Facebook

facebook_like_thumb

Urmareste pe facebook activitatile din cele 3 centre:

Clubul Migrantilor ARCA Bucuresti

Centrul AIDRom Timisoara

Centrul AIDRom Iasi

?????????????

Prezentari video Evenimente de Acomodare Culturala pentru Migrantii RTT:

Galerie Foto Activitati 2012 - 2015