Săptămâna trecută ( 28 Feb – 4 Mar 2020), 30 de femei de toate vârstele au participat la „Cursul de formare a abilităților transversale / soft pentru femei din România”, care a avut loc în 2 orașe: Timișoara și Oradea organizat de Asociația AIDRom.

Femeile au provenit din medii foarte diferite: de la fete care sunt instutionalizate in centre DGASPC, profesoare, mame cu mai multi copii, femei din mediul rural, femei refugiate si femei rome. Majoritatea femeilor erau șomere și sunt in cautarea unui loc de muncă in viitor.

Cu ajutorul a 3 formatori autorizați: Flavius ​​Ilioni-Loga Simona Loga și Simona Popan, participanții, prin metode nonformale au învățat și au practicat despre ce sunt abilitățile soft (comunicare, negociare, gandire critica, rezolvarea problemelor, munca in echipa, etc).

Trainingul care a avut loc la Oradea a avut loc intr-un centrul comunitar pentru femei rome. 

Toți participanții au oferit un feedback pozitiv, au completat autoevaluarea online pe http://www.whomenplatform.eu   și au cerut mai multe instruiri în domeniul abilităților soft în viitor, fiind de acord că abilitățile de-a lungul vieții sunt necesare în perspective pentru un loc de muncă, precum și în viața de zi cu zi.

Mulțumiri deosebite partenerilor noștri: Fundația Missio Link International Timisoara, AJOFM Timis, ANITP Timis si DGASPC Timis și Centrul Sukhar Tărian Oradea, Asociatia People to People Oradea, Asociatia Filantropria Oradea.

In perioada 2 – 5 Iulie s-a desfasurat la Sofia, Bulgaria, un training, in cadrul proiectului: Whomen, la care au participat: dl. Flavius Ilioni, Simona Ilioni Loga – AIDRom Timisoara si Silvia Deaconu – AIDRom Bucuresti. 

Sesiunea de formare, cu predare non-formala, este pentru a creste competentele soft a femeilor refugiate, aflate in cautarea unui loc de munca. Acest training impreuna cu o platforma online de evaluare a competentelor soft ( comunicare, negociere, competente interculturale, gandire strategica, etc) reprezinta activitati in cadrul proiectului Whomen – Erasmus +, proiect implementat de catre AIDRom. 

Proiect: WhomeN – Integrarea activă socio-ocupațională a femeilor expuse riscului de excluziune socială prin recunoașterea competențelor și învățarea competențelor soft pentru a oferi noi oportunități profesionale la societatea gazda – 2017-1-ES01-KA204-038221

Perioada de implementare: Decembrie 2017 – Martie 2020

Co-finanțat de programul Erasmus + al Uniunii Europene

Proiectul WhomeN s-a nascut din necesitatea de a dezvolta noi abordări care vizează construirea competențelor profesionale ale femeilor aflate în risc de excludere socială. Scopul acesteia este îmbunătățirea sistemului de calificăre și a accesului la oportunitățile de angajare acordate femeilor expuse riscului de excluziune socială, concentrându-se în două grupuri țintă: femei migrante și refugiate și peste varsta de 45 de ani. Proiectul va dezvolta activități și materiale pentru a îmbunătăți metodele de dobândire și recunoaștere a competențelor și pentru a crea mai multe oportunități de integrare a acestora pe pieței forței de muncă.

Se va elabora un protocol de evaluare a aptitudinilor și competențelor, bazat pe standardele UE și cele mai bune practici, cum ar fi ECVET și EQAVET, pentru a permite o mai bună integrare la locul de muncă, în special în cazul femeilor fără calificări profesionale, subliniind și dovedind abilități de bază și transversale. Acesta se va baza pe o cercetare pe nevoile grupurilor țintă și va include asigurarea calității cu orientări pentru diversitatea culturală și egalitatea de gen.

Pentru a facilita implementarea acestor obiective va fi lansată o platformă interactivă cu materiale pedagogice.

Vor fi formati 18 profesioniști în domeniul educației adulților în scopul ajustării finale a protocolului și a capacității de implementare a proiectului pilot pentru 165 de femei.

Organizatie Coordonatoare

Fundacition Aljaraque – Spain (www.fundacionaljaraque.com)

Parteneri

Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania – Romania (www.aidrom.ro)

Association Generations – Bulgaria (www.generations-bg.eu)

Center Za Izobrazevanje in Kulturo Trebnje Javni Zavod – Slovenia (www.ciktrebnje.si)

Cooperazione per lo Sviluppo dei Paesi Emergenti Onlus – Italy (www.cospe.org)

EUROYOUTH Portugal – Portugal (www.euroyouth.org)

Fundacition Juventud y Cultura – Spain (www.juventudycultura.org)

Landliche Erwachsenenbildung Thüringen e.V. – Germany (www.th.leb.de)

Latvian Adult Education Association – Latvia (www.laea.lv)

Echipa Coordonare Proiect AIDRom:

Flavius Ilioni Loga, project coordinator: flavius.ilioni@aidrom.ro

Simona Ilioni Loga, psychologist: simona.loga@aidrom.ro

Brosura ACUM Romaneste: clic aici.