Centrul AIDRom Timisoara a gazduit, Vineri 27 Martie 2015 o seara multiculturala cu ocazia Sarbatorilor Pascale din Romania. Solicitanti de azil, refugiati relocati si resortisanti ai tarilor terte au participat la acest eveniment, in cadrul proiectelor de migratie pe care AIDRom le implementeaza la Timisoara.

Peste 50 de beneficiari au putut vedea si intelegea mai bine cultura romaneasca, in preajma Sarbatorile de Paste fiindu-le prezentate 3 traditii pe care romani le pastreaza: conotatia religioasa a evenimentului, iepurasul de paste – motiv de bucurie pentru copii si vopsirea oualor de paste. Participati au participat la o sesiune de vopsire de oua si unii dintre ei chiar au dorit sa incerce ei insisi, acest procedeu vechi de sute de ani. Migrantilor le-a fost explicate simbolistica culorilor si mici secrete ca ouale sa iasa perfect.

Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu organizatiile partenere: ARCA si Serviciul Apel.

Dupa finalizarea atelierului de vopsit oua, toti participant au fost invitati la o masa traditionala romaneasca, cu mamaliga si branza, oua rosi si ceapa verde. Migrantii au fost incurajati sa participe la masa de Paste si astfel comunitatea Africana a fost reprezentanta cu cateva feluri de mancare si la fel si cultura culinara din Afganistan.

In timpul servirii mesei, in stil bufet suedez, migrantii indiferent de statut juridic, tara de origine sau diferente religioase au ramas in incinta Centrului AIDRom Timisoara, pentru a impartasi traditii din tarile de origine din preajma primaverii.

Evenimentul care  a durat mai bine de 3 ore a avut si participant din partea altor organizatii non-guvernamentale din Timisoara, care lucreaza cu migrantii dar si vecini, prieteni romani ai migrantilor sau a Centrului AIDRom Timisoara.

Serile Multiculturale sunt un concept implementat de catre AIDRom Timisoara, inca din anul 2012 si aduc impreuna migranti care se afla in Romania, pentru a descoperi cultura romaneasca si a relationa intr-un mediu sigur si prietenos atat cu reprezentantii ai ONG- urilor cat si unii cu altii.

2015 © Copyright - AIDRom

Pentru asistenta sau alte informatii sunati la      0740-123XYZ