In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor – fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii.

Traditiile martisorului au fost impartasite solicitantilor de azil din Timisoara care au participat Luni, 02 Martie 2015, la sediul Centrului AIDRom Timisoara la un workshop si atelier de creatie martisoare. Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Fundatia Icar Timisoara, psiholog Amalia Axentie.

Beneficiarii au sculptat in lut propriile martisoare, dupa care acestea au fost arse la cuptor si mai apoi ornate cu celebrul sunur alb-rosu. Mai mult solicitantii de azil, au confectionat felicitari cu mesaje de primavara. Baietii au daruit martisoarele doamenlor, dar si reprezentantelor organizatiilor nonguvernamentale din Timisoara, care lucreaza cu solicitantii de azil.

In cadrul evenimentului, care a durat mai mult de 2 ore, solicitantii de azil au fost serviti cu bucate traditionale romanesti si fructe.

2015 © Copyright - AIDRom

Pentru asistenta sau alte informatii sunati la      0740-123XYZ