09:00 – 17:00

Luni pana Vineri

Strada Ilarie Chendi

09:00 – 17:00

Luni pana Vineri

Strada Ilarie Chendi

NFSE – Educație socială non-formală: șansa copiilor din mediul rural pentru un viitor eficient

Solicitant: Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom

Finanțator: HfO-Württemberg (Biroul regional Württemberg al Hoffnung für Osteuropa 2024 / Hope for the Eastern Europe 2024)

Perioada de implementare: 01.04.2024 – 30.09.2024

Locuri de implementare: județele Iași, Botoșani, Neamț (România)

 

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom va implementa în perioada 1 aprilie 2024 – 30 septembrie 2024, în trei județe din nord-estul României (Iași, Botoșani, Neamț) proiectul „NFSE – Educație socială non-formală – șansa copiilor din mediul rural pentru un viitor eficient”, cu finanțare de la HfO-Württemberg (oficiul regional Württemberg al inițiativei Hoffnung für Osteuropa 2024 / Speranță pentru Europa de Est 2024 a serviciilor sociale ale Bisericilor Protestante).

Obiectivul principal al proiectului:

Sprijinirea copiilor aflați în situații de risc și a elevilor de gimnaziu (11-14 ani) din medii și familii neprivilegiate și defavorizate, având în vedere continuarea educației lor.

Grupul țintă al proiectului:

Copii aflați în situații de risc, elevi de gimnaziu cu vârste între 11 și 14 ani.

Context:

De-a lungul anilor, principalele obiective ale Asociației Ecumenice a Bisericilor din România – AIDRom au fost: promovarea incluziunii sociale a persoanelor marginalizate, promovarea autonomiei femeilor pentru reintegrarea socială, promovarea drepturilor omului și a egalității de șanse, lupta împotriva riscurilor și discriminării, precum și asistență pentru refugiații și migranții care doresc să se integreze în România. AIDRom a fost una dintre primele organizații din România care a implementat conceptul de cooperare interinstituțională între instituțiile statului și organizațiile neguvernamentale pentru a facilita integrarea refugiaților în România.

Sistemul complex de asistență se bazează pe acoperirea tuturor domeniilor esențiale ale vieții individului: informare, consiliere socială și juridică, sprijin în accesarea unui loc de muncă și/sau în sistemul național de învățământ, activități culturale și recreative, precum și acoperirea altor nevoi în funcție de specificul fiecărui caz (de exemplu: înscrierea pacienților cu dizabilități sau boli cronice în programele naționale de sănătate, sprijin pentru obținerea de locuințe sociale etc.).

Echipa multidisciplinară a AIDRom cu sediul la Iași a cartografiat regiunea de Nord-Est, în județele Iași Botoșani și Neamț, unde a găsit 203 familii cu peste 7 copii, corespunzând la peste 1500 de copii. Aceste familii se confruntă cu dificultăți sociale și economice. Disparitățile regionale rămân ridicate, cauzate în principal de diferențele de productivitate a muncii între regiuni. Educația de slabă calitate și accesul inegal la aceasta persistă, iar grupurile vulnerabile se confruntă cu provocările pieței muncii. Copiii din zonele rurale și elevii romi sunt expuși unui risc disproporționat. Rata de ocupare a proaspeților absolvenți (57,5% în 2022) este una dintre cele mai scăzute din UE, ceea ce evidențiază o nealiniere cu nevoile pieței muncii. Accesul redus la serviciile sociale și de sănătate, în special pentru grupurile dezavantajate, contribuie la adâncirea disparităților, în special în cadrul grupurilor marginalizate, cum ar fi cele din zonele rurale îndepărtate, persoanele cu dizabilități și romii, sunt printre cele mai afectate. Pericolul abandonului școlar pentru cei mici este mereu prezent. Potrivit unui studiu realizat în 2022 pe un eșantion de 500 de familii din Regiunea Nord-Est, fenomenul copiilor lăsați în urmă după plecarea părinților la muncă în străinătate este deosebit de complex și le afectează accesul la serviciile sociale de bază și la educație, cu copiii din familii numeroase fiind cei mai afectaţi. Această situație subliniază importanța integrării și sprijinului pentru copiii vulnerabili și familiile acestora, în special în ceea ce privește parcursul lor educațional.

Obiectivul principal al proiectului este de a sprijini copiii și pe cei care abandonează școala secundară sau pe copiii care sunt în situație cu potențial de abandon școlar, din familii numeroase, cu peste 7 copii, pentru a reduce riscul abandonului școlar și pentru a încuraja implicarea activă a părinților în educația lor.

Prin identificarea copiilor expuși riscului și oferirea de sprijin educațional personalizat, ne asigurăm că fiecare copil primește ajutorul de care are nevoie pentru a reuși în etapa educațională, continuând studiile secundare. Proiectul va include ateliere educaționale online, sesiuni de orientare vocațională, sesiuni de consiliere cu specialiști în educație menite să implice și să motiveze studenții. De asemenea, ne propunem să organizăm grupuri de sprijin pentru părinți, oferindu-le strategii pentru a sprijini eficient învățarea copiilor lor acasă. Inițiativa va crea, de asemenea, o rețea de sprijin comunitar, încurajând voluntarii și educatorii locali să participe în roluri de mentorat.

Prin monitorizarea atentă a progresului copiilor, ne propunem să ne adaptăm strategiile pentru a satisface nevoile lor în evoluție, asigurând un impact de durată asupra călătoriei lor educaționale. Scopul nostru final este de a reduce rata abandonului școlar în rândul copiilor din familii numeroase și de a le împuternici părinților să își asume un rol activ în educația copiilor lor, promovând o cultură a învățării și a performanței.

Pentru realizarea acestui proiect, Centrul Multifuncțional AIDRom din Iași va desfășura următoarele activități, distribuite pe o perioadă de mai multe luni, cu scopul de a lucra efectiv cu 75 de copii aflați în situație de risc din familii numeroase și medii defavorizate din județele Iași, Botoșani și Neamț:

  1. Grup de sprijin pentru părinți: Această activitate se va desfășura o dată la două săptămâni și va avea ca scop creșterea implicării părinților în educația copiilor. Vor fi discutate strategii de sprijin la domiciliu, managementul timpului pentru învățare și modalități de a comunica eficient cu școala. Conținutul va include ateliere de lucru pe subiecte precum importanța educației, tehnici eficiente de studiu și managementul stresului.
  2. Sesiuni de consiliere socială pentru prevenirea abandonului școlar: Aceste sesiuni vor avea loc de două ori pe lună și vor avea ca scop identificarea precoce și intervenția în cazurile de risc de abandon școlar. Conținutul sesiunilor va include identificarea semnelor de avertizare ale abandonului școlar, strategii de intervenție și resurse comunitare disponibile pentru sprijin.
  3. Atelier de orientare profesională: Desfășurat o dată pe lună, acest atelier va ajuta copiii aflați în situații de risc să exploreze diferite cariere și să înțeleagă importanța educației pentru viitoarea lor carieră. Activitățile vor include teste de aptitudini, întâlniri cu profesioniști din diverse domenii și vizite virtuale la locurile de muncă.
  4. Sesiuni de consiliere cu specialiști educaționali: Aceste sesiuni, care se vor desfășura de două ori pe lună, vor oferi copiilor expuși riscului sprijin individualizat pentru a depăși obstacolele academice și personale. Conținutul va include strategii eficiente de învățare, dezvoltarea abilităților socio-emoționale și tehnici de gestionare a timpului.

Personalul implicat:

– 1 coordonator de proiect / asistent social, care se ocupa de management si raportare; anchete sociale, managementul beneficiarilor, organizarea de activități, sprijinirea beneficiarilor în procesul de implicare în activități;

– 1 pedagog social care se ocupă cu organizarea activităților, sprijinind beneficiarii să se implice în activități.

Parteneri implicați în proiect:

Mitropolia Moldovei și Bucovinei care implementează numeroase proiecte dedicate familiilor numeroase prin Direcția Pro Vita, în cadrul Sectorului Misiune. Programul de solidaritate „Sfântul Stelian” pentru familii cu mulți copii, care se desfășoară continuu din 2013, își propune să ofere diverse forme de sprijin: burse de performanță și socială, pachete alimentare, întâlniri pentru mame, tabere pentru copii, antrenamente de dezvoltare personală, orientare spirituală și vocațională. programe, cadouri de Crăciun pentru copii, ajută la îmbunătățirea spațiului de locuit. Prin acest parteneriat, avem acces la locații și infrastructură.

Inspectoratele Școlare Județene Iași, Neamț și Botoșani, ca parteneri instituționali care ne vor ajuta în cartografierea mai atentă a realității comunităților marginalizate pentru a construi o bază de date mai cuprinzătoare a copiilor care intră într-un nou ciclu de învățământ ce va completa Strategia națională de educație parentală 2023 -2030 elaborată de Ministerul Educaţiei.

Top